Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retrográf

15 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal zenekar szerethető is legyen, és ne csak sikeres? Boldog család, csupa móka, miért ne szólna Carson Coma? – hangzik a jól ismert kérdés, ez pedig nagyjából egy mondatban össze is foglalja a Carson Comás srácokat: fiatalok, kellően bohémok, viccesek, és ez által…..
Valószínűleg sokan – legalábbis én biztosan – örültem az elején annak, hogy több időt kell itthon töltenem a következő időszakban, még akkor is, ha a helyzet se nem kellemes, se nem választott, mindenesetre igyekeztem a „jó oldalát” nézni a dolognak. Ez a varázs persze gyorsan elillant, és elég…..
Az internet vitathatatlan előnye, hogy felfoghatatlan nagyságú archívumból válogathatunk kedvünkre. Egykori szegedi egyetemistaként, illetve azóta szegedi lakosként természetesen kíváncsian böngészem a (leginkább fekete-fehérben) megmaradt emlékmorzsákat; az elérhető épületfotók, tájképek vagy éppen…..
Kripl Maria Anna néven látta meg a napvilágot a Komárom-Esztergom megyei Ászáron a Nemzeti Színház nagyasszonya, akinek nemcsak színpadi szerepei, hanem élete is tele volt izgalmakkal. A Retrográf blog néhány érdekességgel emlékezik meg a születésnapos Jászai Mariról. Ő alakította elsőként az antik…..
1945. február hatodikán született Robert Nesta Marley, a reggae és a rasztafári kultúra egyik ikonja, és talán legismertebb úttörője. Nem egyszerűen csak énekes vagy zenész, hanem egy modern próféta is, aki színpadra vitte hitét és tanításait akkor is, ha ez majdnem az életébe került. Életútja bár…..
A most következő négyes lista slágerei bizonyára túl sok újdonságot nem rejtenek abból a szempontból, hogy szinte mindenki ismeri őket. De vajon hányan tudják, hogy az ikonikus I Will Always Love You nem is Whitney Houston száma? És ha nem, akkor mégis kié?  1. I Love Rock N Roll Ezt a dalt…..
Mindenkinek az életében vannak olyan filmek, amelyeket nem lehet elégszer megnézni. Számomra ebbe a kategóriába esik a Brian élete is: egy örökzöld klasszikus, amit időről időre újra előveszek, és századjára is ugyan olyan jót nevetek a poénjain. Ráadásul mindez nem…..
Izgatottan vártam a ma délutánt, hogy kézbe vehessem az előhívatott negatívot. Izgatottságom oka egyrészt annak volt betudható, hogy a tekercsen rejlő képek egy számomra fontos és kedves utazás emlékeit őrzik, másrészt annak, mert ez volt az első japán fotómasinám teszttekercse, így benne volt a…..
Retrográf 2019.01.04 15:55:08
Kedves Hozzászólok! Köszönöm mindenkinek a kommenteket. Igyekszem válaszolni, illetve kiegészíteni pár dolgot. Tegezni fogok mindenkit, ezért elnézést, ha esetleg valakit zavarna.
@Viszlát és kösz a halakat valóban, igazad van, hogy nem ad semmit hozzá a képekhez, hogy filmre lett fotózva. Ez egyszerűen élményt ad, egy olyat, amire vagy vágyik valaki, vagy nem, ez ízlés kérdése, viszont egyetértek @TBone -al, valóban többre becsüli ezeket az ember, nem kerülnek a meghajtó mélyére.
@Fotósképző először is abban igazad van, filmre fotózni nem gazdaságos, de messze nem 8-10 000 forintomba került, ennél azért jóval olcsóbb szerencsére. Mindamellett, mint minden hobbinak, ennek is ára van, ha "ingyen" akarok fotózni, ott a telefonom, illetve a digitális tükörreflexes gépem, használom is mindkettőt napi szinten, csak épp másra. Eddig teljesen manuális gépekkel fotóztam (Smena Symbol, Kiev4, Praktica BMS), ezt kimondottan "lazításképp" próbáltam ki. Azért erről írtam, mert az olvasók nagy része - gondolom - nem rendelkezik fotós tudással, nem is feltétlen ajánlanék például egy Zenit-E-t arra, hogy az ember ismerkedjen ezzel a világgal, mert több kudarc fogja érni, mint siker (erről lehet írok később egy külön cikket is). Egy mondatban magamról: én valamennyi fotós tudással kezdtem el filmre fotózni, pont azért, hogy átérezzem egy exponálás súlyát, mert digitális géppel (vagy akár telefonnal) körülbelül 20 másodperc alatt elfotóz az ember egy tekercsnyi képkockát.
@Treff Bubi Fujinál lett scannelve, én nem nyúltam hozzá utólag a fotókhoz.
Összegezve tehát, én úgy gondolom hogy a filmes fotózást lehet szeretni, meg izgalmasnak találni, meg lehet nem szeretni és macerásnak találni. Én például sosem tudnék gobelinezni, de ha valaki ebben találja meg magát, szerintem az egy remek dolog, kellenek hobbik az ember életébe. :)
A Fortepan gyűjteményét lapozgatva számos kedves, érdekes és mókás képet lehet találni arról, hogyan is ünnepelték felmenőink az új esztendőt. Az óév utolsó napján különös üzenete van ezeknek a képeknek: az egyéni számvetés mellett kitekinthetünk és akár párhuzamot állíthatunk, mennyit változott a…..
Ausztráliától-Angliáig egy kis Fiattal   Az első részt ITT nézhetitek meg. Az ausztrál Bruce Thomas és Stuart Harper nem mindennapi utazása folytatódik. 1969 tavaszán járunk, a két kalandor Iránba érkezett:..
A téli hidegben hajlamosak vagyunk bezárkózni a meleg lakásba. Ezek a napok remek lehetőséget adhatnak arra, hogy átrendezzük az otthonunkat vagy akár barkácsoljunk egy kicsit. Íme pár ötlet, amivel még egyedibbé teheted a lakásod!   1. Asztali ébresztőóra Mára a legtöbb lakásból eltűntek ezek…..
A kvarc technológiának köszönhetően az említett árszegmensben bőven találhatunk megbízható elemes órát, viszont ha valaki ragaszkodna a hagyományos, mechanikus megoldásokhoz, akkor sem kell feltétlen mélyen a zsebébe nyúlnia, bizonyos kompromisszumokkal viszont számolni kell.…..
Aki valaha fotózott filmre, az bizonyára tudja, hogy néha egészen érdekes (vagy nevezzük nevén: szürreális) eredmény születhet egy-egy ártalmatlannak szánt fotóból. Legutóbbi tekercsemen a 24 kockából 9 élte túl, de így is tartogatott izgalmakat. Novemberig kellett várnom,…..
Filmre fotózni sosem volt olcsó, sőt, mai szemmel nézve rendkívül körülményes is volt – ráadásul egy rossz mozdulattal akár az egész tekercset odavághattuk, rajta a nyaraláson készült képekkel. Mégis, ezeknek a fotóknak megvan a maga varázsuk. Vagy mindezt csak a nosztalgia mondatja velünk? Érdemes…..
Retrográf Kedves Olvasó! 2018.03.27 22:07:08
Itt hamarosan egy Blog indul. Ha érdekelnek a retro dolgok, mindenképpen nézz vissza valamikor!  ..