Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hinterleitner

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyezségre jutottak a felek a keddi tárgyaláson, így a Nyíregyházi Törvényszék hat hónapig szünetelteti a helyi görög katolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF), illetve a fenntartó Hajdúdorogi Egyházmegye és az…..
  Jó ideje agyaltam pár témán, hogy a választási agyfasz lecsengése után kicsit megtörjem a monoton közéleti posztokat, viszont a Heti Válasz két héttel ezelőtti cikke aktualitást adott az egyik tervezett fotósorozatomnak. Továbbá egy másik friss esemény kapcsán lenne…..
hinterleitner 2010.04.05 22:43:00
@Kenguru: mennyivel volna olcsóbb a szállítás berakodástól kirakodásig a vasútinál? és a megtakarításból mennyi idő alatt térülne meg a beruházás?
A rezidens orvosok vitában állnak az Egészségügyi Minisztériummal. A tárca olyan szabályozást vezetne be, ami a frissen szakvizsgát tett orvosok szabad munkahelyválasztását korlátozná, mindenekelőtt évekre megvonná tőlük azt a lehetőséget, hogy külföldre menjenek dolgozni.…..
hinterleitner 2010.03.27 21:45:15
>A diploma nem olcsó mulatság, ...
a rezidensek már szereztek diplomát, tehát diploma utáni képzésről van szó.
>szakmától függően egy hallgató közvetlen képzési költségei sokszázezertől sokmillió forintig terjedhetnek. ...
talán érdemes volna a közvetlen képzési költségek mellett a teljes képzési költséget is nyilvántartani, és a közvetlen költségeket a teljes költséghez viszonyítva is nézni. lehet, hogy a hallgatók és szüleik úgy gondolják, miszerint a bérükbe egyáltalán nem lett belekalkulálva, hogy gyermekük sokáig fog tanulni, és ezért a társadalmi szerződés burkolt módosításának tekintik, hogy a közvetett költség mellett még a közvetlen költségeket is be akarják rajtuk vasalni. ha nem így gondolnák, akkor a népszavazáson elbukott volna tandíjmentesség ügye (akkor ugyanis úgy fognák föl a kérdést, hogy a tandíjmentességet követelők az ő zsebükben kotorásznak, és a tandíj mellett szavaztak volna).
>Ez a ráfordítás beruházás, amelynek hozama van, a kiképzett szakemberek sokkal több értéket képesek létrehozni, mint azok, akik ilyen tudással nem rendelkeznek.
adott esetben a diploma nélküliek nem gyógyíthatnak, tehát nem is hozhatnak létre értéket az adott területen.
>A diploma ugyanakkor speciális jószág. A tudás hozamát mindenekelőtt az élvezi, akinek a fejében van. ...
... és az, akit meggyógyít a diplomával igazolt tudású orvos. a tandíj problémája egy zárt közösségben értelmetlen, mert az adózó később szolgáltatásként visszakapja befektetett adóját.
a végzett rezidensek külföldre menetele nem volna probléma, ha helyettük külföldről jönnének végzett rezidensek, illetve csak annyira volna probléma, amennyivel több rezidenst képez a magyar orvos-felsőoktatás, mint ahányan idejönnének.
a diplomások piaca szegmentált. vannak olyan képzések, amelyekből szinte kizárólag magyar piacra lehet elhelyezkedni (magyar nyelv- és irodalom tanár, de talán a jogász is ilyen), vannak, amelyek előtt nyitva a világpiac (latin- és ógörög nyelvtanár, programozó matematikus). elvileg lehetne mindenkivel tanulmányi szerződést kötni, bár az első csoporttal fölösleges. németországban a drága képzések esetében működik a numerus clausus, amiből egyébként a hazai egyetemek profitálnak is, tehát az adópénzek nem csak mennek külföldre, hanem jönnek be is.
Igen régi bizalmatlanság övezi a pénzforgatásból meggazdagodókat. A középkori szigorú kamattilalom áthágói; a modern kapitalizmusban ugyan elfogadott, de a „termelő,” „valódi értéket”  létrehozó vállalkozótól élesen elkülönített, legföljebb…..
hinterleitner 2010.03.04 23:44:42
@tölgy: > BZ arra a közgazdászok egy része számára kedves, Mandeville-féle érvelésre alapoz, miszerint a magánérdek követéséből csodálatos módon előáll a közjó. [...] Ez a Smithnél nagy hangsúlyt kapott gondolat feltételez egy apróságot, a Gondviselést.

smith az Erkölcsi érzelmekben köti a láthatatlan kezet a gondviseléshez. ez az érvelése egyébként elég apologetikus.
viszont a nemzetek gazdagságában újrafogalmazza álláspontját. a láthatatlan kéz ott akkor működik, ha a résztvevőket "patrióta ösztön" hajtja, ha nyereségüket otthon fektetik be, hogy ezáltal szeretteik biztonságát növeljék.
  Haldoklik a 130 éves Népszava, patinás(?) újságunk. Állítólag vannak munkatársak, akik már több hónapja nem kaptak fizetést. Szomorú hír, benne van a nyomtatott sajtó mélyrepülése, a lap által támogatott rezsim bukása, illetve az, hogy képtelenek mit kezdeni az…..