Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kokilla

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új építésű lakások körüli anomáliákról külön blogot lehetne nyitni. Átadás után a szavatosság alól kibúvó, eltüntetett project cégektől kezdve a rendezetlen társasházi jogi helyzetig, a pénzzel eltűnő, félkész házat maga mögött hagyó, csaló építtetőig sok…..
Kokilla 2006.12.06 10:21:46
Sziasztok!

Én épületgépész mérnökként (tervező) dolgozom, és már kért fel barátom tanácsadásra amikor újépítésű lakásba költöztek. Nem olyan egyszerű tanácsot adni egy kész rendszerre, de azért nyilván megérheti, ha teljesen egyértelmű dolgok derülnek ki. Én sem látok be a falba/padlóba, így az ott vezetett csöveket sem tudom megvizslatni hogy pl. leszigetelték-e. A kazánról meg tudtam mondani hogy gagyi olasz noname, de attól még elműködik (egyedi fűtésűek voltak).
Sejteni lehetett (anno mondtam is) hogy penészedni fog a fala, ha nem szellőztetnek eleget (annyit meg nehéz nyitogatni az ablakot amennyit kéne), mert új, tökéletes zárású ablakokat raktak be. Az építész dolga sem sokkal egyszerűbb, hiszen Ő sem lát bele, hogy hol hagytak úgynevezett hőhidakat, vagyis olyan felületet, amelyen át a hő el tud távolzni és a felületi hőmérséklete hidegebb mint a környezete (ez az egyik oka a nedvesedésnek).
Nagyjábóli közelítést lehet adni a helyszínen, hogy elé-e a radiátorfelület hogy kifűtse a helyiséget, de ez általában nem szokott gond lenni (illetve nem ez).
A villanyászokról nem tudok nyilatkozni, de nem hiszem hogy sokkal okosabbak lennének egy kész házban, mivel csak egy részét látják Ők is (igaz, a fontosabb részeket).

Szóval mindenképpen hasznos kikérni szakember véleményét, ezt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, de én személy szerint nem írnék alá semmilyen felelőséget a szakvéleményemben, mivel nem látok a falakba, nem tudom hogy szigetelték, mit is csináltak, mekkora csővel mennek...stb. (iszonyat kivitelezések léteznek, az ember nem is hinné, pedig de)