Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzékelyÁron

25 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ajka híres a dinoszaurusz ősmaradványokról, és az ajkaitnak nevezett borostyánról. A település területén több felhagyott szénbánya található. Az egyik leghíresebb a Csingervölgyben található Ármin-bánya. Az aknában 1909-ben egy bányaszerencsétlenség történt. Az akna helyén egy bányászmúzeumot…..
SzékelyÁron 2019.10.01 17:05:58
@Lobo Marunga: Nagy köszönet, Ajkánál eddig teljesen tanácstalan voltam!
SzékelyÁron 2019.10.22 22:24:16
@heyjoe: Én nem ismertem, köszönöm a segítséget!
SzékelyÁron 2023.06.11 01:04:40
@Gutowsky: Köszi a frissítést! :)
Pusztavám egy község a Vértes szélén, a bauxitbányászatról híres Gánt szomszédságában. A két települést egy út is összeköti, melyről több, már felhagyott eocén korú barnakőszénbánya nyílik. A szenet korallos mészkő, agyag, agyagmárga, helyenként folyami kavics fedte. A szürke színű mészkő…..
SzékelyÁron 2020.12.07 11:29:00
@Lobo Marunga: Hajrá, nagyon megéri :)
Siklós a Villányi-hegységben található város. Északi részéhez tartozik Máriagyűd, mely a Villányi-hegység déli, meredek oldala közelében terül el. Itt több bányát műveltek, az egyik a Márvány Kft. által üzemeltetett Márványbánya. Koordinátái 45.881476, 18.294559, megközelíthető egy köves földúton…..
Az ország délnyugati részén található Villány. Területén áll a Templom-hegy, melyen található egy védett kőfejő, amiből egy tanösvényt alakítottak ki. A bányában jura korú mészkövet bányásztak. A tanulmányozható maradványok elsősorban a hatalmas ammoniteszek, illetve a pörgekarúak, belemniteszek, és…..
Most, hogy már kicsit több, mint egy éve fut a blog, úgy érzem, ideje lenne fejlődni egy kicsit a színvonalban. Konkrét tervem, hogy ez hogyan valósulna meg, persze még nincs, de annyit ígérhetek, hogy a jövőben pontosabban, több gyakorlati és tudományos infóval fogok megírni egy bejegyzést.Lehet,…..
SzékelyÁron 2020.07.17 17:54:41
@Lobo Marunga: Ahogyan mindig, köszönöm a remek ötleteket! Pécsre vonatkozóan működő bányákból a Bükkösdi kőfejtőt próbálnám 'elérni', ám még nem válaszoltak - bár tartok tőle hogy nem is nagyon fognak. Sok jó hely tényleg nincs, én még a villányi Templom-hegyet gondoltam, bár itt ugye gyűjteni nem lehet. A Bakonnyal kapcsolatban: Zirc és Borzavár közt lehetséges, hogy egy bányára/a bányához vezető útra gondoltál? Mivel a térképen még régebben néztem én is ezt a helyet, a neve Márvány bánya.
(Említést róla itt láttam:
www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1D58/osmaradvanyok-2503/kozepso-es-keso-mezozoikumi-osmaradvanyok-szente-istvan-2543/kreta-idoszaki-osmaradvanyok-2556/)
Mindenesetre majd elválik, hogy mi lesz, én bizokodva várom.
Rég voltam már a Bükk-hegység lábánál fekvő Egerben, és akkor sem maradványgyűjtési célokból, így már jó ideje vártam a látogatást a városba. A legnagyobb kitűzött cél a Wind-féle téglagyár agyagbányája volt, mely szerencsémre meg is valósult. Kezdjük is sorrendben!   A Bükk-hegység felépítése Ez…..
Nézem ezeket a telefonjukat állandóan nyomkodó gyerekeket, és eltűnődöm: elszomorít az egész generáció. Persze minden évben azt mondjuk, hogy egyre butul, satnyul az emberiség - de amikor felszállok a buszra, és csak azt látom, hogy mindegyik - így - leszegett fejjel nyomkod…..
Pár hónappal ezelőtt részt vettem egy vezetett ásványgyűjtő túrán a Mátra Ásványház szervezésében, ezt fogom most leírni. Gyöngyöspata egy település a Mátra szélén. Határában és környékén több helyen is gyűjthető egykori gejzírek jelenlétére utaló ásványok, opál, kalcit, és hidrokvarcitok. A…..
Mostanában sokat néztem a térképet, és feltűnt, hogy a bányák nagy hiányossággal vannak fent rajta. A Google Mapson van hely hozzáadása funkció a saját profilnál (számítógépen Az Ön hozzájárulásai --> Szerkesztéseknél lehet megnézni). Ha van egy hely, ami nincs a térképen, érdemes hozzáadni pár…..
SzékelyÁron 2020.02.29 13:56:22
@Lobo Marunga: Sajnos nem ismerem a bánya üzemeltetőjét, de írtam a község önkormányzatának, hátha ők tudnak valamit. Ha válaszolnak, írok!
Erdőbénye egy kis település az északkeleti országrészben, nem messze Sárospataktól. Egyike a legrégebbi mezővárosainknak, az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál, a Kab-hegy körül fekszik, az Aranyos-völgy kapujánál.  A terület gazdag ásványokban és ősmaradványokban. Több nevezetes…..
SzékelyÁron 2019.10.17 19:31:00
@Lobo Marunga: Itt a bányát üzemeltető cég honlapja: ediafilt.hu/
Tinnyét elhagyva a Perbál felé vezető 102-es úton a falu utáni első kanyartól 100 méteren belül bal kéz fele látunk egy sorompót. A sorompó mögött vezető út Magyarország egyik legszebb megtartású miocén (szarmata) mészkőbeli ősmaradványokat rejti: a Sőregi-kőfejtőt. A lelőhely helye a térképen:…..
SzékelyÁron 2019.09.25 19:22:43
@Lobo Marunga: Akkkor a blog elérte egyik célját, viszont mivel sajnos teljesen feledésbe merült a bánya, minél előbb érdemes elmenni oda, mert szerintem pár éven belül eltűnik ez a lelőhely.
SzékelyÁron 2019.09.25 21:15:45
@Lobo Marunga: Sok sikert!
Egerben kedves szállásadónk elmesélte,hogy milyen szép ősmaradványokat lehet találni Egerben. A történeten felbuzdulva megkerestem az egyik ilyen helyet. A legismertebb egri lelőhely talán a Wind-féle téglagyár, azonban az Eged hegy környékén is szép darabokat lehet gyűjteni. Eger igen gazdag…..
SzékelyÁron 2019.09.24 15:13:16
@Lobo Marunga: Igen, már én is hallottam erről, csakhogy amikor Egerben jártam, még nem volt nagy érdeklődésem az ősmaradványok iránt, így csak oda mentem, ahová a szállásadónk mondta. A védett lelőhelyeknek meg tényleg úgy van értelmük, hogy valamilyen szinten karban is tartják őket.
SzékelyÁron 2019.09.25 19:25:56
@Lobo Marunga: Átgondolva teljesen igazad van.
SzékelyÁron 2019.09.25 21:15:06
@Lobo Marunga: Ez mind nagyon jó lenne, de nincs aki megcsinálná Magyarországon, túl kevesen foglalkoznak ezzel sajnos szerintem. De egyszer talán megvalósul, mindenesetre földtani értékekben nincs hiány az országban.
Ajkától nem messze a Balaton-felvidéken van egy falu, Úrkút, melynek határában található a Csárda-hegyi őskarszt. A karszt területén, az egykori mangánbányászat nyomában egy védett bemutatóhelyet hoztak létre.    A hely Magyarország egyik geológiai csodája, hazánk egyik leglátványosabb földtani…..
Mivel hamarosan itt a nyár és a nyári szünet, temérdek időm lesz és úgy gondoltam, hogy összeállítok egy listát a legfőbb terveimből nyárra.    Lelőhelyek, amelyeket még szeretnék látogatni a nyáron: -Zebegény, Bőszobi-bánya -Bakonycsernye, ammonitesz-lelőhely (védett)  -Olaszfalu,…..
SzékelyÁron 2019.09.24 15:24:19
@Lobo Marunga: Köszönöm a részletes leírást, nagyon sokat segített, így biztosan elmegyek például Zebegénybe. A nyári helyekről már mindjárt jön a beszámoló, bár a tervekhez képest teljesen más lett minden. Köszi, hogy követed a blogot!
2019.05.19...
SzékelyÁron 2019.09.24 15:15:26
@Lobo Marunga: Nagyon szépen köszönöm! :)
A gánti bauxitbányászat az egyik legjelentősebb egész Magyarországon. A bányászat egészen az 1980-as évekig folyt, és ezután a Bakonyi Bauxitbánya Kft. 1997-ben kiépítettte rekultivációként.  Gánton több külfejtés található (Sas-hegy, Harasztos...). Ezek közül a Bagoly-hegy a legjelentősebb amit a…..
SzékelyÁron 2019.09.24 15:09:31
@Lobo Marunga: Köszönöm a hozzászólást, ha megint arra járok biztosan megnézem!
Még régebben, 2018 őszén nagyon alacsony volt a vízállás a Dunán. Kimentem a Margit-szigetre kagylókat és régi pénzérméket gyűjteni, amelyek az alacsony vízállás következtében kerültek szárazra.    Ezeket mind még is találtam, ám találtam még valamit, amit nem értek, hogy hogyan került oda. Erről…..
SzékelyÁron 2019.09.24 15:06:08
@Lobo Marunga: Igen, utólag nézve biztosan a Duna hordta oda:)
Római-part   A Duna hordalékában sok helyen lehet aranyat találni, Budapesten az egyik legjobb a Római-part. Alacsony vízállás esetén érdemes keresni egy helyet a parton belül, ami a sok vendéglő miatt egyre nehezebb.   Ha arany szemcséket szeretnénk találni, egy jó nagy, kúpos fenekű tálat…..
1. Bemutatnék egy nagyszerű ásványokkal foglalkozó oldalt, a Geománia. A Geománia leghasznosabb része a lelőhelylista, amelyre már több mint 680 lelőhelyet töltöttek fel eddig, és legnagyobb részükhöz lelőhely- és ásványfotók is tartoznak. Az oldal nagy előnye, hogy bárki tölthet fel rá lelőhely…..
Budán sok természeti (és geológiai) érték található, ezek közül kettőt emelnék ki: az Apáthy-, és a Balogh Ádám sziklát.    Apáthy-szikla  Az Apáthy-szikla Budán található, a II. kerületben, nagyon szép kirándulásra való környezetben. Az Apáthy-szikla köré egy tanösvényt létesítettek. A…..
2019. május 7-én elindultam a Budai-hegységbe. Eredeti célom a Fenyőgyöngye-kőfejtő volt, ám hiába követtem a leírást, nem találtam meg. A Fenyőgyöngyével szembeni erdőben kihelyezett térkép alapján rájöttem, hogy csupán néhány percre vagyok a Látó-hegyi Francia-bányától. Így hát átmentem oda.  A…..
Felsőörsön van egy híres geológiai bemutatóhely a Forrás-hegyen. Megtalálni nem nehéz, elég jól ki van táblázva. A hely egy rövid tanösvény, a lelőhelyet a tanösvény kezdetétől kis sétával lehet elérni. A táblákat érdemes elolvasni, sok információt tartalmaznak, de a lelőhely kissé csalódás volt,…..
Frissítés 2020. 06. 15.: A kőzetfal valójában a Mátyás-hegyi alsó kőfejtő fala. Gondolom mindenkinek ismerős a Pálvölgyi-barlang parkolója mögött lévő hatalmas kőzetfal, aki valaha járt ott. Az a kőzetfal eocén korú márgából áll, és elég hosszan húzódik még a fák mögött is.    Ha szembe állunk a…..
Pénzesgyőr határában fekszik a Tilos-erdő, mely egy nagy kiterjedésű, késő-kréta korú nummulitesz és ammonitesz lelőhely. Tisztás a Tilos-erdőben   Mennyire gazdag a térség ősmaradványokban?  Ennyire. A kör alakú köveknek látszó dolgok valójában nummuliteszek.    Itt található egy nagyon…..