Regisztráció Blogot indítok
Adatok
samolyg

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zsoltii prímát rittyentett össze: előbb bután néztem, aztán megsózott meztelen csigaként összerándultam, igaz a testem nem oldódott nyálas habbá, de majdnem. Mesés hülyeség, párás szemmel gratulálok. Megoldás?       Piroska és a farkas, mi…..
killtheradical Magasan, lesen 2008.06.13 12:39:00
Vadászturizmust ide! Én a sportvadászatot nem értem. Nem vagyok se vegetáriánus, se pacifista, se állatvédő, csak nem értem, hogy ebben mi a sport. Miért szokás vadászni? Ételért, alapanyagért. Én ezt tök megértem. Régebbi korokban és sok ma élő természeti népnél…..
samolyg 2008.06.13 16:30:08
Kedves Iron!

Halvány fingod nincs arról hogy mi történik kint az erdőben, a mezőn. Valamit olvastál vagy láttál valahol. Mondjuk nekem címezted a kommentedet, a háziasításról nem is beszéltem.
Egyébként háziasítani egy őzet vagy szarvast tényleg nem lehet, mert kis korában aranyos, meg szelíd, de ahogy felnő, előjönnek az ösztönei, és nagyon sokat kell vele foglalkozni hogy ne döntögesse a kerítést, ne lökje fel az embereket, úgy viselkedjen mint egy háziállat. Jó jó, mondjuk attól fükk mit nevezünk háziasításnak. Mert fel lehet nevelni, tény, nekem is volt dámszarvasom aminek az anyját elütötte az autó. Aztán amikor felnőtt, állatkertbe került mert nem lehetett bírni vele.

Nagyon leragadtunk a kapzsiságnál meg a lövöldözésnél, meg hogy minek etetni. Elhihetitek, a mai gazdálkodás során ha az ember nem gondoskodna róluk, pár éven belül egyet sem lehetne látni. 30 éve egy öreg MTZ traktor egy 40 hektáros lucernaföldet 3 napig kaszált, volt ideje elszaladni a vadnak. Ma olyan gépek vannak, hogy egy ekkora földet egy gép nem 3 nap alatt, 4-5 óra !! alatt megold, ami annyit jelent hogy kurva gyorsan megy, és széles területet vág. Ha a "kapzsi" vadász nem megy ki a lucernaföldre kaszálás előtt (amíg a harmat el nem megy), akkor 3 óra alatt akár 12-15 őzgidát és nyulat bedarálnak. És ez nem vicc meg hasraütés, ez így van. Nincs élettere a vadnak sajnos. Persze, tök jól hangzik hogy uniós követelmény a vadriasztó, meg vadfék, ha van vad akkor a traktort a szgépnek meg kellene állítania, de ez csk blabla, a való világban nem ez van.
És ha egy vaddisznót lelövünk és megesszük, akkor mi van?
Amit te eszel disznóhúst, az szerinted hogy és honnan származik? Azt is megölik, hol humánusan, hol nem. Általában nem. És úgy pumpálják őket takarmánnyal, el sem hiszed. Naponta másfél kilót szednek fel, mozgásterét beszűkítik, hogy ne fogyjon, ne tudjon mozogni, zsíros meg úgysem lesz köszönhetően a géntechnológiának. És amikor szállítják nyáron a 40 fokban, 30-40 disznóból 2 megdöglik a melegben. Amikor meg odaér a vágóhídra, vagy árammal agyonütik (nem tudom láttál-e már ilyenkor rángatózó disznót, pedig ez a humánusabb megoldás), vagy pedig csak egy taglóval fejbenyomják.
Na most melyik jobb? Kimenni az erdőre, lelőni, és ha jó a lövés akkor nem szenved, vagy egész életén át szenvedni hagyni?
De enni kell, és te is ugyanúgy megeszed a disznóhúst mint én. Közben gondoltál erre?
Vagy amikor reggel megeszed a tojásrántottádat, akkor gondolsz közben arra, hogy a tyúk ami azt tojta, nagy valószínűséggel egész életében egy szűk ketrecben van? és ha nincs meg a napi átlag 1.1 tojása, akkor "leselejtezik" mert nem jó fajta, vagy kiöregedett, nem gazdaságos?
Vagy amikor megiszod a tejet, gondolsz arra, hogy manapság egy tehenet 3szor fejnek naponta, mert ugyan így hamarabb tönkremegy mert nincs ideje pihenni, de gazdasági szempontból így jobb, mert igaz hogy egy évvel kevesebb ideig él, de az életére visszabontva 500 literrel több tejet adott? Vagy amit megevett lucernát, annak kaszálását egy őzgida meg egy nyúlcsalád bánta. Ilyenek eszedbe jutnak? Nem! Mert csak a vadász a geci mi? Mert lő! Szerintem te is az vagy mert te meg táplálkozol baszki!

És akkor miért mindig a vadászokat kell elővenni? Mennyivel humánusabb az, hogy a csirke amikor bemegy a szalagon a feldolgozóba, minden 20-adik még rugdalózik, de már forrázzák, mert nincs idő megvárni hogy megdögöljön? A fácán meg röpül, van egy lövés, leesik, lesz belőle leves.

Amikor eszed a gabonapelyhet, akkor gondolsz szegény milliónyi kukoricabogárra, akit levegyszereznek? Vagy az állatokra, hogy mennyi életteret veszítenek el betakarításkor egyik napról a másikra? Ma nem úgy megy, hogy learatják a kukoricát, aztán vagy szántanak, vagy nem, ha nem akkor van egy kis maradék szerencsétlen állatoknak. Régen nem kapkodták el ezt sem. Ma egyik nap learatnak, másik nap fel is szántják. Nem érnek rá várni.
A hülye kapzsi vadászok meg az alatt az egy nap alatt próbálnak böngészni a learatott táblában egy kis kukoricát, jó lesz az télen a vadaknak.

Persze mondhatnád, hogy igen, erről beszélsz, összeszedjük a kukoricát hogy többet lehessen lőni. De ebből a vitából sosem kerekednénk ki, egy végtelen ciklusban mondanám én a magamét meg te is. Te biztos városban születtél, én falun, én láttam hogy mi hogy megy, te csak elképzeled.
Na megyek vissza kódolni, mert ha az élelem eredetéről diskurálok, jövő hétig itt leszek.