Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EMÁJSZIKSZ

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben országszerte, mi több világszerte az ELIOS botránytól hangos a média, addig Nagyatádon csend honolt a honi LED lámpák körül. A hallgatás látszólag érthető, hiszen az „országos fővilágosító” neves cége (ELIOS) nem járt városunkban, s be sem világított. Városvezetőnk szerint egy sikeres…..
EMÁJSZIKSZ 2018.03.13 19:36:10
Kedves Bakos Úr !
...hát Nagyatádra is eljutottak a LED lovagok?
Arra gondoltam, hogy úgysem lehet ez a történet igaz, a MI PISTÁNK nem venne részt ilyen dologban...Persze , a NÉPSZAVA cikk már gyanús volt, mert ugye az kiabál akinek a háza ég. Miért nem nyilatkozott a többi település is, ahol ilyen jellegű pályázatot nyertek?
Habár az utóbbi időben nem a legjobb oknyomozó újságírónak lenni, ezért csak inkognitóban a világhálón fellelhető infókat próbáltam meg összeszedni, és a következő - remélem nem költői-kérdések merültek fel bennem:
1. Nagyatád Város Honlapján miért csak 201o-ig terjedő időszakra találhatóak meg a közbeszerzési pályázatos szerződések?
2.Az EU-s pályázatokról szóló adatoknál miért a 2010-2013.évekről szóló pályázatoknál szerepel a 2015-ös közvilágítási pályázat?
3.Miért maradt ki 133 db világítótest cseréje?
A fent hivatkozott tájékoztatóban az szerepel, hogy 1637 db lámpatest van a városban ebből 1504-et kell cserélni.Csak nem az a bizonyos nettó 150.millió Ft-os meghívásos eljárást engedélyező közbeszerzési határ miatt?
4.Miért nem hívták meg ajánlattételre a közvilágítást a pályázat idejében is üzemeltető szervezetet?
5. HA a nyertes csurgói cég üzemelteti az új 1504 db lámpát a maradék 133-aki üzemelteti?
Miért nem lehet látni a weboldalon a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó szerződést is?(ahol kint van a hulladékos, buszos,ivóvizes stb. szerződés a honlapon)
Lehet, hogy ez az ügy már eltörpül az országos ügyek mellett, de nettó 150 millió az már szemmel jól látható összeg, amit elköltöttek a város világításáras. Ennek ellenére még jó pár hely van a városban ahol egyáltalán nincs közvilágítás. (Pl.Somogyszobi út)
Folytatom a nyomozást és talán kiderül az igazság.
Kedves Bakos Úr, vigyázzon magára.......
EMÁJSZIKSZ 2018.03.20 22:23:27
Kedves Bakos Úr !
A kérdéseim a világhálón keringenek, válasz nem érkezik senkitől !(Megjegyzem,sok ismerőssel beszélgettem a témáról,olvasták a blogot, de nem kommentelik, mert van féltenivalójuk?!!Ezt most nem boncolgatom)
Tovább folytattam a kutatást,elolvastam több száz oldalas tanulmányt, a Dél Dunántúli Regionális Energia Stratégiát,a Somogy Megyei Területfejlesztési Tervezés-t(2014-2020)és csak annyit találtam a nagyatádi járásra vonatkozóan, hogy az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai költségét szükséges csökkenteni.
A közvilágítási villamos energia csökkentésről egy szót sem írnak, sehol sem...
Aztán ,kezembe akadt a Somogyi Hírlap 2000.május 11-i száma, amiben arról tudósította Bíró Mária a nagyatádiakat, hogy több mint 1300 db régi higanygőz lámpát cserélnek ki a Tungsram Schréder szakemberei,hogy helyette korszerű GAZDASÁGOSABB világítótesteket szereljenek fel."A teljes korszerűsítésre 56 millió forintot költ most el az önkormányzat,azért, hogy a mostaninál olcsóbb legyen a város esti világítása.A korszerű lámpatestek ugyanis annyival kevesebb áramot fogyasztanak, hogy a mostani 24 millió forintos közvilágítási költség 8 millió forinttal csökken.Így a keletkező megtakarításból fizetik vissza a 40 millió forintos bankhitelt, amit kedvezményes kamatra kapott a város". Idézet vége.
Vajon milyen meggondolásból kellett lecserélni 15 évvel a beruházás és 10 évvel a hitel visszafizetése után 150 millió +ÁFA költségért a város közvilágítását?
Bakos úr blogjában bemutatott közvilágítási költségekben hol látszik a 8 milliós megtakarítás? Hol van a 2015-ös LED-es megtakarítás?Hol van a nagyatádi adófizetők pénzén 2000.évben felszerelt 1300 db lámpatest?(Amit ugye átszereltek LED-esre!)
Ami tény, hogy az Európai Uniós támogatással elkészült közvilágítás közel sincs olyan minőségű,mint a korábbi volt.
Két villanyoszlop között sötét,megvilágítatlan foltok vannak.Foglalkozott valaki a nátrium lámpa és a LED lámpa fényerejének vizsgálatával(lm)?

Miért csak 1 kivitelezőt hívott meg az önkormányzat?

Elhiszem, hogy nem került "annyiba" a LEd-es lámpa mint a Elios-os városokban, de tényleg ahhoz kell viszonyítani? Tényleg csak 1 olyan kivitelező van az országban, aki megfelel a pályázati előírásoknak?
Na, jó nem idegesítem magam tovább !!
Remélem, valaki összeszedi és megvizsgálja ezeket az olcsóbb :)kivitelezésű pályázatokat, kideríti, hogy miért csak 2-3 cég(Vilkor Kft.Enerin Kft...) jöhetett szóba ezeknél a beruházásoknál,hogy lehetett, hogy egymás alvállalkozói voltak.. stb.

Kedves Bakos Úr,mi jön még???
EMÁJSZIKSZ 2018.03.23 22:18:02
Kedves Bakos Úr !
A Közbeszerzés.hu oldalról letöltöttem a Nagyatád Város KEOP-5-5.0/K/14-2014-0061 pályázathoz csatolt kivitelezői szerződést és a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó szerződést.
Az össz projektre elnyert összeg bruttó 189 millió forint.
Az 15054 lámpa fel-leszerelése stb.bruttó 175 millió forint. A szerződés szerint ebben az összegben bent van az is,hogy a kivitelező 60 hónap jótállási kötelezettség vállalt a felszerelt lámpatestek zavartalan üzemeltetésére.Tehát, ha meghibásodik,nem világít a közvilágítás a kivitelező csurgói cég 60 hónapig- azaz 5 évig ingyen ki kell,hogy javítsa,cserélje,elhárítsa a hibát.
Aztán van a pályázat szerinti nyertes üzemeltetési szerződés bruttó 15 millió forintért, ami arról szól,hogy ezért az összegért (évi 3 millió ) az csurgói cég üzemelteti 60 hónapig(5 évig) az 1714 db lámpatestet.Az én olvasatomba tehát 210 db lámpa (amit,ugye nem most szereltek fel) öt éves üzemeltetése bruttó 15 millió forintba kerül ?
A korábbi üzemeltető(E-ON?) mennyiért végezte el ezt a feladatot?

Bakos Úr, Önnek jó kapcsolatai vannak, nem kéne ezt az önkormányzati képviselőktől megtudakolni?
Vagy ez még mindig nem éri el az inger küszöböt?

Sem a sötétség,sem a hanyag pénzköltés...

Egyébként, azt olvastam, hogy más -szintén sötétbe borult-településeken, civil szerveztek kezdeményezték a pályázati anyagok átvizsgálását.

...hamarosan a sötétség?