Regisztráció Blogot indítok
Adatok
józanparaszt

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokáig csak álmodoztam erről a táblagépről, de túl drágának, és kissé indokolatlannak is tartottam a megvásárlását. Végül úgy jutottam el idáig, hogy akármilyen Windows 10 alapú géppel próbálkoztam, a kis Z8300-as chipset még 4 GB RAM-mal is kevés volt ahhoz, hogy bárhová teljes bizalommal magammal…..
józanparaszt 2016.11.19 21:35:20
Egy hónapja működik a Wizz Airnél a helyleosztás rendszere, nem is akárhogyan. Tízből nyolc olyan próbafoglalásunknál, ahol ketten utaznánk, nem volt képes úgy egymás mellé adni a rendszer a helyeket, hogy az egyikünk ablakhoz kerüljön. De van durvább is: egyszer lazán…..
Tegye fel a kezét, aki tett volna akár csak 100 forintot másfél éve arra, hogy hatezer forintért lehet majd Budapestről napi Ryanair-járattal Koppenhágába repülni. Senki, köszönjük. Íme az új járat háttere és néhány ok, ami miatt érdemes elgondolkodni az utazáson a dán…..
Ezt a tanácsot nem mi adjuk férfiolvasóinknak, hanem a brit Védelmi Minisztérium azoknak a magas rangú katonáknak, akiket Moszkvába és Pekingbe küld a londoni kormány. Mindez egy most kiszivárgott dokumentumból derül ki. A brit Védelmi Minisztérium Biztonsági Kézikönyve azt…..
józanparaszt 2014.11.10 17:04:32
  Ez egy elég súlyos dilemma minden HR-t és emberi tényezőt komolyan vevő cégnél/cégvezetőnél/döntéshozónál. Axiómának tűnik, hogy emberséges elbocsátás nincs, legalábbis elbocsátott ember nem tartja emberségesnek az elbocsátását sosem. Talán enyhíthető a rossz…..
józanparaszt 2014.09.09 09:23:37
@Online Távmunkás: A rendszergazdákat nem én citáltam, de egyebként én is ezen az álláspontonton vagyok :)
A kirúgás nem emberséges dolog, ezért ezt számon kérni felesleges (kb. mint a humánus kivégzés). A munkavállalónak erre kell készülnie és akkor kellemetlen meglepetés nem éri. A munkáltató meg ne csodálkozzon, ha az exkolléga ott tesz keresztbe, ahol tud...
józanparaszt 2014.09.24 14:54:40
@flugi_: Mit tekintünk értelmes helyzetnek? Én is sok embert vettem fel (...szerepem volt a kiválasztásban), de még a barátom esetében sem tudom biztosan megmondani, hogy egy váratlan helyzetben miként reagál. El tudom hinni azt, hogy te nagyon jó emberismerő vagy, de arra már nem tennék rozsdás bökőt, hogy minden embert, akit felvettél úgy ismersz, hogy tudod mi lesz a reakciója egy ilyen szélsőséges helyzetben, mint a kirúgás.
Amikor a Microfos úgy dönt, hogy elküld 15.000 embert, az nem úgy van, hogy Bill leül a 15.000 emberrel. Ez biza' fűnyíró, még akkor is, ha próbálnak mögé értelmes ideológiát fabrikálni. Az, hogy mikor, miként dönt egy munkáltató emberek sorsáról, meghagyom nekik, el lehet őket ítélni, lehet azt mondani, hogy "vessenek magukra", abban a bizonyos szituációban ez mindegy. De ha már vége, akkor legyen az gyors, mert ez a munkáltató érdeke, fölös kockázatokat vállal be azzal, ha nem így tesz.
Ha egy egész vállalat veszteséges, akkor az, hogy a menedzsment hol vág a kiadásokon egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet, sok megoldással. Vághat a termelő részből pl., hiszen szűkebb piac kevesebb hangyát igényel (..de biza' levágja a tojást tojó tyúkot, gondolja az, akit lapátra tesznek). Vághat a bevétel semleges területekből is, de itt meg az jöhet be, hogy nem is ők tehetnek arról, hogy a sales bénázik. Melyik az értelmes? (Szerintem attól függ, hogy a lapáton, vagy a lapát nyelénél vagyunk...). ...és még azt fel sem hoztam, hogy hamarabb reagál a cég, mint azt egyébként a mezei dolgozó tudhatná, vagy érthetné. Ott magyarázhatjuk, hogy ez így helyes ("értelmes"), ugyanakkor az az igazán jó cég, aki hamarabb lép, mintsem a negatív forgatókönyv valóra válna.
józanparaszt 2014.09.25 23:38:22
A modell, amit felvázoltál pont a viszonylag kis és homogén közösségekben működik jól. Egy ezres, vagy tízezre vállalat az nem egy projekt, hanem folyamatos szolgáltatások, termelés és számos projekt összessége. Ilyen szituációban a fenntarthatóság (nyereségesség), kicsit nehezebben levezethető egy emberre, vagy embercsoportra. (Ez igaz kisebb, de széles szolgáltatási/termék portfolióval rendelkező szervezetekre is)
Az ilyen összetettebb szervezetek esetében egy előre bejelentett potenciális leépítés (a bizonytalanság) kellemetlen kockázatokat szül(het):
- az értékesebb munkavállalók (akiket egyébként megtartana a cég) a bizonytalanságtól hajtva kilépnek a munkaerőpiacra és rendben el is kelnek (nem véletlenül értékesebb) - nem értem, hogy ezt te miért tekinted jobb forgatókönyvnek, hiszen nem a pénz ég el, hanem a pénzteremtő potenciál (a lehető legrosszabb)
- morálisan megborul a közösség és elkezdődnek a belharcok, az intrikák, ami a cég termelékenységére is kihat (negatív gazdasági helyzetben duplán negatív)
- a munkakedv a béka nemesebb fele alá zuhan, hiszen mivel senki nem ismeri a leépítendők névsorát (negatív lista) ezért egy rész befékez és az ijedtségtől meglódulók sem tudják ezt pótolni (a vállalat nem egyéni hősök gyülekezete)
- reputációs kockázat, hiszen nem mindig jó az, ha a külvilág tisztában van a cég gazdasági helyzetével, és ha az információ kvázi pletykaként a munkavállalók által terjed, torzul és indulatokkal szennyeződik
Megmérni az embert a munkaerőpiacon szerintem nem úgy kell, hogy kikergetem egy pár interjúra és nézzük meg mennyit kínálnak, de lehet, hogy nincs igazam, nem vagyok HR-es :)
A barátnőm máris túl sok bejegyzést írt :) Elég legyen a pálmafákból, és a pofátlanul kék óceán látványából! Váltsuk le a forró homokot, és langyos, balzsamos szellőt! Elég a luxusból ne legyünk puhányok! Irány Koppenhága, télen! Egy barátnőmmel vágtunk neki a…..
józanparaszt 2014.02.09 13:00:47
Miután az Elmű kilépett a Díjnet rendszeréből, a felhasználóknak regisztrálniuk kellene magukat az áramszolgáltatónál, hogy továbbra is neten fizethessék a számláikat. Ezt meghekkelte ugyan a Díjnet, és meg lehet(ett) őket bízni, hogy regisztráljanak az ügyfél nevében, de…..
Szinte bele sem gondol az ember, hogy a popkultúrában a képregények és a szuperhősök mennyire összefonódtak, egészen addig, amíg meg nem próbálja elválasztani a kettőt. A nem szuperhősös képregényfilmeket már összeszedte Lisztes kolléga, én viszont a másik végéről…..
józanparaszt 2013.12.06 23:50:49
@danialves: :) ...mondottam volt a maga módján. A feltételrendszert nem ismertem.