Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ancsi

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Gumicsont 2007.07.18 05:30:00
Jó reggelt kívánok, itt az idő. Beszéljünk végre a nemzetközi tőke vérben és verejtékben ázó karmairól. Tárgylemezen a Hankook, a nemzet gumigyára, világraszóló sikertörténetünk. A siker az, hogy az óriáscég, ez a távol-keleti munkamorálon és féldiktatorikus…..
ancsi 2007.07.21 11:49:04
Egyet is értek, de...
Nos, ebben a mai világban nem az van, hogy idejön a gyár, hoz egy csomó tőkét, befekteti és haszonra hajt, de emellett munkahelyet is teremt, adott (szigorú) feltételekkel… Itt az van hogy idejön a gyár, lassan már ott tartunk, hogy se ingje se gatyája, az állam pénzeli sok milliárdos állami támogatással, kedvezményekkel. Ebből építkezik, fizeti a munkásokat, aztán egyszer majd biztos hasznot is hajt, aminek jó része hová vándorol majd ??? Szálljunk már le a földre! Az egyetlen érdemi kérdés tényleg az, hogy mi marad nekünk? Megéri-e ez?
A számokat mindaddig nem értem, amíg Kóka Jánosnak pl. (hallom, lemondott!!???) tök mindegy, amikor bemondja a tévében, hogy a Ferihegy 1 és 2 közötti vasút, az cca. 40- 70 milliárdba fog kerülni. Na most akkor 40 vagy a duplája 70 (mér’ nem 40 és 500 milliárd között), vagy itt így kalkulálunk a számokkal (és nem az évszázad beruházásáról van szó , hanem egy 4-5 km-es surmó vonalacskáról 2-3 kocsis szerelvénnyel)? Értem… van pénz gyerekek, majd ti fizetitek „meg a unijó”… Röhejes. Szóval kinek az emelt adójából? Ja de nem, Feri megígérte, hogy lesz adócsökkentés, csak előbb „csúnyafiúkat elkapdossuk, kintlévőségeket „behajcsuk”…

A munkás fogja be a száját vagy húzzon el! Persze… hova? A Dunába lőjje bele magát a családjával együtt? Tul.képpen igen, ha korrektek akarunk lenni, igen… (nem költői felütésnek szántam, a kilátástalanság munka szempontjából lehet valóság, főleg vidéken)

A McDonald’s és néhány hasonló tisztább ügynek tűnik és bizonyított is… meg lehet enni, amit adnak anélkül, hogy kihánynád fél óra múlva, kultúrált hely és normális a kiszolgálás (nem éppen olcsó, mégis tele van mindig… vajh miért???). Szerintem nem szívatják agyon a dolgozóikat sem, a bérek ki vannak fizetve, bár biztos, hogy szigor van és persze ez attól is függ, ki a főnök, egy intelligens valaki, vagy egy aberrált tökfilkó. Van néhány jobb példa, de ők jelen vannak több mint egy évtizede, és látjuk, hogy működik a dolog és nem megy körülöttük a balhé minden hónapban.

Ezentúl nem látok nagy dolgokat, úgyhogy végignézem, hogy ez van. Azon azért nem lepődök meg, hogy az embereknek nem tetszik, aki a létminimum körül él, annak a bőrére megy a játék. És a szakszervezet meg azért van, hogy érdekeket artikuláljon és érvényesítsen. Miért ne tehetné? Próbáljon tenni valamit a dolgozókért, az a dolga hivatalból, ha kell, a nyilvánosság bevonásával is.

Sosem fogom bevenni, hogy ez így van pont jól, mert ami embertelen, az az és kész, ennek semmi köze a kommunizmus nem létező ideájához meg a Kádár réméhez, sokkal inkább a túl sok szemfényvesztéshez. Vagyishogy meg van mondva a jónépnek, hogy nincs több „állambácsi majd megoldja, kisfiam” és az államszocializmusnak vége, ébresztő. Ezt el is fogadják többségében. De mit látnak? Valami államkapitalizmus-félét, az állammal seftelni a legjobb befektetés, legnagyobb haszon, nulla rizikó, biztos pü-i háttér, fizetőképes kezesség ( let me not list…), csak most nem a pór nép javára, hanem az elit javára megy a „tutti”… és miből, hitelekből és mindig a más bukszájából … érdekes. És akkor a pórnép elgondolkodik, hogy nekik le lehet húzni állambácsit, akkor mi miért nem kaphatunk, mint régebben… azért, mert elfogyott a susi, „tik mán most nem fértek úgy bele a keretbe”, azért. És nem a bankárkormányra gondoltam, ezt 17 éve alapozták meg és ez megy azóta, egyik kormány sem maradt ki … amilyen az alap, olyan a felépítmény… plusz ehhez jön a mindenkori, rengeteg, szirmait bontogató „ősteheccség” . (a Fido bácsiéknál megesett, székekhez, milliókért külön bérelt karfák vagy a Sólyom elnök kegyelmi akciója a tb kárára mutyizó orvosokkal sincsenek elfelejtve)

Ps: pont a héten, a 40 fokban volt szerencsém a híres combínón utazni, hát szóval… megvettek egy alapvetően légkondira tervezett járművet úgy, hogy egy deka légkondi nincs benne, viszont hatalmas zárt üvegfelületek, ablakok csak a felső részen, valami irdatlanul kicsik, tehát levegőmozgás semmi, csak ha nyílik az ajtó. 2007-t írunk… nem normálisak. Szerencse, hogy nem sokan voltak, mert ott tényleg hanyatt vághatja magát az ember a fülledtség miatt. Ebből azt szűrtem le, hogy az igaz, hogy „vagy megszoksz, vagy megszöksz”, de azt akkor is nehezményezem, hogy ezeket a dolgokat olyan emberek intézik, és óriási pénzek mozognak benne, akik 20 éve villamos közelében nem voltak, vagy azt se tudják mi az. Más világban élnek, sohasem lesz szolidáris, mert alig várta, hogy elfelejtse, honnan jött.
(direkte nem gondolok most bele abba, hogy épp az egészségügyet reformáljuk, de nem csodálom, hogy van, aki beleborzong...)

Egyébként felőlem dekára elméricskélhetik az egész országot, csak értesítsenek, ha tábla-csere lesz („The Balkan, Afganistan the 2-nd or sg ) , hogy nehogy úgy járjak, mint a „Kincs, ami nincs” c. Piadone filmben a szigeten rekedt, még ma is harcoló öreg japán katona… Van egy optimista magyar mondás: „úgy még nem volt, hogy valahogy ne lett volna”
w Forró szél 2007.07.06 06:00:00
Meleg államtitkárok, szevasztok! Ott még nem tartunk, mint német szövetségesünk, ahol miniszter, kereszténydemokrata és nő a szivárványos zászlóvivő, de ez is valami. Már csak nyíltan ateista politikusunk nincsen; még Kóka János is azzal kampányolt, hogy ő mennyire vallásos…..
ancsi 2007.07.08 13:16:02
Ha az a bajunk, hogy a keresztény demokraták előítélet és gyűlölet alapján fogalmaznak meg kirekesztő álláspontot (plusz Istenre hivatkozva legitimálják az egészet), akkor döntsük el, hogy most földön tárgyaljuk a kérdést, Jézus Krisztust nem idézve érvelésünk megerősítésére vagy fentebbi régióba szállunk, akkor viszont legyünk pontosak és körültekintőek az Isteni értékrend boncolgatásában.

Árpád, a te álláspontodban azt az átszivárgó primitív gondolatot nem díjazom a legjobban, hogy „a hülye, ostoba keresztények, akiknek úgy mondja meg a Vinyó, meg a Semjén ( na és a szakállas srác), hogy mit gondoljanak, mert maguktól gondolkodni képtelenek… bla bla bla” – folyamatos általánosítás, összemosása egy nagyon heterogén és elég furcsa módon, sokféle meggyőződést propagáló, önmagát kereszténynek valló embertömegnek. Ugyanakkor simán beidézve a cucc végére a szakállas srác, pontosabban egyik híve Pál „megmarad a hit, a remény és a szeretet, mindezek közül a legnagyobb a szeretet” c. félmondata.
Annyian teszik ugyanezt és én szívből kívánnám, hogy pl. a Tóta ennél igényesebb legyen… ha nem jelentene ez túl nagy megerőltetést a számára…

A konkrét kérdésben (Szetey-ügy + politikai aláerősítés) számomra érdekes módon a Fidesz mondott egy korrekt mondatot (nem jelent semmit, nem kell képzelődni, csak véletlen), ti. hogy „magánügy”, melyet én a magam részéről tiszteletben tartok, tolerálom, elférek tőle, de azt azért nagyon nem akarnám, hogy most akkor a csapból is ez folyjon a szánalmas droglibbel együtt és mindennap kiálljon egy híres ember és totál őszintén belesírja magát a kamerába, hogy „izé… el vagyok én nyomva nagyon, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim…” Azért nem akarnám, mert sokan vagyunk és elegen, akik hiteles történeteket és könnyfakasztó drámákat oszthatnának meg a t. nagyközönséggel hátrányos helyzetükről és vége nem lenne a sok sírásnak-rívásnak és persze közben nem történne semmi, mert kiderülne, mint ahogy sokszor kiderült, hogy politikailag megkonstruált és használt érzelmi manipulációról van megint szó, a pénzek meg folynak ki a lyukakon ész nélkül, az összefonódások átláthatatlanok, a dilettantizmus és a társadalom hülyének nézése az égig ér.

A homo-kérdés nem tud érdemi vita tárgya lenni (főleg a politikában és médiában nem), mert akkor a többség illetve egy frászt a többség, hanem az épp legjobb érdekérvényesítő pozícióban lévő politikai akarat osztja le és „monnya meg”, hogy most épp mit helyes gondolni és mi a jó nekünk. Ebből a szempontból az SZDSZ-féle vulgárliberális és nyomorék szintre butított nyomulás taszít. Unom a „senki sem tudja honnan jött és soha sehol semmit nem bizonyított arcok” komolynak tűnő igényét arra, hogy most végre ők verjék bele az agyunkba a frankót… az eddig nem favorizált új demagógiát.

A parlamentáris képviseleti demokrácia keretein belül van mód a jogalkotásra, hogy ott firtassák meg a kérdést, pl. azt, hogy polgári jogi értelemben hogy kezelik az ilyen életközösséget, legyenek ott viták, artikulálják és ütköztessék a társadalom különböző szegmenseinek álláspontját. Szavazzanak, döntsenek. Ennyi. A média meg hagyjon engem békén az ügynek ezen a szinten való tálalásával, mert a hatása egyoldalú és torzító.

Egyébként látva a tegnapi felvonulást és évek óta azt, ahogy az érintett emberek demonstrálni óhajtják a másságukat, azért engedtessék már meg ennyi megjegyzés: talán meglepődniük nagyon nem kéne azon, hogy csak úgy pikk-pakkra nem megy le az emberek torkán az ügyük, hisz sokszor én sem látok semmi mást az egészben, akárhogy is erőlködök, mint külsőségmániát, céltalan provokációt, önsajnálatot és primitivizmust. Nőjenek fel ahhoz, amit akarnak, ahogy ezt egymástól kölcsönösen elvárjuk. Igenis rizikós a gyermekvállalás mint ahogy rizikós minden egyes esetben, mikor arra nem való emberek azt képzelik magukról, hogy ez is csak egy játék és szórakoznak ember életekkel minden szinten.

Nem tudom erre a konkrét helyzetre mit mondana Jézus Kisztus, de azt gondolom, ha Ő egyszer mégis megszólal és elmondja mindenki számára közérthetően a véleményét, bődületes nagy meglepetések lesznek, mert ezt a feje tetejére állított, lepukkant bádog-világot vissza fogja tenni alaphelyzetbe és ez némileg megrázó lesz.
Addig is amit tudunk, amit Ő mondott a Szent Írásban: „…ez a világ(korszak) elmúlik kívánságaival együtt… de Isten Igazsága (és akik ezzel szinkronban élnek) megmarad örökké…’”
Szeretete pedig tapasztalható módon megnyilvánul ma is abban, hogy „nem feddődik minduntalan, hosszútűrő és kegyes…”

Tudom, hogy Veres János lefejelte, és erre lehetne írni egy rutincikket, hogy nahátakkormost aztán, hiszen már régen ki kellett volna, főkolomposként, szimbolikusan is, rugdalni őtet kifelé, fejét venni, sós kútba tenni. Naná, kellett volna. De sajnos ez most nem nagyon érdekel, meg…..
ancsi 2006.12.20 17:11:13
Kedves Árpád és Mindenki!

Néha egyszerűen hanyatt esek a döbbenettől, hogy ebben az országban vannak még normális észjárással bíró, földön járó emberek, alig hiszem el… komolyan mondom. Te/ti hogy csináljátok azt, hogy nem kap el ez a fajta őrület, ami ilyenkor (is meg máskor is) eléggé rászáll és beburkolja honfitársaink, néha jómagam agyát is?

/Hát tik nem bírjátok azt megérteni, hogy a fejlődés iránya az, hogy mától már nem a talpán áll a karácsonyfa, hanem menetkészen, csicsán feldíszítve lóghat bele a pofádba a plafonodról, ha úgy akarod és van rá kereted… ( a csontrészeg, meztelen valagú, versenyt futó télapó bácsikra és nénikre most nem térek ki) Nem érzitek micsoda perspektíva van ebben????/

Na jó, komolyan: rendes tőled ez a cikk, congratulations!

Annyit szeretnék csak hozzátenni, hogy egy olyan világban, ahol 6 – na jó 8 – általánossal alakítják a közgondolkodást és formálják a közízlést (konkrétan a médiára is és a politikára meg a buzinesszre is gondolok), mit lehetne még tenni.
Kádár nyugodtan pihizhet a sírjában és nem kell, hogy a feje fájjon amiatt, hogy az övék milyen trágya volt, ez meg most milyen jó… Ennyi seggfejet életében nem látott volna abban az érában egy rakáson a „fej”-től (nem csak Fecóra gondolok ebben az ért.) lefelé számolva egyenként, pedig az sem volt piskóta, a középszerűség ott is nagy úr volt ám, meg az ostobaság - a gulyáskommunizmusban vagy minek nevezik.
Nekem volt egy mélypontom a ’90-es évek végén, amikor majdnem beadtam a derekamat, hogy ez aztán milyen klassz, ez a kapitalizmus és nyugati kultúra. De sikerült kijózanodnom – hála a Jó Égnek!. Sz’al van itt gond épp elég… (főleg, hogy visszafelé nincs járható út, mivel azt már lejártuk – szerintem)
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
ancsi 2006.12.07 20:01:55
Jó estét kívánok!
Bizonytalan vagyok abban, hogy valaha elérem-e (jó, nyílván nem is akarom, bevallom) az itt jelenlévők tájékozottságbeli, olvasottságbeli, értelmi, tudományos, vallásügyi, szellemi ...ecetera ecetera színvonalát, nagy bátorsággal teszek hát egy röpke megjegyzést, ami biztos, hogy az első és lehet, az utolsó lesz in one.
Szóval kedves Árpád (írhatnék más nevet is, de csak te vagy itt a témafeldobó főgóré v. főmufti v. micsoda)...hm?!

Te valami olyasmit javallanál, hogy elmenne ez a Biblia egyfajta mittudomén erkölcsi tanmesének, csak ne vegyük már komolyan v. szó szerint, mert ez neked fáj. Azt nem igazán értem miért fáj vagy ha tényleg ennyire fáj, minek foglalkozol ezzel az egésszel?!

Hát végül is tényleg, majd a te két szép szemedért fossza meg a keresztény hit magát a lényegétől, mivel neked derogál ilyenekről hallani v. olvasni, hogy pokol, Menny, bűn...
Csináljunk inkább egy jó kis turmixot az egészből, amiben azért van némi erkölcsi mondanivaló, mert te épp egy ilyen alkat vagy, hogy a gondolati dorbézolás mellett "csípod" az ilyesmit is, esetleg van igényed erkölcsi támpontokra.
"Hát sajnálom, de nem..." (hogy téged idézzelek).
Köszönöm a különféle turmixokat, nem volt még elég belőlük???
Mi értelme valamit pont a lényegéből kilúgozni?
Nincs elég baja a kereszténységnek a sok torzulással, hülyeséggel, hazugsággal, képmutató mocsokkal és hiteltelenséggel?
Csak a kereszténységről beszélek, a többi bepróbálkozás nem érdekel. Szerintem a vallásosság iránti igény nem véletlenül jelent és jelenik meg az emberekben, nyilván kapcsolatba hozható valamiféle függéssel attól, aki teremtette őket (tudat alatt v. tudatosan) - merem gondolni én, de a kereszténység lényege nem ez - az én álláspontom szerint.
A lényeg az, hogy "legyen neked a te hited szerint" - figyelembe véve a te "agnosztikus hiszekegy"-edet is.
Ha te ködös gondolatok bizonytalan fellegében óhajtasz élni (édes mindegy hogy vallásos v. nem vallásos formában), ám legyen... Ha a szúnyogot meg óhajtod szűrni, a tevét meg símán benyeled, legyen úgy, ahogy szeretnéd. A mocskot is lehet szeretni, van egyfajta vonzalom hozzá és még a végtelenségig sorolhatnám.
Én azt hiszem, hogy a Mindenhatónak pont elég lesz a valószínűség akkora szintje, amekkorát te is megszavaztál a láthatatlannak, a feltáratlannak, megismerhetetlennek, a meg nem értettnek stb. ahhoz, hogy ha eljön a megfelelő pillanat - rendet tegyen. Egyben azonban biztos vagyok: mindenkire rá fogja hárítani azt a felelősséget, ami ténylegesen terheli az egyes egyedeket mindazért a sok ferdítésért, szemétért, mocsokért, csúsztatásért, szellemileg, érzelmileg, értelmileg ostoba és igénytelen időtöltésért, szórakozgatásért, ami itt évezredek óta (tőlem lehet több millió év is, nem lényegi kérdés) megy és halmozódik. Ez a büntetés már önmagában túl sok ahhoz, hogy az ember összeszakadjon a súlya alatt.
Valami ilyesmit mondat velem a belső igazságérzetem - látván hogy néz ki mára ez a világ a tecnikai-technológiai előrehaladást leszámítva.

ancsi 2006.12.09 16:35:56
Kedves Pandit, ha egyáltalán olvasod még ezt a blogot…!

„Azonban nem gondolom, hogy TWÁ meg akarná változtatni a keresztény egyházak (vagy éppen a Katolikus E.) tanítását. (Árpád, javíts ki, ha tévednék)”.

Én sem gondolom, hogy TWÁ meg akarná változtatni a keresztény tanítást …would be so sweet & funny … hehehe… De ha meg akarná, akkor sem igen tudná persze… Gondolom azoknak sem lehet könnyű, akik egyáltalán hisznek abban, amiben TW nem… hehehe…

TW ezt írta :
„Én ezt a szimbólumozást csípom, és ilyen formában a Bibliát is értékes munkának tartom (illetve egy részét). Ha a nagy ker. egyházak azzal lépnének elő, hogy hölgyek-urak, ez a sztori az arkangyalokkal, meg a pokollal, sőt ezzel a keresztre feszített fiatalemberrel csupán szimbolikus tanítás, -állatmese-, akkor komolyan tudnám venni őket. De nem ezzel jönnek, hanem hogy punkt így volt. Sőt a ker. megújulás épp az ellenkező irányba halad, ld. hitgyüli, ill amerikai neoprotestánsok: ott a szó szerinti értelmezés reneszánsza folyik.”
továbbá
„Blogi: "Ami szellemileg létezik, azt nem lehet elpusztítani, megsemmisíteni."

Héló! Most akkor mindenhatunk, Bélabá, vagy nem mindenhatunk? Most akkor ez a Luci volna az olyan nehéz kő, amit ő se?
Tóta W. Árpád •
www.worluk.hu/ 2006.12.07. 17:13:15
wice: ja. ez annak a folyamatnak a része, amelyben a fenti figurák kelletlenül hátrálnak: jóvan akkor nem istennyila, jóvan akkor egyél malacot... majd lesz még "jóvan akkor nem szűz volt, de jófej".

Nahát ezekre írtam én azt kedves Pandit, amit írtam.
Én el is fogadom, hogy ő így látja, csak nem értek vele egyet, ezt próbáltam megfogalmazni!
A hit kontra nem hit vita is egy érdekes kérdés. Dr. Popper Péter pl. azt írja valahol, hogy egészen hétköznapi dolgok is „hit által” működnek, pl. az anyámnak elhiszem, hogy ő az anyám, csak mert „aszonta”, nem fogom a fél életemet azzal tölteni, hogy ismeretelméleti alapon firtatom meg analizálom és kínlódom ki, hogy akkor most az anyám vagy nem az anyám, vagy megszülettem, vagy nem is létezem vagy „mittudoménhogymicsodavanmátényleg” .