Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Németszegi

8 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran gyalogolok a Gellérthegyen, és ilyenkor nem hagyom ki a Filozófiai Kertet sem. Eddig bármilyen évszakban és bármilyen napszakban érkeztem ide, mindig találtam itt valakit: szerelmespárt, beszélgető csoportot, sétáló családot, turistákat… Azt figyeltem meg, hogy a szoborcsoportnál mintha…..
Az autonóm lelkiismeret eszményét nem a felvilágosodás találta fel, de a felvilágosoáds tette általános eszménnyé. A lényege a lelkiismereti szabadság: semmiféle politikai vagy vallási tekintély nem uralkodhat a személyes lelkiismeret felett.  Az autonóm lelkiismeret nem azt jelenti, hogy mindenki…..
Vannak szavak, amelyek igen sokféle jelentést hordoznak. Egymással ellentétes, egymást kizáró jelentéseket is. A világosság is ilyen szó.  Hányféle világosság van? a szemünk fénye (fizikai világosság) az értelem világossága (racionalitás) a szív világossága (lelkiismeret)  Ezen kívül…..
Manapság egy új bábeli nyelvzavar tanúi lehetünk, a szavakat önkényesen, eredeti jelentésükből kiforgatva használják, így azután az emberek egymás mellett elbeszélnek, valódi párbeszéd igen ritkán alakul ki még értelmes emberek között is. Elveszett a közös nyelv. Ezért ideje Konfuciusz (i.e.…..
Zarathusztra követői a tűz tisztelői voltak. A szentélyben a szent tűz örökké égett. Ostobaság lenne azt hinni, hogy csupán az égési folyamatot imádták, a tűz az örök fény, a teremtő, éltető és pusztító erő szimbóluma.  Az iráni tűz-szentély jobb felső sarkában egy háromszöget látunk, ez a tűz ősi…..
Előhírnök és Keresztelő János apja főpap volt. Vajon ő miért nem a templomi szolgálatot választotta? Talán kiábrándult a formalizált vallási életből, azért vonult a pusztába. Emigrált  a vallásból, mert nem formákat keresett, hanem igazságot. A pusztába kiáltó szó volt, noha mégis sokan meghallották…..
Zakariás főpap, a gyermek János, Erzsébet, (aki Jézus anyjának, Máriának a nagynénje volt) ..
Az egykori delphoi szentély Apollón személyéhez kapcsolódott, aki a Napot is szimbolizálta. Ficino emlékeztette kortársait Apollón „három parancsára”, amelyre szüksége van mindazoknak, akik a Világosság szent templomába be akarnak lépni. (Pico della Mirandola) Az első parancs: „Semmit ne vigyél…..