Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Janos Marton

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ma megjelent terjedelmes buzdításában, amely a "Gaudete et exsultate" címet viseli, Ferenc pápa felszólalt azokkal szemben, akik az abortuszok beszüntetését fontosabbnak tartják a migránsok helyzetének javításánál. "Egyes katolikusok [a migrációt] másodlagos dolognak tartják a 'súlyos' bioetikai…..
Janos Marton 2018.04.10 12:49:15
Nagy a kísértés, hogy szövegkörnyezetből kiragadva csak a primitív hangulatkeltésre alkalmas szövegrészeket osszuk meg az olvasókkal. A KV sajnos nem is tudott ellenállni. Hadd fejezzem be akkor én a cikkben szereplő 102-es és a következő 103-as bekezdést, aminek a megosztására sajnos nem maradt ideje a KV-nak.

[...] Hogy nem vesszük észre, hogy éppen ez az, amit Jézus kér tőlünk, amikor azt mondja, amikor az idegent befogadjuk, akkor Őt fogadjuk be? (Mt 25, 35) Szent Benedek is így cselekedett, amikor szerzetestársainak elrendelte, hogy akármennyire is "bonyolítja" a mindennapjaikat, minden kopogtató vendéget úgy fogadjanak a kolostorban, "mint Jézust magát": a hódolat gesztusát mutatva, és minden zarándokot és szegényt a legnagyobb "buzgósággal és gondoskodással".

103 Az Ószövetségben is hasonló megközelítéssel találkozunk, amikor azt olvassuk: Az idegent ne használd ki és ne nyomd el, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptomban." (Kiv 22,21) "Ha idegen lakik veletek földeteken, ne bántsátok. A veletek lakó idegen olyan legyen számotokra, mint a közületek való, és szeresd úgy, mint saját magadat, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptom földjén." (Lev 19, 33-34)
Ezért nem egy pápa találmányáról, vagy pillanatnyi lelkesedésről van szó. A mai világban is arra hívattunk, hogy a lelki megvilágosodás útján járjunk, ahogy Izaiás próféta tanúsítja, mi tetszik Istennek: "Törd meg az éhezõnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elõl! Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged. Elõtted halad majd igazságod, és az Úr dicsõsége lesz a hátvéded." (Iz 58, 8-9)
Janos Marton 2018.04.10 12:51:12
A KV törzsközönségének is üzent a Szentatya:

57 Mégis, egyes keresztények más utat kívánnak járni: saját erejükből kívánnak megigazulni, az emberi akaratot és saját képességeiket csodálják. Az eredmény önközpontú és elitista önelégültség, valódi szeretet nélkül. Ez sokféle, látszólag különbüző formában nyilvánulhat meg: megszállott törvényeskedés, társadalmi-politikai pozíciók fitogtatása, kicsinyes szőrszálhasogató aggodalom az Egyház liturgiája, tanítása és presztízse kapcsán, a dicsekvés, hogy gyakorlatias dolgokat meg tud valaki szervezni, vagy éppen az önsegítő, énközpontú önmegvasító dinamikára való hajlam. Egyes keresztények ilyen dolgokra fecsérlik idejüket és energiájukat ahelyett, hogy a Szentlélek vezetését kérnék a szeretet útján járáshoz, az Evangélium örömét és szépségét hirdetnék és az elveszetteket keresnék a Krisztusra szomjazók hatalmas tömegében.

58 Nem ritkán - a Szentlélek ösztönzése ellenére - az Egyház élete muzeális tárggyá vagy néhány kiválasztott saját hitbizományává válhat. Ez akkor következik be, ha egyes keresztény csoportosulások túlzott jelentőséget tulajdonítanak bizonyos szabályok, szokások, stílusok követésének. Ilyen módon az Evangéliumot redukálják és elnyomják, megfosztva azt lebilincselő egyszerűségétől és csodálatos illatától. Ez talán a pelagianizmus finom megnyilvánulása, ami alávetni látszik a kegyelmi életet bizonyos emberi struktúráknak. A jelenség csoportokat, mozgalmakat és közösségeket is érint, és megmagyarázza, hogy a kezdetben a Szentlélekkel intenzíven megélt élet később hogyan kövesedhet vagy rohadhat meg.

59 Ha elhisszük, hogy minden az emberi erőfeszítéstől függ, amit előírások és egyázi struktúrák szabályoznak, tudat alatt elbonyolítjuk az evangéliumot, és újból egy olyan séma rabjai leszünk, ami nem enged teret a kegyelem működésének.