Regisztráció Blogot indítok
Adatok
flash report

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem szoktunk napi eseményekkel foglalkozni, de a közgazdaságtan iránti elköteleződésünk miatt most nem tudjuk magunkban tartani izgalmunkat. A Magyar Nemzeti Bank az ország legjobb makrogazdasági műhelye. Az alapkutatásoktól a rendszeres kiadványokig jelennek meg olyan elemzések,…..
flash report 2013.03.04 09:13:04
Kedves trollok és troll-elhárítók, ez a poszt nem Simor András és a jegybanki management 6 éves teljesítményéről szólt, hanem a jegybanki stáb szakmai munkájáról. Ráadásul én úgy gondolom, hogy a jegybanki papírok kiterjedt publikálása miatt a szakmai stáb munkája teljes joggal értékelhető önállóan is.

Úgyhogy félre az off-topiccal: Abszolút egyetértek azzal az állítással, hogy a jegybanki csapat "az ország legjobb makrogazdasági műhelye", ez már évek óta igaz, és amennyire én meg tudom ítélni regionális összevetésben is a jobbak között van. Az alkalmazottabb jellegű publikációkat (pl. aktuális gazdasági folyamatok és intézkedések elemzése) tekintve talán néha vissza is üt, hogy érdekes módon néha "túl egyedül vannak", és tipikusan nincs színvonalas vita (többek között az alapos minisztériumi elemzések kiáltó hiánya miatt, ami szintén sokéves történet). Talán ennek is hatása, hogy nekem visszatérően az az érzésem, hogy még a létező és jó színvonalú magyar nyelvű-magyar szerzős publikációkat sem tárgyalják és hivatkozzák a magyar nyelven és elsősorban magyar szakközönségnek készült MNB-s szakanyagok, hanem túl gyakran csak a nemzetközi relációban és vitákban helyezik el a cikkeiket (ami szerintem inkább gesztus és gusztus dolga, ha egy elméleti vagy módszertani jellegű ügydarabról van szó, de problémává is válik, ha pl. a magyar gazdaságra készült előrejelzésekkel vagy kormányzati intézkedések lehetséges hatásaival foglalkozó anyagot készítenek).
Blogunk nem (na jó, ritkán) aktuálpolitizál, úgyhogy a Költségvetési Tanács szinte teljes költségvetési sorát a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) javára átcsoportosító fideszes költségvetési módosító kapcsán felháborodott kommentár helyett egyszerűen…..
flash report 2010.11.22 18:23:40
@lofej11: kiegészíteném a Bebesy cikk állítását ÁSZ-KT ügyben: nem azért nem lett volna szerencsés a KT-t az ÁSZ-on belül megalakítani, mert az ÁSZ-nak nem volt ex ante értékelésékhez megfelelő szakértelme, hanem két fontosabb okból: 1.) Hosszú távon is beépített (érdek)konfliktust okoz, ha egy szervezet felelős a költségvetés előzetes és az utólagos értékeléséért is. Vajon milyen ösztönzőket jelent az ÁSZ elnök számára a zárszámadás véleményezésekor, hogy megtalálja azokat a problémákat, amiket már előre jeleztek, míg azokat kevésbé, amit nem vettek észre. 2.) Általános tapasztalat, hogy a jog-és szabályszerűségnek való megfelelés klasszikus számvevőszéki viszgálata más felsővezetői készségeket kíván mint a makrofiskális modellezés (nem biztos, hogy hitelesen ezt a két szakmát képviselni tudja kifelé ugyanaz a szakember.
Valószínűleg ezen a szakirodalomban jól ismert okok miatt külföldön sem szokták soha az újonnan létrehozott független fiskális szervezeteket a helyi számvevőszékhez csatolni (ha már valahová, akkor a helyi Parlament hivatalába építik be)
flash report 2010.11.22 23:17:42
@aszora: vannak konkrét kifogásaid/kritikáid a Költségvetési Tanács eddigi elemzéseit illetően, ahol úgy érzed nem függetlenül, vagy nem pártatlanul járt el? Szerintem akkor erről lenne akkor érdemes beszélni, mert általában a nagyvilágban lehet sikeres példákat hozni közpénzekből müködtetett és az adott ország közvélekedése szerint a közjót szolgáló intézményekre (a szűkebben vett fiskális elemzés/felügyelet témakörében pl. ott van a holland CPB, vagy a belga HFC), de szerintem itthon is voltak a függetlenségükkel jól sáfárkodó intézmények (pl. GVH).
flash report 2010.11.24 15:38:29
@kronstadt: ÁSZ ügyben már elmondtam a véleményem ebben a topicban (6. hozzászólás)

Belgium: a HFC megalapításakor (1989) volt 120% felett au adósságráta, ezt 2007-re (a válság előtti utolsó békeévre) ledolgozták 83% kötüli értékre. Nyílván messze nem függvényszerű a kapcsolat, a belga politikai elit szakítani akart a két számjegyű hiányok időszakával az 1980-as évek végétől(részben az eurózónába való bejutás érdekében), és egy ilyen konszenzust segít fenntartani, megerősíteni a populista szirénhangok ellenében is, ha van ennek az elvnek az intézmény képviseletére a politikai színtéren egy független testület.
Amikor egy ország valutaunióhoz csatlakozik, vagyis kötelezettséget vállal arra, hogy egy nagyobb gazdasági egység pénzét használja, akkor nemcsak a szeretett nemzeti pénzről mond le. Hanem arról is, hogy önálló monetáris politikát folytathasson, vagyis hogy a gazdaságban keringő…..
Konzervatórium Bokros-retro 2009.03.08 16:20:00
Bokros Lajos olyan, mint a fehér-fekete (mosás után sötétkék) kínai tornacipő. A kilencvenes években, amikor nekem ilyen kínai tornacipőm volt - gondolom nem kell részletezni -, az valami hihetetlenül cikinek számított. Adidast akartam vagy valami menő márkát, de hát arra nem…..
flash report 2009.03.08 20:19:57
@tallian.miklos: az emlitett programok nagyjabol azonos iranyba mutatnak, attol fuggetlenul, hogy hany Londonban kezdett kozgazdasz volt a csapatban. amugy az en tavolrol sem reprezentativ megfigyelesem szerint a legnagyobb baromsagokat a magyar gazdasagrol gyakran az altalaban 30 ev alatti piaci makroelemzok birjak mondani (vagy kulfoldiek, vagy mar kisdobosok sem voltak). Reszben ebbol kovetkezoen en viszonylag keves korrelaciot fedeztem fel ezidaig az ertelmes-vegigszamolt-koherens gazdasagpolitikai valtoztatasi javaslatok szama es a javaslattevok eletkora kozott.
A magyar gazdaságot ma ugyanazok a globális kínálatot és keresletet mélybe rántó események sújtják, mint a világ többi országát. Divat azon sápogni, hogy minket mindig jobban ütnek, mint a többieket, és azon is, hogy az elmúlt évtizedekben folytatott gazdaságpolitika hibái…..
flash report 2009.02.28 12:44:34
Teljes mertekben osztom a szerzo szkepticizmusat az allami keresletosztonzesre epulo anticiklikus politika magyarorszagi alkalmazhatosagaval-hatekonysagaval-celszerusegevel kapcsolatban. Abban is egyetertek, hogy a jelenleg formalodo, regota huzodo szerkezeti reformlepesek nem a rovidtavu valsagkezelest fogjak direkt modon elomozditani. Sot egy sajnalatos idozitesi problema is fel fog valoszinuleg merulni, miszerint a munkakinalatot regota hatraltato osztonzesi problemat bizonyos mertekig oldo tervezett akciok (TB jarulek csokkentes, szocialis segelyek megvagasa es elerheto osszeguknek tavolitasa a munkabol szarmazo jovedelemtol, kisebb reszben a januarban elindult "Ut a munkahoz" program) a depresszios kornyezetben nem fognak tudni egy ideig pozitiv visszacsatolassal szolgalni, vagyis nem fog szepen elindulni a foglalkoztatasi rata felfele, ami legitimalna politikailag es megvedhetove tenne a populista szirenhangok elleneben ezt a gazdasagpolitikai iranyt.

Van (illetve lenne) viszont szerintem egy fontos azonnali funkcioja annak, hogy a kormany jelentos reformaktivitassal toltse a kovetkezo honapokat (termeszetesen nem csak kulonfele sajtoanyagok osszeallitasaval, hanem effektiv parlamenti dontesekkel es kormanyrendeletekkel is megtamogatva). Ennek ugyanis azert van egy pozitiv szignalozasi hatasa a gazdasagi-penzpiaci bizalom szempontjabol. Ahogy en latom, mar jelenleg is erzekelheto, hogy a penzpiacok elkezdtek differencialni a terseg orszagai kozott, es ki tudja, lehet, hogy a Magyarorszagrol erkezo pozitiv, a hosszu tavu fenntarthatosagot es a potencialis novekedesi kilatasokat segito dontesek sora eppen annyit dob majd a magyar eszkozok megitelesen, hogy amikor nehany orszag eseten "kihuzzak a dugot", akkor pont nalunk ez ne tortenjen meg.
w A vámpír halála 2006.12.11 10:00:00
Augusto Pinochet nevével az 51. Galaktika előszavában találkoztam először, tizenkevés évesen, mivel a Népszabadságban jobbára átlapoztam a külpolitikát. Az 51. Galaktika a vámpírokról szólt. Előszavában Kuczka Péter egy igen látványos vörös farokkal terelte a szót…..