Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Deadman

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
Deadman 2006.12.07 19:37:21
„Valaki ír, nem én vagyok az, és kijelenti: ’Az igazság érdekel’”

Volt egy cikk.
Generált félmillió hozzászólást melyeknek fele értelmes volt, másik fele talán átevezett más vizekre. Senkit sem szeretnék TÚL mélyen megsérteni, így mindenki érezheti magát a szellemileg legcsiszoltabbak táborban.
A bajom az egésszel az, hogy az írás – gondolatébresztő volta ellenére – nem egyszer fogalom-zavarban szenved. Összecsapott, na. Nem egyszer hagyományos „a posteriori” ismeretelméleti „megfigyelésre” hivatkozik, s ebből vezeti le a „szellemi” mondanivalót, egy kis spiritualizmus-kritikával leöntve. Ezért Kant bácsinál biztos elhasaltál volna, Árpád, de Herr Heideggernél (három dimenzió, tényleg?; bár tény, a kérdés történetisége-időbelisége csakugyan kimaradt) és lehet Lukács úrnál is, hisz a pongyolaságért ő sem rajongott különösebben (gondolom, tegezhetlek, saccra egykorúak lehetünk, 20-30 fordulójánál). Érzem én, amit mondani akarsz (direkt nem érteleket írtam, hisz akkor többet kellett volna olvasnom tőled – de eddig még nem volt szerencsém). Végigolvastam, figyelmesen, patetikus pózban, mintha Schleiermacher vagy a Jelenések Könyve lenne, hogy lássam fáktól az erdőt is. Hogy ne kiragadjak, önkényesen egy mondatot, s azon agonizáljak én, ki nem jelentette ki, hogy „keresi az igazságot”.
Persze, a fenti egy cikk, és nem akadémiai székfoglaló vagy niceai zsinat.
Nem is kritizálni szerettem volna (a mondanivaló jó részével egyetértek), francokat, egy-két dologban pártodra állni, még ha nincs is szükséged rá, hisz véded magad elég vérmesen. Sejthető volt, hogy egy része az olvasóknak neked ugrik majd, bősz hittel felvértezve, de (mint a hozzászólásokból kiderült) hétről-hétre kitenni magukat az olykor fogcsikorgató ellenvélemények rohamának már-már messianisztikus, nem gondolod? S ugye, Te nem vagy nem lehetsz az? Hisz az elit, melyet te emlegetsz ebben az esetben szektává dicsőülne és nyergelj-fordulva galoppozhatna a csinos kis kezdő-ábra sötétebbik része felé. Megkérdőjelezhető a vallás létjogosultsága, de nem sikk a természettudományok (csillagászat, mechanika, darwinizmus, etc.) olykor egymásnak szögesen ellentmondó téziseire hagyatkozva, s pláne nem a gunyoros kávéházi stílus felől. Vagyis onnan is lehet, de onnan felesleges, és blőd kinyilatkoztatás lesz csupán.
Az utolsó mondattal viszont maximálisan egyetértek.
Engem az késztetett szólásra, hogy magának a cikk-témának (sokak megnyugtatására: azt hiszem, hogy az „agnosztikus Vallomásoknak” inkább az EGYHÁZAK TANÍTÁSÁVAL az a priori elfogadott vagy mannaként elszórandó „igazsággal”, mintsem az EGYÉN HITÉVEL van elszámolnivalója; vagyis elfogadja az Andachtsbild-et) hátat fordítva a reakciók pro és kontra voltát figyeljem. Az elején, mert időzavarom akuttá vált.
Értelmes vita.
Egyik legfontosabb szempontja, hogy ne csak a majdani riposzt kedvéért érdekeljen, mit mondott a másik. Lehülyézhetem (gondolatban), de nem úgy, westernesen csípőből tüzelve, ahogy az ’eloi’ és ’buzgómócsing’nevű versenyzők elleni csörtében. Megvédhetem álláspontom, pláne a saját blogomon, de tényleg az a legelegánsabb mód, ha arcukba vágom, hogy – ismét önkényesen bélyegezve (olvass többet – hm, s mi van ha esetleg könyvtárak állnak mögötte? Vagy értik ugyan a szöveged, épp csak másként vagy más síkon értelmezik?) – nem érik fel az általam széles ecsetvonásokkal felskiccelt ’elit’ minimum követelményeit? Bár szélesen elfogadott, hogy „társaságban mutatkozzunk be párbajjal”, no de a házigazda szerepe inkább a békítés, vagy tévedek? Somolyogtam viszont azon, ahogy ’eloi’ düh szülte hierarchikus emberképébe bepillanthattam: ember, emberebb, teológus. Utóbbinak azt üzenem – egy tudományág dogmatikus (el)ismerete nem ment fel a más tudományágak, vagy vélemények figyelmen kívül hagyása alól.

Összegezve: részemről senki sincs megvádolva, még kevésbé gályára küldve; ellenben alkimista cikkre csakis eklektikus reakció adható, s ezt be is vállalom.
Hamuszórás megtörtént.