Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Latomus

7 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy legutóbb semmi kis négysorosaim fogadtatására pillantottam a facebookon – a lájkokat látva déjàvu-érzésem támadt. A fényesebb, reményteljesebb hangnál mindig többeknek tetszik a reménytelen, komor téma és tónus. Csupán ebből hiba volna bármilyen következtetést levonni, de ha jól meggondolom,…..
Az egyetemes művészet több zseniális festményének témája a Passió két fontos momentuma: a keresztvitel, illetve a kereszt felállításának aktusa. Jézus – úgy gondolnánk, az Írás szellemében – a keresztje alatt görnyed vagy roskadozik, amint cipeli azt a Golgota felé. Fölérvén a kivégzés színhelyére,…..
A kiállítás meghívóját olvasva eszembe jutott egy fiatalasszony – Hendrickje –, akinek az életét évekkel ezelőtt akartam lejegyezni. Hendrickje – mert magamban így neveztem – ifjabb Pieter Brueghel egyik téli tájképének szépséges mellékalakjaként sejlett fel először a flamand városkát uraló…..
Ízlés, fantázia, empátia, dekódolási kompetenciák, jóindulat vagy legalább elfogulatlanság és, persze, némi szakmai hozzáértés sem árt. Ilyesmik kellenek ahhoz, hogy az ember egy filmről (és egyáltalán: bármiről) beszélni merészkedjen, és mondjon is valamit érdemben - vagy legalább érdekesen. De…..
Olyan erős benyomást, amilyet Athén tett rám, soha, még csak távolról sem éreztem. Van egy hely, ahol létezik a tökéletesség; ez az, és nincs másik. Ehhez hasonlót képzelni sem tudtam volna. Maga a pentelikoni márványba kristályosult eszmény mutatkozott meg előttem. Mindaddig azt hittem, a…..
Bármilyen kép – így ez a Brueghel-kép is – a narratívák új ösvényeit nyithatja meg. Ugyanígy az emberi szó, a sűrített közlések megjeleníthetők, és képpé, új minőséggé konvertálhatók. Kép és szó, szó és kép nagyon-nagyon összetartoznak, ezért akár eseti, akár állandó kapcsolatban is lehetnek,…..
Szilvériusz, Ezüstország királya roppant nagy gondban volt. Palotájának álomszép kertjébe, melynek csodájára jártak hetedhét országból, valahonnan egy puhaléptű, alattomos, sunyi tekintetű puma és egy csúnya foltos hiéna tévedt, s ezek halálra riogatták a kert szelíd állatait. A puma a közelben…..
Tudom, hogy A lakomát kellene olvasni, az a zenei téma (Bernstein A lakomához írta Szerenád című hegedűversenyét, bár elég nehéz kapcsolatot találni a tételek és az olvasottak között), de a Kritónnál nyílt ki a könyv. Ami azt illeti, egyáltalán nem is ezt kellene olvasnom, de otthon felejtettem a…..
 A reklámokat sokan feleslegesnek, de legfőképp idegesítőnek és zavarónak tartják, én is szoktam bosszankodni amiatt, hogy egy durván negyven-ötven perces epizód nem csak, hogy hosszabb, mint a rendes játékidő, de a történetet is meg-megzavarja a reklámblokk. Azt viszont már…..
Latomus 2017.02.11 07:52:23
Éry Balázs Jézus! 2012.12.06 21:07:47
„A hajléktalanság, mint élethelyzet, nem ok arra, hogy elviselhetetlenné tegyék más, nem hajléktalan emberek életét.” Ugye jól értem: nem a hajléktalanság a probléma, hanem a hajléktalanok által okozott kellemetlenség?!  (Abba most nem szeretnék belegondolni, hogy a hajléktalan emberek életét miért…..
Nemrég  olvastam el Máraitól a Bébi, vagy az első szerelem c. kisregényt. Máraihoz – hiába írja mindig ugyanazt, hiába próbálnak meg belőle amolyan jobbos etalont fabrikálni (ami elkedvetlenít), és hiába nem a fikciós írásai (tehát írásainak zöme) a legjobbak – újra és újra visszatérek. Talán azt…..
Kedves, valaha jó tanuló, jó sportoló, tolltartódban és táskádban példás rendet tartó osztálytársam és leginkább osztálytársnőm, tanárok kedvence! Ebben a pár bekezdésben azon kívánok elmélázni, de leginkább azon hangosan elgondolkozni, hogy belőled miért lett senki,…..
Latomus 2014.10.27 16:19:43
Egy "valaki" és egy "senki" csak a silány jelenben különböznek, de abban sem az alapján, amit a blogger előad. Már 100 év múlva sincs közöttük semmi különbség, hát még 500, 1000 vagy 5000 év múlva.

Az emberiség (nem régi, és remélhetőleg már nem sokáig tartó) vékony történelemkönyvét valóban NEM a jó tanuló stréberek írják. De NEM IS azok a perc-emberkék, akik a kisbetűs életben elfoglalt helyükkel, az így vagy úgy megszerzett, kibrusztolt beosztásukkal, a rongyos pénzükkel, a tömeg által irigyelt jólétükkel és komfortjukkal vannak elfoglalva egy életen át, és akik éppolyan senkik, mint akiket senkinek neveznek. Nem. Nem ők.

Az emberiség tartalomjegyzéke egy relatíve rövid névsor, minthogy abba sem csellel, sem csalással, sem törtetéssel, sem önjelöléssel bekerülni nem lehet, hanem az igazságos és tévedhetetlen idő emeli be (vagy rostálja ki) a neveket, és eleve csak az egyetemes emberi mércével mért legkiválóbbak jöhetnek szóba a válogatásnál.

Ebbe belegondolva már magát a posztot sem lehet komolyan venni. Persze, a blog szellemiségének jól megfelel: unalomig modoros. A blogger hetvenkedése, saját ifjúkori nímandságából erényt kovácsoló maníros őszintesége, részéről minden elméleti, pontosabban nem-empirikus tudásnak a degradálása: émelyítő és visszataszító. Direkt utilitarizmusa egy életrevaló, de egészséges életszemléletű ember számára is bicskanyitogató. Morális megfontolásai mélyen alatta maradnak Cservjakov etikájának. (Tapasztalatom alapján a nagyon képzetlen, nagyon primitív emberekre jellemző hasonló attitűd, de "kiművelt emberfőknél" - a magam részéről - még sosem találkoztam hasonló kijelentésekkel.)

A sok esetben diplomás kommentelők éles (és primitív) (elméleti)tudás-ellenessége, többször alpári stílusa, gyenge lábakon álló érvei kérdésessé teszik, hogy vajon tényleg rászolgáltak-e egy "dögész", egy "filosz" vagy egy iureconsultus diplomára. Tisztelet a kivételnek. Eleve ostoba és dilettáns megközelítés a reál és a humán stúdiumok (vagy akár az elméleti és gyakorlati tudás) fontosságának, rangjának, értékének a sorrendbe állítása.

Számomra riasztó, hogy ilyen gondolatok, ilyen szemlélet egyáltalán előfordul érettségizett, sőt, diplomás emberek fejében. Abba még rosszabb belegondolni, hogy ezekkel a gondolatokkal nyilván adekvátak a cselekedeteik és az életvezetésük is. A legrosszabb pedig azt felfogni, hogy ezeken a vállakon is nyugszik a következő nemzedék sorsa, és ezek a vállak fogják esetleg ledobni az eltávozottak koporsóját, ha netán gyalog vagy ingyen kell a sírgödörig vinni azt.

Mondhatom, nem vagyok öreg, de ezt a topikot olvasva végig úgy éreztem: már eddig is túl soká éltem.
Orbán János Dénes tulajdonképpen jó verseket ír. Vagy hogy egészen pontosan fogalmazzak: nekem tetszenek a versei. Noha már elmúlt negyven, verseiben még mindig ott van a filiszternek ficus-t mutató kamasz, a szabad szájú nonkonformista, aki jót szórakozik azon, hogy vidéki…..
Latomus 2014.08.18 18:26:35
Carissimi S. Nugator et G. dictus Magister!

OJD Janus-opusai közül a DE IMMUTATIONE SUI NOMINIS magyarítását néztem meg, elég is volt: meglehetősen gyengének vélem. (Janus nélkül lehet, hogy mást éreznék.) Egy olvasás után, egyelőre úgy látom, hogy Janus neki: ürügy, húzónév, egyfajta background, hogy a saját tehetsége, szellemessége és fiatal(os)sága villogjon az előtérben. Mintha nem belülről fakadna, amit művel, hanem a fiatal olvasók kegyeiért pedálozna. Hogy kerül a csizma (Babits) az asztalra? Nem szellemes: szánalmas. Mert stílustalan a legnagyobb formaművészek egyikét évokálni egy ilyen vállaltan hol amorf, hol nem-amorf katyvaszba. Versmérték: itt-ott van (következetlenség?), másutt nincs (ötlettelenség?). Nem szabadszájú és fiatalos ez a hang, inkább csak nyelvi onánia (bocsánat!), amit a Szerző simán megtehetne a Janus fedőnév nélkül is, ahogy pl. régebben Kemsei István tette (szerintem nem több sikerrel). Az olvasott nyilatkozat-töredékek alapján azt hiszem, egyszerűen nem akar, nem mer vagy nem tud kötött formákban írni, illetve fordítani, ezért ideológiát gyárt ahhoz, hogy miért nehézkes, súlyos és tüzes nyelvünket megbénító az időmérték. Ezek csak kifogások. Szerintem.

Carissime Auctor! Miért nem bénító, súlyos - tüzes nyelvünkre nézve - az időmérték írása, illetve hangzó olvasása ezek közül a költők/fordítók közül egyik esetében sem? Fordított időrendben, hirtelenjében: Varró Dániel, CSEHY ZOLTÁN, Imre Flóra, Lator László, Weöres Sándor, Rab Zsuzsa, Mészöly Dezső, Somlyó György, Jékely Zoltán, Áprily Lajos, Devecseri Gábor, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Babits, Kosztolányi, Arany János (utóbbinál cf. különösen Aristophanés). (Technikai és elvi okokból az öreg Faludyt kihagytam. Szlengben írt kommentemért elnézést; legközelebb majd igyekszem moderálni magamat.)
Magna cum reverentia:
Latomus (szgá)

PS.: Jut eszembe... Babits ezt (= a régi-új forma-tartalom keresztezést) már "föltalálta":
"Ekként a dal is légyen örökkön új,
a régi eszme váltson ezer köpenyt,
s a régi forma új eszmének
öltönyeként kerekedjen újra."
- mondja a soha-meg-nem-elégedés versében, szabályos alcaicumban. :)
Aki szereti az olaszos ízeket, az mindenképpen próbálja ki ezt az igazi olasz specialitást. Slow cooker fokozat: High Előkészítési idő: 15 perc Főzési idő: 5 óra 45 perc Hozzávalók 300 g sertés darálthús 300 g marha darálthús 5 dkg reszelt parmezán sajt 3 gerezd…..
Az idei év bora a Hilltopnál a Chardonnay Premium A Hilltop Premium Chardonnay 2011-es évjárata különleges bor, gyümölcsös, telt, kerek ízeit, harmonikusan érett zamatait világszerte és itthon is elismerik a fogyasztók és a versenyek borbírái egyaránt. A Prémium Chardonnay…..
Egyszerűen csak megláttam egy boltban, hogy szép és megfizethető a padlizsán. Ezzel el is kezdtem a „szezont”, amiről már régebben elmélkedtem, hogy tulajdonképpen már évek óta nem is létezik. Hiszen nagyon szeretjük a padlizsánt, és jó sokféleképpen lehet…..
LifeTILT Bitch-Air A kurva járat 2011.05.09 03:15:00
  Most hétvégén egy legénybúcsúban volt szerencsém részt venni. Egy főiskolai haverom ugyanis úgy döntött, becsukja a szemét és beleugrik abba a szakadékba, aminek az alján a házasság intézményének sziklái várják. Ezek a sziklák előbb vagy utóbb, de szét fogják zúzni…..
anonim [szexfüggők] Marionett 2010.05.31 08:17:00
A számítógép előtt ülök, a farkam zsibbad, az asztalt és a klaviatúrát beborítja a meleg geci. Az ujjaim fájnak, a webkamerát két perce kapcsoltam ki. Egy ismeretlen huszonévessel maszturbáltam. Összekötött minket a világháló, összekötött minket a faszszagú magány. Nem…..
Saját verseim Az én imám 2008.12.21 18:11:00
Nézz le ránk a mennybőlVégtelen egekbőlTe egyetlen létező Teremtő erőHatártalan és örökÖrökké feléd törökDe félek hogy elveszekCsak semmi kis porszemekösszetapadt vegyjelek vagyunkOly mulandó napunkA tiéd Uram nagy és örökNeked csak suttogás minden szavunkMíg válaszod…..
Akárhogy is nézzük, a világon - de legalábbis Magyarországon - a legkirályabb dolog döntéshozó fószernak lenni a Miniszterelnöki Hivatalban. Megvan a nem kevés havi fix, a ruhapénz, az étkezési utalvány, bizonyos rang fölött a szolgálati kocsi sofőrrel; de mindezeknél még…..
Latomus 2009.09.14 14:47:03
@VIII. Nagyapó:

nem bíztatót, hanem biztatót, Xcuse :)
Bevállalod? Pályázati kiírás 2009.07.20 14:32:00
Bevállalod?A litera tehetségkutató novellapályázata az Olvasóliget programsorozat keretében Itt a nyár, elindult az Olvasóliget című programsorozat. Strandon, parkban, ligetekben, tenger- és folyópartokon, napozóágyban hátradőlve, koktélt kortyolva, gyékényen, kerti székben…..
. Járni is meg kellett tanulni 2008.06.22 05:39:00
Tegnap délután a 2,5 éves kislányommal sétálni indultunk. Egy kis szandál volt rajta, amiben sétálni jó, de szaladgálni már nem annyira. Szaladt hozzám az udvaron és az egyik lépésnél nem emelte fel eléggé a lábát. A szandál beleakadt a betonba, Barbi pedig…..
Latomus 2008.06.27 17:27:24
Kedves "Mindegy", utolsó mondatához kapcsolódva: azért nem egyedi, mert bizonyos szempontból a guruk is ugyanúgy egyformák (és felismerhetők), mint a lúzerek. Közelebbről: a guruk (és szövegeik) azért lesznek egyformák (sárga kiemelő szín, típus-marketingszövegek, egy kaptafára kivitelezett "értékesítési honlap"-design stb.), mert ráhibáztak valamire, ami egyszer nagyon bejött nekik, és ezt variálják a végtelenségig. A lúzer lehet, hogy sokkal kreatívabb, viszont ez egyszersmind a saját és cége "halála" is, mert a marketing lényege a folyamatos, monoton, panelekből álló agymosás: maga a szuggesztió, hogy újabb és újabb csoportok ájuljanak bele a nagy lóvé lehetőségébe, és ezért elképesztő lóvékat legyenek hajlandók kiadni. Ahogy a régi mondás szól: pénzt csak pénzzel lehet csinálni... A kreativitás ezen a téren tehát: alaphiba. Csak a guruk ezt nem hülyék hangosan kinyilvánítani, hanem épp az ellenkezőjét tanítják. Felülről kell nézni a dologokat: az egész rendszer pofonegyszerű. A guruk nem az igényes, profi SZAKembereknek, hanem főleg a mohó "aranyásóknak" lehetnek jó tanácsadóik. Azoknak, akik nem "csupán" egy virágzó online szakterületet, hanem egy internetes pénztermelő automatát szándékoznak beüzemelni, vagyis az értékképzés itt: másodlagos, sőt teljesen hiányozhat is. Pénzképzésről van tehát szó, nyilván ettől van Önnek is ösztönös averziója. Maga csak menjen a saját útján. Én is ezt teszem. :) Üdv. Latomus (iropult2006iropult.5mp.eu)