Regisztráció Blogot indítok
Adatok
galad_gaz55

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyilván jóval kevesebb szép üzenetet kapok a témában, mint azok, akik valamilyen népszerű/ismert fajtájú kutyának keresnek gazdit - pláne ha ingyen örökbefogadható a jószág - de még így is néha soknak érzem. Ahogy írtam azt tegnap este, egy népszerű fajtás csoportban tagnak lenni (konkrétan bull…..
galad_gaz55 2018.01.25 22:04:36
Csak hogy olyan is beszéljen akinek van GDC kutyája.

1. A tenyésztés során egy normális tenyésztő minőséget állít elő, nem mennyiséget. Abból mindig van is, lesz is elég. Egy fajta halála úgy is a népszerűvé válásával kezdődik, erre kis hazánkaban is lehetne számtalan példát mondani.
Tanulmányozza az adott fajta értékmérő tulajdonságait, eredeti célját (ami egy kifejezetten munkára szelektált fajtánál eléggé kiemelkedő fontosságú), aki munkakutyát akar társul, nyilván fajtát is ezek alapján választ. Ha normális tenyésztő vagy, tisztában vagy a fajta genetikai terheltségeivel is, szűretsz azokra a tulajdonságokra, amik monogénesek, illetve a sajnálatosan poligénes csípő és könyök DP-re is. Erre nincs az az Isten a Földön aki ép ésszel garanciát vállal, ha ismeri a teljes genetikai hátterét, mivel nem titok, hogy fajtától függetlenül genotípus-környezet interakciók alakítják, amiből a genotípus csak maximum 30%! Magyarul hazaviszed Fifit, a HD-A, ED-0-s anyuka apukától és otthon a fajtának nem megfelelő környezeti feltételeknek köszönhetően csinálsz belőle egy D-t. Ez van. Egy szónak is száz a vége, ez a kennel teljesen korrekt szerződést adott nekünk, korrekt kiskutyával, akit 2 hetes kora óta folyamatosan látogattunk.

2. Nincs semmilyen zaklatás, kérdezősködés, nyálminta, rokonlátogatás. Akkor kommunikálunk, ha közös terelés, vagy rendezvény van, esetleg más verseny. A hozzáállás a kennel részéről nem tolakodó, közös csoportban minden faját érintő eseményt posztol, segít megszervezni az utazást, a papírmunkát ha nem megy.

3. Kedves negatív kommentelők, és azok akik tolakodásnak vélik ezt a fajta kutya eladást. Nem hinném, hogy ti vagytok a fajta célközönsége, és nem, nem a haveroknak vannak eladva a kiskutyák. Magyarországon alig tudok tesót, unokatesót, a többi fajtához képest elenyésző számban vannak. Meglepő módon, illetve hála Istennek nincs fajtamentése sem a fajtának. Ellenben a Finnek, Csehek, Franciák, Olaszok, Amerika rendelkeznek olyan kultúrával, hogy felfogják, az alapvetően munka és sport irányba szelektált kutyáknak mire van szüksége, és keresik is. Nekik az ár is baráti az ottanihoz képest, arról nem is beszélve, hogy egy új mobilra 100 ezreket adunk ki itthon is, akkor meg miről beszélünk (egy élőlényről b*szki) ?
4. Ahogy a poszt is írja minden alomnak vannak erős és gyengébb láncszemei, ezért kell a kontakt, és a megerősítés, hogy ezeket a "gyengébb" láncszemeket ne szaporítsuk tovább. Egy tenyésztőnek soha nem szabadna középszerű kutyákat tenyésztésben hagynia. Sajnos itthon erre sok sok sok kennel van példának, csak hogy legyen piac. Ez a kennel nem ilyen. Itt volt kölyök, aki 8 hónapos koráig nem találta meg a "Nagy Ő-t", ma meg már Svájcba, Olaszországba jár versenyekre, mert amúgy kiváló küllemű és munkájú kutya. Én sem adtam volna másnak, ezt ki kell várni.
5. Sajnos, ha a fél életedet arra áldozod, hogy az általad imádott fajtát tenyésztőként nemesíted és a gondozásodba veszed, és pár év vagy hónap után kiderül, hogy a tőled származó kölyök mondjuk hirtelen visszaköszön egy eladó kutyás oldalon eléggé megrendül a hited az emberekben. Ezt csak az tudja aki tényleg hivatásának tekinti az állattenyésztést. Ilyenkor születnek ezek a posztok, amire szerintem szükség van. Egyrészt mert jó kis társadalmi szűrő, másrészt, hogy az ember kiírja magából amit ténylegesen gondol, még akkor is, ha kissé "tirpákra" sikerül. :)