Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retrofókusz

4 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismerik Máté Bencét? Rokonszenves és sikeres természetfotós, a BBC "Wildlife Photographer of the Year" világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Átlagos családban született és eladta a Zsigulit, hogy egy jó objektívet vehessen. Nahát, ilyen drága egy objektív? - döbbenhetünk rá a történet…..
Retrofókusz 2019.08.22 10:12:28
Szia! Elnézést, hogy kívülállóként írok (próbáltam privátban, de nem volt reakció...), de olvastam a "Lássunk objektíven" című bejegyzésed és annyi tárgyi tévedéssel szembesültem, hogy gondoltam, jelzem, hátha segít kissé arnyalni a tartalmat (különösen, hogy a Google kereső kezdőlapja is feldobja az ajánlóba).
A bevezető kisebb pontatlanságai mellett azzal ugyan lehetne vitatkozni, hogy "az objektív legfontosabb jellemzője a blendeérték és a zoom" vagy azzal, hogy a "nagy blendeértékű objektíveket gyorsnak nevezzük" (a magyar terminológia nem használja ezt a meghatározást, ez az angol kifejezés tükörfordítása). De a legnagyobb probléma ezzel a mondattal van: “A zoomot digitális kompakt gépeknél optikai zoomnak, a DSLR-gépeknél fókusztávolságnak nevezzük". A zoom kifejezés kizárólag az objektív rugalmas gyújtótávolság-változtatására utal, teljesen mindegy, milyen vázon található az a bizonyos objektív. Az, hogy optikai a zoom, csak annyit jelöl, hogy a megadott két szélső gyújtótávolság (más néven fókusztávolság) fizikailag az objektív tulajdonsága, szoftveres rásegítés nélkül. A “kompakt fényképezőgép" objektívje funkcióját tekintve semmiben nem különbözik az SLR vagy egyéb vázra (a cikk nem említi a cserélhető objektíves, tükör nélküli rendszereket) kerülő objektívektől, ugyanúgy feltüntethetik rajta a gyújtótávolság és fényerő-értékeket (többségükön meg is teszik) , legfeljebb a kisebb méretű érzékelő miatt a számok lesznek kisebbek. De ha egy 70-210mm-es zoomot felraksz egy akármilyen vázra, ugyanúgy 3x-os zoomtényezővel bír, mint egy 15,5-46,5mm-es objektív egy kompakton (ráadásul, ha az érzékelő nagyjából 4,5-szer kisebb, mint a 36x24mm-es (ún. full-frame), akkor a látószöge is meg fog egyezni a fent említett, full-frame vázra helyezett 70-200-zal). Szóval, az igazi lényeg: az optikai zoom és a fókusztávolság nem szinonim fogalmak! A kompakt fényképező sem egy könnyen körülhatárolható egység, mivel minden, a gépvázzal egybeszerelt objektívvel rendelkező gép ide sorolható. Ezért (vagy azért, mert itt nem lehet pontosan érteni, mire gondolsz), nem értelmezhető az az állítás, hogy a kompaktoknál "az objektív mozog“. Az objektív nem mozog, egyes lencsetagok mozdulnak. Igényesebb objektívek esetében (kompaktoknál is van ilyen), ez sem a látószög valtoztatásakor, sem élességállításkor nem jár együtt a tubus kiterjedésével. Az szintén érthetetlen, hogy “a zoom lehetővé teszi, hogy a szenzoron lévő összes pixelt felhasználjuk a végleges felvételen". Mikor nem használja egy fényképező az összeset? A "digitális zoom" -ról történő értekezés szintén sántít. Hol találkoztál ilyen funkcióval tükorreflexes gépnél? Nem egy jellemző tulajdonság, ráadásul az interpoláció magyarázata sem fedi a valóságot. Sajnos, szinte az összes mondat problémás megállapításokat tartalmaz... Még egyszer, bocs a kozbeszólásért, igazából öröm, ha bárki érdeklődését felkelti a fotózás, csak ebben az estben talán kicsit sok a baki egy oktatónak, segítségnyújónak szánt irományhoz képest...
Retrofókusz 2019.08.24 17:09:21
@kkm.furdancs: Szia!
Távol álljon tőlem a kukacoskodás, vitázni sem szerettem volna, inkább csak azért írtam, mert kicsit soknak tűnt a tévesztés. Azt a könyvet viszont nyugodtan dobd ki, amelyik ezt írja: „A zoomot digitális kompakt gépeknél optikai zoomnak, a DSLR-gépeknél fókusztávolságnak nevezzük.” :-) De tényleg!!! :-)
Esetleg, ha érdekelnek a fotózás alapjai, igen röviden, itt olvashatsz róla:
sites.google.com/site/manualfocussite/home/fotosuli
Ági haja 2018.08.12 09:06:28
Ez az oroszlán kellemetlenül érzi magát Ági hajával a szájában...
Bátor hegymászók csúcshódítása a világ legmagasabb hegyén. A kötéltől kissé jobbra (piros nyíllal jelölve) észrevehetjük, hogy Ági haja ide is eljutott már, megelőzve a kihívást kereső embereket...
Ági haja Ági haja a Marson 2018.08.11 15:43:20
A Curiosity marsjáró fúrást végez a Mount Sharpon. Jobban megvizsgálva a képet a rover bal első kerekénél megláthatjuk Ági haját (piros nyíllal megjelölve). Fotó: NASA..
Ági haja Motiváció 2018.08.11 15:17:35
Ági haja nem csak a fürdőszobában található végtelen mennyiségben. Mindenhol ott van. Az egész világon.....