Regisztráció Blogot indítok
Adatok
menetke:trade

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt ez a rendőrviccek hülyeségszintjét súroló izé:A tiszai vízirendészet, természetvédőkkel összefogva, fokozottan óvja a tiszvirág-rajzás küszöbén a védett kérész-faj fennmaradását - írta keddi számában a Heves Megyei Hírlap. Sokan ugyanis kiássák az agyagos…..
menetke:trade 2008.06.05 08:28:24
Yozuri Béla 2008.06.04. 20:39:26

A megdöglött tiszavirág (nőstény), alapvetően még tele van petével, idő kell hozzá, hogy a víz, kimossa a testéből a petéket: elvisszük (mégha egy részét is csak) a nőstényeket, elvisszük az utánpótlást.
A párzás után megdöglött hímeket "biológiai" oldalról lehetne szedni, dehát hányan vállalnák azt, hogy meg is tudják különböztetni?!
(Nomeghát, nem kell horgásznak lenni, hogy az ember megértse a halakat: egy energiadús, "kaviár-körítéses" nőstényt eszek meg szívesebben, vagy egy alapvetően már csak kitinből álló, párzószervet leszámítva (semmilyen más belső szerve nincs a hím imágónak!) mást felmutatni nem tudó hímen csámcsogjak?)

---

Szakadófalak kövezése elleni tiltakozás teljesen jogos!

Sajnos ez megint a vízügy '60-as évekből megmaradt, technokrata szemléletének a maradványa (és a vízügy hőskorában, nagyon sokszor az állami pénzek elköltésének egyik "legbiztosabban" leszámlázható költségvetési tétele volt: éves költségvetés, amit el kellett költeni, különben jövőre annyival kevesebb jött).

Tiszavirág és más Tiszához is köthető élőlények (pl. a Tisza mentén élő emberek) számára a legfontosabb és hosszabb távon egyedül helyes megoldása lenne: ahol csak lehet (kb. a Tisza hazai szakaszának 40%-án) MEGNÖVELNI 6-7x-eresére az árterületet.

Ergo, HÁTRÉBB A GÁTAKKAL, EL A TISZÁTÓL!

És akkor jöhetnének az ártéri gazdálkodás minden fajtái (fokgazdálkodás, holtágakban "mini-halgazdaságok", ártéri kaszálók, ártéri ligeterdők, dzsungelgyümölcsösök stb.).

Az a pénz, ami "víztározókra" (Vásárhelyi-terv II), gáterősítésekre, mederkotrásokra, sarkantyúkra, kövezésekre, mezőgazdasági területek "EU-köteles" művelés alóli kivonására tékozlódna el, mehetne arra is, hogy átdobjunk 4-5 nagy kötelet a gátakon, néhány jóerős legény megfogja és kintebb húzzuk ott ahol lehet...

Persze lehetne valami jól átgondolt "közmunka-program" keretében csinálni az egészet - és nem úgy, mint manapság mennek a "vízügyi beruházások".
Klasszikus példa erre a Hollandok gátkilométer/euro teljesítménye a hazaihoz hasonlítva. (Az aránytalanság kb. ugyanaz, mint a madridi metró vs. butapesti vakondtúrás:
index.hu/politika/belfold/budapest/0122mdrdmtr/)

---

Félreértések elkerülése végett: nem a horgászok ellen lennék (habár lenne jópár dolog, amit szígorítanék, amikor ÉLŐVÍZ-re mennek horgászni!). Sőt, leginkább úgy érzem, hogy ezt (is) csak egy erőteljes összefogással lehet(ne) elérni.