Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tunkli Dániel, befektetési igazgató

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Concorde Naplóbejegyzés: TurKEY 2023.04.19 08:00:00
Törökország nemcsak földrajzilag, de átvitt értelemben is összeköti Európát Ázsiával, méreteit, gazdaságát, haderejét tekintve is meghatározó, szerepe pedig a történelem során számos alkalommal vált kulcsfontosságúvá kiemelt geopolitikai jelentősége miatt. Ahogy a nemzetközi konfliktusok mélyülnek,…..
Formálódóban van egy új világrend, az egyik oldalon a hegemón USA és nyugati demokratikus szövetségesei állnak, míg a másik oldalon a kihívó Kína és autoriter hatalmak, mint Oroszország vagy Irán. A billegő szereplők közül a fontosabb Törökország, a május 14-én remélhetőleg megrendezésre kerülő…..
Őszintén belezavarodtam abba a hírcunamiba, ami az Ukrajnának szánt nyugati harckocsikat (MBT) az elmúlt hetekben övezi. A csapból is ez folyik, egyik portál szerint a „csodafegyverek” hozzák el a tavaszi hadjárat áttörését, míg másik cáfolja, hiszen az USA által felajánlott 31 darab Abrams MBT-k…..
Európa elaludt. A politikusok elképzelése, miszerint a békeidőbeli állapotok tartósan fennmaradnak, nem valósult meg. Bekövetkezett viszont a kis valószínűségű, nagy hatású esemény, minden politikus (és befektető) rémálma. Az orosz agresszió eredményeként Európának legalább két jelentős sokkhoz kell…..
Az idei év sok mindenről szólt, csak épp nem az értékalapú befektetésekről és jelenleg nem is tudjuk, meddig tart ez a tetszhalott állapota ennek a stratégiának. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fog a jövőben újra feléledni, de lehet, hogy erre még várnunk kell, és közben a világ tőkepiacai,…..
Nap mint nap felmerül témaként az amerikai elnökválasztás és szinte minden alkalommal azon töprengünk, milyen újabb trükkel állhat elő a regnáló elnök, Donald Trump. A Financial Times felmérése szerint, ha ma lenne a választás, Biden 38 elektori szavazattal többet szerezne, mint az elnökséghez…..
Concorde Itt a hidegháború 2.0 2020.07.16 10:50:26
Pár hete megdöbbenve olvastam, hogy India és Kína határán a két nukleáris hatalom katonái kövekkel és husángokkal estek egymásnak. A westernfilmek kocsmai verekedéséhez hasonló összecsapás több tucat halálos áldozattal járt. A döbbenetem mégse ennek szólt, ilyen párévente előfordul a két ország…..
George Floyd meggyilkolása és az annak nyomán indult tüntetéshullám olyan mértékben felkorbácsolták a közhangulatot az Egyesült Államokban, amire utoljára Martin Luther King meggyilkolása után 1968-ban volt precedens. A helyzet napról napra forróbb, ami a történtek, a feketékkel szembeni,…..
A múlt meghatározó eseményei és az ezekre érkező tőkepiaci reakciók gyakran érdekes párhuzamokra hívják fel a figyelmünket, ugyanakkor érdemes ezeket némi fenntartással kezelni. A mostani időszakhoz leginkább az 1968-as év hasonlít. Ahogy idén, úgy 1968-ban is számos meghatározó politikai,…..
A vállalatvezetők egyre későbbre várják a normális üzletmenet visszatértét, optimista befektetőt lasszóval sem lehet fogni, és ahogy a válság egyre durvább számokban jelentkezik a fogyasztási, munkanélküliségi adatokban, egyre jobban látszik, hogy a politikusok is olyan egyenletet próbálnak…..
A kampány érdemi része még el sem kezdődött, de a demokraták előnye mérhető, köszönhetően Trump és a COVD-19 együttes pusztításának. Az elnök lépéshátrányban van, ami az amúgy sem megfontoltságáról hírhedt elnököt kapkodásra és hibákra késztette. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az elmúlt két…..
Concorde Viszlát, Bloomberg! 2020.03.05 12:29:00
Hiába tornászta fel esélyeit elképesztő, több mint félmilliárd dolláros reklámköltésével Michael Bloomberg, a két nagy, és egyaránt szélre tolódott amerikai párt küzdelmében sosem volt valódi esélye. Trump most már a gazdaság mellett a koronavírus miatt is aggódhat – az influenza félrekezelése még…..
A TIME magazin 2019-ben a 17 éves Greta Thunberget választotta az év emberének. Az év során hatalmasat ment a klímavédelem, és már nem csupán egy szűk réteg kesergésekor vetődik fel, hanem a mainstream közbeszéd mindennapjaiba is belopózott a téma, és ma már akár választások kimeneteleit is…..
Nem az atomfegyver fejlesztésével kapcsolatos iráni fenyegetés a legnagyobb fegyver Teherán kezében, hanem a Hormuzi-szoros blokkálása: a Perzsa-öböl bejáratának elzárása ugyanakkor immáron nem is annyira a nettó olajexportőrré vált USA-t, hanem a környező arab olajexportőr országokat, és felvevő…..
Az amerikai elnökválasztás évében nyilván minden alapkezelő különösen figyeli, hogy az egyes jelöltek milyen gazdasági programmal és ígéretekkel állnak elő, hogyan is befolyásolja majd az elnökválasztás az USA gazdaságát. Egyelőre azonban nagyobb kérdés, hogyan befolyásolja az USA gazdasága az…..
Iránt nem a szankciók enyhítése érdekli elsősorban, a szaúdi olajfinomítók elleni támadás, és ezzel az USA provokálásának valódi célja már sokkal inkább annak bizonyítása és elérése lehet, hogy az USA számára a közel-keleti térség már nem kontrollálható úgy, mint eddig. Jól használják ki, hogy Trump…..
“Semmi nem olyan izgalmas, mint a most zajló új-generációs űrverseny, ami legtehetségesebb, legelismertebb ma élő vállalkozókat ragadta magával” – Chamath Palihapitiya, a Facebook korábbi egyik felső vezetője, a Social Capital kockázati tőkebefektető alapító-vezérigazgatója mondta ezt annak kapcsán,…..
Afrika legnagyobb holdingja, nyolcadik a világ top10 internetes vállalata között, a kínai Facebookként emlegetett Tencent egyik meghatározó tulajdonosa, és egyébként Magyarországon is jelentős e-kereskedelmi szereplő többek között a Vatera tulajdonosaként: ehhez képest a dél-afrikai Nasperst…..
  Nincs nyereségük, és nem is látszik hogyan lenne a közeljövőben, cserébe rengeteg szabályozóval és adóhatósággal vesztek össze, miközben nem hivatalos munkavállalóik miatt is egyre több jogi ügyük van. Az eddigi befeketetők kiszállnának – ha lecsupaszítjuk, így összegezhető mire szedne össze…..
Bőven a historikus átlag alatti értékeltségen forognak, de még így is könnyen veszteséget okoznak a befektetőknek az európai autógyártó cégek. Nemcsak a gazdasági ciklus vége felé hanyatló kereslet vagy a kereskedelmi háború, hanem számos szektorspecifikus probléma is kihívás elé állítja az…..
A japán Rakuten lehet az egyik legnagyobb nyertese az amerikai közösségi fuvarszolgáltatók, a Lyft és az Uber tőzsdei bevezetésének. Nagyon ritka, hogy egy adott szegmens második számú szereplője egyáltalán eljut a tőzsdei bevezetéséig az infotech szektorban, az pedig pláne, hogy meg is előzze a…..
Az autózás közeli jövője tele van bizonytalan kérdésekkel: melyik hajtás terjed el leginkább, hogyan és hol töltjük majd a saját vagy megosztásra épülő rendszerekben használt autókat? Az olajcégeknek lépniük kell, és miközben egymással is versengenek az új technológiák valamilyen formában való…..
Magasak a budapesti lakásárak ahhoz viszonyítva, hogy mennyit keresünk? De lehet, hogy inkább olcsók az ingatlanok a nyugati fővárosokhoz képest? Ezekre a kérdésekre ez a poszt nem akar választ találni, hiszen már többször foglalkoztunk a Concorde blogján ezzel a vitával.  De van még izgalmas…..
Jó eséllyel egy szélsőségesen jobboldali populista, nőkre, melegekre, kisebbségekre rendszeresen sértő és lekicsinylő megjegyzéseket tevő politikus lesz Brazília következő elnöke – a nemzetközi sorminta a világ ötödik legnépesebb államát is elérte. Jair Bolsonaro, a választások vasárnapi, második…..
Közel hatvan százalékkal emelkedett tavaly az elektromos járművek eladása, és a trend idén is kitart, áll a McKinsey tanulmányában. A Bloomberg energia csapata (BNEF) még komolyabb várakozásokat fogalmazott meg. Véleményük szerint, 2040-re az elektromos járművek éves eladásának száma meghaladja majd…..