Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mutash (törölt)

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csőrösi Koma Szövegértés 2009.02.25 20:45:00
Ebben a bejegyzésben közlünk egy levelet, amelynek valójában a hozzászólások között lenne a helye. A levelet Obrusánszky Borbála mongolista-történésztől kaptuk, aki előzetesen arról tájékoztatott, hogy Dr. Baski Imre írása kapcsán fogalmazna meg kritikát, kutatásmódszertani…..
mutash (törölt) 2009.03.09 15:10:23
@tenegri : A névalak nem feltétlenül utal az ejtésre. Angol vicc, hogy úgy írják, hogy Oxford, de úgy ejtik, hogy Cambridge.
mutash (törölt) 2009.03.10 10:05:29
@tenegri : Kivéve, ha tudjuk, hogyan ejtik ki, már pedig mi tudjuk, erről hangfelvétel van, itt voltak augusztusban 50-en Bösztörpusztán, aki érdeklődött a téma iránt, beszélhetett velük, most is el lehet utazni Ölgijbe, Kara Talba, Szagába. Ezen itt vitatkozni - már megbocsáss - furcsa gondolkodásra vall.
mutash (törölt) 2009.06.03 11:16:43


Центральный государственный музей РК
г.Алматы, «Самал-1», 44 тел./факс: 264-22-00
www. csmrk. unesco.kz E-mail:csmrk1986@mail.ru


ПРЕСС – РЕЛИЗ

5-го июня 2009 года в16:00 в Центральном государственном музее РК состоится открытие фотовыставки «Встреча через века: историко-культурные связи Казахстана и Венгрии», посвященной научной экспедиции венгерских ученых по Казахстану (2006г.) и казахско-венгерским этнофестивалям (2007, 2008 гг.)
Венгры, называющие себя «мадьярами», ищущие свои историко-генетические корни, организовали в XIII-XX вв. десятки научных экспедиций на Восток. В 1819 г первым проложил дорогу в Индию и Тибет легендарный Корочи. Его дело продолжил Вамбери. Их последователи Уйфальви, граф Сечени, Алмаши, Хунфальви и др., отправились в Центральную Азию и Казахстан и достигли замечательных результатов, снискавших им международное признание. В 1965г. антрополог Тот Тибор начал разностороннее изучение казахов Тургая рода мадияр, однако, дело осталось незавершенным.
С 90-х годов ХХ столетия в Венгрии вышли в свет несколько трудов о казахско-венгерских взаимосвязях в древности и современных отношениях. Среди них особый интерес вызвали фотоальбомы исследователя Бенко Михая «Тургайские мадияры», «Кыпчак-мадияры Омска» и «Письменные источники о восточных мадиярах», в которых говорится о древних казахско-венгерских этногенетических, этнокультурных взаимосвязях, о жизни и деятельности известного казахского писателя и общественного деятеля рода «мадияр» Миржакыпа Дулатова.
Благодаря исследованиям венгерского антрополога-генетика доктора Биро Андраша, как в Казахстане, так и в Венгрии стала официальной гипотеза о том, что современные венгры имеют казахские корни. Под его руководством в 2006 г. в Костанайской области работала казахско-венгерская антропологическая экспедиция. В ходе экспедиции у представителей казахов рода мадияр (мужчин), проживающих в Тургайском бассейне, были собраны генеалогические данные, антропологические измерения, взяты образцы ДНК и проведен анализ Y-хромосом, не изменяющихся веками и несущих генетическую информацию. Сравнили образцы ДНК казахов-мадияр, венгров и представителей еще 40 народов Евразии. Полученные результаты этих исследований, опубликованы в журнале «American Journal of Physical Antropology», подтвердили древнее родство казахов из рода мадияр и венгров на уровне молекулярной биологии.
На выставке представлены 110 фоторабот о результатах научной экспедиции и двух Курултаях: І - казахско-венгерский этнофестиваль - «Встреча через века» (2007г.), прошедший в селе Сага, Торгайского района Костанайской области; ІІ - венгерско-казахский (2008г), прошедший в Малой Кумании в Бестерпусте вблизи г.Кунсентмиклоше, ставший одним из крупнейших этнофестивалей проведенных в Европе. В день открытия Курултая собралось 50 тысяч человек со всего мира.
В рамках данного мероприятия 7 июня в 11.00 состоится научно-практическая конференция в с. Аккайнар, Жамбылского р-на, Алматинской области.
Эту акцию поддержали: МИД Республики Казахстан, Акимат г.Алматы, Акимат Алматинской области, Посольство Венгерской Республики в Республике Казахстан, Музей истории естествознания Венгрии и Общественные фонды - «Великая степь» (Казахстан) и «Туран» (Венгрия)
Выставка продлится до 10 июля 2009 г.
Контактные телефоны: 384-90-58; 384-88-14; 384-88-34, + 7 701 744 3885 (фонд)
264-46-50, 264-55-77 (Центральный Госмузей)

folytatás innen: Madjar vagyok, turista3. A madjar-magyar rokonság harmadik, és egyben mindenki számára a leghihetőbb bizonyítéka a madjar és a magyar népnév szemmel látható, sőt esetenként füllel hallható egyezése, azonossága. Írásom további részében ennek a…..
hírbehozó 2005.02.10 10:43:38
Welcome newsMindjárt nyissunk két közérdeklődésre számot tartó hírrel. Az egyik, hogy Gyurcsány Ferencnek sikerült bekerülnie a legnagyobb amerikai hírügynökség, az AP, valamint a brit vezérhajó, a BBC szerkesztőségi rendszerébe. Vagyis ma már az egész világ, beleértve a…..
mutash (törölt) 2008.06.17 13:34:46
A kunok egy kipcsák-török nép, ahogyan pl. a szlovákok v. lengyelek szlávok. De vannak a kipcsákok között magyarok is, ahogy az alábbiakból látható:
"Benkő Mihály legújabb képeskönyve - a Magyar Kipcsákok - Oroszország és a Kazak Köztársaság határvidékére, az Irtis-vidéki nyugat-szibériai síkságokra visz el minket. Több tudósunk feltételezte, hogy egykor ott volt a magyar őshaza. Napjainkban ott élnek a kara-kipcsakok törzsei, köztük a magyar kipcsakok. A képeken láthatjuk a magyaros antropológiai vonásokkal bíró embereket, az idegenek által eddig sohasem látogatott Kara Tal-i magyar kipcsak temetően a "Magyar-kipcsak törzs" feliratú sírokat, a régi fasírokat, vályogkriptákat. Láthatjuk a kazak fővárost, Asztanát, amelynek környékén valaha szintén éltek magyar kipcsakok és az almati magyar kipcsak kolóniát. Szép képeket nézhetünk Almásy György Ázsia-kutató 1900-as útjának helyszínéről: a Hétfolyóközről és a Tiensánról is. A szövegből megtudjuk, hogy a magyar kipcsak legendák napjainkig őrzik az egykor Nyugatra távozott magyarok emlékét. A könyv olyan páratlan értékű dokumentumokat is közread, amelyek őrzése korábban tiltott volt, így most kerülnek először a tudományos és érdeklődő nagyközönség elé. Ilyenek a muzeális értékű, 1930-35 között, művészi, kalligrafikus arab írással íródott ún. omszki magyar kipcsak sezsere (genealógiai táblázat) és egy 1971-ben írt kazak nyelvű elbeszélő költemény műfordítása Szarübáj vitézről, a magyar kipcsakok XVIII. században élt hős vezéréről."
mutash (törölt) 2008.06.17 14:23:40
A kimekek az Irtis középső folyásánál helyezkedtek el. A 8. századtól kezdve van hírünk erről a török törzsszövetségről, melynek két nagy törzscsoportja volt, az imek és a kipcsak. Joseph Marquart szellemes feltevése szerint maga a kimek név is innen venné eredetét, tudniillik az iki imek ’két imek’ jelzős összetételből alakult volna ki. Akárhogy is legyen, a kipcsakok a Tobol és Isim folyók középső folyásának vidékén laktak, nyugatabbra az irtisi kimekektől. A kimek–kipcsak törzsek nomadizálásuk során rendszeresen átkeltek az Urálon, s egészen a Káma alsó folyásáig és a Volgáig jutottak el. A 10. századra vonatkozóan megbízható értesüléseink vannak erről, így például Isztahrí arab írónál. A 10. század közepén a kimek név eltűnik a forrásokból, Kásgárí például a 11. század közepén csak a kipcsakokat és imekeket említi, s a kipcsakokat jelöli meg vezető törzsként.

Mielőtt a 11. század első felében lezajlott nagy belső-ázsiai népmozgásra térnénk, melynek a központjában éppen a kipcsakok álltak, fontos hangsúlyoznunk, hogy a különböző néphullámok nemcsak a Káspi-tótól északra és az Urál hegységtől délre elhelyezkedő viszonylag keskeny steppei sávon keresztül vonultak át. A steppesáv északi részén élő népek, mint ahogyan az előbb láttuk a kimekek–kipcsakok esetében, gyakran Délnyugat-Szibériából egyszerűen nyugat felé húzódtak, átkelvén az Urál hegységen. Nemsokára a Bjelaja és Káma vidékére értek, de egészen a Don és Donyec vidékére is eljuthattak. Így válik érthetővé, hogy a volgai bolgárokhoz esetleg már igen korán, a 8–9. században kipcsak hullámok juthattak el, vagy a 10. században a volgai {155} bolgárok és a kijevi fejedelmek az úzokat (orosz nevükön a torkokat) segédcsapatokként használhatták fel. A rosztov–szuzdali orosz területen levő sok tork és berendej (egy kipcsak törzs neve) elemet tartalmazó helynév a nomádoknak egy ilyen északibb irányú mozgásával magyarázható.

Miután Szvjatoszláv a kazárokra 965-ben olyan vereséget mért, amelyet a Kazár Birodalom már nem tudott kiheverni, az úzok egyre akadálytalanabbul kelhettek át a Donon, sőt azon túl is. Az állandó úz hullámok feltehetően a kipcsakok nyomására indultak el, a kipcsakok pedig szintén kényszerből mozdultak ki északibb lakóhelyeikről. Mindezeknek a népmozgásoknak a hátterében a kitajok északnyugati terjeszkedése lehetett. Az 1030-as évekre már a kipcsakok lettek az egész Kazak-steppe urai, az úzokat ez időre végleg nyugatabbra űzték. Ebben a században váltja fel a Kazak-steppe addigi „Oguz-steppe” elnevezését a „Kipcsak-steppe” terminus (Dast-i Kipcsak a perzsa nyelvű forrásokban). Ekkor indult el az a nagy népeltolódás, amelynek kapcsán a kipcsak törzsszövetség a délorosz pusztának is urává lett egészen az 1200-as évekig, a mongolok ottani megjelenéséig. Erről a nagy népmozgásról 1120 körül Marvazí perzsa történetíró jegyzett fel becses adatokat arab nyelvű munkájában. Idézzük Marvazí szövegét: „Közülük [ti. a törökök közül] valók a kunok; ezek a kitajok országából jöttek, mivel féltek a kitaj kántól.