Regisztráció Blogot indítok
Adatok
WATERatRISK

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tekintse meg a WATERatRISK projekt kereteiben készült magyar nyelvű rövid filmünket, melyben kollegáink beszámolnak a projekt céljairól és eredményeiről, valamint bemutatják a beszerzett eszközöket...
Ha visszatekintünk az idei első félévre, elég szélsőséges kép tárul elénk. Az első negyedévben vízhiányos időszakkal néztek szembe a gazdák, hiszen az elmúlt év végi téli csapadékhiány miatt a talaj nem töltődött fel nedvességgel. Később az eső hiányában komoly aszály alakult ki, az őszi vetésű…..
Egy átlagos évben a vegetációs időszak kezdetén megfelelő talajnedvesség készlet áll a felszíntől a talajvízszintig rendelkezésre. Az idei tavasszal a megelőző száraz tél és ősz következményeképpen már eleve egy kedvezőtlen helyzetből indul a mezőgazdaság, melyet tovább fokoz a száraz és meleg…..
2019. januárjában megérkezett és kipróbálásra került eszközparkunk új darabja, a SenseFly eBee X merevszárnyú drón, melyet a projektünkben a tájban előforduló szélsőséges vízháztartási eseményekhez kapcsolódó monitoring során fogunk alkalmazni. Az eszköz minden kiegészítőjével együtt mindössze 1,4…..
Az OMSZ éghajlati szakemberei 1951-2017 között több állomásra vizsgálták meg, hogy december 24-én szenteste, illetve a karácsony két napján, 25-én és 26-án volt e havazás, illetve ha volt hótakaró, akkor mekkora volt az észlelt legnagyobb hóvastagság az ünnep alatt. Szeged városban 1963-ban volt a…..
2018 októberében jelent meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb összegző értékelése a klímaváltozásról, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokon belül…..
2018 egy érdekes évnek bizonyult az aszály szempontjából Európában. Az elmúlt évtizedekben számtalanszor tapasztalhattuk, hogy Közép- és Dél-Európa jelentős területein erdőtüzek, hőhullámok miatt a táj és az ember is jelentős kihívásokkal nézett szembe. Ezen a nyáron Európa északi részén is…..
Az idei belvizes tavaszon jelentős vízborításokat tapasztalhattunk a Dél-Alföldön. Éppen ezért a légifelvételezések sorát újbóli mérési kampánnyal folytattuk (a légifelvételezés modern technikáit az előző bejegyzésben bemutattuk). Belvízi elöntések pilóta nélküli légijárművel való felvételezésére…..
A belvízelöntések térképezésére a hagyományos felszíni felmérések mellett légi- és űr-távérzékeléses megoldásokat is alkalmazhatunk. Előbbivel kisebb térszínek részletes felmérése lehetséges, míg műhold felvételekkel egyszerre nagyobb területekről gyűjthetünk adatokat. A projekt keretében mindkét…..
Magyarországon az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban tapasztalhatóak aszályos évek, melyeknek jelentős gazdasági (pl. termésmennyiség csökkenés a mezőgazdaságban), társadalmi (pl. a városokban tapasztalt hőhullámok egészségre gyakorolt hatása) és ökológiai következményei (pl. felszíni vizek…..
  A belvíz a vízelöntés olyan formáját jelenti, amikor néhány héttől akár több hónapig tartó időszakban nagy szárazföldi területeket borít víz. Ezek az elöntések jelentős károkat okozhatnak a mezőgazdasági és beépített területeken és az infrastruktúrában is. Az elöntések folyamatos nyomon követése…..
A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban alakulnak ki olyan szélsőséges időjárási helyzetek, melyek komoly hidrológiai veszélyt jelentenek. Ezen veszélyek közül az aszály és a belvíz mind területi kiterjedését, mind agro-ökonómiai hatásait tekintve a legjelentősebb, valamint az a két…..