Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NFL55T

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma Márki-Zay Péter a miniszterelnök jelöltek vitáján az RTL Klubban kimondta azt, ami eddig is látható volt, hogy a kampányba a Fidesz is bekapcsolódott, ráadásul Dobrev Klára oldalán..
Kicsit talán gyerekes szóviccnek tűnik, valójában évek óta nem látott kő zuhant a magyar politikai életben, hogy az ellenzéki előválasztás során Márki-Zay Péter a harmadik helyen futott be. Ez a harmadi helye azonban számára már győzelem, de ő úgy volt vele, hogy 19-re lapot kér. Ez menő, ez frankó,…..
NFL55T 2021.10.12 19:09:07
Telefon csörög a Karmelita kolostorban:

- Igen, tessék!

- Hallo, Viktor! Itt Feri. Védett a vonal?

- Persze, hogy védett. Én is épp most akartalak hívni. Áruld már el nekem, mégis mi a lófaszt csináltok ott a túloldalon!?

- Hát Viktor.. ezt elbasztuk.

- Na ne mondd, tényleg?

- Pedig olyan jól haladtak a dolgok. Az MSZP-t rég becsatornáztuk, az LMP gyakorlatilag már kimúlt és a momentumos gyerek is tegnap parkolópályára tette saját magát. Minden a tervek szerint alakult.. erre jön ez a hódmezővásárhelyi csávó és beleszarik a ventillátorba.

- Pedig mondtam baz'meg, hogy vigyázzatok vele! Múltkor már Lázárnak is meggyűlt vele a baja.

- Az az igazság, hogy mi is alábecsültük. De talán nem lesz gáz.. Klári biztosan lenyomja a második fordulóban.

- Úgy gondolod? Tudod, mit tartok épp a kezemben?

- Mit, Viktor?

- Most küldte át Habony a legfrissebb számokat.. Jelenleg úgy fest a helyzet - és ez a ma reggeli állás - hogy a nejed legalább 30.000 szavazat lemaradásban van.

- Uhhh.. Ez biztos?

- Hogy a francba ne lenne biztos? Itt áll a papíron feketén-fehéren. Tudod, hogy ilyesmiben sohasem tévedünk.

- Igen, tudom Viktor. Figyelj.. nincs valami jó szaftos anyagotok erről a Márki-Zayról?

- Dolgozunk rajta, dolgozunk.. de néhány nap alatt nem tudunk csodát produkálni. Ehhez több idő kell. Gondolom nálatok sincs semmi.

- Nincs. Azért megtesszük, amit tudunk. Jakab Peti annyit kampányolt Klári mellett, hogy már szabályosan bújkálnia kell a tagsága elől. Tegnap összegyűlt az egész csapat, fél délután ötleteltünk. Az MSZP-s barátaink megígérték hogy egyenként kiállnak a nyilvánosság elé és bejelentik, hogy Klárit támogatják.

- És ezzel akarnak nektek több szavazatot szerezni?

- Hát.. Az Ági felajánlotta, hogy megpróbálja elcsábítani Márki-Zayt és a dologról készült kompromittáló fotókat megjáratjuk a felületeinken.

- Melyik Ági? A Kunhalmi vagy a Vadai?

- Vadai.

- Akkor az nem fog összejönni..

- Más ötletünk sajnos nincs.

- Édes Istenem.. Na, idefigyelj! Akkor elmondom, hogy mi lesz.

- Mondjad, Viktor.

- Letelefonálok Rogánnak, hogy telefonáljon le Kubatovnak, aki összetutulja a Fidelitasokat.. buszra ültetünk néhány tízezer fidesz-szimpatizánst.. a többit tudjátok.

- Az nagyon jó lenne, Viktor. De óvatosan csináljátok.. ez a seggfej valami milliós nyomravezetői jutalmat ajánlott fel annak, aki a választási helyszíneken csalást szimatol.

- Hát szóljál a Magyar Gyurinak.. majd ő elsikálja ezeket a bejelentéseket. A választások után kiáll a nyilvánosság elé és bejelenteni, hogy minden OK.

- Ez jó ötlet.. neki még maradt némi hitelessége, a választóink simán be fogják kajálni.

- De neked is lesz feladatod, Ferikém!

- Micsoda?

- Ha letetted a telefont, akkor szépen hazanyargalsz és normálisan felkészíted a nejedet az RTL-es vitára! Nem fordulhat elő, hogy a szavazás kellős közepén Márki-Zay felmossa vele a padlót! Azt a TV műsort rengetegen fogják nézni.

- Ne aggódj, Viktor! Felkészítem Klárit. Tudod, hogy az ilyen miniszterelnöki vitákban én elég jó vagyok.

- Igen.. tudom..

- Legalább döntetlenre kihozzuk. És ha jönnek a buszok, akkor vasárnap estig még simán átfordítjuk az állást.

- Hát, nagyon remélem. Nézd meg.. már lassan két évtizede sikeresen, gond nélkül visszük ezt a mi kis vállalkozásunkat, erre fel jön ez a keresztény majom és ki akarja borítani a szarosvödröt.

- Nem fog neki összejönni, Viktor.

- Reméljük. Ha mégis ő fut be a nejed előtt, akkor Rogán tuti magához nyúl mérgében.. dobhatja ki a tavaszra részletesen kidolgozott stratégiáját.

- Nem lesz semmi gond, Viktor.

- Oké. Akkor hát viszhall.. ja, mégvalami! Üzenem Karácsonynak, hogy bekaphassa!

- Ugyan, Viktor.. Rendes gyerek az. Néha kicsit labilis..

- Néha?!

- Túl nagy terhet raktunk rá, ez kicsit a mi hibánk is. A fiú egyszerűen nem bírta a nyomást.

- Ugyan már, Ferikém! Már csak egy hetet kellett volna kibírnia.

- Hát nem bírta.. elfogyott, na. Azért lásd be, eléggé megdolgoztátok a szerencsétlent.

- Ez egy ilyen szakma, tudta, hogy mit vállal. Na mindegy.. Egyelőre maradjon a helyén, de 2024 -ben kéne valaki mást keresni.

- Rendben, Viktor. Nekem már van is egy öteletem, ott van a Gy. Németh Erzs..

- Hagyá'máá bazmeg!!

- Oké, oké.. majd meglátjuk. A lényeg, hogy ezt a mostani szitut megoldjuk.

- Ja. Ha vége ennek az egésznek, akkor a családdal jövő hétvégén leruccanhatnánk vidékre. Anikó úgyis mindig panaszkodik, hogy már mióta nem látta a nejedet. Múltkor Lázár a pecázásból hazajövet mutatott egy nagyon príma pincészetet.. az tetszeni fog neked.

- Jól hangzik, Viktor. Már alig várom.

- Akkor viszlát Ferikém. Kitartást.. és üdvözlöm Klárit!

- Átadom! Viszhall!
Nem szerencsés, ha egyetlen vidéki háziorvos akarja eldönteni, hogy bezárjuk az országban az összes óvodát és iskolát. Nem szerencsés, ha megkérdőjelezhető kijelentéseket kérdőjel nélkül adunk közre. ..
NFL55T 2020.11.07 12:54:46
Igazából nagyon úgy néz ki, hogy az általános iskolás, ill. főleg alsó tagozatos diákoknak nem lesz leállás, legfeljebb ha már tényleg összeomlás-közeli helyzet állt be az egészségügyben (ameddig azért remélhetőleg nem jutunk). Személy szerint én azt az opciót hiányolom, hogy a szülő/család választhasson, hogy hagyományos módon bejárjon a gyerek a suliba, vagy inkább a következő pár hónapot digitálisan oldja meg. Sokféle egyéni élethelyzet van: ahol pl. két fiatal, egészséges szülő + gyerekek laknak együtt, ott igazából nincs para, fölösleges lenne a gyerekeknek otthon maradniuk. De vannak más családok, ahol meg olyan idős/veszélyeztetett/krónikus családtag is él a háztartásban, akit meg védeni kéne - és az szeptember óta kvázi lehetetlen.

Saját élethelyzet: mi öten élünk egy 100m2 házban. 2 egészséges felnőtt + 78 éves nagypapa (túl három szívműtéten, vércukor, vérnyomás vacak, tízféle gyógyszert szed) + harmincas fiatalember (krónikus, gerincsérült, tizenéve fekszik, legyengült immunrendszer) + egy tízéves gyerek. A nagypapa és a krónikus sérült családtag igencsak veszélyeztetett, ha elkapják ezt a sz*rt, eléggé necces a kimenetel, szóval a kezdetektől fogva vigyázunk rájuk. Maszkviselés, nuku rendezvények, nuku tömegközlekedés, bevásárlás kéthavonta 1x, tavasz óta postás-futár-idegen, stb. nem lépte át a küszöböt, munkavégzés szerencsére full távmunkában megoldható. Nem mondom, hogy ideális, de kibírjuk ezt a pár hónapot. Viszont szeptember óta meg vagyunk lőve: a tízéves gyerek uis. iskolába jár, és ha ő elkapja, akkor hótzicher, hogy nem tudjuk kivédeni, hogy az azonos fedél alatt élő nagypapa vagy krónikus beteg családtag megússza. 100m2 -en nem tudod megoldani, a gyereket nyilván nem rakhatod ki a híd alá aludni :-))

Míg más családoknál az okozna nehézséget, hogy a gyerek otthon maradjon, minálunk épp az ellenkezője: tavasszal nem volt semmi gond, a digitális oktatás absolute simán ment. Van eszköz, a gyerek - hiába alsós - simán vette az akadályt és az otthoni felügyelet / tanulásban való besegítés sem volt gond (hisz én is, a párom is távmunkában vagyunk, sőt, akár az értelmiségi nagypapa is tud tanulni a kicsivel). Tavasszal ez no problemo, szabit se kellett kivennünk, gyerek jegyei sem romlottak, s ami a lényeg: tudtuk védeni a két veszélyeztetett családtagot. Na, most nem tudjuk. Mert tiszta a lutri az egész, ha a gyerek elkapja a suliban, akkor besz*ptuk, mert nekem és a páromnak aligha okozna súlyos bajt, de a nagypapa meg pláne a krónikus családtag nagy eséllyel az intenzíven köt ki. :-(

Megoldás az lehetne, ha a szülő kezében lenne a döntés: akarja-e, hogy a következő 2-3 hónapban a gyereke hagyományos módon járjon suliba - vagy pedig úgy ítélik, hogy inkább pár hónap digitális oktatás. És ezt igazán csak a szülők tudják eldönteni, mert mindenkinek más-más az élethelyzete. A többségnek tök fölösleges a digitális oktatás, nem indokolt hisz nincs a családban veszélyeztetett. Máshol viszont van, és azok a családok most "meg vannak lőve". Látjuk, hogy a számok egyre durvábbak, napi több ezer fertőzött (+ felderítetlenek), napi 100 körüli halott, kórházban vannak már vagy 5000 -en, napról-napra egyre nagyobb a sansz, hogy a gyerek osztályába is behurcolják - és bár őt nem féltjük, de ha elkapja akkor olyan láncreakciót indít el a családban, aminek részünkről tragédia is lehet a vége.

Sajnos kb. 100% biztos vagyok benne, hogy az alsó tagozatosoknak nem lesz suli-stop - ez még önmagában nem lenne gáz, ha a szülőnek lenne beleszólása, hogy ha az ő adott élethelyzete indokolja, akkor VÁLASZTHASSA a digitális oktatást. Mert így a következő 3-4 hónap elég neccesnek ígérkezik. :-(
A  milliárdos üzletembernek a Fidesz elnökével történt szakítás óta 4 éve, a rossz viszony elfajulása óta 3 éve, 2 hónapja és 1 napja lett volna, hogy puszító információkat hozzon nyilvánosságra egykori barátjáról és szövetségeséről...
A hódmezővásárhelyi polgármester-választás forradalma nem abban állt, hogy egyik fellegvárában győzték le a Fideszt, hanem abban: egy általánosan lefutottnak gondolt választásnak valódi tétet adott. De mi lesz, ha a vásárhelyi taktika országos sikert ér el?..
Az ellenzék szereplői közül többen is kormányváltásra készülnek. A legújabb közvélemény-kutatások szerint erre nem kell számítani. Viszont érdekes megnézni azt, ha mégis sikerülne, pontosan milyen lehetőségei lennének az ellenzéknek. Karácsony Gergely többször beszélt arról, hogyan bontaná le a…..
NFL55T 2018.04.05 16:04:04
(folytatás)

7, A Szavazóknak (JOBBIK & FIDESZ) szerintem simán be lehetne adni, le lehetne kommunikálni. A fő narratíva adja magát: igaz, hogy komoly problémák vannak a másik partner pártjával, de hát itt a migráns-invázió, a haza végveszélyben, az Armaggedon ott furakodik befelé a déli határ dróthálói között és Brüsszel már tenderezteti a vonatokat, amelyekkel százezerszámra fogja ideküldeni a vad, szinesbőrű hordákat. Magyarország végveszélyben, Mohács és Trianon kutyaf*sza volt ahhoz képest, ami most jön. Ilyen szituban muszáj félretenni a régi sérelmeket, s a két nemzeti párt mély sóhajtással egymás kezébe csapva a szükség órájában aláírja a stabil és tutibevándorlás-ellenes közös kolalíciós kormányzás papírjait. Szerintem ezt max. másfél-két hónap alatt le lehet a választókkal kommunikálni, a profi tömegmédia, a FIDESZ -es propaganda kicsit elkezdi fényezni a JOBBIK -ot, a JOBBIK -os médiumok megbocsájóbban nyilatkoznak a FIDESZ -ről (lesz közös belföldi ellenség is: a bal-lib-soros gaz áruló pártjai) és mire véget ér a nyári uborkaszezon meg ideér az iskolakezdés, addigra a Szavazók nemcsak hogy megbékélnek a helyzettel, de a legtöbben azt fogják hangoztatni, hogy tulajdonképpen ezt ők is direkt így akarták kezdettől fogva.

8, Simicska. Róla két dolgot lehet tudni. Utálja Orbánt. És szereti a pénzt. (Abba a konteóba most nem megyek bele, hogy igazából nem is utálja Orbánt és a G-DAY egy direkt előre eltervezett manőver a JOBBIK irányítás alá vételére - szerintem ez a konteó hülyeség, ilyen furmányosságot nem nézek ki se a FIDESZ -ből, se más pártból). Na szóval: mi a jobb Simicskának? Ha a koalíció feltételeként Orbánt elmozdítja a miniszterelnöki székből, hatalmas befolyásra tesz szert (hisz nélküle és a JOBBIK-pártja nélkül buktathatja az egész kormányt), újraélesztheti az évtizedek alatt már jól bejáratott FIDESZ -es pénzszivattyú-rendszerét és folytatja a saját, Simicska-birodalma építését. Elégtétel Orbánon, újra dől a lé és a befolyása nagyobb lesz, mint valaha.

Vagy pedig az a jobb Simicskának, ha inkább egy MSZP-P+DK+LMP koalíciót grundol meg? Akkor Orbán marad a FIDESZ első embere, nuku elégtétel (pláne ha később Viktor újra talpra áll), nuku pénz és nuku korrupció (az MSZP -sek még tán hagynák, de az LMP, Hadházy és azok az ellenzékiek, akik tényleg elkötelezettek a korrupció felszámolása mellett aligha hagynák, hogy Simicska újra három kanállal üljön a mézesbödön mellé, mint a régi szép időkben). Tulajdonképpen mit is nyerne Simicska a szivárvány-koalícióval? Kb. semmit.. (najó: nemes lesz a lelke és jó lesz a lelkiismerete.. de mint fentebb írtam, a tündérmesékből már kinőttem). Akárhogy törpölök, nekem az jön ki, hogy Simicskának sokkal jobb egy FIDESZ-JOBBIK koalíció, mint a szivárvány-társaság. Előbbi esetben ő lesz a Nagykutya. Utóbbi esetben meg kb. Senki (sőt, ha Hadházyék tényleg összehoznak valami komoly korrupció-ellenes hivatalt, akik nekiállnak az elmúlt 8 év disznóságainak, akkor Simicska is alaposan leizzadhat..).

9, S végül itt van Vona. Aki alatt az utóbbi hetek eseményei tükrében igencsak inog a szék. Elég csak megnézni a JOBBIK -os fórumokat, blogokat, ős-JOBBIK -os potentátokat.. a baloldali fordulattal túl sok ellenséget szerzett magának a saját pártján belül, a szavazói közében, stb. Vona a sorsát lényegében az április 8-i választásokhoz kötötte: ha a JOBBIK kimagaslóan szerepel és listán ill. egyéniben felül tudja múlni a 2014 -es eredményeket, akkor valószínűleg tudja stabilizálni a helyzetét. De ha nem lesz olyan fényes a győzelem, akkor én úgy gondolom, hogy Vonát a másodvonal le fogja váltani.

Hipotetikusan tegyük fel, hogy a JOBBIK nagy sikert arat és Vona helyzete is stabilizálódik. A kérdés, hogy egy relatív kisebbségbe szorult (s emiatt igencsak megszorult) FIDESZ tudna-e olyan ajánlatot tenni Vonának, amire ő rábólintana?

Szerintem igen. Mindez megegyezés kérdése. Jogi akadálya nem lesz, valószínűleg a FIDESZ+JOBBIK együtt elérné a 2/3 -ot, szóval a két párt együtt bármiben megalkudhat, bármi lepapírozható. Ha kell, átírják az Alkotmányt, a választási törvényt, Orbánból csinálhatnak köztársasági elnököt (kibővített jogkörrel), vagy különleges EU megbízottat (úgy is ott szeret tárgyalni). Ha Vona keményen tárgyal, akkor lehet akár miniszterelnök - bár ezt kevéssé tartom valószínűnek, inkább arra tippelek, hogy Lázár lenne az új miniszterelnök, Vonának egy vele szinte megegyező befolyású új pozíciót hoznának létre, JOBBIK megkapná a belügyet-hadügyet-bevándorlásügyet, csinálnának romaügyi minisztériumot, stb. A JOBBIK évtizedes ellenzékiség után végre valódi beleszólást kaphatna az ország dolgaiba (sokkal nagyobb befolyással, mint egy szivárvány-koalíció egyik tagjaként), + korlátlan anyagi erőforrást a párt megerősítésére. Mivel mind ideológiailag, mind programjaik és elképzeléseik tekintetében sok a hasonlóság a két párt között, ezért igazából gyorsan meg tudnak egyezni, ha a kampányban elpuffogtatott sérelmeket félre tudják tenni.
NFL55T 2018.04.05 16:04:57
(folytatás)

Az érdekek az elsők és ez mindkét pártnak win-win szituáció lenne. Hosszú távon persze Orbán abban reménykedne, hogy megcsinálja azt, amit anno Torgyánékkal - Vona meg elég beképzelt ahhoz, hogy bízzon benne, hogy vele ezt nem lehet. S ami az igazi Főnyeremény: a JOBBIK ezzel a koalíciós aktussal kikerül a karanténból, a FIDESZ kvázi konszolidálja őket, s ezzel út nyílik előttük a valódi néppártosodáshoz.

Az alternatíva pedig a JOBBIK számára? Beülni a szivárvány-koalícióba, Gyurcsány, Szanyi, Molnár és a többiek mellé? Velük egyeztetni, hétről-hétre újra és újra ölre menni? A JOBBIK -ot igazából nem lehet igazi europer - szellemiségnek nevezni, igazából tojnak ők a fékekre meg az ellensúlyokra, az alkotmányos minimumra, meg a demokratikus baloldal többi szép eszméjére. Kétlem, hogy a JOBBIK -os politikusok sírva fakadnának pl. a CEU bezárástól, szívük mélyén ők is rendpártiak, civil-ellenesek, gender és LMBTQ ellenesek, multikulti ellenesek, stb. Az autoretizmus sem áll távol tőlük, Orbán rendszerével is az a fő bajuk, hogy nem ők ülnek a csúcson. De amúgy a JOBBIK is hasonló hatalom-mechanizmusban gondolkodik (Karácsony erre utalt a március 15-i beszédében).

Vagyis: tulajdonképpen miért is akarna a JOBBIK aszisztálni ahhoz, hogy a baloldali pártok létrehozzák azt a bizonyos demokratikus, fékekkel és ellensúlyokkal telitűzdelt ideális europer rendszert? A JOBBIK és Vona elsősorban Hatalmat akar, hogy a maguk szája íze szerint alakítsák az ország dolgait. Ehhez pedig a FIDESZ -en keresztül vezet az út.

10, Végül pedig még egy utolsó érv, de ebben nem vagyok biztos (kérem cáfoljanak meg a nálam olvasottabbak). Az elmúlt hetekben láttam Gyurcsányt, aki kiállt és kereken kimondta: a választások után SEMMILYEN körülmények között nem lépünk koalícióra a FIDESZ -el. Karácsony is kiállt a pódiumra és ő is ugyanezt elmondta. Pár nappal később az LMP -s Szél Berni is belemondta a kamerába, hogy az LMP-FIDESZ koalíció kizárt. Az Együttnek pedig már évek óta ez a mantrája.

Viszont: én ilyen kijelentést Vona Gábor szájából még nem hallottam, se újságban nem olvastam, stb. Persze lehet tévedek és elkerülte a figyelmemet. Volt kb. 2 hete egy Vona interjú a Kálmán Olgával, amiben Olga többször és újra- és újra rákérdezett. Mármint hogy Vona kijelenti-e, hogy nem lesz FIDESZ-JOBBIK koalíció. Direkt figyeltem és Vona konzekvensen kitérő választ adott, minduntalan félrevitte a szót. Kálmán Olga kb. hatodik próbálkozásra aztán feladta. :-)

Ha valaki tud linket küldeni az ellenkezőjéről, akkor azt megköszönném. De nekem ez az egész dolog nem kerek. Félek tőle, hogy a baloldal végül irtózatosan pofára lesz ejtve. A JOBBIK sehol nem lép vissza. A taktikai szavazások miatt rengeteg baloldali szavazó át fog szavazni a JOBBIKRA, qrva sok töredékszavazatot ajándékozva Vona Gáboréknak. Miközben mindhárom baloldali párt ott táncol az 5 és 10% -os küszöbök közelében. Ha tényleg nagyon magas lesz a részvétel, így simán benne lehet a pakliban, hogy valamely baloldali párt végül kipottyan.

És ha az egésznek az lesz a vége, hogy ha nyögvenyelősen is, de sikerül 50%+1 mandátum alá nyomni a FIDESZ -t, akkor az minden idők legnagyobb pofára eséseként fog bevonulni a modern választások történetébe, hogy a demokratikus baloldali szavazók az átszavazásokkal kiejtik a saját pártjaikat, miközben megalapozzák a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíciót. Végülis Németországban is már vagy 20 éve egy nagykoalíció kormányoz, de ott legalább az egyik tag szociáldemokrata.

Persze mindez a fenti csupán találgatás és elmélkedés. Kéretik nem komolyan venni! De az érdekelne, hogy szerintetek van ráció a fentiekben vagy totál el vagyok tájolódva a magyar politikai életben?
NFL55T 2018.04.05 18:30:46
@s.mark: hát.. szerintem politikában nincs sem "örök harag", sem "örök barátság". A vezető politikusok pedig noha elsősorban az érzelmekre játszanak, de ők maguk hideg észérvek alapján, a pillanatnyi érdekeiknek megfelelően döntenek. Orbánt is a hideg pragmatizmusa emelte oda, ahol most van (magyarán, hogy nincsenek igazán elvei). Vona még messze van Orbántól, de láthatóan a "régi mentora" nyomdokait követi.

Na de mindegy, ne legyen igazam - legalábbis remélem. Mert ha a demokratikus baloldali pártok pofára esnek, végzetesen meggyengülnek az egyoldalú átszavazások közepette és mégis létrejön a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíció, akkor ezt a jobboldali tömböt 20 évig a Jóisten se váltja le a hatalomból.
• Az Orbán-féle nacionalista-populista jobboldal mind inkább kitúrja helyéből a nyugati kereszténydemokráciát, az unió a támogatások megvonásával akarja észhez téríteni a kormányfőt meg a hasonszőrűeket • A magyar miniszterelnök minden hájjal megkent, hataloméhes, nacionalista populista, aki…..
NFL55T 2018.04.05 14:08:51
Engem nem kimondottan érdekel a politika, igazából csak az utolsó 4-5 hétben próbálom követni az eseményeket, meg utánaolvasni az egyes pártok eddigi tevékenységeinek. Főbb vonalakban átnéztem a pártok programjait, napi szinten átmazsolázom a különböző színű médiumokat, blogokat, fórumokat - leginkább csak olvasóként. És most ott tartok, hogy leginkább csak az óriási zűrzavar van a fejemben.

Szerintem reális esélye van annak, hogy a FIDESZ csupán relatív többséget szerez, vagyis hogy nem jön nekik össze az 50%+1 fő mandátum többség. Namost itt hetek óta az egész ellenzéki sajtó azon pörög, hogy ezt követően létrejön az MSZP-P+DK+LMP+JOBBIK koalíció, együtt jól lebontják a NER-t és elszámoltatják azt akit el kell számoltatni. Aztán vagy szakértői kormány, vagy előrehozott választás, vagy ilyesmi.

Egy dolgot nem értek (és erről mintha mindenki megfeledkezne): Miért veszi mindenki 100% tutibiztosnak, kvázi készpénznek, hogy egy FIDESZ relatív többség esetén (azaz 50% alatti mandátummal) a JOBBIK inkább az MSZP-P+DK+LMP trióval koalázik és nem a FIDESZ -el?

Most biztosan lesznek páran akik lehurrognak, hogy milyen hülye vagyok már ennek feltételezésére is, de ha kicsit hátradőlök és hideg fejjel megpróbálom végiggondolni, akkor:

1, Mindkét párt echte jobboldali, retorikájában és image -ében számos hasonlósággal. Nemzeti zászlók, nemzeti érzelmek, nemzeti hujujúzás, nemzeti rongyrázás.

2, Tucatnyi "közös ügy" van, amelyben a FIDESZ és a JOBBIK programja fedi egymást: határontúli magyarok kérdése, állampolgárság, migránskérdés, kvóta-hozzáállás, külpolitika (keletre dörgőlődzés, EU- és nyugat kritika), romaügyek, központosított (poroszos) oktatáspolitika, rendpártiság, stb. Nálam olvasottabbak biztosan hosszabban tudnák sorolni, annyit viszont még is észreveszek, hogy kb. minden harmadik JOBBIK -os interjúban elhangzik, hogy "a FIDESZ lenyúlta a JOBBIK programját és azt valósította meg". És azért ebben van némi igazság.

3, Bár Vona elkezdte balra húzni a csónakot (cukisodás), de a JOBBIK és FIDESZ szavazói között szerintem még ma is elég nagy az átjárás. És ez baromi sokat számít, mert egy dolog a pár hetes/hónapos kampány, de hosszú távon egy párt se mehet szembe a saját szavazói akaratával. Ha a TV -ben egy JOBBIK -os szavazó nyilatkozik, akkor számomra sokkal inkább úgy tűnik, hogy gondolkodásmódban közelebb áll a mai FIDESZ -hez, mint pl. a DK -s Gyurcsányhoz, vagy az MSZP -s Molnárhoz/Szanyihoz.

3/b.: Az előző ponthoz kiegészítés: a JOBBIK olyannyira megosztott ebben a kérdésben, hogy már-már pártszakadás hangulat kezd eluralkodni. Egy rahedli ős-JOBBIK -os Fővezér egyenesen a FIDESZ mellett kampányol (Morvai és társai).

4, Nem hiszek a tündérmesékben, pláne a politika világával kapcsolatban. Érdekek vannak és végső soron mindenki saját magának kapar (ez nagyon jól látszik a teljes ellenzék elmúlt hetekben bemutatott Ki-Lép-Vissza és Ki-Lesz-A-Hibás c. showműsorából is). Az egy dolog, hogy a JOBBIK most, a kampányban mit kommunikál, milyen harcosan küzd a FIDESZ -el. Meg a FIDESZ is a JOBBIK -al. Aztán április 9-én meg úgyis az érdekek döntenek majd. Az idősebbek talán emlékeznek még a 98-as választásokra, amikor is Torgyán Józsi vezette FKGP és Orbán Viktor FIDESZ -e úgy ütötte egymást, mint a répát, én megesküdtem volna, hogy ha ezt a két vezetőt bezárnák egy szobába egymás torkát vágnák át.. aztán amikor a "szitu úgy hozta" szépen kézenfogva és EGYÜTT sétáltak át a virágos réten. Az persze más kérdés, hogy pár évvel később Orbán mégiscsak likvidálta Torgyán bácsit, de az már egy másik történet. A lényeg, hogy mindkét politikus akkora hátraarcot csinált a pár nappal korábbi egymás masszív szapulásához képest, hogy csak pislogtam ki a fejemből. Ilyenek a politikusok.

5, Ha a FIDESZ -nek csak 1-2-3 mandátum hiányzik a kormányzóképes többséghez, akkor a nyakam teszem rá, hogy fognak találni olyan JOBBIK -os képviselőt, aki hajlandó lesz átülni. Vagy elvi okokból, vagy egyszerűen megveszik kilóra. Az egyenes gerinc ritka tulajdonság a parlamentben (oldaltól függetlenül ezt gondolom), a 30-50 képviselős JOBBIK frakcióban lesz olyan, aki "rádumálható" és mint tudjuk, van az a pénz, amitől korpásodik az ember haja. Pénz=pozíció=hatalom=lehetőség. Mi a jobb? Busásan megfizetve 4 évig a mézesbödön mellett (sőt: benne! :-) ülni, vagy 1 év becsületes jogalkotást követően a mandátumról önként lemondani? És ezt most tessék magyar-átlag-politikusi fejjel, szívvel és gerinccel végiggondolni..

6, Ha a FIDESZ mégjobban kikap és jóval több, akár 5-10-15 mandátum is kell a kormánytöbbséghez, akkor persze tényleges FIDESZ-JOBBIK koalíció szükséges. Miért is olyan lehetetlen ez? Három irányból is közelíthetjük a kérdést: a Szavazók, Simicska és Vona szemszögéből.
NFL55T 2018.04.05 14:09:55
(folytatás)

7, A Szavazóknak (JOBBIK & FIDESZ) szerintem simán be lehetne adni, le lehetne kommunikálni. A fő narratíva adja magát: igaz, hogy komoly problémák vannak a másik partner pártjával, de hát itt a migráns-invázió, a haza végveszélyben, az Armaggedon ott furakodik befelé a déli határ dróthálói között és Brüsszel már tenderezteti a vonatokat, amelyekkel százezerszámra fogja ideküldeni a vad, szinesbőrű hordákat. Magyarország végveszélyben, Mohács és Trianon kutyaf*sza volt ahhoz képest, ami most jön. Ilyen szituban muszáj félretenni a régi sérelmeket, s a két nemzeti párt mély sóhajtással egymás kezébe csapva a szükség órájában aláírja a stabil és tutibevándorlás-ellenes közös kolalíciós kormányzás papírjait. Szerintem ezt max. másfél-két hónap alatt le lehet a választókkal kommunikálni, a profi tömegmédia, a FIDESZ -es propaganda kicsit elkezdi fényezni a JOBBIK -ot, a JOBBIK -os médiumok megbocsájóbban nyilatkoznak a FIDESZ -ről (lesz közös belföldi ellenség is: a bal-lib-soros gaz áruló pártjai) és mire véget ér a nyári uborkaszezon meg ideér az iskolakezdés, addigra a Szavazók nemcsak hogy megbékélnek a helyzettel, de a legtöbben azt fogják hangoztatni, hogy tulajdonképpen ezt ők is direkt így akarták kezdettől fogva.

8, Simicska. Róla két dolgot lehet tudni. Utálja Orbánt. És szereti a pénzt. (Abba a konteóba most nem megyek bele, hogy igazából nem is utálja Orbánt és a G-DAY egy direkt előre eltervezett manőver a JOBBIK irányítás alá vételére - szerintem ez a konteó hülyeség, ilyen furmányosságot nem nézek ki se a FIDESZ -ből, se más pártból). Na szóval: mi a jobb Simicskának? Ha a koalíció feltételeként Orbánt elmozdítja a miniszterelnöki székből, hatalmas befolyásra tesz szert (hisz nélküle és a JOBBIK-pártja nélkül buktathatja az egész kormányt), újraélesztheti az évtizedek alatt már jól bejáratott FIDESZ -es pénzszivattyú-rendszerét és folytatja a saját, Simicska-birodalma építését. Elégtétel Orbánon, újra dől a lé és a befolyása nagyobb lesz, mint valaha.

Vagy pedig az a jobb Simicskának, ha inkább egy MSZP-P+DK+LMP koalíciót grundol meg? Akkor Orbán marad a FIDESZ első embere, nuku elégtétel (pláne ha később Viktor újra talpra áll), nuku pénz és nuku korrupció (az MSZP -sek még tán hagynák, de az LMP, Hadházy és azok az ellenzékiek, akik tényleg elkötelezettek a korrupció felszámolása mellett aligha hagynák, hogy Simicska újra három kanállal üljön a mézesbödön mellé, mint a régi szép időkben). Tulajdonképpen mit is nyerne Simicska a szivárvány-koalícióval? Kb. semmit.. (najó: nemes lesz a lelke és jó lesz a lelkiismerete.. de mint fentebb írtam, a tündérmesékből már kinőttem). Akárhogy törpölök, nekem az jön ki, hogy Simicskának sokkal jobb egy FIDESZ-JOBBIK koalíció, mint a szivárvány-társaság. Előbbi esetben ő lesz a Nagykutya. Utóbbi esetben meg kb. Senki (sőt, ha Hadházyék tényleg összehoznak valami komoly korrupció-ellenes hivatalt, akik nekiállnak az elmúlt 8 év disznóságainak, akkor Simicska is alaposan leizzadhat..).

9, S végül itt van Vona. Aki alatt az utóbbi hetek eseményei tükrében igencsak inog a szék. Elég csak megnézni a JOBBIK -os fórumokat, blogokat, ős-JOBBIK -os potentátokat.. a baloldali fordulattal túl sok ellenséget szerzett magának a saját pártján belül, a szavazói közében, stb. Vona a sorsát lényegében az április 8-i választásokhoz kötötte: ha a JOBBIK kimagaslóan szerepel és listán ill. egyéniben felül tudja múlni a 2014 -es eredményeket, akkor valószínűleg tudja stabilizálni a helyzetét. De ha nem lesz olyan fényes a győzelem, akkor én úgy gondolom, hogy Vonát a másodvonal le fogja váltani.

Hipotetikusan tegyük fel, hogy a JOBBIK nagy sikert arat és Vona helyzete is stabilizálódik. A kérdés, hogy egy relatív kisebbségbe szorult (s emiatt igencsak megszorult) FIDESZ tudna-e olyan ajánlatot tenni Vonának, amire ő rábólintana?

Szerintem igen. Mindez megegyezés kérdése. Jogi akadálya nem lesz, valószínűleg a FIDESZ+JOBBIK együtt elérné a 2/3 -ot, szóval a két párt együtt bármiben megalkudhat, bármi lepapírozható. Ha kell, átírják az Alkotmányt, a választási törvényt, Orbánból csinálhatnak köztársasági elnököt (kibővített jogkörrel), vagy különleges EU megbízottat (úgy is ott szeret tárgyalni). Ha Vona keményen tárgyal, akkor lehet akár miniszterelnök - bár ezt kevéssé tartom valószínűnek, inkább arra tippelek, hogy Lázár lenne az új miniszterelnök, Vonának egy vele szinte megegyező befolyású új pozíciót hoznának létre, JOBBIK megkapná a belügyet-hadügyet-bevándorlásügyet, csinálnának romaügyi minisztériumot, stb. A JOBBIK évtizedes ellenzékiség után végre valódi beleszólást kaphatna az ország dolgaiba (sokkal nagyobb befolyással, mint egy szivárvány-koalíció egyik tagjaként), + korlátlan anyagi erőforrást a párt megerősítésére. Mivel mind ideológiailag, mind programjaik és elképzeléseik tekintetében sok a hasonlóság a két párt között, ezért igazából gyorsan meg tudnak egyezni, ha a kampányban elpuffogtatott sérelmeket félre tudják tenni.
NFL55T 2018.04.05 14:11:02
(folytatás)

Az érdekek az elsők és ez mindkét pártnak win-win szituáció lenne. Hosszú távon persze Orbán abban reménykedne, hogy megcsinálja azt, amit anno Torgyánékkal - Vona meg elég beképzelt ahhoz, hogy bízzon benne, hogy vele ezt nem lehet. S ami az igazi Főnyeremény: a JOBBIK ezzel a koalíciós aktussal kikerül a karanténból, a FIDESZ kvázi konszolidálja őket, s ezzel út nyílik előttük a valódi néppártosodáshoz.

Az alternatíva pedig a JOBBIK számára? Beülni a szivárvány-koalícióba, Gyurcsány, Szanyi, Molnár és a többiek mellé? Velük egyeztetni, hétről-hétre újra és újra ölre menni? A JOBBIK -ot igazából nem lehet igazi europer - szellemiségnek nevezni, igazából tojnak ők a fékekre meg az ellensúlyokra, az alkotmányos minimumra, meg a demokratikus baloldal többi szép eszméjére. Kétlem, hogy a JOBBIK -os politikusok sírva fakadnának pl. a CEU bezárástól, szívük mélyén ők is rendpártiak, civil-ellenesek, gender és LMBTQ ellenesek, multikulti ellenesek, stb. Az autoretizmus sem áll távol tőlük, Orbán rendszerével is az a fő bajuk, hogy nem ők ülnek a csúcson. De amúgy a JOBBIK is hasonló hatalom-mechanizmusban gondolkodik (Karácsony erre utalt a március 15-i beszédében).

Vagyis: tulajdonképpen miért is akarna a JOBBIK aszisztálni ahhoz, hogy a baloldali pártok létrehozzák azt a bizonyos demokratikus, fékekkel és ellensúlyokkal telitűzdelt ideális europer rendszert? A JOBBIK és Vona elsősorban Hatalmat akar, hogy a maguk szája íze szerint alakítsák az ország dolgait. Ehhez pedig a FIDESZ -en keresztül vezet az út.

10, Végül pedig még egy utolsó érv, de ebben nem vagyok biztos (kérem cáfoljanak meg a nálam olvasottabbak). Az elmúlt hetekben láttam Gyurcsányt, aki kiállt és kereken kimondta: a választások után SEMMILYEN körülmények között nem lépünk koalícióra a FIDESZ -el. Karácsony is kiállt a pódiumra és ő is ugyanezt elmondta. Pár nappal később az LMP -s Szél Berni is belemondta a kamerába, hogy az LMP-FIDESZ koalíció kizárt. Az Együttnek pedig már évek óta ez a mantrája.

Viszont: én ilyen kijelentést Vona Gábor szájából még nem hallottam, se újságban nem olvastam, stb. Persze lehet tévedek és elkerülte a figyelmemet. Volt kb. 2 hete egy Vona interjú a Kálmán Olgával, amiben Olga többször és újra- és újra rákérdezett. Mármint hogy Vona kijelenti-e, hogy nem lesz FIDESZ-JOBBIK koalíció. Direkt figyeltem és Vona konzekvensen kitérő választ adott, minduntalan félrevitte a szót. Kálmán Olga kb. hatodik próbálkozásra aztán feladta. :-)

Ha valaki tud linket küldeni az ellenkezőjéről, akkor azt megköszönném. De nekem ez az egész dolog nem kerek. Félek tőle, hogy a baloldal végül irtózatosan pofára lesz ejtve. A JOBBIK sehol nem lép vissza. A taktikai szavazások miatt rengeteg baloldali szavazó át fog szavazni a JOBBIKRA, qrva sok töredékszavazatot ajándékozva Vona Gáboréknak. Miközben mindhárom baloldali párt ott táncol az 5 és 10% -os küszöbök közelében. Ha tényleg nagyon magas lesz a részvétel, így simán benne lehet a pakliban, hogy valamely baloldali párt végül kipottyan.

És ha az egésznek az lesz a vége, hogy ha nyögvenyelősen is, de sikerül 50%+1 mandátum alá nyomni a FIDESZ -t, akkor az minden idők legnagyobb pofára eséseként fog bevonulni a modern választások történetébe, hogy a demokratikus baloldali szavazók az átszavazásokkal kiejtik a saját pártjaikat, miközben megalapozzák a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíciót. Végülis Németországban is már vagy 20 éve egy nagykoalíció kormányoz, de ott legalább az egyik tag szociáldemokrata.

Persze mindez a fenti csupán találgatás és elmélkedés. Kéretik nem komolyan venni! De az érdekelne, hogy szerintetek van ráció a fentiekben vagy totál el vagyok tájolódva a magyar politikai életben?
Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem beszélek részletesen a bizonytalansági tényezőkről sem. Helyette elmondom, hogy - mindezek tudatában - én…..
NFL55T 2018.04.05 11:41:14
(folytatás)

7, A Szavazóknak (JOBBIK & FIDESZ) szerintem simán be lehetne adni, le lehetne kommunikálni. A fő narratíva adja magát: igaz, hogy komoly problémák vannak a másik partner pártjával, de hát itt a migráns-invázió, a haza végveszélyben, az Armaggedon ott furakodik befelé a déli határ dróthálói között és Brüsszel már tenderezteti a vonatokat, amelyekkel százezerszámra fogja ideküldeni a vad, szinesbőrű hordákat. Magyarország végveszélyben, Mohács és Trianon kutyaf*sza volt ahhoz képest, ami most jön. Ilyen szituban muszáj félretenni a régi sérelmeket, s a két nemzeti párt mély sóhajtással egymás kezébe csapva a szükség órájában aláírja a stabil és tutibevándorlás-ellenes közös kolalíciós kormányzás papírjait. Szerintem ezt max. másfél-két hónap alatt le lehet a választókkal kommunikálni, a profi tömegmédia, a FIDESZ -es propaganda kicsit elkezdi fényezni a JOBBIK -ot, a JOBBIK -os médiumok megbocsájóbban nyilatkoznak a FIDESZ -ről (lesz közös belföldi ellenség is: a bal-lib-soros gaz áruló pártjai) és mire véget ér a nyári uborkaszezon meg ideér az iskolakezdés, addigra a Szavazók nemcsak hogy megbékélnek a helyzettel, de a legtöbben azt fogják hangoztatni, hogy tulajdonképpen ezt ők is direkt így akarták kezdettől fogva.

8, Simicska. Róla két dolgot lehet tudni. Utálja Orbánt. És szereti a pénzt. (Abba a konteóba most nem megyek bele, hogy igazából nem is utálja Orbánt és a G-DAY egy direkt előre eltervezett manőver a JOBBIK irányítás alá vételére - szerintem ez a konteó hülyeség, ilyen furmányosságot nem nézek ki se a FIDESZ -ből, se más pártból). Na szóval: mi a jobb Simicskának? Ha a koalíció feltételeként Orbánt elmozdítja a miniszterelnöki székből, hatalmas befolyásra tesz szert (hisz nélküle és a JOBBIK-pártja nélkül buktathatja az egész kormányt), újraélesztheti az évtizedek alatt már jól bejáratott FIDESZ -es pénzszivattyú-rendszerét és folytatja a saját, Simicska-birodalma építését. Elégtétel Orbánon, újra dől a lé és a befolyása nagyobb lesz, mint valaha.

Vagy pedig az a jobb Simicskának, ha inkább egy MSZP-P+DK+LMP koalíciót grundol meg? Akkor Orbán marad a FIDESZ első embere, nuku elégtétel (pláne ha később Viktor újra talpra áll), nuku pénz és nuku korrupció (az MSZP -sek még tán hagynák, de az LMP, Hadházy és azok az ellenzékiek, akik tényleg elkötelezettek a korrupció felszámolása mellett aligha hagynák, hogy Simicska újra három kanállal üljön a mézesbödön mellé, mint a régi szép időkben). Tulajdonképpen mit is nyerne Simicska a szivárvány-koalícióval? Kb. semmit.. (najó: nemes lesz a lelke és jó lesz a lelkiismerete.. de mint fentebb írtam, a tündérmesékből már kinőttem). Akárhogy törpölök, nekem az jön ki, hogy Simicskának sokkal jobb egy FIDESZ-JOBBIK koalíció, mint a szivárvány-társaság. Előbbi esetben ő lesz a Nagykutya. Utóbbi esetben meg kb. Senki (sőt, ha Hadházyék tényleg összehoznak valami komoly korrupció-ellenes hivatalt, akik nekiállnak az elmúlt 8 év disznóságainak, akkor Simicska is alaposan leizzadhat..).

9, S végül itt van Vona. Aki alatt az utóbbi hetek eseményei tükrében igencsak inog a szék. Elég csak megnézni a JOBBIK -os fórumokat, blogokat, ős-JOBBIK -os potentátokat.. a baloldali fordulattal túl sok ellenséget szerzett magának a saját pártján belül, a szavazói közében, stb. Vona a sorsát lényegében az április 8-i választásokhoz kötötte: ha a JOBBIK kimagaslóan szerepel és listán ill. egyéniben felül tudja múlni a 2014 -es eredményeket, akkor valószínűleg tudja stabilizálni a helyzetét. De ha nem lesz olyan fényes a győzelem, akkor én úgy gondolom, hogy Vonát a másodvonal le fogja váltani.

Hipotetikusan tegyük fel, hogy a JOBBIK nagy sikert arat és Vona helyzete is stabilizálódik. A kérdés, hogy egy relatív kisebbségbe szorult (s emiatt igencsak megszorult) FIDESZ tudna-e olyan ajánlatot tenni Vonának, amire ő rábólintana?

Szerintem igen. Mindez megegyezés kérdése. Jogi akadálya nem lesz, valószínűleg a FIDESZ+JOBBIK együtt elérné a 2/3 -ot, szóval a két párt együtt bármiben megalkudhat, bármi lepapírozható. Ha kell, átírják az Alkotmányt, a választási törvényt, Orbánból csinálhatnak köztársasági elnököt (kibővített jogkörrel), vagy különleges EU megbízottat (úgy is ott szeret tárgyalni). Ha Vona keményen tárgyal, akkor lehet akár miniszterelnök - bár ezt kevéssé tartom valószínűnek, inkább arra tippelek, hogy Lázár lenne az új miniszterelnök, Vonának egy vele szinte megegyező befolyású új pozíciót hoznának létre, JOBBIK megkapná a belügyet-hadügyet-bevándorlásügyet, csinálnának romaügyi minisztériumot, stb. A JOBBIK évtizedes ellenzékiség után végre valódi beleszólást kaphatna az ország dolgaiba (sokkal nagyobb befolyással, mint egy szivárvány-koalíció egyik tagjaként), + korlátlan anyagi erőforrást a párt megerősítésére. Mivel mind ideológiailag, mind programjaik és elképzeléseik tekintetében sok a hasonlóság a két párt között, ezért igazából gyorsan meg tudnak egyezni, ha a kampányban elpuffogtatott sérelmeket félre tudják tenni.
NFL55T 2018.04.05 11:43:41
(folytatás)

Az érdekek az elsők és ez mindkét pártnak win-win szituáció lenne. Hosszú távon persze Orbán abban reménykedne, hogy megcsinálja azt, amit anno Torgyánékkal - Vona meg elég beképzelt ahhoz, hogy bízzon benne, hogy vele ezt nem lehet. S ami az igazi Főnyeremény: a JOBBIK ezzel a koalíciós aktussal kikerül a karanténból, a FIDESZ kvázi konszolidálja őket, s ezzel út nyílik előttük a valódi néppártosodáshoz.

Az alternatíva pedig a JOBBIK számára? Beülni a szivárvány-koalícióba, Gyurcsány, Szanyi, Molnár és a többiek mellé? Velük egyeztetni, hétről-hétre újra és újra ölre menni? A JOBBIK -ot igazából nem lehet igazi europer - szellemiségnek nevezni, igazából tojnak ők a fékekre meg az ellensúlyokra, az alkotmányos minimumra, meg a demokratikus baloldal többi szép eszméjére. Kétlem, hogy a JOBBIK -os politikusok sírva fakadnának pl. a CEU bezárástól, szívük mélyén ők is rendpártiak, civil-ellenesek, gender és LMBTQ ellenesek, multikulti ellenesek, stb. Az autoretizmus sem áll távol tőlük, Orbán rendszerével is az a fő bajuk, hogy nem ők ülnek a csúcson. De amúgy a JOBBIK is hasonló hatalom-mechanizmusban gondolkodik (Karácsony erre utalt a március 15-i beszédében).

Vagyis: tulajdonképpen miért is akarna a JOBBIK aszisztálni ahhoz, hogy a baloldali pártok létrehozzák azt a bizonyos demokratikus, fékekkel és ellensúlyokkal telitűzdelt ideális europer rendszert? A JOBBIK és Vona elsősorban Hatalmat akar, hogy a maguk szája íze szerint alakítsák az ország dolgait. Ehhez pedig a FIDESZ -en keresztül vezet az út.

10, Végül pedig még egy utolsó érv, de ebben nem vagyok biztos (kérem cáfoljanak meg a nálam olvasottabbak). Az elmúlt hetekben láttam Gyurcsányt, aki kiállt és kereken kimondta: a választások után SEMMILYEN körülmények között nem lépünk koalícióra a FIDESZ -el. Karácsony is kiállt a pódiumra és ő is ugyanezt elmondta. Pár nappal később az LMP -s Szél Berni is belemondta a kamerába, hogy az LMP-FIDESZ koalíció kizárt. Az Együttnek pedig már évek óta ez a mantrája.

Viszont: én ilyen kijelentést Vona Gábor szájából még nem hallottam, se újságban nem olvastam, stb. Persze lehet tévedek és elkerülte a figyelmemet. Volt kb. 2 hete egy Vona interjú a Kálmán Olgával, amiben Olga többször és újra- és újra rákérdezett. Mármint hogy Vona kijelenti-e, hogy nem lesz FIDESZ-JOBBIK koalíció. Direkt figyeltem és Vona konzekvensen kitérő választ adott, minduntalan félrevitte a szót. Kálmán Olga kb. hatodik próbálkozásra aztán feladta. :-)

Ha valaki tud linket küldeni az ellenkezőjéről, akkor azt megköszönném. De nekem ez az egész dolog nem kerek. Félek tőle, hogy a baloldal végül irtózatosan pofára lesz ejtve. A JOBBIK sehol nem lép vissza. A taktikai szavazások miatt rengeteg baloldali szavazó át fog szavazni a JOBBIKRA, qrva sok töredékszavazatot ajándékozva Vona Gáboréknak. Miközben mindhárom baloldali párt ott táncol az 5 és 10% -os küszöbök közelében. Ha tényleg nagyon magas lesz a részvétel, így simán benne lehet a pakliban, hogy valamely baloldali párt végül kipottyan.

És ha az egésznek az lesz a vége, hogy ha nyögvenyelősen is, de sikerül 50%+1 mandátum alá nyomni a FIDESZ -t, akkor az minden idők legnagyobb pofára eséseként fog bevonulni a modern választások történetébe, hogy a demokratikus baloldali szavazók az átszavazásokkal kiejtik a saját pártjaikat, miközben megalapozzák a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíciót. Végülis Németországban is már vagy 20 éve egy nagykoalíció kormányoz, de ott legalább az egyik tag szociáldemokrata.

Persze mindez a fenti csupán találgatás és elmélkedés. Kéretik nem komolyan venni! De az érdekelne, hogy szerintetek van ráció a fentiekben vagy totál el vagyok tájolódva a magyar politikai életben?
NFL55T 2018.04.05 13:36:52
@Pedró27: " A jobbikosok viszont nem fognak átszavazni, ugye."

Hát ez az. Az egész ellenzéki média hetek óta a taktikai átszavazás narratíváját erősíti, ezért tutibiztos, hogy sok baloldali szavazó fog a vidéken legesélyesebb JOBBIK jelöltekre szavazni. Ez akár 1 millió plusz töredékszavazatot is jelenthet a JOBBIK -nak, ami igazából egy nagy masniba kötött ajándékként is felfogható a demokratikus oldal felől.

Visszafelé ez már döcögősebb. A JOBBIK médiumok hetek óta azt az üzenetet tolják, hogy "szavazz a JOBBIK -ra, váltsuk le a FIDESZ -t", a Simicska-JOBBIK -os Hír TV alsó sávjában is folyamatosan csupa JOBBIK -ost ajánlgatnak, mint a legesélyesebb jelölt. Bár nem reprezentatív, de az ismeretségi körömben lévő JOBBIK -osok (amúgy mereven Gyurcsány-ellenesek) mind a saját pártjuk jelöltjére akarnak voksolni. Ami persze valahol érthető is: minden körzetben ott lesz az állva maradt JOBBIK -os jelölt, miért is tennének másként..?

A baloldal ebből lehet nagyon csúnyán fog végül kijönni.

Na mindegy.. akárhogy is lesz, én már nem bánnám, ha hétfő lenne, mert már nagyon teli a hócipőm ezzel az egész hajcihővel.. Mindkét (mindhárom? mindnégy?) oldal 200% -al tolja a mantráit, hetek óta nem lehet egy normális újságcikket olvasni, a környezetemben egyre több ember esze mén el a harci láz közepette.. besz*rás ami már itt megy.
Ha egy vezető pontosan tisztában van azzal, hogy a választók 60%-a határozottan elutasítja, ő mégis kétharmados többséggel próbálja rájuk erőltetni magát és az illiberális hülyeségeit elképzeléseit, akkor az a vezető semmiképpen nem egy nagy formátumú politikus, főleg nem államférfi, hanem egy…..
NFL55T 2018.04.04 22:13:49
(folytatás)

Az érdekek az elsők és ez mindkét pártnak win-win szituáció lenne. Hosszú távon persze Orbán abban reménykedne, hogy megcsinálja azt, amit anno Torgyánékkal - Vona meg elég beképzelt ahhoz, hogy bízzon benne, hogy vele ezt nem lehet. S ami az igazi Főnyeremény: a JOBBIK ezzel a koalíciós aktussal kikerül a karanténból, a FIDESZ kvázi konszolidálja őket, s ezzel út nyílik előttük a valódi néppártosodáshoz.

Az alternatíva pedig a JOBBIK számára? Beülni a szivárvány-koalícióba, Gyurcsány, Szanyi, Molnár és a többiek mellé? Velük egyeztetni, hétről-hétre újra és újra ölre menni? A JOBBIK -ot igazából nem lehet igazi europer - szellemiségnek nevezni, igazából tojnak ők a fékekre meg az ellensúlyokra, az alkotmányos minimumra, meg a demokratikus baloldal többi szép eszméjére. Kétlem, hogy a JOBBIK -os politikusok sírva fakadnának pl. a CEU bezárástól, szívük mélyén ők is rendpártiak, civil-ellenesek, gender és LMBTQ ellenesek, multikulti ellenesek, stb. Az autoretizmus sem áll távol tőlük, Orbán rendszerével is az a fő bajuk, hogy nem ők ülnek a csúcson. De amúgy a JOBBIK is hasonló hatalom-mechanizmusban gondolkodik (Karácsony erre utalt a március 15-i beszédében).

Vagyis: tulajdonképpen miért is akarna a JOBBIK aszisztálni ahhoz, hogy a baloldali pártok létrehozzák azt a bizonyos demokratikus, fékekkel és ellensúlyokkal telitűzdelt ideális europer rendszert? A JOBBIK és Vona elsősorban Hatalmat akar, hogy a maguk szája íze szerint alakítsák az ország dolgait. Ehhez pedig a FIDESZ -en keresztül vezet az út.

10, Végül pedig még egy utolsó érv, de ebben nem vagyok biztos (kérem cáfoljanak meg a nálam olvasottabbak). Az elmúlt hetekben láttam Gyurcsányt, aki kiállt és kereken kimondta: a választások után SEMMILYEN körülmények között nem lépünk koalícióra a FIDESZ -el. Karácsony is kiállt a pódiumra és ő is ugyanezt elmondta. Pár nappal később az LMP -s Szél Berni is belemondta a kamerába, hogy az LMP-FIDESZ koalíció kizárt. Az Együttnek pedig már évek óta ez a mantrája.

Viszont: én ilyen kijelentést Vona Gábor szájából még nem hallottam, se újságban nem olvastam, stb. Persze lehet tévedek és elkerülte a figyelmemet. Volt kb. 2 hete egy Vona interjú a Kálmán Olgával, amiben Olga többször és újra- és újra rákérdezett. Mármint hogy Vona kijelenti-e, hogy nem lesz FIDESZ-JOBBIK koalíció. Direkt figyeltem és Vona konzekvensen kitérő választ adott, minduntalan félrevitte a szót. Kálmán Olga kb. hatodik próbálkozásra aztán feladta. :-)

Ha valaki tud linket küldeni az ellenkezőjéről, akkor azt megköszönném. De nekem ez az egész dolog nem kerek. Félek tőle, hogy a baloldal végül irtózatosan pofára lesz ejtve. A JOBBIK sehol nem lép vissza. A taktikai szavazások miatt rengeteg baloldali szavazó át fog szavazni a JOBBIKRA, qrva sok töredékszavazatot ajándékozva Vona Gáboréknak. Miközben mindhárom baloldali párt ott táncol az 5 és 10% -os küszöbök közelében. Ha tényleg nagyon magas lesz a részvétel, így simán benne lehet a pakliban, hogy valamely baloldali párt végül kipottyan.

És ha az egésznek az lesz a vége, hogy ha nyögvenyelősen is, de sikerül 50%+1 mandátum alá nyomni a FIDESZ -t, akkor az minden idők legnagyobb pofára eséseként fog bevonulni a modern választások történetébe, hogy a demokratikus baloldali szavazók az átszavazásokkal kiejtik a saját pártjaikat, miközben megalapozzák a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíciót. Végülis Németországban is már vagy 20 éve egy nagykoalíció kormányoz, de ott legalább az egyik tag szociáldemokrata.

Persze mindez a fenti csupán találgatás és elmélkedés. Kéretik nem komolyan venni! De az érdekelne, hogy szerintetek van ráció a fentiekben vagy totál el vagyok tájolódva a magyar politikai életben?
NFL55T 2018.04.04 22:48:00
@Larry Silverstein: hát akárhogy is lesz, én már nem bánnám, ha hétfő lenne, mert már nagyon teli a hócipőm ezzel az egész hajcihővel.. Mindkét (mindhárom? mindnégy?) oldal 200% -al tolja a mantráit, hetek óta nem lehet egy normális újságcikket olvasni, a környezetemben egyre több ember esze mén el a harci láz közepette.. besz*rás ami már itt megy.
NFL55T 2018.04.04 22:58:29
@Larry Silverstein: " Ami biztos nem lesz: elszámoltatás "

Igaz. :-(