Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Régihifis

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy az a hifi világában lenni szokott, időnként felbukkan egy-egy olyan termék, ami viszonylag hamar közismertté, esetleg közkedveltté válik. Kellő idő elteltével akár legendássá is válhat. Érdekes módon, valahogy a legenda maga időtállóbbnak szokott bizonyulni, mint az őt kiváltó termék minősége,…..
Régihifis 2022.04.12 21:25:48
@gjokkel: Műszakilag nem tudom megmagyarázni a dolgot, de egyértelműen hallható különbség van a különböző USB kábelek között. Legegyszerűbb a próbát elvégezni egy sima nyomtató kábel és egy valamilyen szintű audiofil kábel között. Minden esetben a sima kábel hangja nyers, csörömpölős és rosszabb térrel rendelkező lesz. Ezt még, a magát botfülűnek definiáló ismerősömnek is demonstrálni tudtam. A jobb kábellel mindig hosszabb ideig hallgatható a zene, anélkül, hogy elfáradna az ember. Az igazi cél az lenne, hogy mindennemű fáradtság érzés nélkül lehessen a legnagyobb természetességgel megszólaltatni a zenét. Érdemes rendszerben gondolkodni, a kábelekkel lehet finomhangolni a rendszert, bár a legjobb kábel a nulla kábel lenne. Szerintem ezért vált be nálam a sima adapter. A hálózati kábeleknek ugyanígy saját hangjuk van, pedig az meg csak az 50 Hz-es váltóáramot viszi.
A magyarázatok közt megtalálható a kábel zavarérzékenysége, de olvastam egy független, szkeptikus labor cikkét , akik bizonyították, hogy
mérésekkel is van kimutatható különbség a különböző kábelek között. A Youtube-os Retrotech Hungary csatorna szintén foglalkozott a kérdéssel.
Állítólag a digitális jel kvázi frekvenciamodulált jelként kerül továbbításra és sérülhet a jel alakja, ami már olvasási vagy szinkronizációs hibát okozhat. De nem mennék bele részletesen, mert nem vagyok műszaki szakember. Mindenesetre a jelenség létezik.
Ezeken az oldalakon a vissza-visszatérő Kedves Olvasó talán már hozzászokott ahhoz, hogy főképp műszaki jellegű tartalommal találkozik. Jómagam, mérnök és egyszersmind konstruktőr aspektusokból szemlélem a témát, ami nyilván eltér a hifivel műszakilag kevésbé, inkább zenei, hangminőségbéli…..
Az igaz, hogy az ember az egyetlen olyan teremtmény, mely rendelkezik tudattal és lelkiismerettel, azonban az korántsem biztos, hogy nincsen élet más bolygón az univerzumban. A Tóra ugyan nem beszél róla egyértelműen, azonban nem is zárja ki ennek lehetőségét. Legalábbis így gondolja1 a…..
Régihifis 2020.06.16 19:16:14
@Igazamvanvagyigazamvan?: Szakmámból adódóan biológiából bármikor zsebre teszlek.
Nick nevedből ítélve viszont Neked mindig igazad van, tehát teljesen fölösleges bármiféle eszmecserét folytatnunk.
Részemről befejeztem.
Régihifis 2020.06.17 08:48:19
@Pipas: Úgy gondolom, hogy mivel orvos vagyok , talán elég rálátásom van az élő szervezet működésére. Ha molekuláris biológiával foglalkozol, akkor nyilván többet tudsz nálam :-).
Menjünk sorba : A termodinamika 2. főtétele foglalja magába az entrópiát.
"A természetben olyan (irreverzibilis) spontán folyamatok valósulnak meg, melyek során a termodinamikai rendszer entrópiája növekszik." (Wikipédia)-
Tehát egy energiaminimumra való törekvés van a természetben. Az élő szervezet energiatermelése kompenzálja ezt a folyamatot. Ha leáll az energiatermelés, akkor a szervezet szétesik.
Élőlényeket vizsgálva a vírusoktól indulhatunk (bár a vírus önálló életjelenséget nem mutat), az egysejtűektől kezdve beszélhetünk életről.
A DNS hordozza a teljes szervezet információs kódját, a genetikai kód tisztán információs adatbázis. Ha nem az lenne, akkor micsoda ?
Keress rá, légy szíves a Google-on a "mesterséges DNS szintézis" kifejezésre. Találsz néhány cikket, ami leírja, hogy hol tart ma a tudománynak ez az ága. Aminosavakból tudtak építeni mesterséges DNS-t, élesztősejteket használtak a nukleotidok összeragasztására. Az élesztősejt élő szervezet.
Ezenkívül az aminosavakat is baktériumokkal szintetizálják, nem pedig C,N és H atomok valamilyen kémiai úton való összekötése révén.
Az élet keletkezésére ismereteim szerint az egyik elmélet az evolucionista megközelítés. Ebben a kontextusban az evolúció nemhogy nem bukott el, hanem még meg sem erősítették. Így materialista megközelítésből az élet keletkezése nem magyarázható.
Az ELTE fizika professzora, aki egyébként ateista, egy beszélgetésben azt mondta, hogy a szubatomi szinttől a csillagokig mindent le tudnak írni a fizika törvényeivel, csak azt nem tudják megmondani, hogy lép be az élet.

A modern embernek azért kényelmes az ateista világnézet, mert így csak magának tartozik elszámolással, nem kell azzal foglalkoznia, hogy esetleg van egy fölöttes hatalom, ami törvényeket szab meg a számára.
Régihifis 2020.06.17 10:10:31
@Pipas: Lehet szavakon lovagolni, de szerintem a mondanivalóm lényege átjött.
Persze erre azt fogod írni, hogy "Nem, nem jött át". Ez legyen a Te bajod.
A szövegértésedet lehetne fejleszteni. Attól, hogy aminosavból tudnak DNS-t készíteni, ismétlem, élő szervezet felhasználásával, nem következik az, hogy élettelen környezetben is meg tudják ismételni. Ezenkívül az aminosavakat sem tudják szervetlen alapokból létrehozni. Erre vonatkozott az első bejegyzésem, miszerint a mai génsebészet sem tud alapanyagokból DNS-t csinálni. Alapanyagnak tekintsd a szervetlen hozzávalókat, ezekből nem megy. Tehát nem változtattam a leírtakon.
A termodinamikával kapcsolatban hiányosak az ismereteid. Nyitott rendszerre ugyanúgy értelmezhető az entrópia és a természet nyitott rendszer. Ha most azt írom, hogy fizika tagozatos voltam, akkor megint azzal jössz, hogy tekintélyelv. Pedig nem. Én nagyon tisztelek minden más szakmában dolgozó embert, aki a szakmáját megfelelő szinten űzi, és eszembe sem jutna az autószerelőmnek azt mondani, hogy a tekintélyére hivatkozik, amikor egy alkatrész cseréjét ajánlja, és ezért nem cseréltetem ki.
A szervezet nem termel energiát ? Akkor az ATP bomlásakor felszabaduló
valami, az micsoda ? Amikor megméred a testhődet, akkor mitől megy fel a higany szála, csak nem attól a hőenergiától, amit a szervezeted ad át
a hőmérőnek ?
Tim 2:23." A botor és gyermekes vitatkozásokat pedig kerüld, tudván, hogy azok háborúságokat szülnek."
Ennek értelmében kilépek. Ne haragudj, de ha válaszolsz, akkor sem fogok reagálni.
Most hogy az legutóbbi részt elolvasva a virtuális tekinteteken megcsillant a katódfűtés fénye, időszerű ugrani egyet a tér-időben, és meglátni a jót abban is, ami talán nem ennyire szép. Viszont… Gondolkodtam azon, vajon egy véletlen egybeesés műve, vagy tényleg az asztrológusok által is tárgyalt…..
Elismerem, hogy a címről óhatatlanul beugrik Orbán Ráchel pelenkás kalandja 2018 augusztusában, egy horvátországi autópálya szélén. E képzet társítása azonban nem volt szándékomban, a címadásnak időszerűbb oka van. Brückner Gergely gazdasági újságíró tegnap este figyelemre méltó áttekintést közölt…..
Régihifis 2020.03.25 18:04:58
@BiG74 Bodri: Nem mindegy, hogy néhány százezer vagy több millió vírus ér el egyszerre, mert az immunrendszer még nem találkozott soha ezzel a kórokozóval. Tehát, ha van ideje akkor felfut a védekezés, ha elárasztja a szervezetet, akkor jóval kisebb az esély. Itt jön be, hogy maszk nélkül vagy, esetleg sima sebészi maszkkal rendelkezel ( kb. 70-80 %-os védelem) vagy FFP2-3-mal , ami 95 % körül véd. Ahogy a csatában az öltözet ruha, a bőrpajzs és a fémpajzs közötti különbség. Orvosként erről többet nem szeretnék vitatkozni. Köszi.
Régihifis 2020.03.25 18:55:00
@BiG74 Bodri: A járványig azt sem tudtam, hogy létezik FFP 2, 3 stb. :). Ez műtőben nem használható, mert kifelé légző szelepes. 30 éve a simát hordom.
AudioWorld Kábel mizéria 2020.03.16 17:38:11
Audio fórumok gyakran vissza-visszatérő vitatémája a kábelek fontosságának, minőségük és áraik közötti összefüggések latolgatása, és egyáltalán, a kábelek működési mechanizmusa. Noha nem tartom magam minden tekintetben expertnek kábeltémában, a kábel szerepének a lekicsinylése mindig szúrja a…..
AudioWorld Emelkedő íven 2020.02.08 13:47:41
A Kedves Olvasó, aki reményeim szerint követi az ezeken a lapokon rendre megjelenő tartalmat, nyilván észrevette, mennyire tág teret engedek itt a Rega gyártmányoknak. Ennek több prózai oka is van. Ezek között első helyen szerepel az a felismerés, hogy a Rega a megfizethető közép-hifi egyik…..
AudioWorld Lóerők...alapjáraton. 2018.06.02 22:16:40
Mindez idáig nem sikerült túltennem magam az idei müncheni Show tanulságain. Talán mégsem volt annyira értelmetlen az idén is kilátogatnom, nem is gondoltam volna, hogy ennyire, ilyen hosszú ideig mocorognak majd a gondolataimban a leszűrhető – legalábbis egyféle gondolkodás alapján levonható –…..
Régihifis 2018.06.21 09:50:54
@kirwani: Szerintem erről kár vitát nyitni. Keveseknek adatik meg, hogy minden nap élő zenét hallgassanak. ( Hacsak nem zenetanár az illető.) Nagyon szeretem Gábor cikkeit, mert megpróbál összefüggést találni a műszaki tartalom és a hallott minőség között. Ahogy egy régebbi cikkében utalt rá, elég nagy különbség van a zenehallgatók igényei között. Van olyan komolyzenét művelő zenész ismerősöm, aki azt mondta, hogy számára mindegy a berendezés minősége, mert ő csak a zenét hallja ki az egészből az "agyával". Ha valakinek nincs ilyen erős belső hallása, attól még szeretheti a zenét, és itt már számít a minőség, ami körülírható jobban--kevésbé definiált audiofil kifejezésekkel. Igenis számít a minőség, ha arról van szó, hogy meddig bírsz zenét hallgatni, anélkül, hogy elfáradna a füled
(agyad). Ezenkívül nem mindegy, hogy egy adott pénzkeretet hogyan használ fel az ember a lehető legjobb végeredmény érdekében. Ezekben is
nagy segítség ez a blog. Végül újra hivatkozok a 30 évvel ezelőtt hallott Onkagu erősítős láncra. Ott, ha becsukta a szemét az ember, nem nagyon tudta megmondani, hogy élő vagy konzerv zenét hall. Én legalábbis nem :).
Régihifis 2018.06.11 12:36:15
@Analoglued: Hi-end show-n kétszer hallottam kiemelkedő. minőségű zenét. (30 évvel ezelőtt, mert azóta nem járok.) Az egyik az Audio Note rendszer volt, az Ongakut demonstrálták, a másik a Magneplanar hangszórók , talán Musical Fidelity-vel. Ezenkívül a Roksan Xerxes front end, a végén Epos ES 14-el. Személyes kedvencem a Spendorok hangzásvilága, az a középhang mindenért kárpótol, na jó legalábbis sok mindenért. Viszont 30 év alatt a technika sokat fejlődött, ma egy Kínából megrendelhető 30-40000 Ft-os LM 3886-os chiperősítő sokkal jobban szól, mint annak idején az elérhetetlen árú eszközök. Ez egy AKM chip-es DAC-cal, 150-200 000 Ft-os hangfallal, egy pl. Denon CD játszóval, már hosszú távon hallgatható minőséget ad, jóval fél millió Ft alatt. Igaz ez csak egyféle műsorforrás. Ha puhítani akarok a hangján, akkor tegyek bele pl. egy ECC83 csöves előfokot. Másik lehetőség a mindent egybe eszközök közül a Naim Mu-so, a Spotify szintet is elfogadhatóvá teszi, Flac-cal meg már becsillant egy kis minőséget is. 400 ezerért, beépített hangszórókkal. Egy Schiit mani fonóval és egy alap ? (legalább 2-es) Regával már mehet a bakelit is. Mindezen két megoldást köröket ver a kommersz hifire, de nyilván a High -end-től messze van. Viszont a hangminőség ( inkább élvezeti faktor ) elérheti a High-end 70-80 %-át töredék áron.