Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amiga

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző részben azt elemeztem, hogy miért nem jutott el az ellenzék üzenete a választókhoz, így azok nem tudhatták meg, hogy miért is lenne jobb az ellenzék jelöltje képviselőnek vagy épp kormányfőnek, mint a Fideszé vagy Orbán Viktor. Ám az se baj, ha a választó a…..
Amiga 2018.04.13 22:23:26
Sziasztok!
Pakshoz sajnos nem tudok hozzászólni, mert csak belekontárkodnék, a többkulcsos adórendszer visszaállításának gondolata viszont valóban nem biztos, hogy elég vizet hajthatna az ellenzék malmára.
Elhangzott már, talán GyMasa részéről a 3-4 gyereket + háztartásbelit eltartó férj problematikája, illetve hogy mit lehet kezdeni ilyenkor a diszkrecionális jövedelem kérdésével. Ennek érdemes lehet a mélyére nézni.
Orbán Viktor tervei között szerepel a demográfiai mutatók növelése, a jelenlegi - nevezzük siralmasnak - 1,2 gyermek / szülőpár arányt szeretné 2,1-re növelni úgy 15 év távlatában. Ez még mindig csak arra lesz elég, hogy ne fogyjunk el, ugyanis mindig lesznek olyan emberek, akik teljesen mindegy, milyen okból kifolyólag, nem tudnak vagy nem akarnak gyereket vállalni. A keletkező űrt a három- vagy többgyermekes családok töltik ki. És mi kell a sok gyerekhez? Sok pénz, amit jópár családban sem a jelenlegi családtámogató rendszer, de sajnos még a gyermekek után járó adókedvezmény együtt sem tud fedezni - főleg, ha a nagyszülők felől nincs semmiféle anyagi támogatás. Kézenfekvő megoldás: legalább "középkategóriás" keresetű férj, háztartásbeli anya, és egykulcsos adórendszer. Sokan erre alapozva mertek belevágni minimum 3 gyermek vállalásába az elmúlt években. Innen már, ha valaki belevágott, nincs visszaút! Mert ha egy másik kormány pusztán a férj keresetét figyelembe véve a családot a kétkulcsos rendszer szerinti adózásra kényszeríti, a család attól még nem teheti meg, hogy morog kettőt, visszaviszi a boltba a 3.-4. stb. gyereket és csak az első kettőt neveli föl, mert arra marad pénze! Ez nem olyan, mint a mauritiusi utazás, ahol le tudsz mondani arról, hogy háromszor menjél egy évben.
Ne becsüljétek alá ennek a szavazótábornak a számosságát, az eddigiekhez képest sokan és egyre többen vannak, és mivel jelenleg sokan közülük az előbb felsoroltak miatt ki vannak szolgáltatva a kormánypártnak (többek között, mivel az ellenzék nem kalkulált velük), 4 év múlva is esélyesebb, hogy a fideszre fognak szavazni! Vajon meg lehet győzni őket, hogy a szolidaritás jegyében mondjanak le a kisebb jövedelmű, ám náluk jóval több diszkrecionális keresettel rendelkezők javára azokról a gyerekeikről, akiknek az eltartására a kétkulcsos újbóli bevezetése miatt nem maradna pénz? Szerintem keveseket. Ördögi kör: juttatások +egykulcsos adórendszer - egyre több, anyagilag többek között az egykulcsos rendszernek gyakorlatilag kiszolgáltatott helyzetbe került, főleg kisgyerekes nagycsalád "létrejötte" - még több fidesz-szavazó. Ráadásul dupla szavazat, mert ugye férj és feleség is nagy valószínűséggel a fideszre fogja letenni a voksát. Erre a helyzetre esetleg reagálhatna az ellenzék... Sok nagycsaládos szempontjából itt is az a probléma, hogy hol is húznák meg a határt, ha bruttó 4 milliónál, akkor többen elfilozofálnának a migránskérdésről a nagycsaládosok körében a szavazófülkében.
Azok az ellenzéki pártok, akik meg konkrétan az egykulcsos eltörlése MELLETT még a családi pótlékot is lecsökkentenék - mint a Momentum, 15 ezer Ft / hó / gyerekre, hát... nem tudom, milyen célközönségnek próbáltak kedveskedni.