Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Qwermm

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Szégyellik, hogy elvesztették a munkájukat, csődbe ment a házasságuk, vagy adósságaik vannak. Feladják identitásukat, a névtelenségben keresnek menedéket. Lena Mauger és Stéphane Remael francia író és fotós szerzőpáros a The Vanished: The Evapored People of Japan című könyvükben írnak azokról az…..
Érdekes cikk jelent meg a Joule oldalain, amely az elmúlt harminc év történéseit veszi számba, amelyek a napelemek fajlagos árának drasztikus csökkenését tett lehetővé. A cikk szerint nem véletlen, hogy jelenleg a napelemek az elektromos energiatermelés egyik legolcsóbb változatát képviselik, de…..
Qwermm 2020.03.17 12:48:11
@molnibalage: A napelempark is egy befektetés, mint minden más. A többi erőműhöz képest ráadásul elég gyorsan megépíthető. Ez meg is látszik. Akkor fektetnek be amikor éppen megéri, vagy épp nincs jobb befektetési ötletük. Most éppen alacsony az olajár, hiányzó kapacitások nemigen vannak, az ingatlanárak meg az egekben. Nálunk meg még meg is adóztatják rendesen ha valaki ilyesmire vetemedik. Szóval épp nincs szezonja. Majd ha valamelyik oligarchánk megépíti a Nemzeti Napelemgyárat, akkor lesz.

Igazán nagy lökést az adhatna ha megoldódna a tárolás problémája. A jelenlegi kedvencem még mindig a beton, de vannak már érdekes ötletek a láthatáron.
qubit.hu/2018/08/28/itt-az-energiatarolas-jovoje-a-beton
Qwermm 2020.03.19 18:16:48
@GyMasa: Van ott egy pár amivel megvágnak ha napelemet veszel az áfán kívül is. Ott volt a környezetvédelmi termékdíj, aztán az elosztói teljesítménydíj ami jelenleg még nulla, inkább csak egy fenyegetés a jövőre nézve.
A beton több mint valószínű hogy nem pont olyan lesz mint a képen és nem is (tömör) betonból lesz, mert a cement kapásból borítaná is a CO2 egyenleget. A lényeg az energiatárolás módja. Eddig csak a víz terjedt el amit írtál, de annak csak bizonyos helyeken van esélye és ott is csak korlátozottan. Van mondjuk még egy érdekes ötlet, a nagy mélységben légzsákokkal kiszorított víz mint energiatároló. Sajnos szintén csak korlátozottan bevethető, de megér egy misét.
A mechanikus energiatároló viszont bárhol telepíthető, bármekkora teljesítménnyel, csak hely kell neki és valamilyen súly. Törmelék, szikla, homok... az akkumulátorokkal ellentétben nincs benne semmi drága vagy környezetszennyező alapanyag. De hogy tényleg abban a formában valósulna meg mint a videón, azt én is kétlem.
Qwermm 2020.04.01 21:52:24
@GyMasa: Igen átszámoltam már mikor a cikket olvastam, mert túl szépnek tűnt ez a darus megoldás. De az ilyen gyors tárolóknak nem is az lenne acélja, hogy hosszú ideig üzemeltessék a rendszert, hanem hogy stabilizálják a megújulók (nap, szél) okozta kisebb kilengéseket. Így kevésbé terhelné a rendszert. Egy egység állhatna egy 10-20 tonnás súlyból, egy motorból/generátorból és egy nagy gödörből vagy épületből ami némi emelési magasságot biztosít. És persze kellene belőle jó néhány hogy értelme is legyen.
A rendszerváltás után néhány évvel jártam az orvosira. De míg mások a praktizálásra készülődtek céltudatosan, én sokáig csak nézegettem, hová is csöppentem, és kifejezetten sok időt szöszöltem olyan hiábavaló elméleti tantárgyak könyveinek olvasgatásával, mint például bioetika. A legtöbb…..
Egyre többször hallható az építtetőktől új építésnél vagy felújításnál az a kívánság, hogy azért telepítenének hőszivattyú + napelem rendszert, mert szeretnék “lenullázni” a hőszivattyú alacsony áramfogyasztását. Előzőnél sokkal gyakrabban merül fel az, hogy fűtsünk árammal - tudva azt, hogy még…..
A K-Monitor és román partnerszervezete, a Funky Citizens tavaly májusban kezdte vizsgálni a szülészeti hálapénz jelenségét Magyarországon és Romániában. Tavaly már szerveztünk egy műhelybeszélgetést a témáról, most pedig blogposzt-sorozatba kezdünk, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és…..
Qwermm 2020.01.14 12:21:10
@VT Man: "...akkor ugye nem is sok egy orvosnak a 10 ezer."

De az. Azért fizetem a TB-t, hogy abból fizessék az orvost. Semmi kedvem duplán fizetni, főleg azért nem hogy ezzel fenntartsak egy amúgy erősen rohadófélben lévő velejéig korrupt rendszert.
Qwermm 2020.01.14 13:02:24
@Haloperidol: "Reklamálj akkor a kormánynál a hálapénz miatt. Az orvos/más eü dolgozó nem kap piaci béreket legálisan. Adóból vagy saját zsebből, így vagy úgy, meg kell fizetni a magas színvonalú munkát. "

Nagyjából szerintem eltaláltam mit szeretnének, de tartom hogy nem lesz belőle semmi.
24.hu/fn/gazdasag/2020/01/14/orvosok-beremeles/
Qwermm 2020.01.14 16:17:04
@Nancsibacsi: "Szóval lehet itt bért emelni, mert van miből - csak először a tolvajoktól szabaduljunk meg."

Rendszerszintű korrupcióról van szó, ami ráadásul társadalmilag elég nagy elfogadottságnak örvend, ahogy ezt sok hozzászólás is bizonyítja. Ezenkívül ne hidd, hogy ennyi fizetésért bármelyik is Magyarországon maradna. Szépen megtiplizne a maradék jó része is, a rendszer meg végleg összeomlana mielőtt még hozzákezdhetnének az átalakításnak. És már kész is a kormányválság. Szóval csak lépésenként: először fizuemelés és az egyéb finanszírozási rések betömése, aztán nagyon vaskos pénzbüntetések kiszabása, ha az sem segít jöhet a letöltendő. Viszont akkor a korrupció minden fajtáját így kellene kezelni hogy társadalmilag elfogadtatható legyen, ez meg ugye a jelenlegi kormánnyal teljesen kizárt. (Nem, nem a baloldalt reklámozom, velük se lenne sokkal tisztább a rendszer, ehhez tényleg alaposan rendet kellene rakni mindenhol)