Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gimbi

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Személyes tapasztalatok alapján arra  következtetése jutottam, hogy a közgazdászok zöme hajlamos túlértékelni saját diszciplinájának lehetőségeit. Ez eleinte talán nálam is így volt, szorgalmasan elhittem egykori főiskolai oktatómnak, hogy a közgazdaságtan…..
Gimbi 2013.01.29 15:54:32
@Balambér: A manyup kérdésedre: én is úgy tudom, hogy a pénztárakba fizetett összegeket az államnak kellett pótolnia a nyugdíjalapba. De van a dolognak másik oldala is: A manyup tagok lemondtak a nyugdíjuk egy részéről (1/4-éről, ha jól emlékszem), abban a reményben, hogy a manyup befizetéseik és azok hozama nagyobb lesz, mint az a rész, amiről lemondtak. Ezeket a csökkentett nyugdíjakat (ezek egy részét) mostanában kellene elkezdeni fizetni, ez viszont megtakarítás lenne a nyugdíjalapnak és ezen keresztül a költségvetésnek. Ez a megtakarítás lehetőség veszett el az érintetteknek örökre. Eközben kikerülhetetlenül eljön a pillanat, amikor a nyugdíjakat csökkenteni kell és/vagy a nyugdíjkorhatárt addig emelni, amíg a rendszer megint egyensúlyba kerül.

Még egy szempont: vajon mikor jobb a helyzet: ha van 80%-nyi adósságod és mellette 5% megtakarításod (nyugdíjeinstand előtt), vagy ha van 78% adósságod és 0% megtakarításod (most)? Igaz, hogy az einstandolt manyup pénzekből adósságcsökkentés volt, de volt mellette egy sereg olyan intézkedés, ami bizonytalanságot, félelmet és a direkt beavatkozásokon (szektorális különadók) keresztül kiszámíthatatlanságot hozott, ami a devizaadósság forintértékét (a romló árfolyamon keresztül) csak növelte, továbbá végzetesen lerontotta a növekedési esélyeket és kilátásokat, pedig csak a növekedésre alapozva lehetne "kinőni" a 80% körüli adósságot.

Ezt tetézi, hogy most is csak kapkodás és jól jövedelmező szektorok direkt sarcolása folyik.
Hóbelevanc Csődben a multiplexek 2008.06.12 10:30:00
Annak idején nemhogy a nagyvárosok büszkélkedhettek mozival, de gyakorlatilag alig volt kistelepülés, ahol ne lett volna elérhető a szórakozásnak ez a formája. A legkisebb üdülőfaluban is volt még a 80-as években fapados mozi, valamilyen kisméretű vetítőgéppel. Aztán lassan…..