Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Petra Nikoletti

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Kedves István! A szár nélkül száron lévő ló kérdése nálunk a TF Lovaskultúrán szinte vérre menő vitákat váltott ki. :) Jól értem, hogy Te a végletekig átengedő, önhordásban lévő lovat (amelynek nem feltétele a szárra állítás) nevezed száronlévőnek? Kókay értelmezésében a száron lévő ló puhán…..
Petra Nikoletti 2018.02.08 15:17:43
Kedves István!
Nagyon köszönjük a kimerítő választ!
Ahogy Laci is mondja, az iskolalovaglástól még valóban messze vagyunk, de nekem pl. saját lovam kapcsán, meg az edzésünkben segédkező szakemberek kapcsán igen élesen előkerült a száronlét és támaszkodás kérdése, és a választott úton nagyon nagy segítségemre voltak a Zabla és kengyelben leírtak.
Hidd el Laci, ez a kérdés akkor igenis releváns, akárhogy is lovagolunk, amikor az edzőtől, a másfél éve nem lovagolt, amúgy azelőtt amatőrrel westernben lovagolt lovamhoz azt az instrukciót kapom, hogy képzeljem el, hogy egy fogpasztás tubuson ülök, sok csizmával “nyomjam” előre, elöl meg izomból tartsam meg, amíg nem kerekíti be a nyakát, mert majd akkor adja fel a hátàt... Ha valaki előtte olyan mezei lovardákban lovagolt, ahol osztályban, terepen ezt-azt csinált (mint én...), akkor csak a józan esze, és a “szülői” lelkiismerete van, ami azt mondatja vele, hogy nem hiszi el, hogy ez lenne az út... A Zabla és Kengyelnek köszönhetően (konkrétan először arra kerestem rá, hogy mégis mennyi súly legyen a kezemben...) jutottam oda, hogy rájöjjek, ez mennyire komplex tudomány, szakirodalmat olvassak, olyan edzőket keressek, akiknek a módszereivel azonosulni tudok, akikre rá merem bízni a lovam, és a magam okulására - többek között - elmenjek a TF Lovaskultúrára is. Szóval igen, nálam és a lovamnál még nem merül fel az idomítottságnak AZ a foka, de a téma már a legelső szárhasználatnál releváns!
Köszönjük a meghívást, összerendezzük sorainkat, és mindenképpen élnénk a lehetőséggel!!!
Üdvözlettel,
Petra