Regisztráció Blogot indítok
Adatok
punkloss

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdetben a közgazdászok erősen idegenkedtek a politika világának megértésétől. A politikai döntéshozatalt egyfajta fekete dobozként kezelték, és csak elvi szinten beszéltek dilemmákról, átváltásokról. Úgy gondolták, hogy a közgazdász dolga az, hogy a döntéshozók elé…..
Szoktunk siránkozni azon, hogy törvényhozóink mennyire korlátozottan értik, hogyan is működik a pénzügyi rendszer és a monetáris politika. Ilyenkor van bennünk valami ködös szégyenérzet, máshol biztosan egészen másképp van. Nos, az amerikai Kongresszusban is ülnek vicces…..
Daron Acemoglu írásait már sokszor idéztük ebben a blogban, elismeréssel, időnként - valljuk be - csodálattal. Természetesen nem mindenki ért velünk egyet. Ha ezt a véleményt jól értelmezzük, akkor a Rajk szakkollégium Neumann-díjával és a John Bates Clark medállal…..
punkloss 2009.12.20 09:43:32
@ricardo: Ez igaz, de ennél azért színvonalasabban is lehet kritizálni. Persze ahhoz az kell, hogy a kritikus szerző tudja miről beszél. Egy-egy tanulmányból kiragadni egy-egy változót és arról elmondani, hogy milyen "álmatematikai" nem tűnik nehéznek. Nekem úgy tűnik, hogy jelen szerző teljes mértékben félreértelmezi a matematikai és az ökonometriai módszerek szerepét.

Itt egy színvonalasabb kritika:
www.prickly-paradigm.com/paradigm4.pdf
bár, Török akadémikus szerint ő is álmatematikusnak számít, ha jól értem.
Ha jól számoljuk, a legtöbb bevezető makro kurzuson éppen mostanában esik a legtöbb szó a pénzkínálatról és a monetáris politika hatásmechanizmusáról. Aki valóban éppen itt tart, az sokat meríthet ebből a posztból. ..
punkloss 2009.11.28 13:49:23
@ricardo:
Dehát pontosan azért fog csökkenni a kamatláb, mert a pénztől nem lehet "megszabadulni". Nem értem miért ne nőhetne vagy csökkenhetne általában a pénzkereslet (pl. ha nagyobb inflációt várunk). Az, hogy az általunk összességében tartott pénz nem tud változni a pénzkínálat változatlanságát jelenti, nem a pénzkeresletét. Az pedig, hogy annyit tartunk, amennyit tartani akrunk, csak azt jelenti, hogy egyensúlyban a kínált mennyiség és a keresett mennyiség megegyezik.
A közgadászok ugyan imperalisták, szeretik, ha ők nyomulhatnak át más területekre, de azt nem fogják szeretni, ha egy nem-közgazdász nyeri el az ő díjukat. Levitt szerint irigy értetlenség várható. Ő mindenesetre igazolja önnön predikcióját...
Avagy mások még szenvedélyesebben vitáznak. Jeffrey Sachs szerint felháborító, hogy vannak, akik szerint a segélyek romboló hatásúak, miközben ők maguk nem tagadják meg a külső segítséget, ha, mondjuk, saját taníttatásukról van szó."The big opponents of aid today are…..
punkloss 2009.05.30 13:00:57
@katszila: Igen kösz, láttam már. Ahhoz képest -- nekem legalábbis úgy tűnik -- nagyon kevéssé ismert itthon, hogy olyanok, mint Buchanan, Sen, vagy Shleifer ódákat zengtek róla. Én például csak nagyon későn és szinte véletlenül hallottam róla először.
Buiter szerint még a környezetvédelmi érv sem áll meg. Az autónak nemcsak a használata, a gyártása is környezetszennyező. Sőt, az csak igazán...
punkloss 2009.04.15 07:18:18
@perro morado: Igaz, de én a szennyezés csökkentésének költségére gondoltam. Ha azt gondoljuk, hogy a szennyezés olyan költség, amit az egyének nem vesznek figyelembe, akkor a szennyezést kell költségessé tenni, aztán hagyni az egyéneket, hogy válasszanak az alternatív megoldások közük. És nem biztos, hogy az új autó vásárlását választanák. Ezért nem értem miért lenne jó egyetlen lehetséges megoldást támogatni.
Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma, a piac önszabályozó mechanizmusai nem válthatják ki az állami szabályozást. A válság következtében visszafordulhat a globalizáció és újjáépülhetnek a…..
punkloss 2009.03.17 14:36:02
@ToMorgan: Most meg a versenyelőnyt nem értem.
Konzervatórium Bohém élet 2008.06.12 12:10:00
Szlovákiai összefoglalónk után jöjjön egy rövid csehországi konzervatív-libertariánus kitekintő. Az előző poszttól kissé eltérően, nem csak think-tankokról lesz szó.   Noha Csehország nem rendelkezik akkora think-tank állománnyal, mint Szlovákia, szellemi befolyásuk…..