Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dalma2001

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az a különlegesnek mondott jelenség, hogy a matematika képes jól megmagyarázni a világ dolgait a hívők érvelésében egyrészt a tervezettségből vett istenérv részeként szerepel. Itt az a kérdés, hogy miért is olyan rendezett a világ, hogy matematikailag leírható legyen?! A…..
dalma2001 2018.08.04 11:38:10
@Brendel Mátyás: Köszönöm, hogy válaszoltál!
De amikor 1 tehén megdöglik, az miért nem -1? Az nem 2+2-1=3 miatt eredményez 3 tehenet?
Én ezt úgy értettem, hogy van-e elvi akadálya az olyan axiómarendszernek, amiben a 2+2=3 (és a 2, 3, +, = jelek is arra utalnak, amire szokásos), és ha ilyen lehetséges, akkor van-e elvi akadálya annak, hogy egy világnak olyan legyen a fizikája, amit az ilyen axiómarendszerű matek olyan mértékben leír, mint a "mi" matekunk a "mi" világunkat?
Szóval én végül is arra gondolok, hogy létezhet-e elvben az, hogy van olyan világ, amiben ha megfogok 2 labdát és odateszem 2 labda mellé az asztalra, 3 labdát kapok, és az abban a világban élőknek ez olyan természetes, hogy annyira elképzelhetetlennek tűnjön számukra, hogy 4 labda is lehetne az asztalon, mint nekünk a 3?
dalma2001 2018.08.04 14:37:00
@Brendel Mátyás: Köszönöm! :)
Azt gondolom, hogy értem, de nem biztos (még sohasem gondolkoztam ilyeneken). :)

1. Ha odarakok 2 labdát 2 labda mellé az asztalra, és nem történik semmi más a labdákkal (tehát nem történik olyan dolog, amire általában szavakat használunk, mint pl elgurul, kipukkad), akkor 4 labda lesz az asztalon.
2. A másik világban élő lény úgy írná le azt, ami a saját világában történik, hogy ha odatesz 2 labdát 2 másik labda mellé az asztalra, és az ő megszokása alapján nem történik semmi más a labdákkal, akkor az asztalon 3 labda lesz.
3. És mondjuk, mi emberek megfigyelhetjük azt a másik világot. És arra a jelenségre, hogy a 2 labda+2 labda mi módon lesz 3 labda az asztalon, nekünk egy új szót kéne kitalálni, mert a fizikai okra, ami miatt ez így történik, nincs is szavunk.
4. És ha azok a lények figyelnék meg a mi világunkat, nekik is új szót kéne alkotniuk arra a fizikai okra, ami miatt a mi világunkban a 2 labda+2 labda 4 labda lesz az asztalon, és amely fizikai ok számunkra olyan természetes.

Tehát akkor ezek közül a dolgok közül elviekben 2. és 4. nem történhet meg, mert a másik világ lényei nem intelligensek ahhoz, hogy értelmezzék, ami történik, és 3. azért nem történhet meg, mert a másik világ olyan zavaros lenne, hogy nem tudnánk annyira belelátni, hogy felmérjük a fizikáját?