Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Várkonyi

0 bejegyzést írt és 763 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi munka ünnepe alkalmával a Miniszterelnök Úr mindenki, de különösen a partneri nyomda megelégedésére egy új, munkahelytámogató intézkedést jelentett be. A nemrég lecsengett, potom 500 millió forintba kerülő alkotmányozási kérdőív után Orbán Viktor most Szociális…..
Várkonyi 2011.05.04 19:48:19
Üdv mindenkinek!

Nagyjából végigfutottam a kommenteket, és azt látom, hogy kb. mindenkinek elkerülte a figyelmét ennek a technikának a rendkívül messzire mutató, alattomos hatása.

Na mindegy, következzenek a tények. Átengedem a szót Cialdini professzornak. Majd az utószóban összefoglalom a dolgot.

Egy kis történet, a jobb érthetőség kedvéért:

"A kis kéréssel való kezdés taktikájának, amely nagyobb kérések teljesítésére alkalmas együttműködésre irányul, neve is van: LÁB-AZ-AJTÓBAN technika. Az 1960-as évek közepén, amikor Jonathan Freedman és Scott Fraser pszichológusok megdöbbentő adatok sorát tették közzé, társadalomtudósok felismerték a technika hatékonyságát. Egy kísérlet eredményeit publikálták, amelyben egy önkéntes munkásnak álcázott kutató házról-házra járt egy kaliforniai lakónegyedben, és abszurd kérést intézett a háztulajdonosokhoz. Arra kérte őket, hogy az előkertekben engedjék meg a közösséget érintő óriásplakátok elhelyezését. Hogy lássák, mire gondoltak, még fényképeket is mutatott nekik, szép házakról, melyek kilátását majdnem teljesen elvette a hatalmas, rosszul olvasható tábla, a következő felirattal: VEZESS ÓVATOSAN! Bár a kérést természetesen és érthető módon a többség (83%) egy másik lakónegyedben elutasította, ez a konkrét csoport egészen jól fogadta: 76%-uk felajánlotta az előkert használatát.

E meglepő együttműködés fő oka visszavezethető valamire, ami két héttel korábban történt. egy másik önkéntes látogatott el hozzájuk, aki megkérte őket, hogy fogadjanek el és tegyenek ki egy kis táblácskát (10x10 centiméteres), amelyen ez állt: LÉGY BIZTONSÁGOS AUTÓVEZETŐ! Ez olyan csekélyke kérés volt, hogy majdnem mindannyian beleegyeztek. ennek a kérésnek óriási lett a hatása. Mivel ezek a háztulajdonosok néhány héttel korábban a jelentéktelen, biztonságos vezetéssel kapcsolatos kérésnek gyanútlanul eleget tettek, most rendkívüli hajlandóságot mutattak az együttműködésre egy hasonló, de sokkal nagyobb kérés teljesítésére.

Freedman és Fraser azonban itt nem hagyta abba. Kipróbáltak egy némileg megváltoztatott eljárást a háztulajdonosok egy másik csoportjával. Tőlük először azt kérték, hogy írjanak alá egy petíciót, mely az "Őrizzük meg Kalifornia szépségét" mozgalmat támogatta. Természetesen majdnem mindenki aláírta, mert az állam szépségének megőrzése éppúgy, mint a kormány hatékonysága, vagy a terhesgondozás olyan témák, melyeket senki sem ellenez. Két hét várakozási idő után Freedman és Fraser két másik "önkéntest" küldött ugyanazokba a házakba, hogy megkérjék a lakókat, nagy "VEZESS ÓVATOSAN" plakát elhelyezésére. Bizonyos értelemben ennek a csoportnak a reagálása volt a legérdekesebb a kísérletben részt vevő összes háztulajdonos között. Mintegy felük egyezett bele a VEZESS ÓVATOSAN! óriásplakát felállításába, bár a hetekkel korábbi kötelezettségük nem a biztonságos vezetésre vonatkozott, hanem egy teljesen más, mindenkit érintő témára, az állam szépségének a megőrzésére.

Az eredmény láttán még Freedman és Fraser is elcsodálkoztak. Miért eredményezi az állam szépségére valóm felhívás, hogy az emberek hajlandóvá válnak egy más jellegű, sokkal nagyobb szívesség megtételére? Miután átgondolt és elvetett számos magyarázatot, Freedman és Fraser megoldást talált a rejtélyre. Az állam szépségéről szóló petíció aláírásával az embereknek az önmagukról alkotott képük megváltozott. Közérdekek iránt érdeklődő állampolgároknak tekintették magukat, akik állampolgári kötelezettségeiknek megfelelően cselekszenek. amikor két héttel később ismételten megkérték őket, hogy tegyenek valamit a közért, engedjék meg a VEZESS ÓVATOSAN! tábla felállítását, beleegyeztek, mert következetesek akartak lenni nemrégiben kialakított énképükhöz. Freedman és Fraser ezt így írja le:

Lehetséges, hogy az egyén érzései az együttműködés vagy cselekvés hatására megváltoznak. Amikor teljesít egy kérést, módosul hozzáállása, saját szemében olyan személlyé válik, aki megtesz ilyen dolgokat, aki teljesíti idegenek kéréseit, aki akcióba lép, ha hisz az ügyben, aki jó ügyekért együtt dolgozik másokkal.

Freedman és Fraser megállapításai arra hívják fel figyelmünket, hogy nagyon óvatosan egyezzünk bele csekély kérésekbe. Az ilyen megegyezés nemcsak megnöveli együttműködésünket hasonló, de sokkal nagyobb kérések esetén, hanem nagymértékben növeli hajlandóságunkat nagyobb szívességek megtételére, amelyek távoli kapcsolatban állnak a korábbi csekély szívességgel. ez a második, általános ráhatásfajta, amely a kis kötelezettségekben rejtőzik.

Ez olyannyira félelmetes, hogy most már nagyon ritkán vagyok hajlandó petíciók aláírására, még olyan ügyekben sem, amelyeket támogatok Az ilyen cselekedet esetleg nem csupán későbbi magatartásomat, hanem énképemet is negatív módon befolyásolhatja. Amikor az egyén énképe megváltozik, sokféle kis előnyhöz juthat, aki ki akarja használni az új énképet.

Vajon Freedman és Fraser háztulajdonosai közül melyik hitte volna el, hogy az "önkéntes munkás" aki felkérte őket az állam szépítésére vonatkozó petíció aláírására, valójában azt akarta, hogy a biztonságos vezetésre vonatkozó óriásplakátot tegyék ki két héttel később? És vajon melyikük gyanította, hogy a hirdetés kitételének elfogadása elsősorban a petíció aláírásának következménye? Gondolom senki. Ha a táblák felállítását követően megbánták a dolgot, vajon ki mást tarthattak felelősnek, mint a _saját_magukat és saját átkozottul erős állampolgári kötelességtudatukat? Valószínűleg eszükbe sem jutott az a fickó, aki az "Őrizzük meg Kalifornia szépségét" petíciót hozta, és mindent tud a cselgáncstaktikáról (szerk. amikor az ellenfél erejét - jelen esetben elköteleződését- használjuk fel ellene).

Figyeljük meg, hogy azok a szakemberek, akik az _láb-az-ajtóban_ technikát alkalmazzák, mind ugyanazért lelkesednek. Kis lekötelezéssel manipulálható az egyén énképe, ezzel állampolgárból a "köz szolgájává" válhat, lehetséges vevőből "fogyasztóvá", hadifogolyból "kollaboránssá". Ha sikerül az egyén önképét a kívánt formára alakítani, _természetesen_ a kérések egész sorát fogja teljesíteni, mégpedig olyan formában, hogy az megegyezik az önmagáról kialakított képpel.

Robert Cialdini: A befolyásolás lélektana, Hét szabad művészet könyvtára, Corvinus Kiadó, Bp.,1999., 97-101. old.

Egy kis kiegészítés ehhez (uo.,120.old.):

"A kínai kommunista kormány vonzódása a politikai dolgozatok versenyéhez adott volt, ezt használták az elkötelezettség kialakításának eszközéül. Ezért nem meglepő számos ilyen versenyt tartottak a Tienanmen téri vérengzés utóhatásaként, ahol demokráciáért küzdő tüntetőket lőttek le a kormány katonái. Csak magában Pekingben kilenc állami újság és televízióállomás szponzorált fogalmazási versenyeket az "ellenforradalmi lázadás elfojtásáról". a régi, világos elvnek megfelelően ezúttal sem hangsúlyozták a verseny jutalmát, a verseny díját a pekingi kormány nem határozta meg."

Utószó/összefoglalás:

Emlékszünk a Fidesz számtalan aláírásgyűjtő kampányára? amikor az olimpiás aláírásgyűjtés már hatalmas méreteket, öltött, maga Medgyessy is aláírta, hogy ezzel semlegesítse az aláírásgyűjtést. Nem volt hülye: nagyon is tudta, mit csinál.

Íme, ide süllyedtünk, hogy a pekingi kommunista kormány fogalmazási versenyeinek egy lebutított változatával mérgezik gyermekeink, felnőtteink, öregjeink, egyszóval az egész társadalom lelkét, egyetlen egy céllal: hogy továbbra is a Fidesz engedelmes követői, hívői legyenek. Ez a módszer ugyanis annyira alattomos, hogy nagyon kevesen veszik észre messzire mutató hatásait.

A facebook-zombikon is látszik, hogy az efféle petíciók-aláírásgyűjtések stb. hova juttatják az embert.

Ez a kérdőív-faszság kiválóan alkalmas arra, hogy a kissé csökkent lelkesedésű szavazókat visszarántsa a vakhit medrébe, de ha némely gyanútlan 16-17 éves visszaküldi, akkor akár a megváltozott önkép által (hisz ezek után jogosan gondol majd úgy magára, mint a közért tenni akaró-a kormányt támogató állampolgárra) számos új szavazót tud ez a aljasság szerezni majd a fidesz számára.

Rendkívül alattomos pszichológiai támadás.
  Íme, a titkos Kairó-Budapest (tükör)tengely, amit eddig elhallgattak előlünk a tudjukkik! Kairó tükrözése után világosan kirajzolódik Buda és Pest, a belváros, a Duna vonala, az M0, a kivezető autópályák. Angyalföld felel Csepelnek, Vecsés Biatorbágynak, Csömör…..
 A cigány témától nagyon fázom. Személyesen két cigányt ismerek, mindkettőt nagyon szeretem, diplomás, kedves emberek. Ráadásul egy barátnőm Kárpátalján dolgozott önkéntesként egy református misszióban, ahol a legszegényebb cigány gyerekeket tanították –…..
Várkonyi 2011.01.30 14:56:59
Szia kicsi Lola!

Egyetlenem, életem csillaga! hát lehet ilyet írni, hogy "szerintem nincs beléjük kódolva"?

Hát hallottál már az agresszióról, ami egy-az-egyben öröklődik?

Vagy az intelligenciáról, ami kb. 80%-ban öröklődik?

Megjegyzem, a pszichológiában is heves viták dúlnak, hogy akkor most mi mennyi és hány %.

Ennek a fényélben hogy a pitlibe tudsz ilyet leírni, egyetlenem, hogy "szerintem"?

Tudod a vélemény ("szerintem"-mel kezdődő szöveg) olyan mint a segglyuk, kicsim. Mindenkinek van egy belőle.

Mert azt hiába csinálod, hogy néha fölkerekedsz a blogos haverokkal, és elmész egy-egy tüntire a belvárosban, ahol van néhány identitászavaros idióta (libsi tüntetések) vagy éppen csúnya szavak (Jobbik) hangoznak el? hát mi ez? virtuális valóság. És akkor az affektálós hangodon megkérdezed őket.

Nekem egyébként tetszik a hangod: iszonyatos visszafojtott szexuális feszültség jön belőle. Látszik, hogy egy igazi, hiteles férfira vágysz, aki MEGÉRT téged, és aki mellett biztonságban, kényelemben érezheted magad. Kár hogy ilyet nem találtál. Pedig szép vagy, csak kár hogy nem vagy az esetem.

Amennyiben a valóságra vágysz cigó-ügyben, egyszer sötétedés beállta után menj el a mandíneres haverokkal a nyócadik kerülletbe. Persze számíts rá, hogy a jófej haverok az első csoportosulások láttán véreset fognak szarni ijedtükben, de legalább meglátod mennyit érnek.

bocs, ez rossz ötlet... még a végén a valóságot látnád. Na mindegy.
Fogarasi-havasok: Magyarország ezeréves határa  A kettős álllampolgárság immár kipipálva. Sokan kérdezhetik: miért kapnának választójogot is a külhoni kettős állampolgár magyarok? Én inkább megfordítanám a kérdést: miért NE kapnának választójogot, ha már magyar…..
Mandiner blog MSZP non coronat 2010.07.27 07:01:00
Ijesztgessünk szocialistákat: Búú! Sőt, BÚÚÚÚ!   Valljuk be, nincs nagy sportértéke 2010 nyarán az MSZP cseszegetésének: a választóktól kapott tavaszi két pofon óta szédelegve kóvályognak az egykori szekértábor-háborúk kiürült harcmezején. Csetlenek-botlanak az…..
Várkonyi 2010.07.28 11:47:54
@Mihint: "A népek lassan azt sem tudják, mit viselhetnek, mit nem. Meglátnak az utcán egy nemzetiszín zászlóval: 1, tüntetni mész 2, fasiszta/náci vagy 3, végre egy rendes magyar ember - oszt válogassad, melyik kell. Nincs értelme erről a vitának. A jelképek/szimbólumok nem fognak mást jelenteni attól, hogy ki mit gondol. "

Néhány dolgot szögezzünk le. A Fidesz 2 hónapja van kormányon. Tudom, 2 hónap szinte semmi, de az már most látszik, hogy többé nem divatos magyarozni, parasztozni, antiszemitázni, fasisztázni. Vagy ha nyomokban még igen, már igen erősen érződik a változás szele. A legszemetebb banda, az szdsz a maga micisapkázásával meg tetemcafatozásával már a múlté, és nem is fognak SOHA visszajönni. Az új libsi banda láthatóan visszafogja magát, szerintem azért, meet tudja, hogy ezzel a retorikával csak veszíteni lehet (szavazatot, választást).

A szimbólumok (zászló, címer, stb) jelentéstartománya már most kezd tisztulni. tudom, sok víznek kell még lefolyni a Dunán, de ez a irány bizalmat ébreszt bennem. Ez egy folyamat kezdete.

"ÉS! amelyik jelképet kötelezővé teszik(és közben még nem is tetszik), azt fogják legtöbben utálni, mert ilyen jó természete van az embernek."

De csak akkor, ha hiányzik a társadalmi konszenzus!
Ha nagyjából-egészéből minden politikai erő egyetértene ezeknek a szimbólumoknak a szentségében, mint tőlünk nyugatra (és keletre is) a normálisabb országok teszik, akkor minden rendben lenne. Hiszem, hogy ha kell, 30 -40 év múlva, de eljutunk ide. Most mindenesetre erre haladunk, és ez nekem elég, hogy hit ébredjen bennem, hogy talán mégsincs elbaszva teljesen a Jövő.

"Na látod, az írott történelem kezdete óta ilyesmikkel szivatják az emberiséget."

Az emberben igény van erre, mivel közösségben élők vagyunk. Ha a propaganda nem mondja meg, megmondja a marketing , a reklám, a divat. És az emberek beveszik. Ébresztő.

"Te meg, ahelyett hogy a kiutat keresnéd, beleragadsz és pörögsz tovább a szvasztikával."

Egetlen dologból kell kiutat keresni, ez pedig az OSTOBASÁG. Földi szempontból ez a lényeg. Csak ez.
  Az országban nemzeti szabadságharc van a globális pénztőke és az IMF ellen. Na bravó, ahogy édesanyám mondaná. Nyelvi leleményből nem fogytunk ki. Annyira szánalmas már ez az egész bohózat, hogy nem tudom, sírjak vagy nevessek. Mint amikor a kiütés előtt álló részeg…..
Várkonyi 2010.07.21 20:29:14
@jvizkeleti:

Az autarkiát én úgy értelmezem, hogy teljes gazdasági önfenntartás. Tudom, nem ez a szótári jelentése.

a számítógépeket importáljuk, vagy megfűzünk egy számítógépes óriást, hogy létesítsen mo.-i telephelyet. A know-howt eltanuljuk, vagy ipari kémkedés útján szerezzük meg.

Energiahordozók: az oroszokkal megállapodni, a makói gázmezőt feltárni.

Ami igazán feldühít, hogy a vita megint hiánycélokról, meg %-okról, meg homlokot ráncoló imf-ről, meg a"vitatkozó részeg" fideszről szól.

A lényeg, amit szinte senki sem tud: a hitelpénz (pl. egyszerű mezei hitel, vagy jelzáloghitel) honnan keletkezik? Honnan kerül rá az illető számlájára?

Mi volt a régi fizetőeszközök fedezete? Mi a maiaké? Hogyan lehet ezt a jó irányban hasznosítani?

J.M. Keynes szerint hogy lehet kihúzni a kátyúból a válságban lévő gazdaságokat?

Ezek létfontosságú, egyszerűen megválaszolható kérdések, és szükségesek ahhoz, hogy legalább nyomokban tudjuk, hogy működik a pénzrendszer, és hogy hogyan lehetne ezt a rendszert az emberek szolgálatába állítani.

A helyzetet és a témáról való beszédet szinte megoldhatatlanná teszi az a helyzet, hogy a mai közgazdászok óriási többsége a szocialista rendszer közgazdászainak utolsó generációjához tartozik, vagy azoknak a tanítványa.

Jellegzetes gondolati mintáik: ők mindent jobban tudnak, az állam rossz gazda, privatizáció-dereguláció-liberalizáció az ő szentháromságuk, a protekcionizmust, a nemzeti gazdaság védelmét folyamatosan támadják, a lényeg, hogy minél szabadabb tőkeáramlás legyen akárhonnan akárhova.

És lám: ide jutottunk vele.

Nagyon tanulságos egyébként, hogy míg a 29-es válság után átfogó intézkedéseket hoztak világszerte, hogy az ilyen dolgok ne fordulhassanak elő, addig a 2008-as válság után másfél évvel egyedül a németek tettek döntő lépést, amikor a credit default swapokat www.youtube.com/watch?v=jHVnEBw93EA és az egyéb , iszonyatosan veszélyes és kockázatos pénzügyi spekulációkat betiltották.

Persze ezzel csak annyit érnek el, hogy a spekulánsok más országokba mennek, de legalább a németek megszabadultak ezektől a piócáktól.

Következő lépés: betiltani a short sellinget (amikor arra játszanak, hogy az adott valuta értéke csökkenni fog), és bevezetni a Tobin Tax-et (minden elektronikus tranzakció után 1% adó - lecsökkentve ezzel a mértéktelen spekulációs kedvet).

És ezek csak az első lépések!
    Nincs ilyen rovatunk, de most az üzemi híradó szpíkerének maskaráját öltöttük magunkra. Ez a blog a Reakció-blog utódja, annak meg az Utolsó Figyelmeztetés a szülőanyja, mely az ősidőkben belső Fidelitas-kiadványként alapozott meg valamiféle, a mainstream…..
Várkonyi 2010.06.25 15:24:08
A cikk naivitását abban látom, hogy értelmetlen volt megírni.

Ha valakinek, jelképesen vagy ténylegesen meg kell húzni a cezúrát, át az Orbán Viktor kel hogy legyen.

Mindenki, mindenki arra vár ebben az országban, hogy Orbán megszólítsa a népet, erről beszélnek a jobboldali értelmiségiek már hónapok óta, hogy új társadalmi szerződés kell, a nép és az elit viszonyát nyíltan kimondott, őszinte szavakra kell építeni. Az már égen kevés, hogy "ha dolgozni akarsz, akkor lesz munkád, és meg is fogsz tudni élni belőle".

Nem csak kenyérrel él az ember. És a lelki mondanivalót nem pótolja egy adott beszéd végére odabiggyesztett "Soli Deo Gloria" sem. Meg a "nemzeti konzultáció" ötlete sem, melyből egyelőre csak a nagy büdös semmi látszik megvalósulni.

Orbán Viktor, vagy felőlem akár más Fidesz-prominens is lehet, de álljon ki, mondjuk a Kossuth térre, és mondja el, hogy eddig ez volt, mostantól ez lesz, lelki megújulás meg minden, tiszta, őszinte beszéd, nem pedig az, hogy úgy kell belőlük kombináltfogóval kiszedni, hogy mit akarnak, meg úton-útfélen elcsípett megjegyzésekből (ez választások előtt volt inkább megfigyelhető, de azért most is jelen van) kelljen összeraknunk, hogy mit is akar a Fidesz.

Kommunikáció, emberek. A Fidesz sosem értett igazán ehhez. Vagy most megtanulja, vagy keményen megszívja. Újra.

Persz az ilyen Szíjjártó színvonalú emberkéktől hiába is várjuk a jobbrafordulást. CSávókám a betanult mondatain kívül csak hebegni-habogni (őőő...őőőőő...) tud. Szégyen.
Várkonyi 2010.06.25 15:56:01
@asz_tapasz: Köszi, ott élek:)

Kiegészítve: Most már nem megy ez az "OV, az egyszerű ember, a nép fia" duma. A legnagyobb lebőgés akkor volt, amikor kockás ingben meg farmerban kampányolt aszem 2002-ben. Mondjuk az már annyira feltűnő volt, hogy fel is hagyott vele.

Méltóság, tisztelet.
  Az Európai Unió többé-kevésbé egységes, új banki adó(ka)t kíván bevezetni tagországaiban, mellyel célja, hogy finanszírozza a mostani és az esetleges jövőbeli bankválságok költségeit. Az új adó indokai között előszeretettel említik, hogy így nem a lakosságnak…..
Várkonyi 2010.06.24 19:53:33
Egyértelműen államosítani kell.

A pénzteremtésnek (money creation, lásd erről a wikipediát, ott erről a money multipliernél van szó, a töredékes tartalék -fractional reserve- elvének magyarázatánál) az Államnál kell maradnia.

Mi vagyunk az állam. Mi, akik benne élünk. Mindenki. Jogos igény tehát, hogy a pénzteremtés ne úgy nézzen ki, hogy az állam kibocsát x összeget (high-powered money), amit a töredékes tartalék értelmében a bank felszoroz magának (az EU-ban ha jól tudom perpill. 2% a tartalékráta, tehát a money multiplier mechanizmus miatt 50-szeresére lehet szorozni a pénzt, amely a nagy semmiből jön létre), és utána kihelyezi hitelbe, amit majd aztán hosszú évek munkájával kell visszafizetnie a hülye hitelfelvevőnek. Egy olyan hitelt, ami a
semmiből jött létre. Akkor már inkább az államnak tartozom, kéremszépen, azt sokkal jobban számon lehet kérni.

(Jellemző módon 100 emberből 99 nem tudja, hogy a felvett hitel hogy keletkezik - mármint bizonyos szabályok - töredékes tartalék révén - de mégiscsak a SEMMIBŐL. Egyébként meg bizonyos országokban - Anglia, Argentína, Ausztrália - már a töredékes tartalékot is régen eltörölték, tehát ott már ez a csekélyke fék sem működik.)

Mégegyszer: MI VAGYUNK AZ ÁLLAM. A tagjai. Mi tartozunk felelősséggel azért, hogy mi legyen a pénzünkkel. Legalábbis egy demokráciában. A bankokat pedig ki kell iktatni , mint az állam és a nép közti követítőket, akik keményen leveszik a sápot a hiteleik révén, ami az állam feladata lenne.

Tudom, naív vagyok, felhőnjáró, stb.
Várkonyi 2010.06.25 15:50:40
@jvizkeleti: kéremszépen, infláció most is van, mégpedig azért, mert a bankok felhígítják a hiteleikkel a pénzkínálatot.

A pénzsöprés az utcán más tészta, kérem ne keverje ide :)

A két világháború közötti rendszert általánosítani óriási nagy hiba, hogy az "hogy működött". Melyik országokról beszélünk egyáltalán? Meg aztán magánbankok akkor is voltak, és a pénzforgalomból rendszeresen ki is vették részüket.

@Thulsa Doom: 100% igaz. A német márka romlása is akkor kezdődött, amikor 1920-ban a britek rákényszerítették a németeket, hogy a Reichsbankot vegyék ki az állam irányítása alól. Ez, meg még az iszonyatos jóvátételek, miközben az aranyat jóvátételként kivitték az országból, vagy már azelőtt elfogyott, eredményezte az 1922-23-as hihetetlen inflációt. Egészen addig, amíg Hjalmar Schacht megalapította a Rentenbankot, és bevezette a Rentenmárkát.

Mi volt a fedezet a Rentenmárkára, amikor mindent elvittek, kiloptak, vagy a háború emésztette fel?

Válasz: kitalálták a Reichsbanknál, hogy a "Német Föld" a fedezet. Az emberek elhitték, a Rentemnmárka hamar meg is szilárdult, az infláció véget ért. Szerencsés pszichológia fogás volt,a jó ügy (infláció leküzdése, gazd. stabilitás) érdekében.

(Ilyen fogások ma is vannak, pl. a bankok úgy védik a semmiből való pénzteremtést, hogy "arra a GDP a fedezet"... aha...)

Ennyi.

Ja igen, a Nemzeti Bankot meg azonnal vissza a magyar kormány fennhatósága alá, a Bank mindenféle szaros magánprivilégiumait elvenni, a Simort páros lábbal kirúgni (vagy akár bankelnökként börtönbe zárni).

És még mennyi, de mennyi tennivaló lenne ez ügyben, ezek csak a vázlatos első lépések.

Persze hiába. Minden szépen ugyanúgy fog menni, ahogy eddig. Vagy még rosszabbul.

@flippant: persze, aki hülye, haljon meg.

Amennyiben az olyanok száma, mint Te (ezzel a hozzáállással) egy bizonyos % fölé emelkedik a társadalomban, úgy a társadalom átmegy self-destruct módba.

Persze lehet hogy épp erre van szükségünk.
  „Magyarország az új millennium első fasiszta országa lesz” (Gabi Gleichmann, Aftenposten, Norvégia)   Ez a Gabi Gleichmann egy igazi rohadék újságíró lehet, úgy fejezni be egy cikket, hogy „Magyarország az új millennium első fasiszta országa lesz”…..
Várkonyi 2010.04.19 13:01:37
@elGabor: Nagyon helyes.
egyébként lehet még az idén összeomlik, jövőre elég valószínű, azért írtam két évet, hogy biztosra menjek.

Tehát: 2012-re már vagy összeomlott, vagy abban az évben fog összeomlani Az Amerikai Egyesült Államok.

A legnagyobb kereskedelmi partnerei (EU, Kína) szintén borulnak majd, mivel a mostani gazdasági helyzetben az árak kicsiny emelkedése vagy csökkenése is láncreakciót válthat ki.

A Fed meg csak annyit tud tenni, hogy fossa bele a pénzt a gazdaságba, úgy hogy közben munkahely nem képződik, termelő tevékenység nem folyik. ez inflációt okoz, ami egy idő után megingatja a befektetők bizalmát a dollárban (már most is eléggé megingott), és akkor elkezdik eladni majd az államkötényeket.... beginning of the End.

Ilyen helyzetekben vagy gazdasági összeomlás jön, vagy pedig más.
Kevesen tudják, hogy a világválságból Amerikát nem elsősorban a New Deal, hanem a világháború húzta ki.
A többit rakd össze.
Várkonyi 2010.04.19 13:27:23
Várkonyi 2010.04.19 13:52:10
@Téglagyári Megálló:

Hja kérem, hosszú még az út a civilizált Európába, ezzel a balkáni söpredékkel.

Szervezz egy gyertyás tüntetést.
„Sokan zöld selyempapírba csomagolt SZDSZ-nek titulálják őket. Van ebben valami, így bennem is él némi bizalmatlanság velük szemben. Amiért viszont mégsem veszem őket egy kalap alá a szalonképtelen erőkkel: csak a jövőben dől el, hogy az SZDSZ rossz, szélsőséges…..
Várkonyi 2010.04.18 22:12:00
@Frank'Leó: A szadesz is várt 4 évet, mielőtt összejött volna a szocikkal.

Az lmp is várni fog ennyit. Persze csak ha a szocik újra a fazék közelébe jutnak.

Mi a problémád, pubi?

Amellett meg tökmindegy, ha tévedek is, mivel a liberalizmus 2010-ben mindenhol a világban csak a rothadást bírja jelenteni. Szar ügy.

Jajj a Kóka Jánosos bejegyzés meg annyira de annyira szánalmas, egyetlen érv sincs benne, csak a Piszkos Fredes metafora, egyébként is mindannyian tudjuk, hogy Piszkos Fred a sötét külső mögött érző szívű jófej ember volt...

Lehet más a politika?

Nem, nem lehet.
  Nem követjük kellő figyelemmel a kuruc.info & szellemi holdudvara nemzetépítő tevékenységét. Csak ez lehet az oka, hogy eddig lemaradtunk Berzenke nemesszívű zsidójárásjelentés-videóiról. Haladjunk időrendben, ez volt a trilógia első darabja:   A…..
Várkonyi 2010.04.17 20:40:43
  Révész Sándor megvadult. A Népszabadság mai vezércikkében a decens, távolságtartóan baloldali publicista Vásárhelyi Mária bőrébe bújt, ami gyakorlatilag egy lámpaernyőt formált. Tette mindezt a Kubatov-hanganyag kapcsán.   „Megvannak a kartotékaink,…..
Várkonyi 2010.04.09 14:17:13
@Tündér_Lala: Igazad van, ha mindenki csal, akkor mi is csalhatunk.

Persze a Jobbik pl. nem csal, de ezt szard le.

Istenítsd az Orbánt, mert az jó. Szard le, hogy a 2005-ös székely autonómia kapcsán is átbaszta a székelyt-magyart egyaránt (senki se kérte egyébként hogy kötelezze el magát az autonómia mellett),2006-ban is blöffölt egy jót a 72 órával meg a takarodjon-nal, stb.

Meg istenítsd a Horthy Mikit, aki a német követnek jelentette be, hogy ki szeretne ugrani. Idióta, balfasz, seggfej.
Illetve tévedés, ő csak egy "régi úr volt a régi világból". pfff...

Neked valami elfogultságod van az ilyen tehetségtelen faszok iránt. Biztos magadat vetíted ki rájuk

Tisztelettel: Várkonyi
Várkonyi 2010.04.09 18:30:05
@Tündér_Lala: Igaz, igaz, a stílus, az a fránya stílus...

Kettő darab éven belül jobbikos lesz az ország. És akkor majd törhetitek a fejeteket, mit és hol rontottatok el.

Legmélyebb tisztelettel: Várkonyi
  Ma délután gyors egymásutánban volt szerencsénk két YouTube-videóhoz (bár az egyik inkább audió, állóképekkel). A két felvétel metszéspontja Pécs: az elsőben a város is feltűnik a helyszínek között, míg a másodikban a pécsi időközi választásról és…..
Várkonyi 2010.04.08 14:18:53
@Tündér_Lala:

"A történelemben eddig egyetlen szent sem vélt uralkodóvá."

Mi a faszomról beszélsz?

A fidesz kétharmadközeli állapotban van.
A fidesz-zombikban már-már az a kép alakul ki, hogy 2/3 nélkül szegényke fityesz nem is fog tudni kormányozni,
Brühühű. (Bruhaha)

Megnyugtatásul szeretném minfűden fityesz-fannal közölni: A Fidesz 51%-os eredménnyel is teljesen jó kormányzóképes párt lesz. ez az ostoba diktatórikus szöveg, amit a Viktor-Viktor mond (Szavazz ránk, mert úgyis mi vagyunk a legerősebbek - mintha egy demokráciában nem lenne tökmindegy, melyik párt a legerősebb, a lényeg hogy a választók akaratát képviselje.) csakis arra jó, hogy

Ébredjél már fel: teljesen vége van már annak az időszaknak, amikor a fityeszkét áldozatként kellett kezelni
(2002-2009).
Új szelek fújnak már.
Várkonyi 2010.04.08 14:20:18
@Várkonyi: minfűden=minden

csakis arra jó= csakis arra jó, hogy diktatórikus ösztönöket építsen ki az emberekben.
Várkonyi 2010.04.08 18:19:29
@Tündér_Lala: Akkor meséld már el nekem, hogy van az, hogy egy új alkotmányról a fityesz SEMELYIK programjában sincs szó, mi?

Lehetséges, hogy a saját vágyaidat vetíted ki?
  Tegnap még csak annak örülhettünk, hogy Lendvai Ildikó kuruc.infós alapokon nyugvó nemzetközi sajtótájékoztatót tart a jól sikerült Kubatov-beszédről, de a fene gondolta volna, hogy ez ilyen látványos lesz. A Népszabadság fotóján nagyon szépen látható,…..
Várkonyi 2010.04.08 11:22:37
Mit nyomtatott ki?

Ezt:

Régen csináltunk egy ilyen kampányt, hogy egy sötétben, az erdőben, belőttünk egy sörétes puskával, és reggel világosra összeszedtük a vadakat. Nem tudtuk hol vannak a választóink. Csináltunk egy nagy kampányt és aztán utána elment aki elment. A pécsi választásoknál mind a 36500 embert személyesen ismertük. Tehát aki ott volt, azt mindegyiket személyesen ismertük. Mindegyikről tudtuk hogy hívják, hogy hány esztendős, hogy milyen erős támogatók, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe.
A... és ezt szerintem nem is lehet másképp csinálni. Tehát a pécsi kampányban fele ennyi anyagunk van kint az utcán de csak ezt a munkát elvégezzük, akkor is megnyertük volna a választást. Mi a legnyugodtabban ültünk ott a Bánffy Erikkel, Bánffy Erik azt monda: Gábor, 38000 szavazatom lesz. 36500 lett. Tehát 1500, most nem tom százalékos arányban nagyon kicsi az eltérés, tehát pontosan meg tudtuk mondani, hogy hányan mentek el szavazni. A 38000 emberből 22000 emberhez tudtunk telefonszámot. Tehát ez azt jelenti, hogy mondjuk automata hívásokkal 22,000 embert eltudunk érni 2 órán belül. Bármi történik a kampányban. Ha Páva Zsoltról azt mondják egyébként, hogy ő egy gyerekgyilkos volt. A kampány utolsó napja róla szólt, akkor te a szavazóbázisodnak 2/3át el tudod érni és azt gondolom, hogy Páva Zsolt a legtisztességesebb ember. Hazugságokat állítanak róla.
Nagyon gyors kommunikációt tesz lehetővé. Ráadásul ismertünk minden 15000 olyan embert a városban - ennyi szavazatot kaptak a többiek -, akik Páva Zsoltot elutasították. Tehát - azt állítom, hogy név szerint ismerünk olyan embert, aki elment szavazni és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint ismertünk 15000 olyan embert. Tehát meg tudom mondani a városban, hogy kik azok a komcsik akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát és nem a Fideszt támogatták.
Infrastruktúrába nagyon nagyon sokat fejlődtünk. Ugye áttértünk egy ilyen, végre olyan közegbe most meséltem el a küzdelmeimet aki megérti, áttértünk egy ilyen online adatbázis kezelési módra. Ugye, mikor ezt az elnökség elé kiterjesztettem, akkor Orbán Viktor nem igazán ért a számítástechnikához - most már sokat léptünk előre, mert például SMS-t tud fogadni küldeni, és tudja mi a Fax és az Email közti különbség, kis túlzással, de nem is ez a dolga, de mindegy.
  A budapesti Dohány utcában egy rabbi és mintegy ötven vendége ünnepelte kedden este a pészahot. Az első emeleti lakást, ahol nyitott ablaknál folyt a mulatság, este tizenegy körül az utcáról kövekkel kezdték dobálni. Az egyik vendég szerint mindez kétségkívül…..
Várkonyi 2010.04.07 00:02:07
@kackia:

Mint pártus herceg? Hát, szerintem egyszerűen nem volt az.Most itt nem tudok többet mondani, minthogy semmilyen adat, tény nem támasztja ezt alá, csupán elméletek.

Bóddhiszattva? Embereket gyógyított, ördögöket űzött, nem pedig a kiüresített létről és a természettel (a világgal) való egységről beszélt nekik. Kicsi, (vagy nem is oly kicsi), de húsbavágó különbségek.

Egyébként persze, együttérzésből ő volt a legjobb.
Ja és még nem is beszéltünk arról, ki is Ő valójában. Persze nem is célunk ez, csupán a teljesség kedvéért említem meg.
Szerintem több volt Ő, mint bármely bóddhiszattva.
Várkonyi 2010.04.07 14:11:33
@kackia: Teljesen értem és készséggel elhiszem, hogy a bóddhiszattvák tevékenységébe sok segítő elem vegyülhet.

A problémát abban látom, hogy a buddhizmusban a minden szenvedés jogos szenvedés, mivel egy előző (vagy mostani) élet bűnei-hibái köszöntenek vissza benne. Fatalizmus.

Namármost egy jogos szenvedést is meg lehet szűntetni, csak kissé "lázadó" dolog ez egy olyan rendszerben, amely ennek az ellenkezőjére épül: az örök körforgásra.
Amellett meg a Bóddhiszattvák álalában a Nirvanáról szoktak tanítani: a sok-sok újjászületés után végre kikerülhetünk a körforgásból, és eggyéválunk a semmivel, és ez a legnagyobb boldogság. A másokon való segítés csak járulékos dolog.

Ezzel szemben Jézus azt tanította, hogy MINDENNÉL fontosabb a másokon való segítés.
Amellett azt is tanította, hogy Ő a Megváltó, az élő Isten fia.
Ezek a kijelentések buddhista szövegkörnyezetben értelmezhetetlenek.
Persze nem a különbségeken akarok lovagolni, ha ön szerint Jézus nagy bóddhiszattva volt, ám legyen. Csak mondom, hogy Ő ennél _több_ volt.

Más: milyen fajtájú facsemetéket? hol?
ugye akácot nem?
tölgy volt köztük, ugye? Kislevelű hárs?
Várkonyi 2010.04.07 20:11:48
@kackia:

Itt a megoldás, kérem:

mek.niif.hu/00500/00544/html/zarva/kocsanyos.htm

"Erőteljes növekedéséhez enyhe éghajlatot igényel. A hosszantartó szárazságot jól tűri. Ez teszi a homok- és szikfásítás legfontosabb fafajává."

Persze a leveleket össze kell gyűjteni alóla, és akkor a csersavtartalom sem lesz probléma.

Az akácot és a bálványfát (helytelenül ecetfának is nevezi) pedig ki kell irtani Magarországról.
  Lengyel és román barátkozás, afganisztáni helytállás, kettős állampolgárság, a magyar stratégiai vállalatok (MOL, Richter, OTP) függetlenségének megőrzése - interjúnk Németh Zsolttal a Mandiner.hun. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke holnap…..
  Radikalizálódik a bihari RMDSZ. Igaz, hogy a fiatalabbját Nyakó tanította kampányolni, az idősebbje meg Aczél Endrével ünnepli a Himnusz születésnapját, most kurzusváltás van, átvedlenek nemzetivé, lassan ugyanazt csinálják, mint az általuk szélsőségesnek becézett…..
Várkonyi 2010.04.01 00:24:12
@antiszemita_tapasz:
Mert a náci wikipédia is nagybetűvel írja.
Sőt, a náci német szótár is. (ha jól emlékszem a főneveket nagybetűvel kell írni arrafelé...)

Csöppnyi támadó élt érzek ki hozzászólásodból.

Akarsz róla beszélni?
Várkonyi 2010.04.04 15:30:31
@greybull:
Bocs, elfoglalt voltam.
Csütörtökön szülinapom volt, pénteken kipihentem a mulatságot:), szombaton pedig, ugye, egy zsidó nem dolgozik:)

Naszóval:

1. "Fajmagyar nincs, vagy csak nagyon kevés - népünk irgalmatlanul keveredett a környező népekkel, persze ők is velünk."
Igaz. És?
Ettől még őrizhetjük kincsként pl. a nagyfokú kreativitást, mely genetikus alapú, és minden bizonnyal ősi, domináns örökség. A géntechnológia eljöttével erre fokozott lehetőség nyílik.

2. Pusztán arra céloztam a slave=slav párhuzammal, hogy a testvéreink, s lám
a szolgáktól (angol nyelvi kifejezés, ez van) határozzák meg magukat.
Irónikus.

6. A nacionalizmus csak akkor gáz, ha nagyszámú kisebbség él az adott országban. Ez ránk nézve teljesen igaz, ez még nem jelenti azt, hogy a nacionalizmus "ab ovo" rossz lenne.

7. Mindkét ország jogállam volt. A rokonaid véleménye ebből a szempontból csak _egy_ vélemény. Persze kíváncsi volnék, mi az amit annyira fájdalmasan hiányzónak véltek a Horthy-rendszerből...

8.Szabadkőműves utópia, amely egyébként kb. 5 éven belül széthullik.
19 ország (ebből 13 európai) áll az államcsőd szélén. következő évben össze fognak ülni, hogy együtt leértékeljék a valutákat. Egyedül a nemesfém őrzi meg az értékét. (=aranyat kell venni!!!!)
Mindegy, amikor látják majd, a tagállamok, hogy az EU sem a Kánaán, tehát gazdaságilag sem éri meg, akkor jön a protekcionista gazdaságpolitika, ami az EU halálát jelenti.

Minden államszövetség, melyből a közös nyelv hiányzik, halálra van ítélve. Amerika is egyébként ebben fuldoklik részben, a chicanók miatt.

Az angollal azért van bajom, mert a magyar sokkal szebb nyelv. amellett nem hiszem hogy gesztusokat kéne tenni bárki felé is. Célzatos demográfiai politika, és 20 éven belül abszolút túlsúlyban lehetünk a Kárpát-medencében.

persze, ettől függetlenül angol kötelező második nyelv kéne hogy legyen az egész Kárpáthazában, de max. helyi közigazgatási, hivatali szinten.
A magyar nyelvet, visszaállítva ősi szépségébe, mindenhol propagálni kell, az undorító angolszász mondatszerkezeteket ("az, amire gondolok, az az" és egyéb szörnyetegek)
ki kell gyomlálni.

9. Martonyi 100% bizonyossággal külügyminiszter lesz.
Pintér 100%-kal belügyminiszter.
akkor a listás szavazat megy a Jobbikra?
Várkonyi 2010.04.05 18:10:17
@Talon Karrde:

Nyustyu rumunestye.
  A Barikád honlapján jelent meg egy képregény arról, hogy Orbán Viktor kiáll-e vitázni Vona Gáborral. A cigány- és zsidó-vonalon a keményebb kontetot toló kuruc.info esetén a Jobbik vezetői következetesen tagadják, hogy bármi közük lenne a kiadványhoz, de úgy…..
Várkonyi 2010.04.04 15:38:15
@greybull: Válaszoltam neked az erdélyes posztban.
Greyhound blog Best of Jobbik 2010.03.30 14:13:00
Kész... Ez már nekem is sok. Eddig nem akartam különösképpen baszogatni a Jobbikot, de most már egyre több furcsaság derül ki az "igaz" magyarokról. Gyurcsány Ferenc folyamatos mellébeszélését és gátlástalan hazudozását sem voltam képes szó nélkül hagyni, úgyhogy…..
Várkonyi 2010.04.01 13:42:44
@WonderCsabo:
Nem kell a kétkulacsos duma, haver.

Pár kommenttel följebb még ott lelkendezel a zsírosbödönről, meg a kommunikációról.

Mi a faszért, ha kamunak tartod?

Az ellenség ellen mindent bevetni?
  Hatalomra kerülése esetén aktív térségi politikára készül az ellenzéki párt, amihez az egyik fő eszköze a 2011-es uniós elnökség lehet - értesült a Mandiner. A Fidesz külügyérei szerint a szomszédos országok közül Szlovákiával továbbra is feszült maradhat a…..
Várkonyi 2010.04.01 13:30:29
A szebb jövő:
A Kárpát-medencei és az emigrációban élő magyarságnak áttelepülés nélkül megadjuk a magyar állampolgárságot, és
a leendő kétkamarás parlamentben biztosítjuk a döntéshozatalban való részvétel lehetőségét.
Nemzetpolitikai Minisztériumot állítunk fel a határon túli magyarság problémáinak átfogó, egységes, stratégiai alapú
kezelésére, illetve az összenemzeti szempontok következetes érvényesítésére.
Az általános iskolák felső tagozatos osztályai számára kötelezővé tesszük, hogy legalább egy évfolyamon elszakított
magyar területre szervezzék az osztálykirándulást. A szülők anyagi tehernövekedésének elkerülése érdekében ehhez –
megfelelő pályázati rendszerben – költségvetési támogatást nyújtunk.
Kormányra kerülve elkészítjük az elmúlt 90 év első Kárpát-medencei magyar gazdasági fejlesztési tervét, amely a
gazdasági kapcsolatok – akár az uniós lehetőségek kihasználásával történő – megerősítésével gazdasági nemzetegyesítést
indít el.
Az Országgyűlésben, a magyar és nemzetközi tömegtájékoztatásban erőteljesen jelenítjük meg az elszakított
nemzetrészek sorskérdéseit, az összmagyarság problémakörét.
Csak akkor támogatjuk Szerbia és Ukrajna euroatlanti integrációját, ha az ott élő magyar nemzetrészek az önrendelkezés
lehető legszélesebb lehetőségeit kapják meg garanciákkal védett módon, egyéni és kollektív jogaik kiteljesednek,
Ukrajna pedig biztosítja a kettős állampolgárság lehetőségét.
Az Alaptörvényben a magyar államnak mindenkori felelősségévé tesszük a nemzetegyesítésre való törekvést és a
határon túli magyarságért viselt felelősséget, a jelenleginél sokkal erőteljesebb kifejezését adva az összetartozásnak.
57
A Jobbik segíti a magyarországi és határon túli magyar települések testvérvárosi kapcsolatainak kiépítését és a
meglévők erősítését.
Védőhatalmi státuszt kívánunk elfogadtatni Magyarország számára, amely lehetővé tenné, hogy – amint azt Ausztria
tette Dél-Tirol érdekében – Budapest a határon túli magyar közösségeket ért sérelmek és jogsértések esetén kellő jogalappal
lépjen fel a nemzetközi fórumok előtt.
Kiépítünk egy olyan, a Kárpát-medence elcsatolt, magyarlakta területeire kiterjedő, állami és uniós támogatással
működő magyar jogvédő hálózatot, amely képes hatékony és szakszerű segítséget nyújtani az elszakított területeken élő
magyarság egyéni és közösségi jogainak megsértése esetén. Ilyen jogsérelmek esetén a Jobbik a kiemelt ügyekben azonnal
riasztja a hazai és nemzetközi közvéleményt, az Európai Uniót és más nemzetközi szervezeteket, és a megfelelő jogi
fórumokon lép fel az elégtételért.
Nemcsak érzelmileg, szellemileg, de pénzügyi eszközökkel is érdekeltté kell tenni az embereket abban, hogy a nemzeti
összetartozás ügyét magukénak érezzék és támogassák. Kiemelt adókedvezményekkel kell ösztönözni a nemzeti újraegyesítés
célját szolgáló adományokat, az ilyen jellegű tevőleges segítségnyújtást.
V.3.2. Megmaradni magyarnak a szülőföldön
Az elmúlt húsz év:
A koncepciótlan, gyakran érdektelen magyar külpolitika miatt az ún. rendszerváltás óta nem sikerült kellő módon
javítani a határon túli magyar közösségek helyzetén.
A magyar közösségek sokszor céltáblái származásuk miatt kormányzati, politikai vagy éppen társadalmi támadásoknak,
fenyegetésnek (lásd sorozatos magyarverések és szlovák nyelvtörvény).
A korábban működő intézményrendszert (HTMH, közalapítványok, Agóra-irodák, Máért) felszámolták, a támogatások
drámai csökkenése miatt veszélybe került a határon túli magyar felsőoktatás, beszűkültek az anyanyelvi oktatás és
kultúra lehetőségei.
A szebb jövő:
A magyar külpolitika és nemzetpolitika legfontosabb céljai között határozzuk meg az elszakított magyar közösségek
önrendelkezési törekvéseinek támogatását és sikerre vitelét.
A szülőföldön maradás támogatásának érdekében újragondoljuk a Státustörvényt, a magyarigazolványhoz kapcsolódó
támogatások körét bővítjük, különösen az oktatási-nevelési támogatást.
A leghatározottabban fellépünk a szomszédos országok magyar nyelvhasználatot korlátozó, illetve a magyarság
bármely jogát hátrányosan érintő intézkedései, jogszabályai ellen.
Támogatjuk a magyar iskola választását. A magyar tannyelvű oktatásban résztvevők számára alanyi jogon biztosítunk
magyar diákigazolványt. A magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára állami finanszírozású csereprogramokat
vezetünk be.
Követeljük az állami finanszírozású, önálló magyar nyelvű akkreditált felsőoktatás megteremtését az utódállamokban.
A magyar fenntartású intézményeket erősítjük.
Növeljük a Magyarországról finanszírozott felsőoktatási intézmények költségvetési támogatását.
A határon túli hallgatók számára egyszerűbbé tesszük a hazai felsőoktatásba és szakképzésbe való bejutást, szélesítjük a
részképzési lehetőségeket, növeljük az azokhoz tartozó ösztöndíjakat, ügyelve azok visszatérésre ösztönző hatására.
Teljes jogú tagságunkkal élve az EU-n belül mindent elkövetünk az elszakított területeken élő magyarság kollektív és
egyéni jogainak érvényesüléséért.
Hazai gazdasági vállalkozások munkahelyteremtő beruházásait ösztönözzük a Kárpát-medence magyarok lakta
területein, uniós források bevonásával.
Határon túli magyar könyvtárhálózat létrehozását támogatjuk, és ellátását segítjük.
Várkonyi 2010.04.01 13:31:41
V.3.3. Magyarok szórványban, emigrációban és a nagyvilágban
Az elmúlt húsz év:
A szórványban élő magyarság vészes eltűnése zajlott le, mivel ők vannak leginkább kitéve az asszimiláció veszélyének
(különösen az őrvidéki, muravidéki, horvátországi magyarság és a moldvai csángók).
Az elmúlt húsz év politikájának egyáltalán nem volt mondanivalója az emigráció és az elmúlt 20 évben munkavállalás
céljából eltávozott magyarok számára.
A szebb jövő:
Szórványgondnoki programot indítunk be, amelyet kistérségenként felállított irodák koordinálnának. Feladatuk a
magyar közösség helyzetének felmérése, és az oktatást, kultúrát, gazdasági lehetőségeket, ifjúságot, hitéletet, turizmust
érintő cselekvési programok kidolgozása.
58
Támogatjuk, hogy a Kárpát-medencén kívül élő, 18 éven aluli magyarok középiskolai program keretében fél vagy egy
évet tölthessenek el egy-egy magyarországi középiskolában. A gyakornoki program keretében pedig az egyetemista vagy
egyetemi végzettséggel rendelkező külföldi magyar fiatalok töltenének néhány hónapot Magyarországon képzettségüknek
megfelelő állami vagy önkormányzati munkakörben. Tanári ösztöndíjprogram keretében lehetővé tesszük diplomások
meghatározott időre történő kiutazását Magyarországról a külföldi magyar közösségekhez – elsősorban Ausztráliába, valamint
Észak- és Dél-Amerikába –, ahol magyar irodalmat, nyelvet, történelmet, kultúrát, néptáncot taníthatnak.

V.3.4. Támogatáspolitika
Az elmúlt húsz év:
A határon túli magyarság számára folyósított anyagi támogatások jelenlegi rendszere a trianoni utódállamok
vezetéséhez lojális klikkek klientúraépítését szolgálja.
A határon túli szervezetek számára kiírt pályázatokhoz sok esetben nehezen teljesíthető feltételeket és kritériumrendszert
szabtak, így sokan estek el a támogatástól, számos peres ügy van folyamatban.
A szebb jövő:
Olyan magyarországi intézményrendszert hozunk létre, amely valós szakmai és nemzetpolitikai kapcsolattartó szerepet
játszik a határon túli kulturális, egyházi, ifjúsági, hallgatói és más típusú civil és politikai szervezetekkel.
A magyarországi források elosztásánál továbbra is döntően projektalapon nyújtunk támogatást, de segíteni kívánjuk a
határon túli civil szervezetek működését is.
Fontos szerepet szánunk a világ magyar fiatalságát egységes ernyőszervezetben összefogó Magyar Ifjúsági Konferenciának,
illetve a Magyarok Világszövetségének, amely számára a 2000-ben elvett költségvetési támogatást ismét meg kell
adni.
Kiemelt figyelmet fordítunk a határon túli magyar kulturális intézményekre, múzeumokra, műemlékekre, emlékhelyekre
és azok megóvására.
Az Európai Unió 2007 és 2013 között közel 8 milliárd eurót fordít a határon átnyúló programokra, a 2014 és 2020
közötti időszakban elsőbbséget élvez majd az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC), ezért a Jobbik
ösztönözni és támogatni kívánja minél több hasonló együttműködés létrejöttét.