Regisztráció Blogot indítok
Adatok
destitutio

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A táncnak semmi köze sincs a szépséghez. Ha szép mozdulatsorokat akarnék kreálni, akkor marionettbábukat használnék, nem gyerekeket. A marionettek úgy tudnak repülni és suhanni, mint ahogy a gyerekek nem tudnak. Bonyolult rajzokat tudnak karcolni a levegőbe. De nem tudnak táncolni. Nincs lelkük. A…..
destitutio 2018.01.31 18:01:41
@andras.csaba.sj: Tisztelt András Csaba sj !

Katolikus családba történt beleszületésem óta ( és ez nem tegnap volt) gyakorlom aktívan a vallásomat.Soha, de soha nem tapasztaltam még ilyet, hogy egy katolikus vallási közösség bárhol teret engedett volna magának az ilyenforma trágár megnyilatkozások számára amit itt olvashatunk. Főleg egy online felületen ahol széles közönség elé tárul mindez. Egy véleménycserékre nyitott oldalon - a szabadság , és demokrácia szellemében- ilyen mocskos, trágár kifejezéseket megjelenését elnéző hozzájárulásukkal jóváhagyják. Gondolok itt - sajnos névleg meg kell neveznem Brendel Mátyás beírásaira. Azt kell mondanom szégyellje magát mindenki aki nem emel szót ez ellen, és sunyin a "szabad vélemény nyilvánítás" álcája mögé bújva gubbaszt. Önök itt tanult, művelt, magas fokú vallásteológiai tudásukkal próbálják egymás - de főleg a tényleg hozzáértőket a víz alá nyomni. Én mint egy egyszerű hívő azt mondom- csodálkoznak, hogy a Katolikus Egyház válságban van ? Az a szerencsétlen csak a jó Istennel találkozni akaró hívó- ezt látja amit itt Önök folytatnak- és egy örökre elmegy a kedvük még attól is, hogy a templomba bemenjenek. Az egyszerű hívő- persze felmegy az ilyen oldalakra , mert a vallás témája kifogyhatatlan, érdekes mindenki számára, és ekkor ezt kapja. Szégyelljék magukat.
Ne várják, hogy én itt teológiai tantételek tömegére hivatkozzak, de nézzenek már Önök is magukba kedves kommentelők. A katolikus egyháznak nem gyakorlata a rituális tánc a templomban, attól függetlenül, hogy más népek szokásait elfogadjuk a saját közegükben. Mit szeretnének 80 éves 120 kg-os nénikék bottal hastáncot járjanak templomban miközben transzba esnek. Kicsit kezdenek olyanok lenni mit a Hit Gyülekezete. Aki táncolni akar menjen táncklubba.Az a baj, amikor az egyén saját maga - hogy kiemelkedjék a tömegből - kitalál valami extrém dolgot, amivel magára vonhatja az emberek figyelmét.Nem ilyen dologgal kellene népszerűséget szerezni. Ha jól tudom, Erdő Péter bíboros Úr sem helyeselte az indiai katolikus pap által ( nem is a templomban ) lejtett táncát.. Eddig olvasó voltam , most pedig hatalmasat csalódott. Kedves András Csaba sj. Ön egy fiatal ember. Egy fiatal emberben ott kell lennie még a lelkes, tiszta, jóindulatú őszinte, és jobbító szándéknak azért az ügyért amihez a nevét adta. Ne térjen le erről az útról, és alkalmazza az irgalmasság testi cselekedeteiből az idevonatkozó tételt : a bűnösöket meginteni, lefordítva figyelmeztetni a helytelen magatartásra, és igazságosan, és jogosan élni a feddés, a figyelmeztetés, és a kizárás jogával. Mielőtt még a fórumon a kedvenc szlogenjükkel jönnének a kommentelők : vagyis, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess- megjegyezném jó lenne nem mindenre ezt ráhúzni, szíveskedjenek már egyszer a helyén értelmezni a dolgokat.Egy közösségben meg vannak az emberi magatartás szabályai. (Ezt az óvodában kezdik tanítani) Főleg egy vallási közösségre igaz ez. Nem káromkodunk, nem barmoljuk le a másikat még akkor sem ha totál ellentétes a véleményünk. Használjuk az Isten adta magyar nyelv kimeríthetetlen, szépségét, változatos kifejezéstárát. csodálatos emelkedettségét, és finom cizelláltságát. Ha pedig ateista vagyok- miért ne - kérhetek válaszokat a miértjeimre de nem ilyen útszéli és kocsmai stílusban. Mind emellett nagyra becsülöm matthaios a témában mutatott igen magas fokú tájékozottságát, alapos tudását, és mindenek felett kimutatkozó türelmét, és nyugalmát . lelki erejét , hogy van türelme egy ilyen társasággal egyáltalán megosztani szakértelmének minden apró részletét, hogy világosságot gyújtson a fejekben. szükségünk van Rád matthiaos ! !!!!
destitutio 2018.02.01 08:58:03
Kedveském !
Köszönöm, hosszú válaszát !

Az a baj, hogy talán nem értette írásom lényegét.
Én a katolikus vallásomat, nem a mai mostani trendeknek megfelelő elvárásokhoz igazítom - mint említettem fent ebbe születtem, és tradicionális katolikus családban a klasszikus értékrendet képviselek. (talán ez is a baj, hogy az új hullámos, a szavakat is kifordító divatnak nem vagyok a képviselője)

Maradjunk az egyszerű paraszti észnél, és a nyílt beszédnél.
Nekem nem fér az értékrendebe a káromkodás, a trágár beszéd. A válaszában kérem azt írja meg nekem, Ön egyetért e az ilyen beszéddel eleve bármely közösségben, ráadásul egy vallási közösségben.
Valljon színt.
A következő: ne ítélj, hogy ne ítéltess -olyan rossz ezt hallgatni, hogy már mindenre ezt az idézetet húzzák rá ha el akarnak hárítani valami ellenvéleményt.

Mert Önnek ugye lehet véleménye, nekem már nem, mert ha igen akkor ítélkezem.
Nyílt véleményem: én nem tartom helyén valónak a táncot a templomban. Viszont szeretem,és nagyra értékelem a táncot, a klasszikust, a népit és más népekét is. Minden népnek meg vannak a tradíciói, hagyományai, fordítsunk figyelmet sajátunk megőrzésére ápolására. Ezek tartják meg népünket.
Ezzel a mondatommal, hogy nem az ön véleményén vagyok már "bűnös ítélkezőnek számítok "
Ismeri a fogalmat ugye bőven kettős mérce.

Legelső írásommal azt akartam érzékeltetni, hogy nem csak itt a gép előtt ülő katolikusok a katolikusok, hanem eldugott kis falvakban, településeken, vagy épp városokban élő idős emberek- akik ezekre a vitákra egyáltalán nem kíváncsiak. Ők éppen a hitüket, akarják megélni csendben lelki elmélyülésben.

Nem pedig egy ilyen értelmetlen marakodásban részt venni. Igen sosem késő, és soha nem elég gyarapítani a tudást, többek között a vallásit sem, ezért nyilván az érdeklődők ide ide tévednek, majd elborzadnak, mint én is. Próbáljanak meg a közösség hasznára lenni pozitív építő szándékkal.
Megélt tapasztalatukat, és tudásukat átadni a másiknak.Lecserélni azt ami itt folyik, azt a versenyt, hogy ki tudja jobban a másikat verbálisan megsemmisíteni.

Ha nem a szívből jövő jó szándék vezérli Önöket ( most nem kizárólag Önre gondolok) akkor mi céljuk a katolikus vallással ? Lejáratni ? Nem értem .
Az ismeretlen világokkal való találkozás mindig rejtelmes dolog – és veszedelmes is, hiszen kulturális sokkal fenyeget. Még világosan emlékszem az esetre, amikor egyszer egy afrikai rendtárssal ismerkedve, az első kérdéseim egyikére, „Hány testvéred van?”, a fiatal jezsuita…..