Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Munkás Nóri

54 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Mikor elkezdtünk hozzád járni, nem is tudtam, hogy ez a logopédia ilyen széleskörű, elég komoly munka. Kezdem sajnálni, hogy Kornél nővére nem részesült ebben, sokat segített volna neki első osztályban.” – ezt a mondatot egy olyan kisfiú anyukája mondta, akivel egy két és fél éves együttműködésünk…..
Ugye mennyire nyomasztó az, hogy egyébként is  tele van az életed számtalan problémával, megoldandó feladattal, közben pedig az is kiderül, hogy a gyerek rosszul beszél és segítségre van szüksége? Nincs mese: logopédust kell keresni. A napi terhek mellé kaptál még egy megoldandó feladatot, amit nagy…..
Ha te is azt gondolod, hogy logopédusra csak akkor van szükség, ha beszédhiba jelentkezik, akkor ez az írás neked szól. Egyik legfrissebb esetem részleteit szeretném most veled megosztani, mert nagyon tanulságos. Egyik nap egy szintén gyerekekkel foglalkozó – de nem logopédus – barátnőm hívott…..
Lehetséges, hogy azt gondolod, hogy csak a gyerek beszéde árulkodhat arról, hogy valami nem stimmel a fejlődésében, de a valóság az, hogy 10 másik kritikus területet is vizsgálni kellene, ha nem akarsz később kellemetlen meglepetésekbe ütközni. Nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy a gyermeke…..
Nem hiszem, hogy bárkit meglepne, ha azt mondanám: az elmúlt egy év a szokásosnál sokkal több olyan váratlan helyzetet görgetett elém, amibe nem volt beleszólásom, de amit meg kellett oldanom. A szolgáltatások szüneteltetésének első időszakát még egész jól viseltem. Pihentem egy kicsit, majd…..
Meséltem már sokféle terápiáról, és ha az ezekről szóló cikkeimet elolvastad, láthattad: nagyon széles a repertoár a foglalkozásokon végezhető feladatok terén. Bár mindig igyekszem valamennyi terápiámat izgalmasan összeállítani, a legváltozatosabb feladattípusok mégis a komplex nyelvi fejlesztés…..
A beszédészlelési és beszédmegértési nehézséggel küszködő gyerekek nagyon könnyen lemaradnak kortársaiktól, ezért fontos, hogy minél hamarabb felismerjük és kezeljük a problémát. A magatartás gondok, a nehezen bővülő szókincs, mondókák versikék nehezebb megtanulása és a gyakori figyelemzavar arra…..
A logopédiai munkával foglalkozó írásomban már említettem, hogy a logopédia alapvetően két nagy területre osztható: egészségügyi és oktatási területre. Vannak azonban esetek, amikor ez a két terület találkozik, ilyen például az orrhangzós beszéd terápiája is. Az orrhangzós beszéd egy…..
Hallottál már a nyelvlökéses nyelésről? Ha nem tudsz rendet tartani a fogaid között, ha a fogszabályzó csak nagyon lassan akar hatásos lenni, pláne, ha a fogszabályzó levétele után elkezdenek visszaállni a fogaid a régi, csálé helyükre: akkor bizony van rá esély, hogy  neked is nyelvlökéses nyelésed…..
Legyen szó akár felnőttekről, akár gyerekekről, senki sem szeret megszólalni, ha attól tart, kinevetik, kibeszélik. Ráadásul, gondoljunk csak bele: ha bizonytalanul szólalunk meg, a mondanivalónknak kevesebb hitelt adnak, függetlenül annak valódi tartalmától. Gyerekeknél ez pedig beilleszkedési,…..
Le merném fogadni, hogy Neked is van legalább egy olyan ismerősöd, aki logopédushoz jár legalább az egyik gyermekével. Azt vettem észre, hogy sokakból szorongást vált ki, hogy erről kérdezzenek, különösen akkor, amikor a gyerkőcnek nincs jól hallgató beszédképzési gondja (azaz nem beszél orrhangon,…..
A beszéd maga a civilizáció. Thomas Mann A logopédiai nehézségek bármely korban elérhetik az embert – pontosabban jelen cikkem szempontjából az ember gyerekét. A gyerekeknek szóló beszédészlelés, és a kortól független nyelvlökéses vizsgálat és artikuláció diagnosztikák után most egy újabb…..
A beszéd képessége emberi kiváltság. Hioszi Tatiosz A logopédiai diagnosztikák leírásával foglalkozó cikksorozatom végére tartogattam a legizgalmasabbat mind közül: a komplex logopédiai diagnosztikát. Ahogyan a neve is mutatja, ez egy összetettebb vizsgálat. Főként gyerekeknek ajánlom, mert ez az a…..
A szavak és kimondásuk különleges jelentőségű. Susie Orbach A nyelvlökéses nyelés laikus szemmel egy alig észrevehető probléma, azonban nagy hatással lehet mind a fogak elhelyezkedésére, mind az artikulációra. Ha a gyanú fennáll, érdemes mindenképpen kivizsgáltatni, mert gyakran csak akkor vesszük…..
A szó az ember ékessége. Thomas Mann Ahogy legutóbbi cikkemben említettem, az első alkalom a logopédusnál egy kicsit mindig zavarbaejtő, hiszen legtöbben nem tudják, mire számítsanak. Ha Te is azok közé – pontosabban jelen cikk szempontjából fontosabb, hogy azon szülők közé – tartozol, akik szerint…..
A beszéd – utazás, amelynek célja van, ezért az utat fel kell térképezni. Dale Carnegie Gyakran kapok érdeklődő telefonhívásokat olyan szülőktől, akik gyermekeinek az óvodai, iskolai szintfelmérőn ajánlották a logopédiai terápiát. Ezek a hívások rendszerint tárgyilagosan indulnak (megbeszéljük,…..
A grimaszolás vicces, jókedvre derít és ha hiszed, ha nem, segít a helyes beszédképzésben. Szóval, ha csak egy tanácsot fogadsz el ma tőlem, az ez legyen: grimaszolj! Ahogyan azt az előző blogbejegyzésemből megtudhattad, a folyóbeszéd, a szókincs és az olvasás kialakulásában nagyon sokat…..
A közös játéknak jelentős hatása van a szabálykövető magatartás kialakulására, ám egy jól megválasztott társasjáték által akár az olvasás, szövegértés, a beszédkészség és az önkifejezőkészség is fejlődhet. A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a társasjátéknak micsoda szerepe van az ember,…..
A szép mosolyhoz, a rendezett fogsorhoz és a tiszta beszédhez elengedhetetlen, hogy helyesen és jól nyeljünk. Az előző írásban röviden áttekintettük, hogy mi is az a nyelvlökéses nyelés. Könnyű dolga van annak, akinek a fogszabályzó szakorvosa felhívja a figyelmét a problémára. Azonban olyanok is…..
Az utóbbi időben több olyan is gyermekkel találkoztam a terápiák során, akik bár már 5-6 évesek, mégsem tudták kifújni az orrukat. Nemcsak artikulációs problémájuk volt, de társult hozzá beszédészlelési probléma is, melyet kezlni kellett. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de ezek a logopédiai…..
A fújógyakorlat blokk számos logopédiai terápiának nagyon fontos és kötelező eleme. Artikuláció javításánál, dadogás- valamint orrhangzósterápiánál gyakorlatilag kihagyhatatlan rész a légzéstechnika fejlesztése. Ezeket a gyakorlatokat általában nagyon élvezik a gyerekek, mert egyszerűek,…..
A gyermekkel közösen eltöltött idő a legértékesebb és a leghasznosabb a gyermek számára. Pont úgy, ahogy a mondókáknak számtalan előnye és fejlesztő hatása van, a közösen eltöltött kommunikációs helyzeteknek is felbecsülhetetlen az értéke. Az adventi időszak a készülődés és az elmélyülés időszaka,…..
Sokszor írtam már a mondókák fontosságáról, arról, hogy egy egyszerű mondóka mennyi mindent fejleszt. Magzati kortól kezdve érdemes őket mondogatni, minden életkorban rendkívül hasznosak. A mai írásban egyet emelek ki az előnyei közül: a mozgás és beszéd integrációját, vagyis…..
Praxisom során természetesen gyakran konzultálok szülőkkel, s szinte minden alkalommal felmerül az a kérdés, hogy a szülőnek milyen szerepe van a gyermek beszédfejlődésének támogatásában, hogyan tudja a szülő támogatni gyermekét. Azt sok forrásból lehet hallani, hogy a beszéd- és nyelvi fejlődés a…..