Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lemon_juice

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A hódmezővásárhelyi választást követően rendszerváltó hangulatba került az ország, nem csak kormányváltóba. Egyértelmű, hogy az Istenadta népnek nem lesz elég a korrupt fideszes politikai kalandoroktól megszabadulni április 8-án, mert éppúgy elutasítják az előző kormányok fehérgalléros…..
Lemon_juice 2018.03.02 19:50:57
A magyar politikus azért korrupt mert megengedi a rendszer. Ha kimegy Angliába élni, dolgozni akkor nem korrupt mert az a rendszer nem engedi (olyan mértékben mint nálunk). Ezért kell a rendszerváltás. A kétkamarás parlament ehhez nélkülözhetetlen, de nem elég. Az kellene, hogy a külön szisztéma szerint történjen a parlamenti -alsó ház képviselői választás és a felső házi választás. Az alsóház csak végrehajtói hatalommal rendelkezhetne. Azon versenghetnének csak az ott ülő pártpolitikusok, hogy ki mennyit tesz az országért. Erről nyilvános felsőházi értékelés készülhetne négy évenként. Projekt szemléletű kormányzást kellene bevezetni: választások után a kormány vállalásokat tenne, pl. mennyi utat épít, mennyi intézményt újit fel, mennyire csökkenti a szegénységet, munkanélküliséget, stb. , mindegyikere projektet nyitnának. A kormányciklus végén a felsőház készítene egy független értékelést és a lakosság elé terjesztené, mi valósult meg, hogyan , milyen eredmények születtek, mi nem valósult meg, miért nem valósult meg. Mennyivel más politikai légkör lenne , nem ? Ezen felül a kétkamarás parlament segítségével megvalósítható lenne, hogy a kormány nem alkot törvényeket, csak javasatot tesz a felsőháznak. Ott független képviselők, jogászok, gazdasági szakemberek ülhetnének csak, akiket objektív elbírálású (alkalmassági alapon) pályázat útján vennének fel alsóházi ciklusokat átívelő ciklusba. Így még ha kétharmada lenne az alsóházban valamelyik pártnak, akkor sem tudná borítani a rendszer működését.
Ezen felül a független intézmények vezetőit (MNB, kincstár, NAV, Számvevőszék, Médiahatóság, stb.) szintén a felsőház nevezné ki objektív pályázat útján. Így a haverok nem tudnák betölteni a kulcsfontosságú intézmények vezető pozícióit.
Ezzel megvalósítható lenne a hatalmi ágak szétválasztása:

- alsóházban a kormány végrehajt
- felsőház törvényeket alkot
- bíróság jogot értelmez és szolgáltat

Ez több száz éve működik az angolszász demokráciákban. Nálunk még soha nem működött. Pedig ezt kellene megvalósítani, mert ez szolgálná az ország fejlődését.
A feudális haveri rendszer az ország pusztulásához vezetett a történelmünk során sokszor. Azért lett Tanácsköztársaság és annyi kommunista az országban, mert elviselhetetlen volt a feudális hűbérúri réteg harácsolása és a munkásosztály nyomora közötti szakadék. Ez aztán felkeléshez vezetett ami rengeteg magyar életébe került, népességvesztés, Trianon, területvesztés.
Nem kéne ebből tanulni ? A feudális rendszer nem az ország érdekét szolgálja. Miért jó nekünk ha egy szűk réteg nagyon gazdag ? Nézzük meg Ausztriát, Svédországot. Erős, tehetős középosztály, alacsony szegénység, jóléti élhető állam , erős kiegyenlítő rendszer működik mindkét országban.
Nem ezt kellene célul kitűzni ? Azon kellene a kormányoknak dolgozni, hogyan szélesítse ki a jólétet minden állampolgár számára.
Ha ki tudnánk alakítani egy olyan jól szervezett politkiai felépítményt, ami kétharmad álló, korrupció álló, diktatúra álló, akár több száz éven át, akkkor elindulhatna az ország a felzárkózás útján. A felsőházi elszámoltatás biztosíthatná, hogy arra törekedjen a kormány, hogy a rendelkezésére álló erőforrásokból minél többet hozzon ki az ország javára. Ha nem , ott a felsőházi tükör és bukhat, átveheti a helyét egy igéretesebb társaság. Igy nem kellene rettegnie az állapolgárnak, hogy jön valamilyen párt, alakul egy kormány aztán elkezd valami teljesen mást csinálni, mint amit igért. A felsőház tudná garantálni, hogy akkor lapátra kerülnek. Ezért lenne fontos a projekt szemléletű kormányzás bevezetése.
Sok-sok pénz kellen költeni egy átfogó országos projekt kezelő kormányzati szoftver létrehozására. Ebbe minden település beírhatná az igényét beárazva. Utak felújítása, csatornázás, iskolák , kórházak, intézmények felújítása, közlekedés fejlesztése stb, stb. mindent ami a környezetükben igény. Állítom akár harmincévre elegendő költségvetést össze lehetne írni országosan. Nahát ebből vállalhatnának a kormányok teendőket. Aztán a választók majd megkérdezhetik, miért épül annyi stadion amikor nincs elég működő CT. Elég hamar kibukna ha valamelyik kormány rossz irányba menne. Illetve megválasztanák e egyáltalán ha a választások előtti vállalásaikban az lenne, hogy 15 stadion építenek ebből egyet Horvátországban egyet pedig Szlovákiában , meg Iránban vesznek majd ingatlant, Tadzsikisztánban pedig Magyar kereskedőházat üzemeltetnek adófizetői pénzen.