Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szejler

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem is lepődtem meg azon, hogy Fábry Sanya tényleg korrekten mesélte el az iraki élményeit. Tulajdonképpen ebben reménykedtem. Annak idején, amikor a sajtót sikerült telespriccolni ezzel a "Sanyi Irakba utazik Imivel"-problémagombóccal, az volt a legnagyobb kérdés, hogy…..
Kaptunk egy levelet az ASVA-tól, mely arról szól, hogy a "Zene- Film- és Software-ipar Kalózellenes Koalíciója" a kormánnyal kíván szövetkezni. Az ellenség nyilván a Gonosz Tengelye, a.k.a. internetezők, akik valószínűleg már azt sem érezték lopásnak, amikor a…..
szejler 2007.01.25 17:52:33
Ezt kérdést vagy elméleti modellekkel, vagy tapasztalati adatokkal lehet megközelíteni.
De csak a kettő egybeesése ad legalább biztosnak mondható támpontot.

Ilyen egybeesésről ami egy nagyjából elfogadott szakmai állásponthoz vezetne, nem tudok. Tény: a modellek nagyrésze szerint, az információs iparágra(rövid és középtávon) a fájlcserélők rosszul hatnak.
(Ahogy írtad nem egyformán, a szoftverek esetében gyökeresen más a helyzet pl)

A különböző statisztikákat pedig legtöbbször elég célzottan építik fel, mindenki a maga szája íze szerint (láttam néhányat).

És a konkrét válasz!

Azzal az elmélettel, hogy a teljesen más jellegű javak vásárlása (kütyük, mobil, számítógép) vásárlóerőt von el a zene piacáról, két baj van. Az első, hogy más igényeket elégítenek ki, és ezzel az erővel bármilyen zsugorodó piacra rá lehet fogni hogy a más jell. piac miatt csökken. A második probléma, hogy a zenéhez hasonló filmipar forgalma (mozi, dvd) nem csökken.(A logikádból az is következne)

Miért nem?

A magyarázat kettős, egyrészt (ezt felmérések alapján mondom), a filmek árazását a vásárlók nem érzik annyira túlzottnak mint a zeneipar termékeit.
(eredeti zene: 2-5 eFT, másolt: kb 200
eredeti dvd: 800-3000 ft, másolt kb 200)
Másrészt a minőségi különbség és az élmény sokkal nagyobb egy moziban, vagy egy DVD-n.(Ezt a nagyfelbontású filmek csak tovább növelik, a zeneipar nem tudja meglépni ugyanezt).

Tehát az az állítás, hogy a más jell. javak piaca, pont innen von el vásárlóerőt, nehezen igazolható.

Hogy az eredeti termék(CD, DVD)mennyivel értékesebb a másoltnál a fogyasztók szemszögéből, az elég pontosan kiszámítható.(az az ár amikor újra több CD-t kezdenek vásárolni :).
(4-6$ közötti áron ha jól emlékszem, vmelyik tan. szerint).

A másolásvédelem, hátrányai, kisstílű ocsmányságai ellenére, logikus, sőt jogos lépés az ipar részéről.(védik a befektetett értéket, tulajdonukat) És ne becsüld le a titkosítási technika fejlődését. Sok ijesztően hatékony megoldás látott napvilágot mostanában.

Overall.

A filmipar, - szerintem - a minőségi különbség folyamatos fenntartásával, fejlődni tud, vagy tartja a szintet. A zeneipar ezzel szemben valószínűleg kénytelen lesz átállni az online értékesítésre, és/vagy csökkenteni az offline termékek árát.
Rohanó világunkban már semmi nem eredeti, nincsenek új gondolatok, csak utalások, meg másoktól lopott gondolatokból összeeszkábált montázsok. Idézetek. Például itt van a HVG, ami most jó nagyot idézett, persze lábjegyzet nélkül. Egyrészt nem szóltak, hogy a lap új arculatát…..
w Az a szép zöld gyep 2007.01.22 08:00:00
Ebben a ciklusban – tételezzük most fel, hogy nem lesz időközben kormányváltás – Gyurcsány Ferenc és érdekköre alighanem kénytelen lesz meglépni a marihuána és származékai legalizálását. Tudom, hogy ez elvileg az SZDSZ témája lenne, klasszikus liberális toposz. De…..
Bizonyára nem csak engem érdekel, hogy vannak-e Magyarországon úgynevezett konzervatívok. Tehát hogy a Mikola-Orbán-Semjén-féle, a szociális demagógia és a vallási téboly közé feszített függőszínpad mellett létezik-e hazánkban egyáltalán az a politikai-filozófiai áramlat,…..
w Dzsentriköztársaság 2007.01.11 13:00:00
Na, ez meg közben megjelent, ni. Még tavaly írtam a Levegő Munkacsoport folyóiratának, a Lélegzetnek. Sok újdonságot a törzsolvasó nem talál benne, régi nóta bene. Lehetett volna kicsit élesebben ekézni őket magukat, mámint a magyar környezetvédőket, azt meg kell hagyni. A…..