Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pacsy

117 bejegyzést írt és 624 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Antonio Maria Sicari életrajza alapján Amikor Ignác – már felnőtt, érett emberként – teológiai tanulmányokra adta a fejét, Önéletrajzában ezekkel az egyszerű szavakkal magyarázta tettének indítékait: „kezdte magának szüntelenül feltenni a kérdést: mit tegyen? Végül inkább arra hajlott, hogy egy…..
pacsy 2018.04.28 16:13:08
@altavista: Oh, nagyon sajnálom, bocsáss meg. Odáig tompultam, hogy olykor (mint most) már észre sem veszem, nem is érzékelem, hogy mi lehet bántó. Sorry!
pacsy 2018.04.29 16:15:33
@altavista: "honnan tudhatnánk, hogy szent?"

Hat, peldaul onnan, hogy egy biroi targyalashoz nagyon hasonlatos hosszadalmas eljaras soron megvizsgaltak az ugyet. voltak a velelmezett szentsegnek vedelmezoi es ellenzoi is ("ordog ugyvedje"/advocatus diaboli), de a vegen ugy talaltak, hogy erdemes ra. A processus persze korhoz kotott - mi nem az? -, de akik csinaltak, meg kozelebb voltak Istvan korahoz, es jobban lathattak, hogy mi mit JELENTETT akkoriban.

Nem ertek hozza, csak ugy mondom, jozan paraszti esszel...
pacsy 2018.05.01 13:34:04
@altavista: Megcsodaltam azt az alazatossagot, amivel kepes vagy reagalni (Szent Tamas szerint ez a spiritualis epulet alapkove), nagyon epulok rajta, koszonom szepen. Sokat jelent nekem (es egyebek kozott arra is felbatorit egy kicsit, hogy a sajat gyengesegeimmel is jobban szamot merjek vetni - nehez, nehez...)

@Hermes the God in Yellow: Sok mindennel egyetertak az elso reszol, amit irtal. Nyilvan mindennek van politikai vetulete, slagerszovegektol ( www.youtube.com/watch?v=7MuSYoZKoUE ) a sajto- es konyvkiadason at egeszen a Nobel dij megiteleseig (es nem csak "beke" kategoriaban!) - miert epp' a szentteavatas volna kivetel? Szerintem kar viszont, hogy ilyen radikalis vegkovetkeztetest vontal le - nekem fajdalmas is.
Ferenc pápa átölelt egy gyermeket, aki sírva kérdezett meghalt édesapja sorsáról. A szentatya múlt vasárnap látogatott meg egy római plébániát, és a hívekkel való szokásos beszélgetés, a forum alkalmával a legszörnyűbb, az egyik lehető legfájdalmasabb kérdéssel került szembe. Egy kisfiú szegezte…..
pacsy 2018.04.20 11:33:54
pacsy 2018.04.20 11:36:04
pacsy 2018.04.20 17:36:13
Kétségtelenül létezik néhány olyan vers a szentírásban, amelyeknek nehéz megragadni a mai értelmét. Ez még az Újszövetség esetében is így van, habár itt relatíve kisebb időbeli távolság választ el bennünket, mai olvasókat a korabeli világtól (alig kétezer esztendő).…..
pacsy 2018.03.16 09:30:30
@matthaios: « Actus autem [fidei] credentis non terminatur ad enuntiabile, sed ad rem [enuntiatam] » (Sanctus Thomas Aquinas, Summa theologiae, II-II, q. 1, a. 2, ad 2). Vo. KEK nr. 170 is!

Mondom en, hogy elvileg igen, csak gyakorlatilag nem. :)

Vagy igy pontosabb: a hit orthodoxiaja iranti (helyes, am esetetben tulzott) aggodalomtol vezettetve, szerintem, Te egyszeruen alulertekeled a kozvetitest.

Ha mar vita, hat hadd legyek egyertelmu (meg olyan aron is, hogy ezt tamadasnak is lehet olvasni). (De hat Jezus is nyiltan vitatkozik a farizeusokkal, ha hallgatjatok a napokban az evangeliumot a katolikus miseken - erdemes. ;)

Mert bizony a Te szellemi hozzaallasod szamomra olykor ijeszto allitasokhoz, konkluziokhoz vezet. Peldaul papaellenesseghez (valami fura ez zart ultraortodoxia neveben), koztiszteletben allo papok (jezsuitak es masok) ortodoxiajanak megkerdojelezesehez), tulhajtott metafizikahoz (rubricizmus, pozitivizmus, eretnekuldozes), erkolcsi hajthatatlansaghoz (amiben van jo is, csak ne merevedjen irgalmatlansagba), csak a skolasztikat legitimnek elismero egydimmenzios teologiahoz (teologiai monokultura), a filozofia- es teologiatortenet Tamassal torteo lezarodasanak (latens) allitasahoz stb. Roviden: a tortenetiseg logikai kategoriava redukalasa a problema.

Egyebkent egyetertek: roviden szolva, a vita koztunk a kozvetites mertekerol (ervenyessegi korerol es kovetkezmenyeirol) szol.

Viszont nagyon szepnek talalom, ahogy a vitakban alazatos vagy, erton es gyakran hasznalod a szentirast, epuletesen es kitartoan veded a katolikus igazsagokat es van egy varazslatos spiritualis erzekenseged is. Roviden szolva: szerintem melto tanitvanya vagy szent Tamasnak (ha nem is az ujito mereszsegeben, de az integrans egyhazhusegeben).

@altavista: Ja, szerintem - barmilyen furcsa is - van valami kozos Benned Mathaiosszal. Talan a termeszettudomanyos kepzettsegetekbol fakadoan mintha a tortenelemhez (meg eddig) Te sem talaltal volna megfelelo kulcsot. Azt hiszem, igaztalan azt gondolni - es termeszettudomanyos pozitivizmusbol fakad -, hogy a multban nalunknal butabb emberek eltek. Egy tortenesz peldaul sohasem ragadtatna magat ilyen allitasra, mert ismeri peldaul az okori vagy kozepkori szovegeket. En azt hiszem, hogy elodeink az elet lenyeges igazsagaihoz nem konyitottak kevesbe, mint mi, bar meg nem csinaltak tudomanyos es technologiai forradalmat. Mindenki a sajat kora gyermeke (es bizonyos ertelemben foglya is): mi nagykepuen megiteljuk a keresztes haborukat meghirdeto papakat, es elfelejtjuk, hogy 700 ev mulva minket is ugyanugy fognak megitelni, legfeljebb meg azt sem tudjuk (mert nem latunk ra), hogy milyen dolgokert. (Egyebkent a digitalis es technologiai forradalomnak is meg csak az elejen jarunk: zacc.cafeblog.hu/2017/11/25/a-mercedes-benz-vezerigazgatojanak-dramai-joslata/ - szamomra nagyon izgalmas riport!) Szoval, a tortenelem meg nem ert veget. Es szerintem nem szabad lenezni a vallast, annak igazsagait es erkolcset (aminek tortenetileg nagyreszt a mai erkolcsot is koszonhetjuk: www.youtube.com/watch?v=zoAOm3thwDk&t=4s ).

A message, amit mondani akarok, roviden, hogy szerves modon (poltikailag-tarsadalmilag) kell gondolkodni, mindenrol. Hogy iteled meg ma a vallasokat enelkul a dimmenzio nelkul? Es, hogy igazsagokat nem csak a termeszettudomany kozvetit, hanem peldaul a muveszet, a tortenelem, az erkolcs, a vallas is.

Elmeleti volt (es hosszu :), bocsanat... Neha kijon az emberbol... ;)
pacsy 2018.03.27 18:49:31
Egy darabig visszaolvastam, hat csak egy rovid reflexio:

@altavista: a dualista felfogas helyett a skala (sliding scale) - melysegesen egyetertek! (ami szamomra nem cafolja a "minosegi kulonbseget", ami miatt szerintem Mathaios eroskodik.)

"Még emberként is több a szeretet bennünk, Istennek sokkal bölcsebbnek kell lennie ennél."

Melysegesen egyetertek! Es sztem, nyugodj meg, igy is van. Legalabbis en ilyen Istenben hiszek. Szoval, szerintem a torteneted talalo a lanyrol es apjarol... A szentiras kepekben beszel Istenrol, aminek elonye, hogy eros es mindenki szamara ertheto; hatranya viszont, hogy ha rosszul olvassak nagyon felrevezeto lehet. A kepeket es metaforakat kulonbozo szinten lehet ertelmezni.
jezsuita.blog.hu/2017/07/04/fokozatok_a_lelki_eletben
jezsuita.blog.hu/2017/08/08/az_alazatossag_fokozatairol

(Ha engednek a szomorusagomnak, azt is hozzatennem meg, hogy gyakran jokora adag (nem felismert) agresszivitas (es eleg vultaris teologia is) van a jora valo kinyszerites / pokollal valo fenyegetes / mindenaron valo megteriteni akaras torekvese mogott. Ami biztos joszandakkal tortenik, nem akarom elvitatni. Regebben a jezsuitak is csinaltak ilyet - talan volt is helye abban a tarsadalomban, nem akarok itelkezni, akkor nem eltem... De hogy ma inkabb kontraproduktiv, abban biztos vagyok.)
Vajon vallástalanabb lett mára a világ? Hogy látják a kérdést a mai európai fiatalok? Egy olasz szociológiai felmérések szerint létezi egy fontos közös konvergencia-pont, amelyben a fiatal hívők, a fiatal ateisták, agnosztikusok és a vallás iránt közömbös fiatalemberek…..
A „La Civiltà Cattolica” című folyóirat aktuális száma részleteket közöl olyan beszélgetésekből, amelyeket Ferenc pápa legutóbbi Dél-Amerikában tett lelkipásztori látogatása során Chilében (január 16-án) és Peruban (január 19-én) rögzítettek. A pápa jezsuita…..
Ezennel ünnepélyesen átnyújtok nektek egy meghívót. Meghívlak Benneteket Isten Országába! Nos, mit szóltok egy ilyen invitációhoz? Remélem, nem hangzik unalmasan… Persze-persze, értem én: először nyilván tudni akarjátok, hogy miről is van szó. Hová is szól voltaképpen a…..
pacsy 2018.03.02 09:40:51
@IILiliII: Nahát, őszintén megörültem, hogy itt vagy... Köszönöm a linket (merész, merész! :)

Amúgy 10 éve blogolok, nem érdekelnek a lájkok, elhihetitek. De ha csak egyvalakit is megérint az Istennek való önátadás boldogsága, felszabadító öröme, akkor nem írogatunk itt hiába. Derűs hétvégét Nektek!
pacsy 2018.03.04 22:23:14
@IILiliII: Én is kihallottam belőle.

@Petimester: ez is merész... ;)

Itt van például a Pascendi Diminici gregis (1907). Mindjárt a második bekezdésben X. szent Piusz pápa az egyház iránti szeretetéről beszél. Ezt teljesen osztom. (Ezért próbálok másként beszélni...)

Minden kívánságod ilyen hamar teljesüljön!
A jó cselekedetekre vonatkozóan Jézus Krisztus üzenete eléggé egyértelmű. Az evangélium nem hagy kétséget afelől, hogy igazán jó tettnek valójában az számít, ami önző indítékok nélkül, azaz lényegében ingyenesen történik (Lk 14, 12-14). A viszonzás, az…..
pacsy 2017.12.22 19:46:07
@türkiz: @Kajla: Én is így látom. Köszönöm a kritikát, ha az is volt benne. Hiteles. Szóval, mindkettőtökkel egyetértek. :) Dömdödöm...

Valaki küldte és szerintem szép azért. (Mi az, hogy "azért"?)

JOCÓ KARÁCSONYA

Jocó félárva gyerek volt. Édesanyja belehalt a szülésbe, apja azóta idült alkoholista lett. Évek óta, alig volt egy-egy józan pillanata. Mindenüket elitta: a takaros házat, a háztáji földet. Így végül a falu szélén, egy elhagyott kis garázsban húzták meg magukat. Ott tengették életüket.

Apját a tüdőbetegsége gyakorlatilag ágyhoz kötötte, Jocó napjai koldulással, csavargással teltek.

A téli kemény, hideg napok fagyoskodását a rozzant sparhelt sem tudta enyhíteni, inkább füstölt, mint melegített. Ilyenkor Jocó odabújt köhécselő apjához, és a takaró alatt melegítették egymást.

Ha pedig nem volt mit ennie, bekopogott a plébános úrhoz, aki meleg étellel kínálta.

A szombat délutáni hittanórákon nagyon jól érezte magát, a cserépkályhának támaszkodva mennyei melegség futotta át vézna kis testét.

Karácsony közeledtével minden gyerek egy rajzlapot kapott, azzal a feladattal, hogy le kell rajzolni, milyen ajándékot adnának karácsonyra a kis Jézusnak.

Volt, aki a biciklijét rajzolta a jászol mellé, más a kis autóját,
labdáját, kedvenc babáját. Jocó rajzán igencsak elcsodálkozott a plébános úr. Két kis fejecske látszott a jászolban.

Megkérdezte:

- Jocó, te mit ajándékoztál a kis Jézusnak?
- Nincs nekem semmim, amit adhatnék neki - szipogott Jocó - Befeküdnék mellé a jászolba és átölelném, hogy ne fázzon.
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
pacsy 2017.12.13 15:04:38
@matthaios: "50 éve erőlködik egy teológiai iskola azon, hogy a Tanítóhivatalt ellentmondáson kapja. Nem sok sikerrel."

Ez megint két olyan mondat volt, amin úgy kiakadtam, mint a sezlonyrugó - de jó angyalaim sugallatára vártam egy kicsit a válasszal.

Persze még most is dühöngök magamban, mert az ártatlanság álcája és a feddhetetlen egyházhűség áthatolhatatlan páncélja mögül mintha azt sugalmaznád, hogy én is ehhez az "iskolához" tartozom. Hogy lehet az, hogy nem bírod észrevenni (vagy legalább feltételezni), hogy az Egyház szavahihetősége érdekében igyekszem azon, hogy ne kelljen tagadni az egyház és teológiája történetiségét?! Nekem aztán igazán nem kell bizonygatnod, hogy nincs ellentmondás a katolikus egyház tanításában, és hogy a Tanítóhivatal mindig is "az embert védelmezte", valamint, hogy hű maradt (és mindörökre hű is marad) a Szentlélekhez - én ezt tanítom, erről publikálok, erről prédikálok és nem kedvtelésből vagy társadalmi munkában, hanem erre tettem fel az életemet!!

Legfeljebb az "ellentmondás" elkerülése érdekében nem kell tagadnom azt, ami napnál is világosabb: logikai szinten nem lehet NEM észrevenni, hogy az egyház tanítása változott például a kínzással, a lelkiismereti- és vallásszabadsággal, a kamatszedéssel és az idegen vallásokkal kapcsolatban és még egy sor más témában is. De ettől nem megijedni kell, hanem - mint most Te is nagyon helyesen tetted - esetleges történeti szempontokra hivatkozva meg kell magyarázni a dolgot (a társadalmi körülmények változására utalva: "például (...), hogy a pénz szerepe változott az újkorban"). Nagyon rossz (mert dekontextualizált) teológia és hamis apologetika az, ami ki akarja ragadni az egyházat és a kinyilatkoztatás a korából! Akinek erről kétségei vannak, a betlehemi jászol szemlélését javaslom a karácsonyfa alatt az ünnepekben - mert a megtestesülés kontextuális volt.

Szóval, az alapvető különbség köztünk nem az egyházhűségben van (örömmel látom, hogy újabban tényleg Te is hivatkozol a II. Vatikáni zsinatra is!), hanem abban, ahogy a dogmafejlődést (a történetiség szerepét) és az igazságot értelmezzük. Szerintem ez utóbbi nem redukálható a matematikai ellentmondásmentességre. (És ebben egyébként ma a humántudományok MINDEN művelője egyet fog velem érteni, ha a kor tudományos színvonalán műveli a szakmáját - a filozófusokról, művészekről és misztikusokról nem is beszélve.) A többi csak éteri spekuláció és életidegen elvonatkoztatás (ami épp' hogy a hit és értelem közti ellentmondásmentesség kimutatásának dolgozik ellene).

Amitől egyébként mindenkit nagyon óvnék, az a fanatizmus. Az ugyanis nem katolikus dolog és nem a Jó Lélek sugalmazza. Politikai szinten is ez okozza ma a legtöbb problémát. Ezért én nem is annyira Trumptól félek - aki alapvetően egy pragmatikus politikai vállalkozó, lelke mélyén pedig egy elkényeztetett gyerek, aki arra vágyik, hogy mindenki szeresse és megsértődik, ha nem ez történik -, hanem a tanácsadóitól. Mert az Egyesül Államok Kongresszusában is vannak vallási fanatikusok. És nem az iszlám követői...

És végül még egyszer: ha papok és szerzetesek között akartok eretnekeket keresni, akkor ne itt kommenteljetek, kérlek. Mert az itt nem megy! (Majdnem azt mondtam: menjetek máshová kávé-zni..., de ez dühből írtam volna.) ITT - mint egyébként minden lelkileg egészséges társalgásban is katolikusok között - az egyházias hit, különösen a hierarchikus Anyaszentegyház képviselőinél, fel van tételezve.
pacsy 2017.12.15 09:56:20
@matthaios: "Ki tagadja az Egyház és teológiájának történetiségét, kontextualitását?"

"Az aki utálja saját történelmét, ebben csak a rosszat keresi, az soha nem lesz szavahihető."

Egyetértek (bár nem érzem találónak saját magamra nézve). Annyival pedig kiegészíteném, hogy aki meghamisítja a történelmét, és száműzni próbálja belőle a rosszat (letagadni, mindenáron kimagyarázni, "megideologizálni", "keresztvízzel meghinteni" stb.), az sem. (Nem állítom, hogy mindig ezt csinálnád.)

A történelmiség szerepét a teológiában szerintem tragikusan félreérted; ez (majdnem :) minden baj oka. De ezt itt nem fogjuk megoldani. Tudtommal erkölcsi kérdésekben még nem született dogma - talán nem véletlen.

@khamul: "Egy bálnavadásznak viszont jó eséllyel mindennapos tapasztalat a szopó bálnakölyök látványa."

Asszem, Te sem bálnavadászattal keresed a kenyeredet. :)

@altavista: "A kerdesem az, ezt hogy magyarazod? Mert o nem volt kereszteny."

Mielőtt az utóbbi válaszodat olvastam, ezt írtam.

Keress rá egy kicsit a youtube-on a Sai Baba "csodákra", kamerával elég jól dekumentált trükkök. Régebben belinkeltem egyszer, mert engem is meglepett, de most nincs időm újra megkeresni. Plusz az, hogy a halála után rengeteg pénzt és aranyat találtak a szobájában, számomra teljesen hiteltelenné teszi. (NB: Ez két dolgot nem jelent: 1. hogy az itt beszélgetők nagy részével ellentétben ne tekintenék nagy tisztelettel a nem keresztény vallások spirituális hagyományára (és alkalmanként ne ismerném el a csodákat, amiket a szentjeik véghezvittek); 2. hogy ugyanúgy érteném Jézus csodáit, mint az itt beszélgető keresztények jó része. De hát ettől szép a katolikus teológia, hogy sokféle értelmezést megenged.

Miután írtad, hogy másról van szó:

Én örülök, hogy ott is vannak csodás gyógyítók! Efelől egyébként egyáltalán nem is voltak kétségeim. A terciám alatt (ami az utolsó képzési időszak a jezsuitáknál) két éve, olvastam egy mai spanyol misszionárius abszolút szavahihető beszámolóit - megdöbbentő!
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
pacsy 2017.11.29 07:22:35
@matthaios: "Viszont azt mondani, hogy Isten úgyis irgalmas, nem kell megtérni, nem kell törekedni a bűntől való megszabadulásra, az egyik legnagyobb visszaélés Isten irgalmával, valódi irgalmatlanság."

Ügyelned kéne arra, hogy úgy foglald össze az "ellenfeleid" (adversari) véleményét, hogy az is magára ismerjen. Különben csak ellenségképeket gyártasz, amiket aztán nagy retorikai tehetséggel "cáfolsz", kipellengérezel és így ülsz (az egyetlen ortodoxia képzelt trónján) erkölcsi diadalt.

Kérlek, légy körültekintőbb, különben kénytelen leszek ezt az eljárást - amolyan ultima ratio-ként - mathaios-féle logikának keresztelni.

(De nekem nem tetszik ez a hang, amibe belekényszerítve érzem magam, úgyhogy nem is fogom folytatni.)
pacsy 2017.11.30 15:53:33
@matthaios: "Sajnálom, hogy „fölkaptad vizet”, de bizonyos mértékig örülök is neki. Mert ez arra mutat, hogy ebben a kérdésben azonos vagy hasonló véleményen vagyunk."

Már hogy a fészkes fenébe ne eveznénk már egy csónakban, menj már... ne bosszants!! Mégis mit gondolsz, talán jódolgomból lettem pap, élek cölibátusban, dolgozom napi 16 órát az Egyházért, töltöm az időmet például ezzel a bloggal, ha nem azért, hogy egy kicsit én is előrébb vigyem az Isten országának ügyét?? Ha ezt még magyarázni, bizonygatni kell, ház az kiakaszt azért...!

Na jól van, igyekszem lehiggadni... Megyek vissza a lelki olvasmányomhoz.

"Aki hozzám jön gyónni, annak néha ezt mondom: a feloldozás nem azt jelenti, hogy Isten mindent elvesz tőled, amivel vádoltak magad. Sok mindent nem tudsz jóvátenni. Nem mindent tudsz megbánni. Amikor a feloldozás liturgikus szavait kiejtem, akkor mindketten azt a bizalmat újítjuk meg, hogy abból, amit nem tudok megváltoztatni, Isten jót tud kihozni. Isten mindent fel tud használni.

Minden alkalommal tudatosan megújítom magamban azt a döntésemet, hogy úgy hallgassam meg a gyónót, hogy ne szégyenüljön meg előttem. Az elfogadottság közegében önvád helyett alázatossá válhat. S a takargatás, szégyenkezés helyett azt tudja majd mondani: felvállalom."
(Mustó Péter SJ-Hári Ildikó SSND, Ahol otthon vagy, Jezsuita Kiadó, Budapest, 2017, 217.)

Jézustól senki sem távozott megszégyenülve.
pacsy 2017.12.02 06:51:13
@matthaios: „Jézus fölegyenesedett, és azt mondta neki: »Asszony, hol vannak ők? Senki sem ítélt el téged?« Az erre így szólt: »Senki, Uram!« Jézus ekkor azt mondta neki: »Én sem ítéllek el. Menj, és többé már ne vétkezzél!«” (Jn 8, 10-11).

Ó, ki vagyok oktatva... :( - De hisz' ezt az idézetet most hallom először...!

Vagy mégsem? ;) jezsuita.blog.hu/2013/06/02/egyhaz_szent_vagy_vagy_inkabb_bunos - Te talán még emlékszel is...
Hadd kezdjem egy provokatív felütéssel. A neves magyar humánetológus, Csányi Vilmos legutóbbi könyvében ezt írja: „Az erkölcs első fokozata az, amikor a szabályokat a csoport kényszerei miatt tartják meg. Második fokozatán az erkölcsöt kényszerítő szankciókat a csoporton kívülre, ősökre, büntető…..
pacsy 2017.02.19 21:51:00
Kedves @türkiz: ! Köszönöm neked azt a szempontot, amit valahol fentebb írtál a napokban, hogy hálásnak kéne lennem. Ebbe kapaszkodom, és sokat segít is, a tőled is kapott sebek gyógyulásában is. Bocsánat, ha én is bántottalak, akaratlanul is. Tudom, hogy Te is a legjobbat akarod, senkinek nem hibája.

Szóval, jó, hogy itt vagytok. Nem tudok kitérni mindenkire.

Most nem fogom követni már, hogy mi történik - egy kis levegőre van szükségem. (Az csak a látszat, ha "posztolok" majd - előregyártott.) De hátha mások is jönnek még...

Tu autem, Domine, miserere nobis.
pacsy 2017.02.23 11:26:29
@godit: Nagyon kösz a linket, informatív volt. Így kéne kommunikálni...
pacsy 2017.10.13 10:23:19
Akinek csak kevés ideje van:
www.youtube.com/watch?v=meiU6TxysCg (3 perc)

Akinek kicsit több:
www.youtube.com/watch?v=GcJxRqTs5nk (17 perc)

Mindkettő nagyon szórakoztató!
„Ha a szíved kószál és szenved, / vidd vissza óvatosan a helyére, / és helyezd gyengéden a te Istened jelenlétébe. / És ha soha semmi mást nem csináltál egész életedben, / csak a szívedet hoztad vissza / s helyezted ismét Isten jelenlétébe, / – bár az újra meg újra elszaladt, miután visszahoztad –,…..
Ismerek egy atyát, aki szentség hírében áll. Mindenki így tartja számon, aki csak ismeri. Nagyjából egész életében plébánosként dolgozott, körülbelül negyven évig Budapest egyik legszegényebb (bár újabban rohamosan fejlődő) negyedében, közel ahhoz, ahol Teréz anya nővérei is házat alapítottak.…..
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
pacsy 2017.08.09 18:03:37
pacsy 2017.08.10 15:47:31
Kedves @matthaios:

Elnézést, hogy belekotyogtam a beszélgetésbe (pedig igyekszem távolabb maradni, ha már egyszer végre
más is ír a blogra és nem én vagyok témagazda). Tőled pedig talán azért külön is, hogy egy nem Téged erősítő szempontot hoztam be. (Lám, nem tudtam a háttérben maradni: nincs is ennél fényesebb bizonyítéka, hogy mostanában kevéssé élek kontemplatív életet:
jezsuita.blog.hu/2009/04/13/szemlelodo_ima_szemlelodo_eletforma - kül. a 3. pont. Majd jobban igyekszem.)

Egyébként semmi esetre sem a relativizmus becsempészése és az igaz egyházi tanítás meggyengítése/lejáratása okán írtam, amit írtam, mint esetleg vélelmezhetted, hanem azért, mert annak idején megörültem annak, hogy lám, még Ratzinger pápa is hajlamos kontextuálisan gondolkodni (nem is csoda, hiszen jó teológus, és a kulturális kontextus figyelembe vétele nélkül nincs morális teológia), és az jutott eszembe, hogy ami nekem akkor, az ma másnak is örömére lehet. (Persze nem Rád gondoltam ekkor.)

Egyébként én nem vártam XVI. Benedek pápától "forradalmi fordulópontot" a fogamzásgátlás kérdésében (ahogy az Amoris Laetitiától sem - nem is hozott!). De már azt is nagy dolognak tartom, hogy - ahogy Lombardi atya mondja - Ratzinger "eredeti hozzájárulást tett" a témában, és egy kis lépést "a szexualitás emberibb és felelősebb gyakorlásának irányába". (Lsd. az általad linkelt megnyilvánulás.)

A nekem szánt egyik kommented utolsó mondata ("Ez nálad valahogy lemaradt.") egy kicsit mintha azt sugallta volna, hogy tudatosan hallgattam el valamit az egyház hivatalos véleményével kapcsolatban, pedig hát csak belinkeltem körülbelül az első angol nyelvű találatot, amit kiadott a Google. Köszönöm, hogy Te több időt fordítottál rá, és egyháziasabban pontosítottad.

Az a megjegyzésed is bántott egy kicsit, "hogy valamilyen „maszatolás” van" ("beindult") "ezen a téren, egyes egyháziak részéről is", de lehet, hogy csak én vagyok paranoiás. Szeretném, hogy tudd: nagyon nagyra tartom a "keskeny utat", amit propagálsz, és én is úgy gondolom, hogy ha az Egyház ugyanazt mondaná, amit a világ, akkor nem csak híveit veszítené el, de létének értelmét is. Viszont egy régi történet jutott az eszembe.

A halálos ágyán egyszer meghallgattam egy 90 év feletti nénit (évekkel később halt meg, de ugyanazon az ágyon), akinek 9 gyermeke volt. Hitvalló pesti értelmiségi nagypolgári család, katolikus tradíció. Elmesélte, hogy a 6. gyermek születése után, mivel egészségügyi problémái jelentkeztek, megkérdezte a család gyóntatóját, hogy nem lehetne-e valahogyan védekezni. A páter egyetlen félmondattal válaszolt, ami viszont egy életre beleégett az emlékezetébe: "Most már a végén ne rontsuk el..."

Én abban hiszek, hogy számára ez volt az életszentség útja, hogy követte a lelkiatyja tanácsát (egész élete rá a bizonyíték). Hogy ma ugyanezt mondanák-e neki a lelkiatyák, azt nem tudom. (Egyébként én is az óvszeres védekezés ellen vagyok, intuícióból, bár sosem gondoltam át a kérdést - de az afrikai prostituáltak esetében nem biztos...) A "keskeny út" járására azonban ma biztosan adódnak más utak is.

A szexualitás nagyon fontos téma, szerintem evolúciós alapon mindnyájan egy kicsit fixálva vagyunk rá (mi, cölebsz egyháziak talán még egy kicsit jobban is az átlagnál). A hithez is nyilván sok köze van, mert a hitnek mindenhez van köze, ami fontos, ami "az emberre a maga személyességében vonatkozik". Viszont a szexualitás nem minden.

Többet már nem fogok belekotyogni, ígérem!

Szeretettel és imával:
pacsy
Tudok egy nagyon idős és nagyon derék lengyel jezsuitáról, aki a ’60-as években titokban Magyarországon végezte el a filozófiai és teológiai tanulmányait. Rendi körökben azóta is tréfálkozva meséli, hogy két idegen nyelvet beszél magas szinten, ám a nemzetközi…..
pacsy 2017.07.18 13:17:29
@hatarszel1: Köszi, örülök, ha mondott valamit - én is csak a magam számára fogalmazgatom... És igen, azt hiszem nincsenek hiábavaló "kidobott erőfeszítések"...

@matthaios: Jól van, jól van, ez régi vitánk. ;) Én is mindig hangsúlyozom, hogy csak bizonyos értelemben. De Neked mi a tapasztalatod sok-sok éves németországi (stb.) tartózkodás után?
pacsy 2017.08.02 19:37:03
@ladybug17: Köszi, hogy leírtad, tanultam belőle!

@Hojdák Gergely: "nagy örömmel tettem le minden verseny- és teljesítménykényszert" - gratula! ;)
pacsy 2017.08.08 15:55:20
@Hojdák Gergely: jól van, jól van, értem azért! (De sok baj van ezzel az erredfordulós nemzedékkel... ;) www.youtube.com/watch?v=5MC2X-LRbkE

@vaszilisza: hát ez szép, úgy örülök, hogy így tudtad alkalmazni! Sztem egyébként minél nagyobb feszültséget kibír vki önmagában, annál kreatívabb. (Csak attól azért nehéz...)
A mondanivaló szemléletéséhez egy kicsit távolabbról kell kezdenem. Nemrégiben történt, hogy egy fontos liturgikus eseményre voltam hivatalos, amit az egyik nagyobb templomban tartottak. A mise előtt vagy huszadmagammal – mi, a koncelebráló papok – a sekrestyében öltözködtünk. Én már fel is vettem a…..
Nemrégiben történt, hogy a rendi elöljáróim elérkezettnek látták a pillanatot, hogy engedélyt adjanak a jezsuitáknál szokásos úgynevezett „harmadik próbaév” (tertiatus) elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy – miután már egy kicsit (sőt nagyon is… :) beledolgoztam magam egy munkába – újra kivonnak a…..
Hallottatok már Pió atyáról? Ő egy szentéletű olasz kapuccinus szerzetes, akit 2002-ben emelt oltára (vagyis avatott szentté) a katolikus egyház. Fantasztikus személyiség, hihetetlen kisugárzással – ez már abból is nyilvánvaló, hogy máig is milyen eleven tisztelete él Olaszország szerte! Részben…..
pacsy 2017.07.07 17:58:37
@matthaios: Koszonom szepen a valaszodat. Utolso erombol mar csak annyit pontositanek, hogy 1. Heisenbergre a Kant filozofiajara valo hivatkozas kapcsan utaltam (amennyire kell, annyira ő is komolyan veszi, annál jobban "a jezsuiták" sem); 2. azt nem Neked (ugyan hova is mernelek Teged "segiteni" akarni?!), hanem Callis-nak irtam, hogy "De ennel tovabb mar nem tudlak segiteni. Hiszen ezek a kerdesek (termeszetfogalom atalakulasa stb.) mar a filozofia teruletere tartoznak, ami meredek ut, sok eszantsag es erdeklodes kell hozza. Ha neked nincs - ami nem bun!"

(Azert most mar kezdem erteni, hogy miert nem valaszol a papa a ot tamado biborosoknak...)

Köszönöm a beszélgetést!
pacsy 2017.07.07 21:37:15
@csakpozitivan: Koszi a "miheztartas vegett"-et... (ehh, micsoda humor...)

Nem, es nem is akartam serteni vele, elnezest, @matthaios: ha ugy hangzott volna! Egyszeruen csak az a tapasztalatom, hogy ez egyszeruen nem visz tisztazasra. Inkabb azzal fenyeget, hogy minden csak rosszabb lesz tole: "bekemenyitesre", az allaspontok megmerevedesere tesz hajlamossa. Az ilyen intellektualis/racionalis nezetelteresek egyszeruen nem oldhatok meg csupan. intellektualis/racionalis szinten. Szerintem.

Ugyhogy szinte jol is jon, hogy holnaptol megint off line leszek egy darabig. Gyumolcsozo beszelgetest!
Esett már szó ezen a blogon arról a nehéz kérdésről, hogy hogyan értelmezzük a lelki életben meglévő fokozatosságot. Mivel a témának nagy gyakorlati jelentősége van mind a lelkivezetésben, mind pedig a lelkipásztorkodás számos más területén, most újra nekiveselkedem az alapgondolat kifejtésének –…..
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
pacsy 2017.06.19 08:58:27
@khamul: Ja, elfelejtetted belinkelni, amit meg is tudok érteni: www.magyarkurir.hu/hirek/nem-diszkriminalja-az-egyhaz-az-elvalt-es-ujrahazasodott-katolikusokat A hír ugyanis 2013-ból való, és azóta változott az egyházfegyelmi szabályozás.

Egyébként ha azt hiszed, hogy a pápa "tagadja" a házasság felbonthatatlanságát, akkor ezzel megerősíted azt a sejtésemet, hogy még egyetlen sort sem olvastál az Amoris laetitia-ból. (Ami nem is nagy baj, hiszen nem is vagy teológus.)

Amire fentebb kértelek, azt vedd figyelembe, légy szíves, ha itt akarsz beszélgetni.
pacsy 2017.06.19 09:03:10
@jabbok: jezsuitakiado.hu/cikkek/nincsenek-egyszeru-receptek/#post-1369 (Nem tudom, jó ötlet-e, hogy kívánságodra én offoljam szét a bejegyzést...)
pacsy 2017.06.19 11:39:22
@Pandit: Nagyon koszi, az, ahogy hozzaszolsz, nekem ez nagyon-nagyon sokat segit ertelmezni azt, ami tortenik a blogon. Es hogy kene jobban reagalnom.

@khamul: Neked is nagyon koszi ezt a vallomast, most mindenesetre sok mindent megertettem abbol, ahogy es amiert irsz. Unnepelyesen elnezesedet kerem, hogy tenyleg tisztessegtelenseget felteteleztem, amiert nem linkelted be azt a szoveget, de hat ugy latszik mar en is remeket latok, traumatizalodtam ettol az AL tematol...

@jabbok: Egyebkent Rajtad huztam fel magam. Kulon karizmat kaptal arra, hogy ugy kommunikalj (legalabb velem), hogy attol a bicska kinyiljon az ember zsebeben. (De szivesen elhiszem, ha mondod, hogy ez csak ram hat igy.)

Tartok tole, hogy ez a blog ennel sokkal jobban a kozeljovoben sem lesz gondozva (sot...); a belinkelt cikket majd egy hetig irtam (van egy masodik resze is) es vegesek az energaim, ennyi telik. Lam, ilyen korlatolt vagyok, meg az egyahazam (aminek a szolgalatara az egesz eletemet ratettem), meg a jezsuita rendem is (amit ha szidtok, ugy elem meg, mintha a csaladomrol lenne szo, pedig biztos orulnom kene, hogy visszajelzest adtok).

Szep napot mindenkinek!
Jezsuita bloggerek Papi csábítás 2017.05.24 10:55:50
Nem mesélek szaftos történeteket. Azért sem! Ha rajtam múlik, ezen a blogon nem lesz szó olyan esetekről, hogy hogyan éltek vissza bizonyos papok a lelki tekintélyükkel, helyzetükkel mások kárára. Pedig igazán elterrentő (sőt gyomorforgató) esetekről tudok – lehetne rajtuk csámcsogni… Viszont nem…..
pacsy 2017.06.07 10:20:57
@Katalin MKis: Köszönöm szépen, hogy ilyen őszintén leírta a vélményét. Biztosan sokan látják Önhöz hasonlóan ("Jól megmondta neki!!!") és én örülök, hogy ez a vélemény így megjelenhetett.

El is gondolkoztatott, amit írt. Mindenekelőtt azon tűnődtem, miért olyan fontos nekem, hogy - némely józan, intő hang ellenére - ilyen kényes témákról is posztoljak. Önmagam ellenére is, hiszen nyilván nem kellemes kitenni magamat annak, hogy például az Ön szemüvegén át is olvashatnak. Arra jutottam, hogy mégsem tehetek mást: prófétai hivatást érzek. Azt szeretném, hogy valahol ezek a dolgok is megjelenhessenek a magyar egyházi (kiber)térben. Így talán egy kicsit részei lehetnek a közgondolkodásnak, a közbeszédnek. Mert ha már egyszer valami létezik, jobb, ha beszélni is lehet róla. A magam részéről ezáltal remélek egy gyertyafénnyi világosságot gyújtani a kollektív tudattalan kavargó, sötét bugyraiban.

Szóval, a legtávolabb áll tőle, hogy valakit is kiprédikáljak (az adatok úgyis annyira megváltoztatom, hogy már én is alig ismerek rá a saját történeteimre... :) De hát ettől még szabad a mindenkori "gyengébb féllel" azonosulni, és nekimenni is szabad a mindenkori képzeletbeli agresszornak. (Hátha én is megszokom lassan, hogy ekkora kivetítési felület vagyok...)

Egyébként - megnyugtatásul - tavaly szeptemberben elhatároztam, hogy (bár eddig is engedélyt kértem rá) többet senkit sem ölelek meg lelkigyakorlaton. A következő esemény vezetett erre a belátásra. Amikor elmeséltem a jezsuita lelkiatyámnak a nyaramat, és csak futólag említettem ezt a szokást is (az esetet nem, mert az... az talán csak merő kitaláció! ;), úgy nézett rám, mint egy eszementre. Aztán csak annyit mondott: "Csinálhatod nyugodtan, de én soha nem tennék ilyet." (Nem is csoda, egyházjogász, és nemzetközi szinten papok által okozott botrányokkal foglalkozik...) Hálás voltam neki azért a reakciójáért. És hatott is... Az a tapasztalatom egyébként, hogy csak az ilyen hat: ha az embert szabadon hagyják a saját józan belátását követni.

Szervusztok!
pacsy 2017.06.10 17:20:57
@Katalin MKis: Nem szórakozásból változtatgatok a történeteimen, még kevésbé azért, mintha hazudni vagy "megvezetni" akarnék, hanem azért, mert a szakemberek szerint csak így szabad a nyilvánosság előtt írni vagy beszélni ilyen kényes témákról (privaci). Azt hittem, ezt tudja, de nem baj, nem baj.
Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)..
Már régebben történt, de azt hiszem, nem fogom elfelejteni, amíg élek. Előzőleg egy előadást tartottam egy szerzetesnővér-közösség számára Róma egyik külvárosi negyedében. Ezért aztán, dolgom végeztével, talpig fekete papi ruhában békésen baktattam a rendházunk felé. Nem akartam buszra szállni, hogy…..
pacsy 2016.11.09 07:20:53
kedves @IILiliII: kedves @fasírt: a múltkor írtam egy nagyon hosszú választ, csak elszállt az kibertérben, amit "isteni jelnek" vettem, ezért a hosszú hallgatás. elnézést. @llLilill köszönöm a mondatot - nekem is segít. a gyász, a fájdalom szimpla átélése tényleg jobb, mint az önmarcangolás. @fasírt, ez a kérdés fontosabb nekem annál, semhogy megpróbálnám megválaszolni. az ilyen kérdéseket talán inkább "lebegtetnünk" kell: kitenni magunkat nekik, elevenen tartani őket, kitartani bennük, anélkül, hogy valami találó ideológiával rövidre zárnánk. (Ideológiáknak pedig bővében vagyok...)
pacsy 2017.05.15 10:03:42
@Hermes the God in Yellow: Vigyazz, beindul a gepezet, nincs menekves, bedaralnak... ;)

@jabbok: "amit MÁSOKNÁL olyan érzékenyen kritizálsz" - ez egy vedhetetlen erv, mar en is voltam celtablaja.

Nem tudom, nem lenne-e eloremutatobb, ha alazattal igyekeznenk elismerni a masik lehetseges igazat, es csak a hangnem megszeliditesen faradoznank... Kulonben maradnak a korben forgo semak.

Persze mondani konnyu, elismerem... Raadasul mostanaban nem olvasgattam a kommenteket, szoval nyugodtan engedd el a fuled mellett, csak egy futo benyomas megfogalmazasa volt.

Hurra, jon a nyar! :)
Az én húsvétjaim általában elég dolgosan telnek. Szerzetes pap vagyok, ám fő feladatomat tekintve egyúttal olyan ember is, akit szellemi munkára szabadítottak fel. Ráadásul a teljesítményemet számszerűsíthető adatok, publikációk alapján mérik. Ezért aztán – szégyen ide, szégyen oda – időnként…..
Nemrég megszóltam valakit. Nem vagyok büszke rá, ráadásul a dolog tönkre is tette a kapcsolatunkat – egyelőre úgy tűnik, jóvátehetetlenül. Elmesélem az esetet, még akkor is, ha a megértéséhez egy kissé elzárt, egzotikus és sokak által idealizált világba kell is kalauzolnom a kedves Olvasót.…..
pacsy 2017.04.12 08:40:13
Sokat mondó hozzászólások - köszi! @Hermes the God in Yellow: nem mondom, hogy mindenben mellétrafáltál volna... - csak talán a hang túl kiengeszteletlen még..., de hát ha itt tartasz, itt tartasz.

Hát igen, a gyónás-gyóntatás pedig nagy téma. Kísért is, hogy írjak egyszer róla (de az nem mostanában lesz). Az ünnepekben ki lehet égni, az biztos, ha az ember nem vigyáz magára - de ez azért nem szükségszerű. Őszinte gyónásokat hallgatni pedig hihetetlen megtisztító (felemelő, alázatra intő stb.) dolog. De arra nincs szükség, hogy valaki gyónóként "adni" (együttérezni, kímélni, szórakoztatni stb.) akarjon; elég, ha csak a tőle telhető egyenességgel számot vet az eltelt idővel, és ebből elmond valamit. Önmentegetés nélkül, amennyi 3-4 perc alatt ebből elmondható... A többi már nem az ő dolga - nem a mi dolgunk. És néha a papok tényleg képesek mondani valamit, sikerül képviselniük az irgalmas, mindannyiunkat feltétel nélkül szerető és elfogadó Istent. Legalább, amikor a feloldozás szavait mondják... - de néha nem csak akkor.
pacsy 2017.04.13 09:29:12
Szia @marlar: , mindig meghat engem, ahogy így megrögzött ateistaként (na jó, csak nem keresztényként - provokállak... :) ilyen elszánt érdeklődéssel "nem vársz választ" a vallási kérdéseidre.

Az első persze, ami eszembe jutott erről, hogy vajon nem tenne-e jót egy kicsit (többet, esetleg rendszeresen) Pál Ferit hallgatni. Mert ő eléggé szeret mesélni, példálózni is, a saját papságáról (-val, -nál, -nél :), és én hitelesnek tartom.

Például arról is beszélt - épp az utóbbi időben -, hogy milyen érzés az egy papnak, amikor valaki "megmagyarázza" a bűneit, ahelyett, hogy megvallaná. Persze én nem csúfolódnék ezen, mert túlságosan is együtt érzek: bizony félelmetes dolog is feltárni a sötét oldalamat egy vadidegen előtt. Totál kiszolgáltatottá tesz, ki tudja, érteni fog-e, és hogyan fog reagálni...

Persze a papok (legalábbis általában) pontosan tudják, hogy a bűnök felsorolása nagyon egyoldalú képet adnak valakiről. És - az én tapasztalataim szerint - bele is kalkulálják (-juk :), hogy ez csak az érem egyik oldala. Aki szokott gyónni - és a papok is szoktak - megszokja, hogy most a nehézségekkel való számvetés következik.

De az biztos, hogy ha nem hiszünk Isten jóságában, emberi ésszel fel nem fogható, anyánkét is meghaladó (Iz 49, 14-15), megbocsátó szeretetében (na jó, mondjuk egyháziasan: "irgalmában"), akkor az egészen semmi, de semmi értelme sincs!

De ha hiszünk benne, akkor nagyon is van. És nem csak pszichológiai szempontból, mert gyógyító dolog a szembenézés, az introspekció, az önismeret... Hanem azért is, mert ezen az úton - az egyház utolérhetetlenül hatékony kegyelmi forrásaiból merítve - a leghatékonyabban készülhetek fel a végső találkozásra. Azzal, akinek a szeretetmelege elolvasztja az élethazugságaimat.

Na jó, most jó kis egyházi zsargont használtam, és tessék, ott a bibliai idézetet is... :)

Újra belinkelek még valamit, remélve, hogy nem fogod félreérteni. Ismerem ezt a srácot, és nagyon normális, még ha a története elég ijesztő is (és én nem szeretek ijesztgetni). www.youtube.com/watch?v=O9iJ5ZVpkTs Sose felejtem el, egyszer mondta: sosem lenne ennyi gyerekem, ha nem éltem volna át ezt. Szóval, fordulatok lehetségesek - de ez is Isten dolga. Ahogy valahol minden az.

Amikor pedig azt írtam, hogy "ami belefér 3-4 perc gyónásba", csak arra akartam utalni, hogy - próbáld elképzelni a szituációt - hosszú sor kígyózik a gyóntatószék előtt, mondjuk ünnepek körül, és nem csak a papot "kíméli" az ember, ha nem megy bele a (mentegetőzős) részletekbe. Neked viszont nem ilyen találkozást ajánlanék a szentséggel - úgy kezdetnek ;) -, hanem a beszélgetős szobát. Alapos felkészülés után.

Nálam amúgy "gyóntak" protestánsok, sőt hitetlenek is, például házasságkötés előtt. Olyankor az ember nagyon átéli, hogy jó valamit tiszta lappal kezdeni, és azt is, hogy egy nagyobb erő tart bennünket. A magunkba szálláshoz, belső számvetéshez pedig nem kell egyházias hit sem, illetve elég annak "csíra"-formája is. A pap meg bárkiért imádkozhat, vele együtt is - az szerecsére mindig megengedett.

Én amúgy nagyon sokat kaptam gyónásoktól (a gyóntatószék mindkét oldalán!), azért is favorizálom. Bár ismerem azt az érzést is, még fiatal pap koromból, amikor lépéseket hallok kintről, és fohászkodom, hogy jaj, csak ne ide jöjjön... :) Ezek a kiégés jelei és tapasztalat szerint kell 2-3 nap csend a nagy ünnepi "dömpingek" után, míg elmúlik és újra receptívvé válok.

Csak ha egyszer úgy jönne ki a lépés és arra vinne a Lélek, hogy kipróbáld... ;)

jezsuita.blog.hu/2008/12/03/adventi_ujjaszuletes
(egy másik liturgikus időszakból - és majd' 10 éve...)
pacsy 2017.04.14 06:33:50
@jabbok: anélkül sem értettelek volna félre. Áldott ünnepet!

@marlar: jó döntés, hogy most hagyod a választ! Azért látom, használt a provokáció! :) Szép koncertet!
Nemrég (2017. március 13-án) ünnepelte az egyház Ferenc pápa megválasztásának negyedik évfordulóját. Már aki ünnepelte… Merthogy Róma püspökének szavai, cselekedetei és döntései kétségtelenül nem mindenkiből váltanak ki osztatlan lelkesedést. Talán mindez azzal is összefügg, hogy az új papa bizony…..
pacsy 2017.03.31 18:16:01
@Déli pályaudvar: Megtennéd, hogy összefoglalod a hosszú dokumentumot? Így elsőre én ugyanis nem látok semmi problémát: egy pk-i konferencia kiad egy dokumentumot (amiben hivatkozik a Tanítóhivatalra), és azt a pápa megerősíti.

Jut eszembe: jártál Te Argentínában?