Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kistorpe

35 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hány centi magas vagy? És elégedett vagy vele? Az ember valamikor tinédzser korában hagyja abba a növekedést, majd megtartja ezt a magasságot nagyjából a 30-as éveiig, aztán elkezd apránként egyre alacsonyabb lenni. Egy 70-80 éves ember akár 5, vagy még több centiméterrel is alacsonyabb lehet, mint…..
Nemrégiben arról beszéltünk, hogy van egy olyan izmunk, ami  a túl sok ülés miatt megrövidülhet, és akkor derékfájdalmat tud okozni. Ez a psoas avagy magyarul ágyékizom volt.  Sajnos nem ez az egyetlen. Van egy másik izomcsoport is  aminek szintén nem tesz jó a napi sok órás üldögélés, és szintén…..
Nem kifejezetten gerinc téma az, amiről most szó lesz, de a gerincünk, izmaink és a lelkiállapotunk között olyan rejtett összefüggések is vannak, amikre általában ritkán gondolunk Azt mindenki tudja, hogy a stressz különféle fizikai problémákat is képes okozni. Befeszül a vállunk, különféle…..
Manapság rettentő sokat ülünk. Aki irodában dolgozik, vagy iskolába jár, az egész nap ül. Ül napközben, és ül otthon is a tévé, számítógép előtt esténként. Közben persze nyilvánvalóan jövünk-megyünk időnként, de összességében  mégis napi sok-sok órát ülünk egy helyben.  Nem csoda, ha előbb-utóbb…..
Weeno One Élj a testedből 2017.03.20 13:35:55
Halihó!  Csináltam egy táblázatot, amiben a kiadásaimat és bevételeimet vezetem, illetve kiszámoltam, hogy a kiadásaimat hogyan tudnám minimalizálni, a bevételeimet pedig kimaxolni. Az eredménytől megszédültem.  Tekintettel rá, hogy Lölő nem vállalta az apasági tesztet, körbenéztem, hogy milyen…..
ADHDiva Mindenki ADHD-s? 2017.03.09 07:21:00
ADHD-s felnőttként a legbosszantóbb dolgok egyike, amikor valakinek őszintén beszélünk erről a zavarról, és nagyjából azt kapjuk vissza válaszként, hogy "ez mindenkinél így van, én is elfelejtem befizetni a csekket és én is kiabálok az autóban". Vagyis, a mi problémánk nem is…..
 A világon minden folyton összeesküszik ellenünk, hogy elessünk. Az út lehet síkos, esetleg épp egy észre nem vett küszöb, netán egy kisebb aszfalthiba, gödör kerül az utunkba. Az eldobott banánhéjról nem is beszélek.  Vagy alig egy hónapja egész Budapest egy nagy jégpályává változott, komoly…..
Először is boldog új évet kívánok nektek! De, hogy ne csak pusztán egy újévi jókívánság legyen ebben a posztban, írtam egy kis újdonság olvasnivalót is gerincferdülés témában. :-) Már több elmélettel találkoztam, amelyek megpróbálták valahogyan magyarázni a scoliosis kialakulását. Az, hogy…..
Mindannyian tanultuk az iskolában, hogy a gerincünk egyrészt arra szolgál, hogy megtartsa a törzsünket és tetején a fejünket, valamint benne fut a gerincvelő, ami az idegi kapcsolatot biztosítja a test egészével. De van a gerinccel kapcsolatban néhány érdekesség, amiről talán még nem…..
kistorpe 2016.12.11 19:51:27
@cardiobascuralis 2: Kösz. Javítva.
Korábban volt itt a blogon már szó a csontritkulásról. Most egy újabb információt szeretnék hozzáfűzni az osteoporosis témájához. Alapvetően hajlamos az ember azt hinni, hogy a csontjainkért csak csak azt tehetjük, hogy megfelelően táplálkozunk, eleget mozgunk, sportolunk, vitamint szedünk. Azonban…..
A múltkor elolvastam Pete Egoscue: Fájdalom nélkül című könyvét. A szerző sportorvos, aki a krónikus ízületi-, és izomfájdalmak kezelésére dolgozott ki egy rendszert. Véleménye szerint minden, izomzatot, ízületeket érintő fájdalom eredeti oka (hacsak nem valami súlyos baleset éri az embert) az, hogy…..
A legtöbb ember a stresszt pusztán kellemetlen, mindennapos „idegfeszültségnek” tekinti, és nem gondol bele, hogy valójában szervezetünk minden sejtjét érinti, az egész élettani rendszerünket mozgósítja. Elvileg közel száz éve tisztában vagyunk vele, hogy a túlzott stressznek megszámlálhatatlanul…..
Érdekes könyvet olvastam a nyáron,  Dr, Gabor Mate: When the body says no című könyvét.  Azóta láttam, hogy megjelent magyarul is: Dr. Máté Gábor: A test lázadása címmel. A könyv témája, hogy az ember tudata, életfelfogása, világlátása hogyan befolyásolja azt, milyen betegségeknek ad szabad utat az…..
Loren M. Fishman a  Columbia egyetemen, az USÁ-ban egy olyan kísérletet végzett, hogy egyetlen jóga pozícióval lehet-e javítani a gerincferdülés mértékén. 25 gerincferdüléses pácienst megtanítottak az oldalsó hídtartásra, de csak egy oldalon kellett végezniük a gyakorlatot, méghozzá azon az oldalon,…..
Az ember, ha írásra adja a fejét, olyan dolgokról szeret írni amiről tud valamit, jó esetben érdekeset, hasznosat, vagy valami olyat, amiben vélhetően ő maga is jó, - vagy legalábbis jó szeretne lenni. Nos, a halogatásban én nagyon jó vagyok. (Na nem mintha erre olyan nagyon vágynék, hogy jó legyek…..
A tanfolyamnak már jó régen vége lett, de nem ültem le megírni a posztot, mert nos... szégyen gyalázat, de beismerem, - lusta voltam hozzá, és egyéb dolgok kötöttek le. De ami késik nem múlik, bepótolom a mulasztásomat. :-)Pedig a tanfolyam nagyon hasznos volt. Az Izomkontroll könyv azt igéri, hogy…..
Most néhány poszton keresztül egy témáról lesz szó, ugyanis beiratkoztam egy 8 alkalmas Izomkontroll tanfolyamra. Erről fogok pár bejegyzést írni. Az nem valószínű, hogy minden egyes alkalom után írok, de az biztos, hogy több, mint egy poszt lesz róla. Legalábbis remélem, hogy meg fog érni több…..
kistorpe 2012.03.20 10:16:22
@Bill__:

Szia Bill, milyen fajta torna volt ez, amire jártál, valami gyógytorna, vagy csak simán gerinctorna? És hol volt ez? Érdekelne.
kistorpe 2012.03.21 15:48:33
@Bill__:
Ahá, akkor az a Schroth féle gyógytorna volt. Azt ismerem, még régebben írtam róla a blogban.
Az Izomkontrollt addig nem akartam belinkelni, amíg határozott véleményem nem alakul ki a módszerrel kapcsolatban, hogy mennyire hasznos, - vagy sem. De ha érdekel, akkor itt van az, ahová én járok: szebbeletert.hu/programok.html#izomkontroll A torna a Fiumei út 4-ben van, a Keletinél, a Szebb életért központban.
De azt gondolom, érdemes előbb elolvasni a könyvet, mert abban benne van a magyarázat is hozzá. A tornán az oktató is azzal kezdte az első órát, hogy, "ugye, mindenki olvasta?" :-)

A Súlypont izületklinikával is kacérkodtam régebben, de elég drágának tűnt. Szóval szerinted megéri az árát...
Megvolt a második és harmadik alkalom is az Izomkontroll tanfolyamon. Az első alkalomból tanulva most már tettem a csípőm alá egy vékony szivacspárnát, így sokkal jobban oda tudtam figyelni arra, hogy mit csinálok, nem vonta el a figyelmem a kényelmetlenség. A második alkalom igazából nem volt egy…..
Mostanában több helyen is hallottam az AtlasProfilaxisról - azaz az atlas csigolya helyrepozicionálásáról. Nem kellett sokat keresgélni, hogy megtudjam ennek a lényegét. A koponyánk alatti legelső csigolyát hívják atlasnak. Ez a csigolya nem egészen olyan formájú, mint a többi, kétoldalt van…..
Mert az ülés megöl. Sitting is killing you! Többségünk nap, mint nap órákat ül egy helyben. Ül a buszon, metrón- már ha szerencséje van, és akad szabad hely- ül az iskolában, ül a munkahelyen, ül otthon a vacsoránál, aztán ül a TV, vagy számítógép előtt. Ha összeszámoljuk, akár napi 10-12 óra simán…..
A deréktáji fájdalom oka sok esetben, a rossz tartás mellett még a gyenge törzsizmoknak is tulajdonítható. A törzsizomzat a következõ izmokból áll: hasizmok, csípõ és medencefenék izmai, és a hátizmok egy része. Ezek az izmok stabilizálják a törzset. Sok esetben pl. az ülõ életmódunk miatt ezek az…..
Tisztelt Mt!  Több dolgot is érintő történetemet küldeném önöknek, ha gondolják, nyugodtan tegyék ki az oldalra. Állást keresek már lassan egy éve, sajnos eddig semmit nem sikerült találnom, pedig legalább 300 önéletrajzot elküldtem már az elmúlt közel egy év alatt. A…..
kistorpe 2011.05.18 14:56:33
@Netszamuráj:
hehe... ez jó! :-)
Csak sajna ezt az ideális munkavállalót sem fogják felvenni. Az indok az lesz, hogy túlképzett. Magyarán: okosabb mint a főnök. :-D
Kedves olvasó, mit gondolsz, az ősember vajon mit csinált, ha kilukadtak a fogai, fogínysorvadása lett, vagy a bölcsességfoga  fájt, mert nem tudott kinőni? A kérdés becsapós, a válasz pedig érdekes. Az ősembernek ugyanis bizony igen ritkán volt lukas foga, nem volt fogínysorvadása, a bölcsességfoga…..
A tévé ontja a reklámokat arról, hogy milyen fontos a kálcium a csontjainknak. Ez bizonyosan így van, de vajon miért nem szólnak a többi 20-30 ásványi, és egyéb anyagról, amik szintén nagyon fontosak a csontok számára? Kell még D vitamin, K vitamin, magnézium, kálium, foszfor, és a jó ég tudja, hogy…..