Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyurcsik Attila CFA, vezérigazgató

49 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legutóbbi igencsak apróra sikerült bankválságnak, ha egyáltalán lehet ezt annak nevezni, van néhány tanulsága és hosszú távú következménye. Aki ezt részletesen szeretné átlátni, készítettünk róla egy podcastot. Ugyanakkor a fő üzenetet úgy gondoltam, érdemes még egyszer átrágni, már csak azért is,…..
Az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a hazai tulajdon erősítése a telekommunikációs iparágban is. A hazai tulajdon megjelenése azonban nem apró lépésekben, hanem nagy akvizíciókon keresztül valósult meg. Két éven belül a román tulajdonú Digi valamint az angolszász eredetű Vodafone itthoni…..
Elképesztő emberkísérleten van túl a török gazdaságpolitika. A török gazdaság a 2000-es évek végén még igazi sikertörténetnek számított a korábbi IMF-segélynek, és az IMF receptje alapján Recep Tayyip Erdoğan elnök által végrehajtott gazdaságpolitikának köszönhetően. A török tőzsdeindex dollárban…..
Nos a rövid válasz az, hogy nem, nagyon nem valószínű. Az elmúlt napok eseményeit azonban igenis érdemes kicsit számokkal is megmagyarázni, tarkítani. A 2008-09 válságot követően a bankokat rendkívüli módon megerősítették, rengeteg különféle tőkeelemmel durva stresszhelyzetekre is felkészítették.…..
Adottak az opciók: Az oroszok? Nem! Az amerikaiak? Nem! Az ársapkák? Nem! A rezsicsökkentés? Nem! A politikusok? Nem! Az időjárás? Árthatott volna, de nem tette. A piac? Igen! Úgy fest, a piaci folyamatokba való beavatkozást kifejezetten kedvelő brüsszeli bürokraták sem tudták…..
Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni. Kétségtelen,…..
Concorde Gáz van, babám! 2023.01.11 12:50:29
Miközben még mindenki az energiaválság miatti sokk hatása alatt áll, a gáz ára szép csendben gyakorlatilag összeomlott. Az irányadó holland gáztőzsdén a gáz egyhavi ára az augusztusi 300 euró feletti csúcsszintjéről jelen cikk írásakor 68 euróra esett. A helyzet így az, hogy a gáz ára a háború…..
Az elmúlt években nem egy alkalommal vállaltam fel a véleményem a kriptopiaci mánia kapcsán. Amiről azt gondoltam, és továbbra is azt gondolom, hogy egy teljesen klasszikus spekulatív mánia volt, és még részben mindig az, épp a napokban pukkad ki. Ez nem lényegesen különbözik bármilyen más…..
Concorde Ez übergáz 2022.11.10 16:03:26
Néhány héttel ezelőtt Románia fővárosában jártam. A repülőgépen utazó „padtársam” ajánlására a reptéren letöltöttem az Uber alkalmazást, majd a rendeléstől számított negyedik percben már hasítottam a belvárosi szállodám felé. A déli időpontban foglalt Uber fuvarom a reptéri különdíjjal együtt…..
Az elmúlt hetekben sokszor kaptam arról kérdést, hogy akkor az országok gazdasági erejét is figyelembe véve a világ összességében az ukránok mellett vagy inkább ellene van. Tökéletes összehasonlítás nincs, és félreértés ne essék, nem a miniszterelnök törpék és óriások megjegyzésére szeretnék utalni,…..
Mélységét tekintve egyértelműen kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány okozta visszaesés sok helyen érdemben nagyobb lyukat ütött a GDP-termelésben, mint amit 12 évvel ezelőtt a Lehman Brothers csődje után láttunk. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy tartós hatásait tekintve a mostani válság…..
Concorde Ray Tango (Sly) a zseni! 2020.06.26 08:00:00
Gyerekkorom egyik kedvenc akciófilmje volt a Tango és Cash, amelyben Sylvester Stallone és Kurt Russell aprítja a gazfickókat. Sok ikonikus jelenetet említhetnék a filmből, Teri Hatcher táncjelenetére vélhetően sokan emlékeznek. Amire valószínűleg kevesen az Tango egyik ajánlása húgának, akit a fent…..
  Valamivel több, mint 14 éve kezdtem el dolgozni a Concorde-nál, mint részvényelemző. Az első napokban az általam váltott kolléga ellátott néhány jó tanáccsal, már ami a szakmát illeti. Az egyik ilyen fontos állítása mind a mai napig a fülemben cseng. Ahhoz persze, hogy ez érthető legyen, nem árt…..
Jared Diamond nagyon érdekes és tanulságos könyvet írt a fenti címmel. Mindenkinek ajánlom az elolvasását. A szerző arra keresi a választ könyvében, hogy vajon miért az európai civilizáció lett az uralkodó a világon és miért nem más civilizációk győzedelmeskedtek. A válasz megtalálható ebben a…..
Bár jelen sorok írása idején a világ tőkepiacai komoly esésen vannak túl, ma még túl korai megmondani, hogy a részvényárfolyamok mélyrepülése véget ért volna. Az is tény, hogy a vírus lefolyásának időtartama nagyban befolyásolja a tőkepiaci potenciális kimeneteket is. Amennyiben 2-3 hónap alatt a…..
Concorde A félelem bére 2020.04.17 11:10:02
Georges Arnaud híres, 1950-ben írt regényéből 3 évvel később, már 1953-ban film is született, amely mozisztárok közé emelte a film főszereplőjét Yves Montand-ot is. A sztori kiállta az idők próbáját, pedig végtelenül egyszerű. A távoli Guatemalában felbérelnek 2-2 sofőrt, hogy 1-1 teherautóval…..
A ma megszokott árakat és az alacsony inflációt jelentős részben a globalizációnak köszönhetjük. De a vírus utáni világ lényegesen drágább lesz, mivel várhatóan felborul az eddig megszokott globális munkamegosztás és a beszállítói rendszerek, és számos hétköznapi megszokás – például az éttermi…..
Concorde Olajszámtan 2020.03.12 10:37:00
Brutális esésen van túl a kőolaj ára, miután a hétvégén nyilvánvalóvá vált az OPEC+ árfolyam-koordinációjának a szétesése. Azóta is folyik a találgatás, hogy vajon miért borította egymásra az asztalt Szaúd-Arábia és Oroszország. Összeesküvés elméletekhez szokott Kárpát-medencei világunkban, de azon…..
Több cikkben emlékeztünk már meg arról, milyen komoly szenvedést jelent „harmadiknak” lenni egy kapcsolatban, ahol a kiszemelt partner valaki másért rajong. Jelenleg Magyar Telekom részvényesként lehetnek hasonló érzéseink. Magunkat nem ismételve, de a tényeket röviden összefoglalva a következő a…..
Concorde A BÉT kutyája… . 2020.01.30 11:31:41
Közel egy éve írtunk arról, hogy meglátásunk szerint a Magyar Telekom kisebbségi részvényesei ténylegesen a rövidebbet húzták az elmúlt években. A helyzet tavaly sem sokat változott. A Magyar Telekom az elmúlt 1 és 3 éves távon is a régió leggyengébben teljesítő telekommunikációs részvénye…..
Lengyelország Európa második legnagyobb széntermelője, az európai termelés közel 20 százalékát adják. Az ország függése a saját széniparától óriási, emiatt a lengyelek általában minden EU-s környezetvédelmi szabályozás alól igyekeznek kibújni. És egyelőre nem igazán látszik, milyen alternatíva…..
Ha valaki ma közgazdászként a magyar gazdaságra néz, akkor valójában nehéz rosszat mondani róla. A hazai gazdasági növekedés számottevően meghaladja az európai átlagot. Az egyensúlyi mutatóink rendben vannak. A költségvetés hiánya alacsony, az államadósság csökken, a lakosság nincs eladósodva,…..
Concorde Közeleg az ítélet napja 2019.11.27 11:41:30
Azt hiszem a filmtörténelem azon egyik kivételei közé fogjuk sorolni a Terminátor sorozat 2. részét, az „Ítélet napját”, ahol a folytatás jobban sikerült, mint az első rész. Most mégis a sorozat egy másik folytatásából emelnék ki egy apró idézetet és egyben visszautalást a legjobban sikerült rész…..
  Az elmúlt évek sajátos befektetési környezete a címben idézett tanácsot (vagy dilemmát) még inkább aktuálissá tette. A kockázatmentesen megkereshető hozam a fejlett nagy gazdaságokban lényegében nulla vagy negatív, az USA-ban is csak minimálisan pozitív. Ilyen befektetési és hozamkörnyezetben…..
Miközben a csak nyár óta hivatalban levő román kormány hónapok óta húzódó belpolitikai válsággal küzd, több miniszter lemondása után éppen bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe, eszünkbe juthat a tavalyi év vége. 2018 december 19-én nehéz reggelre ébredt a régiós befektetők és…..