Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GyökösiAttila

35 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szénkefe egyidős a villanymotorok történetével. Aki kicsit is érdeklődik az elektromos szerszámok lelkivilága iránt, találkozott már a szénkefék cseréjével, és megszokta, hogy az új gépekhez sok esetben eleve csomagolnak tartalék szénkefét. Azonban számos más jellegű technikai tudáshoz hasonlóan…..
GyökösiAttila 2020.02.23 16:42:22
@Arcade Macho: Ezek jó kérdések. Az elsőre nem tudok választ, az 1000 forintos PC ventillátorok vélhetően nem Bosch/Makita/miegymás gyártmányúak, és persze a teljesítményük is tök más liga lehet, stb-stb. A kérdés második felére saját kútfőből azt mondanám, hogy az ilyen full egybeépített csavarhúzók (amit amúgy én is használok) eleve amolyan kiegészítő szerszámként vannak elkönyvelve (bár a kis méret sokszor jön jól) és gondolom amennyiért ezzel az új technológiával felvértezve kellene árulni, annyiért nem volna piacképes. (Hasonló a helyzet, mint amiért ugye most szépen eltűnnek a gyártók választékából a városi kisautók...)
Furdancs Blog A kivetőpánt 2016.05.15 20:09:33
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok ajtajainak rögzítésére használt kivetőpántok. Anno még a múlt évszázad 80-as éveiben a mindenféle iskolai szakmai gyakorlatunkat különböző bútorgyárakban töltöttük. Akkoriban még divat volt a hagyományos zsanér…..
GyökösiAttila 2020.01.27 12:10:49
@O.Gergő: A jó öreg varrógépolaj még mindig jó ilyesmire. Színtelen, nincs igazán szaga, és a cseppentős flakonból épp elég egy csepp a forgórészre. ( www.varrogepszakuzlet.hu/olaj-120ml-41689 )
Ez az írás pont egy éve született, akkor még a 2019. évre ráhangolódásul. Azóta történt pár dolog, mi is jobban megismertük ezeket a termelési módokat, úgy tűnik, a téma aktualitásából nem sokat veszített. Sőt! Néhány éve már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bioborok. Egyre többet hallani…..
Az egri bikavér a legismertebb magyar házasított bor, így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankos alapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb…..
Grund Studio Az aszú (hó-)napja 2019.12.09 10:00:00
Ez a poszt valójában a tavalyi #aszuday alkalmából született, eredetileg még a régi blogon, a Barbwine blogon jelent meg. Most viszont újra hasznosítjuk, némi aktuális kiegészítésekkel a végén. Vágjunk is bele: Aki hozzám hasonlóan rendelkezik emlékekkel még a rendszerváltozás előttről, az talán…..
A Cabernet Franc vagy Cabernet Frank mára világfajtának tekinthető. Rendszertanilag a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlő fajták egyike. Nagyon jól alkalmazkodó fajta: hűvös, kontinentális,…..
A cabernet franc világfajta, mégis viszonylag kevés helyen jelenik meg önálló borként. A Villányi borvidék az egyik (ha nem a legfontosabb!) ezek közül. Idén második alkalommal vehettem részt - a Pécsi Borozó magazin meghívására - a Villányban immár ötödik alkalommal megrendezett Franc&Franc…..
A hétvégén a Winelovers szervezte Bordói November kóstolón jártunk, a mostanában megszokott Corintihiában. Nem volt eltervezett a látogatás, de miután délelőtt forgattunk (karácsonyos borbemutató videókat), és 'Borkeksz' Gabi innen ment tovább a kóstolóra, hát vele tartottam. És azt kell mondjam,…..
Grund Studio Szekszárd palackban 2019.10.02 21:31:02
Hogy egy-egy borvidék borkészítői, pincészetei megpróbálnak összefogni, és együtt versenyre kelni más borvidékek termelőivel, nem újdonság. Ez az "egységben az erő", illetve "próbáljuk közösen megkülönböztetni magunk más vidékek boraitól" egy akár jól működő elgondolás is lehet. Láthatunk erre…..
Grund Studio A saját bor… 2019.10.01 23:24:24
Aki valamelyest követi az oldalaink, már kiszúrhatta, hogy összeszűrtük a levet az októberi, immáron 7. Glass Of Jazz szervezőjével, Dávid Dániellel. Őt még a korábbi boros projektünk (a BarbWine) kapcsán ismertük meg, tavaly még Barbival részt vettünk az egyik rendezvényén, ahol Barbi kedvenc…..
Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, az épp megújuló Budai Várban. A vendégek a már megszokott módon, nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják…..
Itt a Furdancs blogon már volt szó az ingatlanok nedvesség elleni szigeteléséről, és arról is írtunk korábban, milyen egészségügyi problémákat okozhat a huzamosan nedves, penészes falu lakás. Az ilyen problémák persze általában az ingatlan építésekor elkövetett technológiai hiányosságok…..
GyökösiAttila 2019.08.29 13:36:07
@kkm.furdancs: Jajmár, mi ez a vasszigor? Végre volt valami érdekes téma...
GyökösiAttila 2019.08.29 18:02:56
@zooltek: a necces mit jelent? Mert a talaj felől felszivárgó nedvesség, illetve a hőszigeteletlenségből eredő (erre utalt szerintem kkm) két külön dolog, erről most épp van saját tapasztalatom.
Furdancs Blog Hasítsunk! 2021.12.01 05:00:00
Ma megérkezett a tél. És bár újra városi lakóként a fahasogatás jelenleg nem képezi a reggeli rutinom részét (hízom is mint a...) azért tudom, hogy vannak akik továbbra is űzik ezt a sportot. Némi aktualizálás után ÚJRA töltjük hát a témában írott posztunkat. (Sárkánylábasárga nevű…..
GyökösiAttila 2019.08.29 13:34:08
@csokis1971: Nemigen hiszem. Eleve ezek általában bele vannak öntve a fejbe. Én még nem láttam ilyen nyelet külön.
Ezzel az írással még adósak vagyunk. A helyzet az, hogy a stúdióépítés miatt valahogy minden másra, így kóstolólátogatásra és az azokról történő beszámolókra is kevesebb energia jut. Ezt a júniusi programot azonban nem akartam kihagyni. Odafelé útközben elkapott az eső, úgyhogy igazán felfrissülve…..
Manapság már nem meglepő, hogy már a minőségi borok lezárására is a jól megszokott parafadugó helyett fémkupakot, hivatalos nevén csavarzárat használnak. Emlékszem, még akár öt-hat évvel ezelőtt is leszólták az ilyen palackokban lakó borokat, pedig talán már akkor sem volt ez jogos. De mi is az oka…..
Aki amolyan kíváncsi érdeklődőként téved egy borkóstolóra, netán a fogorvosi váróban a kezébe kerül egy boros magazin, (mondjuk a VinCE) annak a fejében óhatatlanul elindul egy halvány, még csak ködösen körvonalazódó gondolat, ami a borkedvelők és a sznobizmus kapcsolatát kezdi boncolgatni. Oké,…..
Grund Studio A bor és a kánikula 2019.06.21 21:40:00
Hogy a bor élő, épp ezért kényes italfajta, azzal a legtöbben tisztában vagyunk. Azonban talán nem árt kicsit átvenni, mennyire is fontos odafigyelni erre, különösen így nyáron, az igazi kánikula idején. (A poszt apropóját amúgy az adta, hogy fotózási célra pár napig a csomagtartóban utaztattunk pár…..
Grund Studio Beérett formátum 2019.05.14 10:04:44
A borkóstolók és a koncertek közös tető alá vonása vélhetően nem új keletű ötlet, így lehetett ez már a bor, mint ital születésekor is, a jó makedónok vagy épp a rómaiak sem hagyták ki a zene élvezetét a bőséges borfogyasztással koronázott lakomáikon. Azonban ez a korokon átívelő szokás mostanság…..
Grund Studio Funky és pezsgés 2019.05.14 06:57:30
A minap egy sajtótájékoztatón jártunk, amelyen borkóstolásra és zenehallgatásra egyaránt mód nyílott. A Gere család látott vendégül a méltán kedvelt Di Vino borbárban, az apropó pedig a Vlll. Gere Jazz »fesztivál« sajtótájékoztatója volt. Jómagam még nem jártam ezen az eseményen, de hírét persze már…..
Grund Studio Eger mai csillagai... 2019.05.06 20:25:42
A borászat, a borkészítés – bármit is mondjanak némely szakmabeliek – mindenképp reneszánszát éli. A bor mint termék elfogadottsága igenis nő, borokat fogyasztani és azokat készíteni egyaránt trendi dolognak számít. Ugyanakkor azért abban persze sok igazság van, hogy messze nem minden piaci…..
Furdancs Blog Beton, zsákból… 2019.04.18 07:05:18
A helyzet az, hogy az ember tényleg mindig (és folyamatosan) tanul. Anno gyerekként olyan családban nőttem fel, ahol mindig mindenki épített/készített valamit. Ennek sokszor része volt kisebb mennyiségű beton elkészítése, pár méter udvari járdához, vagy épp terasz, fészer, madárvolier vagy hétvégi…..
GyökösiAttila 2019.04.19 07:37:39
@kkm.furdancs: Én használom a Loctite 7850 kéztisztítót, az igen jóféle.
A rozé borokat sokan tartják afféle kiegészítő, könnyen iható, jókedvre hangoló, de alapjában nem igazán komolyan veendő borkategóriának. A legtöbb borászat is ezt a vélekedést erősíti, épp ilyen könnyed, frissítő, nyári borként, szinte már üdítőként ajánlják a saját rozéikat. A rozékat friss…..
Elérkeztünk hát ide végre. Mint írtam már, a Grund Stúdió egy régi műhelyben épül, amely egy egyszerű téglafalú építmény és amelynek a fala bizony igencsak hepehupás. Persze eszünkbe jutott, hogy a vakolat leverésével lehetne valamilyen loftos, indusztriális belsőt kialakítani, de a téglák…..
GyökösiAttila 2019.03.21 14:17:33
@Kotit: Igen, erről jómagam is milliószor írtam már itt. De mindig vannak kivételek, mint ez a helyzet.
GyökösiAttila 2019.03.21 21:33:12
@kkm.furdancs: Nagyon lájtosak itt a hozzászólások. Sokkal komolyabb szigetelésügyi szakértőcunamira számítottam. Kénytelen leszek megint villanyt szerelni. Vagy gázt. :D
(Nem szólunk senkinek arról, hogy a projektnél kint járt a Knauf Insulation szakembere, felmérte a lehetőségeket és vele együtt lett kitalálva ez az anyag és technológia. Ne rontsuk el szegény kommentelők napját.)
Hanem a 18 voltos Bosch rendszer döbbenet, majd mesélek. Szerelmes lettem minden gépbe külön-külön is. :)
GyökösiAttila 2019.03.22 13:56:46
@Enit: Ugye jól sejtem, hogy téged nem a szövegértési képességeid miatt kedvelnek a barátaid? :D
Valamikor az ősidőkben volt már arról egy posztsorozatunk, hogy hol, milyen üzletekben érdemes vásárolni, melyik kereskedés típusnak mi az előnye és a hátránya. Túl sok újat persze nem mondtunk, de talán pár érdekes szempontra felhívtuk az olvasók figyelmét...
GyökösiAttila 2019.03.15 11:44:54
@Arcade Macho: Hát, nálunk bizony kihozzák. A csavar meg persze PZ, nem PH
GyökösiAttila 2019.03.15 21:46:03
@Nancsibacsi: Ezek 50 mm vastag lapok. Viszont azért ennek a kőzetgyapotnak van súlya. És azért kell ilyen csavar hozzá, mert ilyen kell. :) Amúgy alátéttel is lehetett volna bohóckodni, az igaz, kicsit lett volna csak csúnyább a végeredmény. Ami itt nem fér bele. Ezek látszó csavarfelyek lesznek, itt az alátétezés nem jön be. Csavart látatlanban pedig sosem veszünk! Kínából sok mindent lehet rendelni, de csavart, ismeretlen cégtől tuti nem. (Találkoutam már több, nagyon jó árú csavarral, tényleg szépek voltak. A dobozban. Csak aztán be kellett volna csavarni őket, és hát bizony arra nem voltak alkalmasak.