Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ydeGhuech

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    "Jézus feltámadása a kereszténység hitének olyan tartóoszlopa, melyet, ha megingatunk, az egész felépítmény dőlne össze." - írja Zsengellér József református teológus a Test és lélek című írásában. Valóban így van, a kereszténység mindent egy lapra, a húsvéti ünnepkörre tett fel. Jómagam nem…..
ydeGhuech 2018.03.27 00:08:41
Szeretteink!
Hálát adok a Szentháromság Istennek ezért a vitáért, még a nemtelen megfogalmazásokért is, mellyel akár a magam gyarló indulatosságára is ráismerhetek.
Isten segítségét kérve, távol szeretném tartani magam az indulattól, szelíd szóval szeretném inteni azokat, kiket az ismeret, meg az Ő(ami Urunk Jézus Krisztus) ismeretének, hiánya gerjeszt indulatokra s hirtelen véleményekre.
Nem a reklám helye, de szeretném javasolni mindenki figyelmébe a Jézus dosszié c. könyvet, amit egy jogász végzettségű, amerikai bűnügyi tudósító írt. Szándéka volt az amerikai bűnügyi bizonyításban alkalmazott módszerekkel igazolni az Evangéliumokban leírtak valótlanságát, az általa kiragadott példák szerint.
Az első dolog: a tanuk szavahihetősége. Ugye sokakban felmerül, miért is nem írják le az evangelisták egyformán a történteket, H'szen ott voltak, szemtanuk voltak, nemde?!. Amerikában, ha a bíróságon a tanuk szórol-szóra egyformán állítanak valamit, akkor a bíróság összebeszélésért bizony kizárja őket a további eljárásból.
De ne legyünk jogászok, egy balesetet mindenki egy oldalról, egy szemszögből lát? Ugyebár nem.
Szóval el kell olvasni, mert sok újabb történeti bizonyíték, korismeret stb.található benne, ami a szerző eredeti szándékával szemben, éppen a történelmi Jézus életét igazolja.
De, a feltámadás hogyanját a szerző sem tudja elvetni se állítani. A tényt azonban ismerjük, a tény a nyitott sír, mit kétségbe nem lehet vonni, az amerikai bizonyítási eljárás szerint sem.
Furcsa, de az eredetileg Jézusban, az Evangéliumban, kétkedő szerző végül is hitetlenségét elveszti....s megtér, Krisztust, mint megváltóját elfogadva.(L. Saulus-Paulus: kár neked az ösztöke ellen rugódozni).
Meg is jelent e könyv apologetikája, éppen egy Amerikába került hazánkfia tollából ott(talán Vermes vezetéknevű), aki konvertitából visszafordulva ősei vallására, cáfolgatja a Jézus dosszié szerzőjének bizonyításait.(Ez hazánkban nem jelent meg). A bökkenő, hogy utoljára ősei vallását újra megtaláló, s Krisztust cáfoló szerző úgy nyilatkozik, hogy az ő Istene a természetben van, ott tudja felfogni stb. Félve írom le, a Teremtő, hogy' beszél magáról népének, s milyen szankciókat ígér a Róla másként gondolkodóknak. Így aztán a szerző szándéka, számomra, hiteltelen.
Mielőtt azonban a történelmi Krisztus bizonyíthatóságából és bizonyítottságából nyernénk s várnánk( s mi rosszabb) tennénk kötelezővé a hitet, jól kell, hogy értsük a hit szó értelmét. Erre mifelénk ez úgy hangzik -rövidítve- a hit ismeret, és Isten Igéje iránti bizalom.Bízom Benne, mert megismertette magát..velem!. Az Ige, az ige(logosz) a testté lételét jelenti. Bővebben a János Evangéliuma első sorai.Tehát a Szentírás(Ó-és Újszövetség ) maga Jézus, s nekünk Ő jelenik meg az Írásban, s ha hittel elfogadjuk vezet, véd és oltalmaz minket-s hogy bonyolultabb legyen a kép-Szent Lelke által.
Feltámadt-e tehát Krisztus? Csak Pál apostol szavaival lehet válaszolni:Ha a Krisztus fel nem támadt hiábavaló a ti hitetek..(érdemes megkeresni a Bibliában).
Azért, nem baj, ha Bach János Sebestyén Passióit meghallgatjuk, magyar szövegkönyvvel a kezünkben.
Mindenkinek boldog és áldott ünneplést kívánok Nagypéntekre és a Feltámadás ünnepére!
PS
A nyitott test nélküli sír létrejöttében sem érdemes bakkalódni, s hogy miért? Hát kik is őrizték a sírt, és milyen indokkal??