Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pájaro

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Téli szemle 2020.01.19 15:54:16
Bejártam a Kútfői dűlőt szombaton ebéd után - csodás séta volt az egyébként barátságtalanul hideg, ködös időben. A mászkálás során erős trágyaszagot éreztem, lehet, hogy valamelyik szomszédom szerves trágyázott, vagy a vaddisznók találtak új WC-t maguknak a szomszéd erdőben - de a szőlőben nem volt…..
Az eddigi években azt figyeltem meg, hogy a lehető legkevesebb beavatkozás mellett hogyan fejlődik a bor a pincében. Így aztán a boraink eleinte ígéretesek, aztán szépek voltak, majd végül elöregedtek és meghaltak. Az érési folyamatot végig kísérve rengeteg tapasztalatot szereztem. Nagyon fontos:…..
Pájaro 2018.03.06 18:29:39
Néhány gondolat...
A szőlő Mint minden növény céljának a mag beérését tekinti, az másodlagos a növény szempontjából hogy a gyümölcs érett e vagy nem. Valahogy úgy működik hogy ha kevesebb gyümölcsöt terem akkor eléri a célját azzal hogy az állatok megeszik mert finom, ha viszont sokat terem lehet hogy nem eszik meg mindet de eleget ahhoz hogy a magot tovább juttassák. Ezeket a tulajdonságokat kihasználva tudjuk úgy manipulálni a növényt hogy a számunkra megfelelő érettségi gyümölcs teremjen.
Itt arra gondolok, hogy nagyon vegetatív növény esetében érett de zöld ízű és színű termést ad ha vissza fogjuk a vegetációt kevesebb lomb lesz az a gyümölcs érettebb ízű lesz. És persze a kettő véglet között az átmenetek a lényegesek.
A derítéshez pedig az alapelvek.
Deríteni azért kell hogy fizikai tisztaságot kapjunk vagy pedig valamilyen hibát óhajtunk eltüntetni.
Minél egészségesebb a szőlő és minél tisztább mustot erjesztünk annál tisztább ízű bort kapunk.
Ezeknél a boroknál általában elég egy fizikai tisztítás általában bentonittal ,esetleg kiegészítve csersav zselatinnal. Minél bonyolultabb a bor, áztatással, seprővel erjesztéssel,túlérett szőlőnél Ugyan be viszünk pozitív elemeket is a borba Viszont sok olyan anyag is belekerül például a polifenolok ami később problémát okoz.
Ilyenkor kell hozzányúlni javító derítéssel, különböző fehérjék alkalmasak erre .
Az öregedéshez csak egy varázsszót fűznék hozzá: redoxpotenciál....