Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hacsa.

171 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan bolhából csináltak elefántot a Hruscsov bukása utáni bizonytalan helyzetben, amely mindenfelé csípett a hiánygazdálkodás diktatúrájában. Az ország elvesztette a magyar vendéglátóipar legtehetségesebb reformerét és legnépszerűbb színésznőjét. Viszont a titkosszolgálati dezinformátorok…..
Legalább ötven játékhéten keresztül csapták be a totózók milliós táborát. Félszáz csapat több mint kétszáz játékosát vették meg plusz 13 játékvezetőt. Minimum 160 meccset csaltak el, és ebben nincsenek benne a totótól függetlenül megbundázott meccsek. Több mint hetven vádlottat ítélt el a bíróság…..
A Valóság 1968/4. számában megjelent Állóvíz című szociográfiával Penészlek is, Végh Antal is berobbant a magyar közéletbe. Először értesülhetett az ország nyilvánossága arról, hogy a népi írók legdrámaibb műveiben leírt mélyszegénység vagy még annál is mélyebb szegénység Kádár János Magyarországán…..
Soha akkora vihart nem kavart a dolgozó nép körében vers, mint Weöres Sándor Antik eklogája, amely az Új Írás 1964/2. számában jelent meg. Háborgó levelek, telefonok ezrei zuhantak rá a pártszervekre, a szerkesztőségre. Kádár Jánosnak is jutott belőlük. A nép másik része a versre vetette magát…..
Új év, új téma az Arcanum jónevű szerzőjének tollából! "A szocialista éra botrányai" című, érdekes és ritkán látott, hallott történeteket felvonultató - sorozat kezdődik idén 12 részben. Az első mindjárt a beat-korszakba repít minket, a nagyközönséget felháborító és megbotránkoztató sztorikkal. A…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 12. Forgács Anna "a fiatal színészgeneráció egyik legkiválóbb és legtehetségesebb tagja volt" (Újság, 1927. augusztus 26.), Turay Ida kebelbéli barátnője, akit többször kellett megölni, hogy meghaljon. Férje ölte meg. A nők bálványa, a csalásokból…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 11. A generációja egyik legnagyobbjának tartott, kiátkozott és magasztalt festő körül többször is aratott a halál. A végső aratásba belehalt felesége, lány, unokája és önmaga. Ő volt a gyilkos és az öngyilkos. A harmincas évek talán legszörnyűbb…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 10. A pesti alvilág mocsarába csalták ki az úri népeket meztelen táncosnőket látni és... Igen jó híre volt a rossz hírű Új Világ, a munkanyelvén Neue Welt mulatónak. Ez volt az első sztriptíz és orfeum Pesten. Akkoriban a fővárosi prostitúciót és…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 9. A Fedák Sári előtti időkben Küry Kláráért rajongott a népség és katonaság. A kor szépségideáljának megfelelően telt idomait természetes bájjal és könnyed kacérsággal viselő primadonnáért úgy rajongtak a hódolói, ahogy kell: húzták a hintaját a…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 8. Ha húsz évvel többet él, úgy ismernénk, mint Kabos Gyulát. Ha negyvennel többet, akkor úgy, mint Salamon Bélát. Ám hiába volt a maga idejében e kortársainál is nagyobb sztár, eltemette a vesebajával együtt a feledés. Ott volt a békebeli…..
Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten 7. Nem tudjuk, honnan jött, hová lett- Ennél kevesebbet világ látta, ünnepelte művésznőről tudni nem lehet. Ha ugyan művésznő. Sokak szerint nagyon is. Táncreformer, táncforradalmár. Mások szerint inkább valami prostiféleség: megélhetési, alpári…..
A poéngyilkos szinonimájaként maradt fenn a neve. Ő volt az, aki minden viccet elmesélt és elrontott. De ezzel nemcsak pusztította, teremtette is a viccet. A viccrontás ugyanis nagyon vicces volt. Megszületett a pappjancsi viccek kategóriája. A bohém névadó nem volt akárki. Fölöttébb népszerű…..
Gróf(nő) Vay Sándor/Sarolta (1857-1918) 1889 novemberében letartóztattak Klagenfurtban egy csaló férjet, akiről kiderült, hogy nő, és ezt állítólag még a neje sem tudta! A hír végigviharzott Európán. De még a világ túlsó felére is elért. A San Francisco Call nemzedéke leghírhedtebb európai nőjének…..
Megbukott a Kuli Karcsi! - ordították az opera világában kevéssé járatos rikkancsok 1930. február 27-én a főváros utcáin. A maguk korában legnagyobbnak tartott operaénekes és -énekesnő bukott meg Budapesten. A különösen szigorú és igényes budapesti közönség hamis legendáját ez a két szerencsétlen…..
(A BEJEGYZÉS VÉGÉN OLVASHATÓ EGY ÚJABB KUTATÁSI EREDMÉNY!) Oscar Wilde és Eulenburg herceg Európát megrázó homoszexuális perei után végre egy itthoni perrel izgathatta magát a magyarországi homofób közvélemény. Ez ráadásul igazi bűntényekről is szólt, nem csak a kriminalizált "természet elleni…..
Miközben Ázsia és a Közel-Kelet számos országában mindennapos viselet volt a női nadrág, Európában ezt a legvadabb divatőrületnek tekintették. Szerte a kontinensen üldözték, bántalmazták, megalázták az első nadrágot viselő nőket. Budapestet is gyorsan elérte a nadrágszoknya botránya. Gúnyrajz…..
Ahogy ígértem decemberben: Új év, új téma az Arcanum jónevű szerzőjének tollából! "Botrányok, sztorik és tragédiák a régi Budapesten" című, érdekes és ritkán látott, hallott történeteket felvonultató - sorozat kezdődik. Az első részben egy reményteli életút tragikus véget ér, a bulvársajtó kiemelt…..
Arcanum blog A legszínésznőbb 2022.12.31 05:02:00
"Három évtizeden át a legsikeresebb. Úgy beszéltek róla, hogy Ruttkainak minden sikerül, beleszületett a sikerbe." Ezt írta a 95 évvel ezelőtti szilveszteren született, és semmi másnak, csakis színésznőnek született Ruttkai Éváról korán megszakadt élete végén Koltai Tamás. Ruttkai volt kortársai…..
Az év végével utolsó, 23. részéhez érkezett a Magyarország nagyhírű gyárairól és üzemeiről szóló, hiánypótló sorozatunk. Az új évben új témába vág bele írónk, amivel teljesen más aspektusból mutatja majd be a magyar "ántivilág" fővárosát. Januártól érkezik ugyanis a "Botrányok, sztorik és tragédiák…..
Egy középiskolai országos gépíróbajnokból lett a magyar kultúra legtöbbet díjazott személyisége. A legnagyobb magyar sztár Cannes-ban, magyar alapfilmek hősnője, aki olyan fiatalon lett agyonfoglalkoztatott filmsztár, hogy még a főiskolát sem volt érkezése befejezni. November 23-án született 87…..
A nagyüzemi bútorgyártás meghonosítója és a bútorművészet legnagyobb alakja egy személy volt Magyarországon. Kossuth biztatásával érkezett Párizsból haza, hogy szegény asztalosinasból dúsgazdag gyáros legyen a haza üdvére. Ő szállította a legrangosabb középületek legbecsesebb bútorait. Az…..
A magyar urán annyira titkos volt, hogy bauxitnak hívták. Az 1956-os forradalomban alapkérdéssé vált, hogy hová tűnt a magyar urán. Pedig akkor még itt volt mind az országban. A Szovjetunió kezdeményező és vezető szerepét a magyar uránbányászatban nem lehetett kétségbe vonni. Borzalmas körülmények…..
Sokféle tehetséggel áldotta, és sokféleképpen verte a sors. A legnépszerűbb televíziós személyiség, tehát a legnépszerűbb ember volt Magyarországon hosszú időn át. Nemzedéke legígéretesebb zongoristája, nézőbűvölő televíziós, aki a leggyarlóbb műsort is el tudta adni; színész, elsőrangú komikus,…..
Magyarország egyetlen ásványi kincse, amellyel bőséggel megáldatott, a bauxit, a "magyar ezüst". Mégsem lett belőle bőség. A magyar bauxitból mindig máshol vették ki a haszon nagyját. Először Svájcban, aztán Németországban, végül a Szovjetunióban. Mire a nemzetközi kötelezettségeink alól…..
Arcanum blog Mindenki tizedese 2022.09.21 06:04:00
1928. szeptember 21-én született. A legsokoldalúbb, legtöbbet foglalkoztatott és legnépszerűbb magyar színészek közé tartozott. A Nemzeti és a nemzet nagy drámai színésze, ellenállhatatlan komédiás és átváltozó művész. 700-szor játszott Mózese a magyar színháztörténet egyik legnagyobb drámai…..