Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anyahero

32 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
EZÉRT JOBB, HA HAZAIT ESZÜNK Sokan, sokfélék vagyunk, és sok mindent máshogy gondolunk vagy teszünk. De abban talán egyetért mindenki, hogy a hazai, saját magunk által megtermelt élelmiszer jobb, mint ami a fél világot átutazta. Nem gondolom, hogy soha többé nem akarok narancsot vagy banánt…..
Egészen úgy tűnik, hogy idén az egyik extra szünetet követi a másik. Na persze az első koránt sem nevezhető igazi szünetnek, hiszen 1. a járvány miatti kényszer szülte, 2. iskolai oktatás továbbra is volt/van, 3. semmi olyasmi nem kapcsolódott hozzá, mint ami egy rendes szünethez, se utazás, se…..
Zöldülő háztartásom egyik alapköve, hogy igyekszem nem vásárolni felesleges dolgokat, ezzel is csökkentve a termelődő szemetet. Nem kész recept, csak próbálkozás, de leszoktam az ásványvizes palackokról, ha tehetem vászonzsákokkal járok bevásárolni, otthon pedig komposztálunk és szelektíven…..
Sokszor írtam már, hogy mennyire fontosnak tartom a fenntartható és környezetbarát megoldásokat otthon, a hétköznapokban. Így sok szempontból talán a mostani önkéntes karantént is könnyebb volt elviselni, megoldani, bár a túrázás és a rokonok/barátok így is hiányoztak. A ritkább bevásárlás, az…..
Túrafüggőként már nagyon hiányzik a természet, az utazás, a panoráma, hogy ne csak a kert végéig lássak, vagy az utca végéig fussunk el háromszázszor. A "bezártság" lassan 2 hónapja tart, és még ki tudja hol a vége. Hatalmas tisztelet és elismerés minden frontvonalban dolgozónak, de ez a két hónap…..
Lehet, hogy én vagyok az egyetlen ebben az országban, aki nem tudta, hogy vagy egy egri vár a Pilisben, de ha nem, akkor azért elmesélem, mert azontúl, hogy érdekes, egy gyönyörű kirándulóhely is. Persze NEM MOST, most bírjuk ki még egy picit és mindenki maradjon otthon! A természet megvár, ez a vár…..
anyahero 2020.04.18 08:32:11
@Quattroman: Köszönet a kiegészítésért!
Ökotudatosan élni okos dolog, és igazán kifizetődő. Nem csak pénzt és energiát spórolhatunk vele, de a környezetünknek közvetlenül is sokat segít, ha betartunk pár apró szabályt. A pazarlás visszaszorítása világméretű törekvés, amibe beletartozik az is, amikor fogmosás közben elzárjuk a csapot és…..
Nem, nem a gyerekeknek szóló fenyegetés ez, hogy "nincs TV, ha...", ez egy teljesen hétköznapi ténymegállapítás, ami immár 6 éve kísér minket.  Egyszerűen így alakult és ez lett a mi nagy szerencsénk is. Egy költözés során nem vittük tovább a TV-t, aztán a családi házban már nem is lett volna jó a…..
anyahero 2019.11.17 17:23:24
@kéki béla: Nem, nincs. Egy tablet van, de az nincs az orrunk előtt. A különbség pedig óriási...
anyahero 2019.11.17 21:20:38
@kéki béla: de az nincs a nappaliban, nem szól háttérzajként, nem ülünk előtte, pláne nem a gyerekek és ha használom, azt nézem/olvasom, amit én szertnék, nem pedig egy végtelenített "műsor"megy, kötelező reklámmal, amíg ki nem kapcsolom...
Van különbség? ;)
anyahero 2019.11.18 14:25:21
@kéki béla: A TV-nézők, de még csak a TV-függők minősítése is nagyon távol áll a posztomtól, ha ezt érzed, akkor nagyon félreértettél valamit. Újabb komment helyett kérlek, inkább olvasd el mégegyszer :)
Igazán szép az idei ősz is, ami azt jelenti, hogy még az is kedvet kap egy kis kiránduláshoz, akinek egyébként más hobbija (is) van. Legutóbb a Gaja-szurdokban jártunk a gyerekekkel és ismét lenyűgöző és regeneráló volt az egész család számára. A Gaja-szurdok egy viszonylag rövid (kb. 4 km) és…..
Korábban írtam, hogy mennyire frankó a mosódió, és hogy nekem milyen szuperül bevált. Egyetlen bibi vele, hogy kb. átutazza a fél világot, mire Indiából ideér. Ezt bevállaltam a műanyag flakonos kemikáliákkal kapcsolatos ellenérzésem miatt, mert így nem kerül vegyszer a vízbe mosás során, nem…..
Hogy mikor jön el a kerékpártúrázás kora, az gyerekenként és családonként eltérő, de akár már egy 5 éves óvodással is komoly távokkal lehet számolni. Az első sikeres próbálkozások után, idén végre igazi bringa túrákat tervezhettünk, amiket mindenki nagyon élvezett, mert már van távolság,…..
Hogyan lesz egy gyerekből természetszerető turista? Jó kérdés, mi? Megtanítani biztosan nem lehet, ahogy oly sok minden mást sem, csupán a jó példán keresztül. Ahogy az "edd meg a spenótot, mert egészséges" mondat is teljesen felesleges, úgy a "szeresd a fákat és gyalogolj az erdőben" is éppolyan…..
Szuper ötletek vannak benne, én is sokat tanultam. Mi még ettől messze vagyunk, és mivel nem Budapesten élünk a csomagolásmentes üzletek közelében, ezért ennyire sose leszünk profik, és nem is űzünk sportot a hulladékmentes életmódból, de becs szó igyekszünk és nyomokban alkalmazzuk, mert fontos az…..
Nem tökéletes! Voltak sikerek, szuper ötletek, rádöbbenések, csalódások és hibázások. De tanultunk, változtunk és változtattunk. A kihívások korát éljük, és néha én is belefutok szimpatikus ötletekbe, amik nem csak szórakoztatóak tudnak lenni, hanem előbbre is visznek. Ilyen volt a műanyagmentes…..
Sokat vaciláltunk, hogy vajon menjünk-e vagy inkább majd jövőre... aztán belevágtunk. Nem egy egzotikus vadon, de a Magas-Tátra nem kifejezetten kisgyerekes terep, mert ha csak a térképre nézünk, jól látszik, hogy kevés és hosszú, egymással inkább párhuzamos túraútvonalak vannak arrafelé. Nem…..
anyahero 2019.07.31 17:38:50
@geegee: Pozor! Pozor! :) van ám :)
Mi 7 éve voltunk először, és most ismét már gyerekekkel. Szerencsére sem akkor, sem most nem tapasztaltunk semmi negatívot, ott is sokat fejlődtek és a Tátra gyönyörű! :)
A Krivánhoz gratula, szép teljesítmény volt!
Ki ne vágyna egy árnyas erdei tekerésre széles, aszfaltos és autóforgalommentes úton, ahol van távolság, minimális szintemelkedés, nyugalom és a természet... nem utópisztikus, van ilyen hely... nyilván - vagy legalábbis remélem - több is, de mi most a Vértesbeli Fáni-völgyet jártunk be, na jó, csak…..
anyahero 2019.07.24 08:16:30
@scherier: @eyr750: Köszönjük! :)
anyahero 2019.07.25 19:09:07
@Koko_82: Szuper, nagyon köszönöm! :)
Fenntartható fejlődés nem létezik. Vagy legalábbis nem olyan értelemben, ahogy azt gondoljuk, azaz nem lehet úgy fejlődni, gazdagodni, hogy közben a természet számára ez fenntartható legyen. Már tovább nem... Ha többet veszünk el, mint amennyit a természet adni tud, akkor az bizony nem lesz…..
Biciklizni mindenki tud, csak nem mindenki gyakorolja! A gyerekeknél ez már szinte a (mozgás)fejlődés része, ahogy a mászás, felállás, bilizés, lépcsőzés váltott lábbal stb. ezért is pörögnek rajta a szülők (egy részük legalábbis biztos, és bevallom először kicsit én is). De aztán ahogy pipa kerül a…..
Szerintem nagyon sokan emlékszünk a régi házi szódás szifonokra. Nekünk halványzöld volt, amibe csak nagyon koncentráltan és határozott mozdulatokkal lehetett beletekerni a kis patront, hogy abból ne szökjön ki a CO2 idő előtt. A patronra aztán ráfagyott a kezem, az első szóda…..
anyahero 2019.06.20 13:57:15
@csiri bá: Épp ma láttam egy kisebb SPAR-ban (bent az üzletben) kis szelektív kukákat, papír, műanyag és ÜVEG is volt. Gondolom nem egyedi eset, csak nekem nem tűnt fel, mert a környékünkön még maradt egy szelektív sziget és 2-3 havonta oda szoktunk elautózni az üvegszeméttel, ezért nem kerestem más megoldást. De örülök, hogy vannak lehetőségek!
anyahero 2019.06.19 16:06:53
@szekertabor: valóban szívbizsergető ;) köszönet a kifejezésért!

Nem olcsóbb a házi szóda, pláne így az elején, mert nyilvan a gépet is meg kellett venni. De a legtöbb környezetbarát megoldás áldozattal jár, anyagival és fizikaival is...
Az új szódagép helyigénye kb.egy nagy tenyérnyi, nekem ennyi elfér, amúgy sincs sok konyhagépem.
A szódakészítés pedig 3 mozdulat, nem több mint a zsugorfóliából kicibálni és bolti palackot ;)
Ha még nem jártatok az Esztergom melletti Búbánat-völgyben, akkor épp itt az ideje. Nagyon szép körtúrát tettünk arra a gyerekekkel nemrég, amikor még kissé visszafogottabb volt a nyár.  A 11-es főút mellett a tavakhoz vezető út elején tettük le az autót. A túra szépséghibája, hogy innen a piros…..
No comment...  minden benne van! Őszinte, egyenes és igaz! Mindenki levonhatja a konzekvenciákat magának, de ne az maradjon meg belőle, hogy változtassanak a nagy országok és a politikusok, hanem az, hogy mindeközben mi is sokat tehetünk a saját jövőnkért. Tegyük meg! (Magyar felirattal itt…..
Régóta érlelődött bennünk a gondolat, hogy ismét nagy hegyeket lássunk. Jártunk már a környező országokban, sőt kicsit távolabb, kicsit magasabb hegyek között is még kettesben, de amióta gyerekeink vannak, csak belföldön túráztunk, ami gyönyörű, de akkor is más... Így…..
A hulladékmentes életmód felé tett tapogatózó lépéseink között szerepelnie kell annak a gondolatnak, hogy "valóban szükségünk van-e erre vagy arra a termékre". A gyártás, csomagolás, szállítás ugyanis sok hulladékot generál, és ha valójában nem is kell, akkor hamar a kukában vagy a szekrény mélyén…..
A Börzsöny mindig is az egyik kedvenc helyünk volt, bármelyik irányból is próbáltuk bejárni. Bőven van itt látnivaló, csúcs és turistaút is, kisgyerekkel mégis át kell gondolni, hogy honnan is induljon az ember. Legutóbb Nagybörzsöny lett a főhadiszállásunk egész 4 napra. A…..
"Nem néhány olyan emberre van szükségünk, akik tökéletesek a hulladèkmentes élet minden mozzanatában, hanem több milló olyanra, akik tökèletlen lèpteket tesznek a hulladèkcsökkentés felé".  A kép forrása: https://talpalatnyitortenetek.hu/  Ez a kép tökéletesen leírja, hogy mit gondolok a…..
anyahero 2019.05.16 14:29:26
@élhetetlen: Relax, azzal kezdtem, hogy csak próbálkozások... nekem ezek működnek, de nem mindenhol és mindenkinek jön be, vagy esetleg nem megoldható. De ne azt írd, hogy mi miért NEM, hanem hogy mi IGEN, ezzel jutunk előbbre!
Azt nem írtam, hogy ne mosogass kézzel :D
További szép napot! :)))