Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oktata

67 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rég készülök erre a posztra. Két apropó is adódott, ami miatt végül rászántam magamat a mesére. Egyrészt Pálfi Zoli az Ózon TV Egyenlítő műsorában egy bő héttel ezelőtt szóba hozta az esetet. Másrészt ma délután jött egy hír, hogy valahol Kaliforniában egy nap alatt 176 ember szenvedett rája…..
oktata 2020.02.29 02:14:41
@bobbafet: Szia, kösz, jó szórakozást!
oktata 2022.05.26 12:22:56
A motor jogsit még gimiben megszereztem, Gübics (Kövesi Ferenc) barátom a Simson Starját néha kölcsönadta. Első motoromat Édesapámtól kaptam TF első éves koromban. Feri nagybátyám hozta el a kereskedésből Kaposváron, én tőle vettem át egy hétvégi estén. Ez egy igazán kiváló, megbízható kétütemű…..
Nem vagyok szakember! Azaz nem „ÍGY KELL”, hanem én így csináltam! Első Naperőművem 2022.01.28-án, református Károly napján 15:24-kor, ideális hódarás időben indult el. Made in Én. Tesztüzem. Még úton van csájnából némi okosítás, és van néhány Mekkmesteres megoldás is - de stabil és müxik. Nem volt…..
Nem vagyok szakember! Azaz nem „ÍGY KELL”, hanem én így csináltam! Az egész azzal kezdődött, hogy bedöglött a számítógépem tápegysége, még bőven karácsony előtt. Ezért kénytelen voltam némi elektronikai ön- és továbbképzésbe fogni. Rendeltem is egy kínai forrasztóállomást (forrasztó hőlégfúvóval),…..
"Pancserteszt 2022.02.15.” Folytatom a „pancserteszt” sorozatot a tegnap megérkezett digitális mikroszkópom okán. Képgaléria a poszt végén. Számomra új beszerzéseknél fontosak a vásárlói/felhasználói értékelések. Szűrni kell a túl jó és a – részben a felhasználó bénasága miatt - túl negatív…..
Új időszámítás kezdődött a blog.hu-n. Meg lehet, hogy valamit "csinált" a sötét anyag. Eszerint Krisztus után 9999 év végét éljük. Így nagy elánnal és elvárásokkal élem - talán világcsúcsot jelentő - 8050. életévemet. Ez nem vicc és nem álhír! Van egy jó hír is: megállt az idő, a dátum nem…..
2019.04.20. Tegnap volt 2 hónapos a Brumi – nálam. A gép a legendás „naked” Honda CB 500 kicsit endurosított/túrásított „Sport” változata. Némi idommal, kis plexivel (az enyém nem gyári, és annál jobb), szolid „alsó” bukócsővel, szivargyújtóval. Az enyémen a gyári dob cserélve lett egy szolid…..
oktata 2021.06.23 08:23:34
Az oltások többségét a vállat lefedő delta izomba adják be. Tulajdonképpen nem a vállba, hanem a felkar felső részére kapjuk ezen oltásokat. Miért éppen ide? Röviden: könnyen hozzáférhető, kevés vetkőzést igényel, nem túl nagy és nem túl kicsi ez az izmunk, túlsúlyosaknál sincs sok zsírszövet rajta.…..
Megvolt a 70. Karácsonyom, Szilveszterem és Újévem. Magát az elmúlt évet a Covid-19 vírus miatti korlátozások rendesen hazavágták, de azért voltak emlékezetes és szép napok is. A most már szokásos szilveszteri - újévi motorozást sikerült megvalósítani, hála a tűrhető időnek. Közel 80 km, mindkét…..
Városi „hobby-kertészként” több évtizedes távlatban szórakozok mediterrán jellegű és egyéb „egzotikus” növényekkel. Banán volt az első még a 80-as években. Déli fekvésű, napfényes remetekertvárosi lakásunkban többször is termett. Aztán jöttek a leanderek, ezek is bejöttek, csak a teleltetésére kell…..
  Érdi kerti tavunkat 2004-ben alakítottuk ki összcsaládi munkával, 7,5-8 m3 víztérfogattal. Az utóbbi években egyre problémásabbá vált, a szegélye több helyen omladozott, eliszapolódott, a tavirózsák megint teljesen elszabadultak, szivárgott a tó, egyre kisebb lett a stabil vízszintje. A…..
Bevezetés 380 napos széria, 196 nap alatt teljesített kurzus, 50e feletti XP, 473 korona, 5 elindított kurzus és a mai "Gyémántliga" győzelem után eljött a (dicsekvés és) tanácsadás ideje.  Ma "Legendává" váltam a Duolingon. Stratégiai győzelem volt az angolról németül kurzus segítségével. Nem…..
A horpadásjavító nem parasztvakítás, működik. Elsőre. Legalább is ez a fémből készült, állítható távolságú fajta (BSG 8057 és koppintásai). Öklömnyi horpadások javíthatók vele. Az cuppan is, a kisebbek nem feltétlenül. Ami parasztvakítás benne, az a "leválasztó szer" (sima alkohol), meg esetleg a…..
Sorozatban kezdek szívni a Google keresésekkel, pedig körültekintő voltam és vagyok, ráadásul meglehetősen nagy rutinnal rendelkezek az internetes keresések terén. Ezért most rögtön csinálok is egy "pancsertesztet", hogy ezt méltóztatik-e majd észrevenni Őfelsége Google. A történet rém egyszerű: a…..
oktata 2020.04.01 09:02:35
:)
oktata 2020.09.02 10:58:11
@Gyugyó: :)
oktata 2020.09.02 10:59:49
@Phteven: :)
Egy hónappal ezelőtt pöccre indult. Most pedig meghalt az akku. Így utánfutón tette meg a Honda az utat a szervizbe a gumicserére. Ott feltöltötték, de nem tartotta meg, és nem volt kéznél belevaló akkujuk (10-ért adták volna). Itthon ugyanez visszaszállítás után. Akku ki, egy Varta, a szervizkönyv…..
oktata 2020.09.02 10:53:57
@nagya21: :)
Update 2020.08.01. Megint előadta magát. Jött egy komment, hogy nem igaz, amit leírtam. DE AZ! Ennél szemetebb, alattomosabb kamera szerintem nincs a piacon. Baromi jót mentem, de csak az eleje van meg. Ha közvetlen USB tápra teszed (vagy egy pillanatra valamiért megszakad a táplálás), leállítja a…..
oktata 2020.09.02 10:46:20
@KiloCharlie88: 4K , Tájkép, jó fényviszonyok esetén használható. Fontos felvételnél ne legyen USB táp, mert bármilyen kimaradás esetén megáll a felvétel. Ha nem érdekes a magas minőség és autocam módban használod, az megbízhatóan megy. Csak az nem 4K, szerintem még csak nem is HD.
Update 2020.09.18.: Harmadik menet: egyelőre kitart legutóbbi javításom. Ez a legjobb, ezúttal kilométer is lett belepakolva rendesen a mociba. A motorosboltokban kapható bowden javító szett megfelelő végelemeit használtam fel. Elvileg lehet külön is kapni egyes helyeken meg a neten. A kulcselem a…..
Május 20-án szedtem szét, július 3-án sikerült összerakni. Miután az online két helyen is megrendelt fűtőszál hetekig az istennek se akart megérkezni. Végül egy harmadik cégtől személyesen hoztam el egy telefon után, kicsit drágábban, de azonnal, készletről. Nem típus után, az reménytelen, hanem…..
Sűrű és tartós töketlenkedések után végre megvettem motoros csizmámat. Ebbe persze belejátszott a januári bokatörésem, meg a Covid-19 miatti korlátozások - de legalább jól utánanéztem a dolgoknak. Tudatos döntés és vétel volt. Előre eldöntöttem, hogy túracsizmát és csak próba után vásárolok, így…..
A Piaggio Carnaby egy igazán kiváló motor, pontosabban félig nagy robogó. De a szerelők átkozzák, nem véletlenül. Olvastam valahol egy jó nevű szerelővel készített riportot, aki minden motort szeret javítani, egyedüli kivételként a Carnabyt említette utálatosként. Valóban, egy sima izzócseréhez is…..
Bowden. Magyarul bovden. Még magyarabbul tokos huzal. Elvileg filléres tétel. Ha motorozol legyen nálad tartalék. Minden motoros boltban kapható univerzális készlet, megfelelő csavaros bowden végekkel. Alapból kuplungra és gázkarra való. De fűnyíróhoz is használható... Napokkal ezelőtt mentem egy…..
A motor jogsit még gimiben megszereztem, Gübics (Kövesi Ferenc) barátom a Simson Starját néha kölcsönadta. Első motoromat Édesapámtól kaptam TF első éves koromban. Feri nagybátyám hozta el a kerekedésből Kaposváron, én tőle vettem át egy hétvégi estén. Ez egy igazán kiváló, megbízható kétütemű motor…..
Szóval 70 nap kényszerszünet után újra motoron voltam! Három hete vették le a gipszet a lábamról. Már lehetett volna vele menni, de az elmúlt napokban vacak idő volt. Eleve csak 3 napja kezdtem sétálni, mert eddig nem tudtam rá cipőt húzni. Eddig összesen 9-10 km-t gyalogoltam. És olyan nagyon nem…..
Első felvonás, január 15-16. Gyönyörű idő volt, csupa zúzmara minden. Szerdán éppen csak fagyott, ezért behergeltem a "nyári-városi" gumis városi célgép Piaggiot. Értelemszerűen erdei túrát abszolváltam vele az egykori légvédelmi bázis körül. Fantasztikus volt az erdő, semmi gond vagy bizonytalanság…..
Tegnapelőtt szedték le a lábamról a gipszet. Épp ideje levonni a konzekvenciákat. Egyúttal összefoglalom az elmúlt 7-8 hét számomra részben új információit és saját tapasztalataimat. Először is nincs kis csonttörés, csak törés van. Örülj, ha nem „nagy” és nem többszörös, vagy nem túl komplikált.…..