Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Horváth Sz. István

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A Publicus Intézet július végi közvélemény-kutatása szerint a magyarok 42 százaléka úgy gondolja, valós veszély jelent, hogy LMBTQ-szervezetek az óvodákban és iskolákban a többségitől eltérő szexuális irányultságot népszerűsítő propagandát folytatnak. A magyarok közel harmada lehetségesnek tartja,…..
Miért fontos a Magyar Időknek, hogy Esterházy Péter jó író vagy sem? Miért áldoznak rá több cikket is, erősködve, hogy nem az? Hiszen tudniuk kell, hogy kiknek írnak. Az ő olvasóközönségük úgysem olvas Esterházyt, Spirót, Krasznahorkait, Nádast, Závadát, és Radnóti Sándor életműve is hidegen hagyja…..
Horváth Sz. István 2018.08.07 22:06:33
Mivel egy kicsit messzebb élek, egyáltalán nem értem ezt az értelmetlen "konzervatív contra liberál" címkézést, merthogy a jelenlegi felállásban egyik tábornak sincs köze ezekhez a klasszikus politikai irányzatokhoz. Tekintélyelvű banánköztársaságokat imitáló rendszerekben nincs mit beszélni ideológiákról! De valójában ez léyegtelen, amikor irodalmi művek, netán életművek megítéléséről van szó.

Semmiféle politikai machináció, bármiféle nacionál-szósszal álcázza magát nemzetmentőnek, nem fogja soha hosszantartón befolyásolni az igazi irodalmi művek rangsorát, értékét és befolyását. Sem a korábbi jobboldali kurzusoknak, sem a baloldali terrornak nem sikerült ez - és akik velem együtt olyan Esterházy-korúak, azok azért emlékezthet(né)nek az ilyesmire.

Szóval, bár gyerekkoromban, Kolozsváron, Erdélyben, a tiltott és dugiban olvasott Wass Albert vagy Nyírő - főleg románellenes felhangjai miatt - fantasztikus titkos élmény volt... de aztán az ember felnő, tanul, olvas mindenféle irodalmat különféle nyelveken, mászkál a nagyvilágban, s közben óhatatlanul újraértékel műveket, írókat, világot.

Ennélfogva Esterházyt jó írónak tartom. Már akkor annak tartottam, amikor a "kelet-franciák" között élve vágyódtam Magyarországra. Akkor is annak tartottam, amikor röpke évtized után már elvágyódtam Magyarországról. Akkor is annak tartottam, amikor lélekben megsirattam, hogy elvitte a hasnyálmirigyrák, mint apámat.

Meg sem érdemelitek, hogy magyar író legyen, de ő nem tehet mást, csak magyar író tud lenni.