Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyurcsek András

23 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több mint két hete függesztettem fel a kávé fogyasztást. Kísérletképpen annak járok utána, hogy mi lehet a koffein működési elve, mitől van ekkora hatása rám és számos embertársamra. Mi a kávé utáni sóvárgás természetrajza, mit pótol és mit hivatott elfedni...
Gyakran tapasztalom, hogy ébredés után jelen van bennem az álom érzete úgy, hogy semmit se tudok felidézni abból, hogy konkrétan mi volt a történése, kik szerepeltek benne. Viszont valahogy a lényege és az összes viszonyulásom hozzá ott van a zsigereimben. Még az is megvan lényeges volt e a…..
Nemrég kísérletbe fogtam, időlegesen felfüggesztem a kávé ivást. Az indokokról az előző írásban beszéltem. A lényeg, hogy folyamatosan figyelem magam, szomato-fókusz gyakorlatokkal igyekszem felfejteni, mi lehet az oka a kávéhoz való szenvedélyes ragaszkodásnak. Az továbbiakban az első napok…..
Gyurcsek András 2021.02.20 15:54:14
@karoly_1: Egyelőre én se tervezek örökre szóló szakítást a koffeinnel, kísérlet gyanánt fogom fel ezt az akciót, önismereti utazásnak.
Gyurcsek András 2021.02.20 20:49:56
@Midnight Run: Valóban csak néhány napig tartanak a fizikai tünetek. Utána viszont megmarad a hiányérzet, ez viszont valószínűleg lelki eredetű lehet. Ezért is fókuszolok rá, hogy kiderítsem mit pótol, vagy mit hívatott eltakarni a kávé akkor amikor élek vele.
Úgy döntöttem kísérletbe vágok, időlegesen teljesen megvonom magamtól a koffeint és megfigyelem mi történik bennem ez idő alatt. Minderről naplót fogok vezetni és ezen a blogon megosztom a tapasztalatokat. Mivel szomato-fókusz tréner vagyok, a megfigyeléseim a testérzetek irányából fogják…..
A múlt század közepén többekben felmerült a kérdés, vajon mitől kudarcos és mitől sikeres egy terápia? A legnyugtalanítóbb tapasztalat az volt, hogy a spontán állapotjavulások számaránya közel megegyezett a pszichoterápiában elért gyógyulásokéval. Tehát úgy tűnt, maga a műfaj létjogosultsága is…..
Mélyen megérintett, amikor először találkoztam a fókuszolással mint önismereti módszerrel: a zsigereimben éreztem, hogy mindig is ezt kerestem. Hasonlatos volt ahhoz a pillanathoz, amikor gyerekként belefutottam a punk zenébe. Mellbe vágott őszintesége, mélyről fakadó zsigeri, sodró ereje,…..
Korábban nagyot ment a közösségi oldalakon a Yamamoto Hashima nevű neurológusnak tulajdonított fenti kép. A mém azt ígéri, hogy nézése közben bemérheted a stressz szintedet. Ha teljesen nyugodt vagy, akkor ez egy állókép, viszont ha feszült vagy, megindul, ha pedig úgy mozog, mint egy hullámvasút…..
Egy előző írásomban azt taglaltam, hogy az empátia és a szimpátia nem szinonima, sőt empatikusak lehetünk olyan megnyilvánulás irányába is, ami számunkra ellenszenves, vagy egyenesen az életünkre tör. Ez nem zárja ki a hatékony önvédelmet, sőt segítségünkre lehet az ellenfél motivációinak a…..
Gyakran merül fel az unalom a meditáció gyakorlásával kapcsolatban mint ellenérv. Aki így gondolja, még biztosan nem próbálta ki az „erős vállalás” technikát, amiben a gyakorló nem kevesebbet ígér meg magának, mint hogy az egy órás meditációs ülés alatt végig mozdulatlan marad. Akárhogy fáj,…..
Gyurcsek András 2018.12.09 10:21:17
@Kulics: Teljes mértékben egyet értek!
Meditáció, relaxáció, hipnózis... bár ezek a fogalmak olyan halmazokat képeznek, melyeknek van közös metszéspontjuk, érdemes tisztázni mikor, miről van szó, mik a hasonlóságok és a különbségek közöttük...
Ha meditációról van szó a médiában, illusztrációként többnyire egy hajszobrász modellnek ugyan tökéletesen alkalmatlan, de végtelenül szimpatikus, mosolygó ázsiai férfi szerepel színes lepelben, szertartásos kézmozdulattal, vagy egy tökéletes testű és teljesen szimmetrikus arcú nő ül szertartásos…..
Szenvedély nélkül lehet élni, csak nem érdemes, suttogta a borospohárba alig kivehetően, szinte csak magának az asztaltársaságomban ülő úriember, amikor a tartós józanság mint lehetőség került szóba. Mindeközben viszont egyáltalán nem tűnt szenvedélyesnek, inkább végtelen tompaságot észleltem rajta.…..
A címadás igencsak kockázatos, és csak remélem, hogy sátánistákon és felháborodott keresztes lovagokon kívül mást is kattintásra ingerel. A „Sympathy for the Devil” című klasszikusra való utalással egy széles körben elterjedt tévhitet szeretnék eloszlatni, nevezetesen azt, hogy az empátia és a…..
Eredetileg a meditáció nem hétköznapi embereknek lett kitalálva, hanem azoknak, akik a megvilágosodást tűzték ki célul, viszont a meditációs gyakorlat hasznunkra válhat a hétköznapi életben is...
Gyurcsek András 2018.09.28 20:04:37
@wega: Köszönöm a visszajelzést! Nagyon jól esik.
"KI az, aki figyeli MAGUNKAT ?"
A megfigyelés ezesetben többnyire a testi folyamatokra vonatkozik, érzésekre amit tudatosíthatunk (bizsereg, lüktet, forró stb...) a szívünk dobogását se irányítjuk direktben tudatosan, azt is szemlélhetjük "kívülről" de ez is hatalmas téma, biztos előkerül majd később külön cikkben.
Gyurcsek András 2018.09.28 20:18:17
@sovesz tomesz: Tökéletesen egyetértek!
Amúgy szerintem a Mindfulness egy kísérlet arra, hogy a nyugati ember gondolatvilágához közelebb kerülhessen a meditáció. Bár sokak szerint túlságosan lecsupaszították és ezzel a lényegét is elvesztette... ez is megér majd egy posztot valamikor.
Egy korábbi bejegyzés a módosult tudatállapotot taglalta, most ejtek szót a normálisnak nevezett rétegekről. Tudom, logikailag ezt kellett volna tárgyalni előbb, hogy világos legyen, mihez képest és mi módosul, amikor elhagyjuk a hétköznapi szintet. Szerintem azonban meditációs szempontból …..
A fogyasztói társadalom arra ösztönöz, hogy folyamatosan emeld a tétet. A nagyobb és a több mindig jobb elv alapján, a szendvicsed kérd nagyobb üdítővel, nagyobb sültkrumplival, költözz nagyobb lakásba, vegyél nagyobb vagy legalább újabb autót, birtokolj minél többet az anyagi javakból...
Felnőttkorom küszöbén sokat utaztam stoppolva. Egyszer valahol egy nyugat-európai kisváros szélén ragadtam, gondoltam keresek egy vendéglátó egységet, ahol nyugodt körülmények között egy hideg ital társaságában átgondolhatom a továbbiakat...
A XX. század hajnalán William James megalapította az első amerikai (pszichológiai) kísérleti laboratóriumot, de szívesen végzett kísérleteket önmagán is az akkor divatos kéjgáz nevű tudatmódosító szer segítségével. Egy komolyabb beszívás következtében arra a következtetésre jutott, hogy „köznapi,…..
Széles körben elterjedt nézet szerint az érzelmi manipuláció mindig kívülről jön, valaki vagy valakik át akarnak verni bennünket… pedig a dolog jóval árnyaltabb, a folyamat megértéséhez érdemes magunkba néznünk. ..
A klasszikus meditációs ülésnek, amennyiben öt percnél többet szeretnénk egy helyben mozdulatlanul maradni, van néhány betartásra érdemes követelménye. Ha anatómiai felépítésünk és fizikai állapotunk megengedi, törekedjünk arra, hogy a térdeink mindig lejjebb legyenek, mint farokcsontunk (ugyanis…..
Minden életszakasznak megvan a maga jellemző „társasági eseménye”: fiatalon többnyire esküvőkre voltam hivatalos, aztán jött egy időszak, amikor inkább temetésekre kaptam értesítőt, mostanában ismét inkább az esküvők vannak előtérben, és gondolom a sorminta így is fog folytatódni...
Az újszülött úgy érkezik a világra, hogy már az alapcsomagban benne van az érzelmek felismerésére és kifejezésére való képessége, tehát ez nem igényel semmiféle tanulást. Szükség is van rá, hiszen a csecsemő érzelmek kifejezésével kommunikál, küld üzeneteket hogyléte felöl a külvilágnak, amiből az…..
10 napon keresztül napi 10 óra meditáció. A résztvevők végig vállalják a „nemes csendet”, azaz némák maradnak, és az élőlényekkel kapcsolatban mindenféle kommunikációs csatornát kerülnek, beleértve a jelbeszédet és a szemkontaktust is...
Gyurcsek András 2018.07.07 05:22:40
@Scriptor.: Igyekszem röviden írni, nem akarom túltolni, de válaszolok szívesen a felmerült kérdésekre. Egy tábor volt kibérelve Salgótarján peremén, 4 ágyas faházakban aludtunk, de 2-3 fő volt max. egy szobában. Az ébresztő 4-kor volt, lámpaoltás 10-kor. Volt reggeli és ebéd bőségesen (vegetáriánus kaja svédasztalos rendszerben), vacsorára már csak gyümölcs. Ellenérték nincs meghatározva, a végén annyit fizetsz amennyit gondolsz, felajánlás rendszerben. Ha bővebben szeretnél infót kapni, keress rá a Goenka, Vipassana szavakra.
Gyurcsek András 2018.07.07 18:43:46
@Scriptor.: Meglehet, hogy írok, jó ötlet!