Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ragasits

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hazánkban jelenleg több tízezer informatikusnak lehetne munkát adni, de nincs elég informatikus - főleg azért, mert a cégek toborzási és megtartó módszerei idejétmúltak. Fazekas Barbarától, az IVSZ digitális munkaerő- és oktatási csoportvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 5-10 éves munkaerőpiaci…..
Ragasits 2018.08.18 14:45:26
A cikkel és a hozzászólásokkal kapcsolatban szeretném pár gondolatomat megosztani:

Első körben el kellene dönteni, hogy informatikus vagy programozó hiány van? Az informatikus szakmán belül nagyon sok szakterület van, mint pl. a programozás. PL. egy hálózatos kolléga nem tud kiváltani egy programozót, de ez fordítva se működik. A világ a specializáció irányába tart, így már a programozáson belül is külön szakirányok vannak, amelyek között egyre nehezebb az átjárás, de persze nem lehetetlen. Itt egy bizonyos méret felett a polihisztorokat el lehet felejteni.

Az elmúlt 20 évet programozással töltöttem, így a továbbiakban csak arról tudok nyilatkozni.

Úgy gondolom, hogy maga a programozás művészet, ahol nagyon fontos a kreativitás és az alkotás öröme. Ez a szakma egy életforma, aminek fő feltétele a folyamatos tanulás. Itt a szakmát kb. minden öt évben majdnem hogy újra kell tanulni, ahol nem számít, hogy hány év szakmai tapasztalat van az ember mögött. Persze el lehet lenni egy ezeréves rendszer folyamatos reszelésével is egy darabig, de ha ez a munkahely véget ér, már nem lesz meg az a piacképes tudás, amivel el lehet helyezkedni máshol. Másrészt, itt az ember munkaidőn túl is azon gondolkodik, hogy hogyan lehetne az adott feladatot szebben, jobban, egyszerűbben megoldani. Én ezen téren szerencsés vagyok, mivel a munkám egyben a hobbim is. De akinek nem az, és nem tud bevállalni napi 1-1 órát a folyamatos önképzésre, az inkább keressen más foglalkozást.

Korábban rendszeresen foglalkoztam gyakornokokkal, de tisztelet a kivételnek sajnos nagyon kevés esetben volt meg az a tűz, ami ehhez a szakmához kell. Sok esetben hiányzott a kreativitás és az önálló problémamegoldás képessége. Ezt egy pár hónapos tanfolyamon nem lehet megtanulni. Erre részben születni is kell.

Mindenhol azt hallani, hogy mekkora fizetések vannak, de ezek a fővárosi fizetések, melyek lassan ugyan utolérik a nyugati béreket, de az ország nem csak egy városból áll. Vidéken a bérek a töredékét se érik el az emlegetett hatalmas összegeknek, másrészt helyben nagyon munkalehetőség se nagyon van. A távmunkának ebben az országnak nincsen kultúrája, pedig ebben a szakmában lehetne létjogosultsága. Így ha a vidéki kolléga ha már kötözésre adja a fejét akkor nagy valószínűség szerint országot is fog váltani.

Szerintem nincs programozó hiány. Kereslet és kínálat van, amihez a munkáltatónak is alkalmazkodnia kell. Miért váltson valaki irreális elvárásokért, kevesebb pénzért, rosszabb munkakörülményekért munkahelyet? Előző munkahelyemen folyamatos stressz, és nyomás alatt, sokszor meg kaptam, hogy el lehet menni, ha nem tetszik. Vén fejjel el is mentem, egy másik országba, ami utólag szakmailag életem egyik legjobb döntése volt.