Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tardoskeddi B. László

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár feltételeztem, hogy Almus /=Álmos/ anyja Anonymus művében leírtak alapján a Cunedubelia, a Képes Krónikában Cunedbilia nevet viseli, újra átnéztem Anonymus gesztáját és névanyagát megkíséreltem következetes nyelvi logikával újraolvasni /Pais Dezső és Györffy György értelmezéseit a…..
Tardoskeddi B. László 2020.09.14 17:58:50
Kedves Zsuzsanna, érdeklődéssel olvasom írásait. Sok-sok gondolatébresztő észrevételt tartalmaznak. Most engedelmével, két névvel kapcsolatos megjegyzést tennék.
Én már lemondtam a keleti eredetű magyarokról, s nem vagyok egyedül, mert aki a korhű forrásokat elolvassa és tartalmát megérti, az nem keresheti keleten a magyart. A krónikák is csak a királylistát fényezték a Kaukázus ősi hegy melléki népével.
Első észrevétel:
Anonymus, saját nevén Okos Szemere Cunedubelia, és a Képes Krónikában Cunedbilia, neve mindkét esetben tisztán olvasható: Kun-edu-bélia, szerintem Kumán féle Ed nemzetség fehér hercegnő nevét takarja. S a Kumánok ősidők óta, a sziklás Kárpát /Trák/ hegyek lakói, a sziklamezei nép. Ed és Edömén, pedig az előkelő Kumán nemzetség neve, a biela és bélia ugyanaz a fehérnép, vagyis uralkodó család hercegnőjének a neve. /Biela knyagná, illetve knyazsná volt Géza második, Krakkóból hozott feleségének neve is. Konstantinnál 950- ben, - Termacsú és Bulcsú tollbamondása alapján-, még kavar, vagyis kővári élharcosok szerepelnek a magyar hadseregben, a nyékiek és megeriek /ungrik/ mellett. Anonymusnál 1050-ben, már a mogerok /megeri illetve ungri volt az előbbi nevük/ és kumánok a kő nevű harcosok. A Kumánok között pedig ott van az Ed és Edömén vezér is. A végén Aba Sámuel személyében utóduk a magyar trónra is felkerül. Itt ér össze az Álmos és a Kumán fehér-hercegnő rokonsága.
Második észrevétel:
Ungar, Ungri, összetett szó. Az un, helyre mutat, azt jelenti –ban, ben. A gár és a többes szám gri pedig földtöltés, illetve földvár.
Ugyanez a név, a szlávoknál pedig Venger, wegri, illetve a-gar-óni, wangar. A névelő itt is ban, - ben, helyet jelöl, tehát ismét Gárban. Gári, Gáriak Ungar, Ungri, Venger Wegri, e-nevek mind egyet jelentenek, mégpedig a pannón népesség földvárakba települő népesség nevét. S mivel a földtöltések ellepték az egész alföldi részeket, ez lett az ország neve is.
Óugor, így írta szó szerint Nestor a nevet. Ez pedig Ó hegy melléki /Kaukázusi/népet jelent. Különben is ők fekete türkök voltak, méghozzá Khorezmiek.
Tehát ismerünk mogeri, a mai magyar előnevét, és a latin ungri, a magyar akkori nevét, valamint wegry nevet a lengyelektől, Wangart pedig a karantán szlovének nyelvéből.
A földtöltés /GÁR/ és hegy /GÓRA/ a választó vonal, e két név nem egy népet jelöl. Egyik a pannóniai ősi magyar, másik pedig a hegymelléki, a minden alap nélkül magyarnak vélt, türk.
Nagyon kevés a tiszta forrás /Konstantin, Nestor, Ibn Ruszta és a muszlim írók, Anonymus és a nyelvtudomány rokonnyelvi szóegyezéseinek jegyzéke, valamint Kniezsa István víznévsora, .../. Sajnos a magyar történészek, a „magyar honfoglalás” kényszerzubbonyát nem képesek levetni, ezért érthetetlen és értelmezhetetlen szövegeket költenek.
Üdvözlettel,
Tardoskeddi B. László
2020, szeptembere
  Úgy tartja a monda, hogy Árpád vezérünk Szvatopluktól fehér lóért, kötőfékért és nyeregért cserébe kapta Magyarországot. De ki volt valójában Szvatopluk, honnan ered a neve?       A Pallas Nagylexikonban olvashatjuk, hogy Mén-Marót -- „a Névtelen jegyző szerint bihari vezér, a Tisza, Maros és…..
Tardoskeddi B. László 2019.01.03 17:00:27
Svatopluk, ha ez volna a név hangzása az azt jelentené, hogy szent ezred a név jelentése. Mivel Svatopluk a Metód féléket ki nem állhatta, ezért a szent elnevezés elképzelhetetlen a dél morvák vezérének neveként..
Ha igaz a Cventi bolug hangzás akkor, minden kétséget kizáróan Bal, Bol Bil, mozgás jelzővel van dolgunk.
Emlékezzünk vissza Decse-Bal vezérre decse-dúcse, magyarul vezér jelentésű szó, a Bal pedig nevet jeleöl. Ő lehetett a tribal nép közül való vezér, de én a Bal Balogok vezérének tekintem őt. aki az első században a rómaiak réme volt évekig, hősiessen védte Szár Mize Getusát - Mízek/mézesek/ és Géták /földesek/ királyi városát. Balog névre nincs más elfogadható válasz, Foglalkozás nevek tulajdonsága, hogy elterjednek az egész település hálózatban, kivétel nélkül hol merre található a helység. Balog szintén jelen van az egész K.Medencében. Ez pedig elképzelhetően a Bal vezérnél szolgált besorozott katonák hordták szét az országba amikor vissztértek családjaikhoz. Ismerjük a katonaszolgálatosok kedvenc témáját. Mindig előhozakodnak azzal mi volt amikor ők katonák voltak a Bal vezér cspatában. Így szerezték nevüket mint a bal vezérnél szolgált balogok, vagyis gyalogosok . Ismerjük: "azért járok gyalog mert a nevem Balog" mondókát. Visszatérve a cventobolug névre. Cvento száznak hangzik, akár századot is jelenthet, a Bal vezér pedig ésszecseng a tri bal nevű /Strabón/ nép nevével is és az egész történet a TRIBAL a Dél MORVA, és a mai SZERB nép egy, és ugyanaz.

Javaslatom: Hívjuk ezután Cvento Baldot Bal százados néven. És a Balogh nevet is csak a Bal vezér balogos-gyalogos katonái hordták szét az egész térségben.
Bal, Bol, Bil, mozgás jelző. Billeg, Bolog, Ballag - állandó mozgást jelöl. A Bal a tón is az Állandóan változó vízszint ingadozást jelöli a tó vizén ezért mondjuk, hogy bal a tón.
Tisztelettel, Tardoskeddi B. László