Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anna_utazik

43 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Háromszor voltam eddig Grúziában, és a főváros, Tbiliszi természetesen minden alkalommal szerepelt az útitervünkben. Talán ez az a város, amin a legjobban tapasztalható volt a változás ez alatt a rövid idő alatt is, ami a tömegturizmus számomra kevésbé kedvelt oldalát illeti. Tbilszi engem az első…..
Tusheti-ben pár ezer ember él összesen. Télre még kevesebben maradnak, hiszen a körülmények durvák, és az első hó után az Abano hágón gyakorlatilag nem lehet átkelni. Emiatt a lakosság legkésőbb októberben bepakol mindent a dzsipekbe, és leköltözik alacsonyabban fekvő otthonába, és a következő…..
anna_utazik 2019.09.04 13:28:35
@vg123: bocs, nem értem ennek a kommentnek a relevanciáját. Grúziáról van szó, nem Romániáról és Erdélyről
anna_utazik 2019.09.07 19:19:08
@Kovács Istvan: igen, ez nekem is. A grúzok, akiket kérdeztem, azt mondták, hogy ők kulturálisan európainak tartják magukat, földrajzilag pedig hivatalosan Európában, de igazából "Kaukázsiában" vagyunk. Kétségtelen, hogy sokszor éreztem magam inkább Ázsiában, mint sem... (bár ez van így pár helyen a ténylegesen tutira Európában is, szóval semmit sem jelent :-) )
vannak vidékek ahol csak úgy lehet  megmaradnunk ha kezemben a kezed (Kányádi Sándor) Azt gondolná az ember, hogy ha valaki Tushetiben él, akkor nyaralni minimum a Hortobágyra jár. Jó, nyilván ez erős túlzás, de én mindig azt hittem, hogy a hegyi embereknek a laposon van kikapcsolódásuk. Nos,…..
Arról már volt szó, hogy Tushetiben 3 főbb, négy kerékkel is járható útvonal található. Érdemes végigmenni mindegyiken, mert mind picit másfajta élményt nyújt. Az Omalo-tól keletre vezető úton egészen a Dagesztáni határ mellett található Diklo falucskáig el lehet jutni autóval, és onnan egy nem…..
vannak vidékek viselem  akár a bőrt a testemen  meggyötörten is gyönyörű  tájak ahol a keserű  számban édessé ízesül  vannak vidékek legbelül.  (Kányádi Sándor) Tusheti az egyik legnehezebben megközelíthető grúz régió, Grúzia észak-keleti csücskében található, Kakheti tartomány része.…..
A legszebb helyekre nehéz eljutni. És ezek a helyek ezért is szépek. Ide csak az merészkedik, aki alázattal fordul a táj szépségei és az ott élő emberek szokásai, hiedelmei felé. Még akkor is, ha néhány dolog nem elég kényelmes, vagy a modern felfogás szerint idejét múlt.  A Tusheti Nemzeti Park…..
A grúzokról általánosságban elmondható, hogy nagyon vallásosak, és a hitük tárgyi megnyilvánulásaiba (templomok, kolostorok, keresztek és adománygyűjtő perselyek) lépten-nyomon belebotlik az utazó. Én életemben annyi templomban nem voltam, mint az eddigi grúz utazásaim során, és azt hiszem, az…..
Ha harmadszor jársz egy olyan országban, amelynek területe kb. 2/3-a Magyarországnak, de az úthálózata a magyarhoz képest sincs még a "kanyarban" sem, és ahol 200 km megtétele akár egy teljes napot is igénybe vehet, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy vissza kell térned olyan helyekre, amit a…..
A csúcsra több úton lehet eljutni. És több módon is. Aki akar magas hegyet látni, de túl kényelmes, vagy fáradt a gyalogláshoz, annak sem kell lemaradnia a több ezer méteres magasságról, ha Szvanétiában, azon belül is Mestiában jár. Itt üzemel ugyanis a Zuruldi felvonó, amely két lépcsőben, összesen…..
Talán senki sem tudja pontosan, hány folyó, patak, és ennek megfelelően hány vízesés van Grúziában - mert tényleg bármerre is jártunk, lépten-nyomon vízfolyásokba botlottunk. És mivel hegyvidéken is a folyók a legkisebb ellenállás irányába folynak, így gyakran találnak maguknak sokkal rövidebb utat.…..
"vannak vidékek kietlenmessziségekbe veszettenvidéki az őshitnekahová utak nem visznekde eltalál visszarévedbehunyt szemmel is a lélek" (Kányádi Sándor) Szvanétia pár kötelező látnivalója közül az egyik a Koruldi tavak. Erről a helyről már sokat hallottam korábban, és láttam olyan fotókat,…..
"vannak vidékek hova már utatcsak romos templom s régi név mutat" (Kányádi Sándor) Ha Grúziában jársz, pár dologhoz jó lesz hozzászokni. Először ahhoz, hogy folyton félrehallod a neveket. Van nekik ugyanis egy torokhangjuk, ami valahol a "h" és a "k" között van, de néha ezt olyan halkan ejtik,…..
Aki Szvanétiába jön, minden bizonnyal hallott már Ushguliról, ami hosszú ideig a hivatalos világ végeként funkcionált. Ennek kettő oka volt: 2014-ig ez volt Európa legmagasabban fekvő állandóan (télen-nyáron) lakott települése. (Azért csak addig, mert 2014-ben a Tushetiben fekvő Bochorna falu…..
Amikor több, mint egy órás késéssel, hajnali fél 2 körül felszállt a repülő Budapestről, azt mondtam a férjemnek, hogy én soha többet nem akarok repülni. Addigra ugyanis már hat órát töltöttünk tétlenül a reptéren, előtte nap pedig még dolgoztunk, így meglehetősen hisztisen és fáradtan indult a…..
Rég nem találkoztunk, igaz? Tavaly azzal fejeztem be, hogy Grúziában hagytam egy darabot magamból, és idén vissza kell mennem, hogy megtaláljam... úgyhogy, gondolom, nem óriási spoiler, ha elmesélem előre, hogy igen, Grúzia 2019-ben is várt minket, hogy elvarázsoljon a csodálatos szvanétiai…..
Épp tegnap történt: új voltam egy társaságban, és a barátom úgy mesélt rólam, hogy "Anna, aki nemcsak hogy egyszer, de már kétszer volt Grúziában, sőt, harmadszor is vissza akar menni...", mire jött a riposzt, hogy nem értik, minek akar egyáltalán valaki akár egyszer is…..
anna_utazik 2018.09.17 08:56:55
@pampara: Kedves Pampara! Írtam egy e-mailt, ha esetleg valamiért nem kapnád meg, lszi jelezd.
Üdv
Anna
Grúziába legegyszerűbben és legolcsóbban Wizzair-rel lehet eljutni, ami viszont nem a fővárosba, hanem Kutaisziben száll le. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mintha a repülő Budapest helyett nem is Debrecenbe, hanem mondjuk Miskolcra hozna. Ebből kifolyólag Kutaiszi városába muszáj eljönni (már ha…..
A 2018-as utunk utolsó előtti napjára virradóra Sári azzal az egyértelmű kívánsággal ébredt, hogy ma aztán mostmár fürödjünk rendesen. Mivel reggel úgy tűnt, talán nem lesz eső, így optimistán bepakoltam a fürdőcuccokat. Ahogy Sári törölközőjét raktam össze, észrevettem rajta valami állatot.…..
Előre bocsátom, hogy szeretem a tengert... nagyjából 1-2 napig. Engem a strandolás nem igazán pihentet, így - bár természetesen érdekelt a grúz riviéra, nem annyira vártam Batumit. Ennek ellenére nagyon érdekes városnak bizonyult: leginkább talán Nizzára emlékeztet, csak sokkal több volt az orosz…..
Az Akhaltsikhe-i Rabati erőd megtekintése után kettévált a csapat, és megkezdtük utazásunk utolsó etapja, Batumi felé vezető utunkat. A csapat egyik fele (én is, többek között) a rendes busszal a rendes úton metünk, a bevállalósabb, kalandvágyóbb társaság pedig az ún Goredzi…..
Sosem meséltem még történetet, de eljött az idő hogy bemutassam, milyen beteg tud lenni egy általános iskola. Szerencsére elballagtam, de ez a vicces, ám de kicsit kínos történet egész életemben el fog kísérni szerintem. Szóval, történetünk szerint van egy Bálint nevezetű kisfiú, aki élettel teli…..
anna_utazik 2018.09.04 10:47:28
@agarik: a vallás -akár tetszik akár nem, része a kultúránknak. Ez nem olyan szubjektív, mint az erkölcs. Tehát választhattam aközött, hogy valami kétes ideológiai nevelésben részesült tanítónő magyarázza meg a gyerekemnek, hogy mi is az erkölcsös, vagy tanul a vallásról, amin a kultúránk, történelmünk, ünnepeink alapulnak. Két rossz közül a kisebbet akartam.
Részemről amúgy egyiket sem tenném kötelezővé, inkább növelném az informatika és angolórák számát, de hát ki vagyok én, csak egy szerencsétlen, aki itt próbál gyereket nevelni állami oktatásban. Köszi a minősítést így ismeretlenül is.
anna_utazik 2018.09.04 11:37:15
@agarik: szórakozol velem? Karácsony, Húsvét, a naptárunk, a történelmünk nem a kereszténységen alapul? (légyszi most gyere azzal, hogy a karácsony amúgy pogány ünnep volt, csak átvette a kereszténység, de biztos szaturnáliának hívod otthon, és a gyereknek sem a mikulás - aka. Szent Miklós- dugja a csizmába az ajándékot, hanem szerinted 3 évesen le kellene ültetni, és megbeszélni vele, hogy ugyan a többiek kapnak, de mivel a mi családunk nem épít a keresztény kultúrára, így ő ezt most bukta.)

De mindegy is. Nem vagyok hívő. A gyerekemet alapvetően szkepticizmusra nevelem. Viszont egyáltalán nem tetszik, ha egy szekuláris ateista elkezd fölényeskedni, és egy totál marginális dologból levonja azt a következtetést, hogy innentől mi már csak hülyék lehetünk, ahogy az összes utódunk is.

Relatív erkölcs? Lóf... tudod mit tanul meg ott? Hogy a nő helye a konyhában van. (Mondjuk úgyis megbukik a Pisa teszten, mert erről tanul, ahelyett, hogy informatikára tanítanák). De mindegy is, látom, Neked fekete és fehér létezik csak.
Ahogy azt az előző bejegyzésemben említettem, Vardziából a posztszovjet Akhaltsikhe -be tartottunk, mert itt éjszakáztunk, és meg akartuk nézni a Rabati erődöt, mielőtt elindulunk a tengerre.  A városnak nagyjából 17 000 lakosa van, és békében élnek itt grúzok, törökök…..
Grúzia másik híres sziklavárosa Vardziában van. Ez sokkal nagyobb, és jobban kiépített, mint Uplistsikhe, cserébe elég messze van mindentől: a grúz-török-örmény határ közelében. Viszont ha már idáig eljössz, akkor nemcsak a sziklaváros, hanem egy női kolostor, és a…..
Megint ugrálnom kell a különböző idődimenziók közt. 2018-ban éppen Borjomiban hagytam magunkat, és ezzel le is zártuk a kaukázusi etapunkat, 2017-ben viszont még mindig Kazbegiben időznénk, és hát onnan is el kellene egyszer már jönni... Emellett úgy gondolom, a sok természeti csoda helyett…..
anna_utazik 2018.09.01 14:26:29
@Csipke Józsika: Köszönöm, javítottam.
anna_utazik 2018.09.02 10:20:54
@fifibá55: Köszönöm.
Az én véleményem szerint Che Guevara sem való olyan kontextusban pólóra, mint Sztálin.
Grúziában alapvetően két híres sziklaváros van, és mindenképpen javasolnám, hogy legalább az egyikbe menj el. Az első most bemutatásra kerülő desztináció Uplistskhe, ami Goritól kb. 10 km-re található, és igazán pozitív élmény a szerintem lehangoló Sztálin múzeum…..