Regisztráció Blogot indítok
Adatok
xvmx

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg…..
xvmx 2018.07.09 12:33:59
Valóban előnyös ez a technológia a fűtés,-ivóvíz-rendszerek kiépítéséhez, meglévő rendszerek kiegészítéséhez. Maga a cső megmunkálásához egy KPE olló (aki fűrészlappal vágja annak legszívesebben rávernék a kézfejére), ha nem komolyabb márkával szerelünk (Viega, Uponor) akkor kalibrálóval + szilikonzsírral érdemes a csővégeket előkészíteni. Egyrészt megkönnyítjük az idomok felillesztését, másrészt az O-gyűrűk nem tolódnak el az idomban a felhelyezés során.
Ha a csöveknél gyártónként a minőségben nincs annyira nagy eltérés, a fittingek terén már nagyobb a szórás. Kezdjük a polgárok kedvencével, a "kulcsos idomokkal", amely nevét a arról kapta, hogy az cső külsejére ráhúzunk egy hollandit, egy szorítógyűrűt, és ezzel felszerelve beletoljuk az idom "tömlőcsatlakozójába". Eztán a hollandert egy villáskulccsal meghúzzuk, és a gyűrű ennek hatására rászorítja a tömlőre a csövet. Ajánlott felkalibrálni + szilikonozni a cső belsejét a procedúra előtt. Semmiképp se építsétek falba, mert ha az O-gyűrű elpattan, elkezd szivárogni, nem kis kellemetlenséget, port és sittet okozva ezzel.
A másik a farkasfogas "bedugod-kész" idom. Ez a kötési mód gyors, bontógyűrűvel roncsolásmentesen bontható, újra felhasználható. Ismertebb márkák itthon: John Guest, Itap. Nem annyira elterjedt, nem tudom miért, de úgy gondolom, hogy itthon nagyon sok szerelőben él a szegénység mentalitása, inkább dolgoznak egy idomon plusz 3 percet, csak legyen 120 forinttal olcsóbb (kulcsos idomhoz képest viszonyítva), vagy egyáltalán nem tudnak erről a technológiáról. Ezt is érdemes megszilikonozni, kalibrálni annyira nem szükséges. Egyes idomok aluPEX csövek mellett rézcsöveket is be tudnak fogadni, a rézcsövet mindenképp sorjátlanítani kell, mert elvághatja az O-gyűrűt. Ezt se érdemes falba építeni.
A harmadik, a préskötés, amelyhez már spéci présszerszám kell. Itt az idom egy palást és egy tömlő közé megy be, O-gyűrű tömítéssel vagy csak a műanyag tömlő tömít a cső rásajtolása által. Ha bemégy egy szerelvényboltba azzal az eltökélt céllal, hogy te ilyet szeretnél vásárolni, akkor visszatámadnak egy "Úsvagytéhás" kérdéssel. Sok gyártó sok kontúrral gyártja ezeket a présidomokat. Ez lehet U-s (Uponor, Wavin, stb...), TH-s (Comap, Henco, Valsir, stb..) V (Viega). Egyes gyártók univerzálisra alakítják ki (Cu Impex-féle távolkeleti Technik Therm idomok) a kontúrt.
Ha a préselést választjuk, ügyeljünk hogy a cső mérete kompatibilis az idommal (a Viega 25x2,8-as csöve nem kompatibilis a Henco 26-os présidomjával, amely 26x3-as csőre tervezett. De a 26x2,5-ös cső se passzol bele és vica versa).
Préselhetjük géppel vagy kézi krimpelővel. Nagyobb, 100-as átmérők felett már 3-as áttételes pofával préselnek.