Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orietalnews

83 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2022.03.15. – Totora-túra a Titicaca-tavon Kora hajnalban, fáradtan érkezni sosem igazán szívderítő, de Punoban, 4000 méter magasan, hidegben, szakadó esőben kimondottan lehangoló volt a dolog. De szerencsére még volt két óránk, hogy összeszedjük magunkat – és ugyanezt reméljük az időjárás kapcsán…..
2022.03.07. – De az se baj, hogyha felfedezzük Amerikát… Mindig nagy izgalom előzi meg a komolyabb útjainkat, de ezúttal esélyem sem volt ráhangolódni, mivel a hétfői indulás előtt három napig reggeltől-estig dolgoznom kellett. Igen, hétvégén is. Ez az ára a négyhetes kimenőnek…:) Öröm az ürömben,…..
Korábban a Baku-Bangkok és a Mumbai-Bangkok túrák kapcsán is írtam egy rövid összefoglalót, és legalább két okom van rá, hogy ez most sem maradjon el. Még akkor sem, ha Etiópia kapcsán már volt egy ÖSSZEGZÉS. Egyrészt persze a hagyománytisztelet diktálja, de még ennél is fontosabb, hogy az út…..
2021. június 8. – Elnyúlás a pálmabirodalomban Rita végigaludta az utat, míg én szinte semmit nem pihentem, de ezek egyike sem esik a meglepetés kategóriába. Azon viszont némileg csodálkozom, hogy mennyire jól haladtunk, hiszen a szórványos katonai ellenőrzőpontok dacára, hajnali hat előtt elértük…..
2021. június 3. – A Kairói Múzeum kincsei Nagyjából hajnali egy körül járt – Rita már régen alvással múlatta az időt -, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam az Asszuánban megismert német lánynak, ha már a belvárosban lakik és meghívott magához, akár élhetnénk is az ajánlattal ezen a…..
2021. május 26. – Túlvilági túra a fáraókkal Reggel korán szerettünk volna útra kelni, de a hotel reggelijére várni kellett, így már elmúlt nyolc, mire elindulhattunk a folyó túlpartján elterülő nekropolisz, a Királyok Völgye felé. A komp tíz percnyi sétára volt, amit persze nem úsztunk meg…..
2021. május 18. – Éles váltás a határon (folytatás) Már elmúlt dél, mire átgurultunk az egyiptomi oldalra. Előzetes elképzelésem szerint a szudánit letudhattuk volna fél óra alatt, míg mindenki simán megkapja a kilépő pecsétet, ehhez képest már érteni vélem, miért számolt be mindenki 16-18 órás…..
2021. május 7. – Csak egy út és más semmi Mivel tegnap este azzal az információval kábítottak minket, hogy a Dongolába tartó buszunk hajnali hatkor fog indulni, mi már háromnegyed hatkor, felmálházva becaplattunk a pályaudvarra. De milyen pályaudvarra! Valószínűleg az atbarai Fekete-Afrika…..
2021. április 30. – A kikötőben Ammer egy elég érdekes figura, nem tipikus életúttal. Gazdasági PhD-jét az olajiparban kamatoztatta, közel húsz évet húzott le Omán, az Emirátusok és Irak olajmezőin, hogy miután helyi viszonyok között irgalmatlan summát halmozott fel, otthagyja az egészet és addigi…..
2021. április 22. – Ramadán üti a profitot (folytatás) A ránézésre elég viseltes Boeing 737-esünk megjelenésében nem okozott csalódást, ám azt továbbra sem tudom hová tenni, hogy és mikor telt meg a járat majdnem teljesen. Zömében egyébként vendégmunkások repültek a munka irányába, ami akár pozitív…..
2021. április 16. – Krátertavak Addis határában A korábbiaktól eltérően most nem volt pihenőnap, ugyanis még a terezett keddi indulás előtt három kisebb túrával szerettük volna bejárni Addisz környékét is. Azért nem kapkodtuk el a kelést – főleg Rita nem :) -, a reggeli is majdnem összecsúszott az…..
2021. április 3. – Gyomorrontás visszasírva Már viszonylag rég kellett hajnalban a buszhoz sietni, és ami azt illeti, nem is hiányzott a dolog. De mit ad Isten, a buszok itt sem várják meg a reggelit, háromnegyed hatkor már egy nagyobb tömeggel együtt vártuk a buszpályaudvar ajtajának nyitását.…..
2021. március 24. – Hétszáz kilométer útonállókkal Mit ne mondjak, nem voltam felhőtlenül bldog, hogy a Dessie felé vezető 1-es számú főutat lezárták, és így a már ismert afar úton kell majd észak felé mennünk, és kimondottan kényelmetlennek hatott az információ, hogy a táv így ötszázról 707…..
2021. március 10. – Én a vízilovakkal vagyok Némi utánajárás után sikerült olyan busztársaságot találni, ami hajnali buszt is indít Hawassába, csak éppen nem onnan, mint a többi, így a reggelünk egy rövid taxizással indult, hogy megkezdhessük a 3,5 órásnak ígért, végül 5 órássá nyúló buszozásunkat…..
2021. március 2. – Katolikus misszió a Delta-népénél Antunak sikerült kiderítenie, hogy a Jinkából jövő busz nagyjából 9-10 felé érhet Turmiba, így még azelőtt megejtettük a reggelit. Most nem volt ott velünk – nekünk pedig lankadt az éberségünk -, ennek nyomán ugyanazon a helyen, ahol szuper…..
2021. február 24. – Csónaktúra Crocosaurusszal De ne rohanjunk annyira előre. Remek ötlet volt a belvárosi szállás, hajnali négy körül a teljesen kihalt városban öt perc alatt a buszpályaudvarnál voltunk. (Mondjuk nem is bámészkodtunk a könnyed andalgás közben.) Némi keresgélés után a buszunk is…..
2021. február 14. – Szafariszervezés az Awash vízeséshez Kezdem kicsit lerongyolódni, és ennek elsődleges oka, hogy a szervezetem egyszerűen nem tud visszaállni, ugyan helyi idő szerint fekszem, de thai idő szerint kelek. Az elmúlt 10 napban – az alvásmérőm szerint – átlag 3 óra 50 percet alszok.…..
2021. február 4-7. - Néhány szó a búcsúról Az etióp beutazási feltételek meglehetősen barátságosak, amennyiben a belépést megelőző 120 órában elvégzett negatív COVID-teszt elegendő számukra és nincs érkezést követő kötelező karantén sem. (És még ez is messze szigorúbb, mint amit az országban a…..
Nagyjából egy évvel ezelőtt "És ami következik..." címmel megírtam azt a meglehetősen grandiózus tervet, amivel lezártuk volna ázsiai kalandjainkat, hogy aztán három nappal később inkább egész Ázsia zárjon be... A bejegyzés pedig inaktívvá vált. Akár most is történhet hasonló malőr, ha viszont…..
Minden sarkon álltam már... 2020. augusztus - 2021. január Közvetlen környezetünket, Sakon Nakhon tartományt három egynapos és megannyi félnapos kirándulás keretében látogattuk körbe, ami alapján egy összességében elég érdekes és élhető hely képe rajzolódott ki. Mivel sem a kronológia, sem az…..
2020.12.10 - Visszatérés a pokol legszebb bugyrába Tavaly ugyan itt töltöttük a Szilveszter előtti néhány napot, de mivel akkor nem tudtuk elhagyni a várost, feltétlenül vissza szerettünk volna még jönni, erre pedig december második hetében – az öreg király születésnapjának hála – sort is tudtunk…..
2020.11.23 – Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék (folytatás…) Amint magunk mögött hagytuk a várost, gyorsan csillapodott a forgalom, tulajdonképpen elég simán közeledtünk Észak-Thaiföld „tengerszeme”, a Lompukiew-tó felé. Sajnos ehhez jócskán le kellett térnünk a főútról a Tham Pha Tai Nemzeti…..
2020.11.17 – Ezüsthátú vízesés (folytatás) Nemsokkal a tartományhatár után megálltunk ebédelni a Phu Sang vízesésnél, ami szintén egy kálcium-lerakódástól barázdált melegvizes zuhatag, közvetlenül a főút mellett. A hozzá tartozó tanösvény felújítási munkák miatt le volt zárva, de aligha hiszem,…..
2020.11.12 -  Az Akha-incidens (folytatás) A környék látnivalóinak összegyűjtésekor bukkantam Huai Khilek akha törzsi falu nevére, mint a helyre, ahol – vezetett túrával persze – lehetőség nyílik megismerni az akhák életét a lehető legautentikusabb módon. Nem tudom, hogy ez alatt mit kell érteni -…..
2020.11.04 – A tortúra csak most kezdődik... (folytatás) A határt elérve próbáltuk megfogadni újdonsült cimboránk tanácsát, miszerint fel lehet motorozni a közeli hegy csúcsáig, ahonnan utólérhetetlen a kilátás. Csak azt nem tette hozzá, hogy az odavezető utat túl is kéne élnünk… A hegyre egy…..