Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Kovács Melinda

111 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    A kanálisok és tavak partján, az erdőben, a tenger mélyén, mindenütt kincseket kerestünk. Szokatlan formájú köveket, víz koptatta sima, színes üveget, elhagyott csigaházat, bordázott héjú kagylót gyűjtöttünk. A húgom virágokat szedett és koszorút font, a fején viselte, míg el nem hervadt.…..
Éjfél után érkezik haza, lassan kullog fel a lépcsőn. A harmadikon megint kiégett az izzó, a mobillal világít, hogy beletaláljon a zárba. A kulcscsomó kiesik a kezéből, hangos csörömpöléssel zuhan a csempére. Ingerülten hajol le érte, a lendülettől csaknem orra bukik. A szemközti lakás ajtaja…..
Napok óta tarja magát a januári fagy, egész éjszaka havazott, térdig érő hó borít mindent. Hiába reménykedtek, nem érkezett csapadék az ünnepekre, úgy emlékszik, öt évvel ezelőtt volt utoljára fehér a karácsony. Nórinak elképzelése sincs, hol keresse a hólapátot és a szánkót, talán a padláson…..
Ha elkészül, megmutatom... Séta 2024.01.11 07:53:10
  A beköltözés után másfél évvel fogadták örökbe a kutyát. Sokáig nem jutottak dűlőre, mert a lány macskát akart, a párja buldogot. Házasságot sem kötöttek, csak kivettek egy lakást. Az együttélést annyi időre tervezték, míg működőképes a kapcsolat; párterápiára sajnálták a pénzt, a lány viszont…..
Úgy volt, hogy délre érkezik, egy is elmúlt, mire beért. Lebetegedett az unokája, a fia hívta reggel, hogy jól jönne a segítség. Csupán néhány óráról lenne szó, ígérte – remegett az idegességtől a hangja –, tudom, hogy ma búcsúzol a cégnél, szabadkozott, de senki máshoz nem fordulhatok. A kicsi…..
  Szokatlanul hosszan tartott az indián nyár, október közepén még paradicsomot és paprikát szüretelt, néhány cukkini és padlizsán is késői termést hozott. A diót vászonzsákba gyűjtötte, a kamrában alaposan kiszárítja. A felét megint ki kellett dobni, mire beérett, a burok teljesen megfeketedett.…..
"A zálogház útba esik reggelente. Félúton fekszik az iskola és a lakás között, ahova néhány hónapja költöztek. Új építésű társasház, betonozott beállóval, fogorvosi rendelőre néző kilátással. A bérleti díj irreálisan magas, de közel van az iskolához és az anyja munkahelyéhez. Még fél éve sem laknak…..
  Mozi helyett sétálni hívta. Kiállításra nem merte, semmit sem konyít a festészethez. Fruzsi ellenben a képzőművészetire készül.A tó sötét folt az erdő szélén, sűrű nádas öleli körbe, néhol akad egy-egy hozzáférhető, keskeny partszakasz. Körbejárni elég volt egy óra, feszeng, korán van még…..
  Kartávolság! – sipítja Lányi tanárnő, a harmadikosok vihogva rendeződnek egyetlen hosszú sorba. – Nagyság szerint! Mindent elfelejtettetek a két hónap alatt? Ugyanígy csináltuk tavaly is! Tóth, mit keres a sor végén? A lányok lökdösődnek, egymás lábát taposva keresik a helyüket. A tanév első…..
  Késő éjszakáig dolgozott, hogy tartani tudja a határidőt, alig aludt néhány órát. Úgy volt, hogy Zsófi a nagyihoz viszi a kicsit, s azalatt kipiheni magát. Hétkor csörgött a mobil, az anyósa lázasan ébredt, Zsófi rémült ábrázattal, eszét vesztve rohangált a lakásban. A kávét zöldségpucolás…..
Elvitték. Az asszony hangja elégedett, hónapokba telt, mire sikerült elintézniük a városházán, hogy kivágják az öreg nyírfát. Korhadt volt, hatalmasra nőtt, attól féltek, jön egy vihar, és a garázsra borul. Órákig dolgoztak rajta, meséli az asszony, fel kellett darabolni, hogy felférjen a…..
Ha elkészül, megmutatom... Tavasz 2023.04.18 13:35:00
  Különösen enyhe volt a tél, korán érkezett a tavasz, március elején virágzásnak indult az aranycserje a ház előtt. A régi épületet ugyan lebontották, amikor a nagyi meghalt, új, mediterrán típusú házat építettek a helyére, de a bokrokat és a hátsó kertben lévő néhány gyümölcsfát érintetlenül…..
  Itt vagy végre, jelenti ki szárazon. Haragszik. Egy hete várlak, elfogyott a sör. Hol voltál napokig? Nem maradhatok egyedül. Jól tudod, nem hagyhatsz egyedül. Kislányként megrémített ez a szemrehányó tekintet. Azóta mindketten megöregedtünk. Egészen mélyre süpped a fotelben. Szétvetett lábakkal…..
  A férfi nehezen ébredt, egész éjszaka olvasott; hajnali háromkor ért a detektívregény végére. Szerette a krimiket, gyakran emelt le hasonló kötetet a polcról, de ez a könyv más volt, mint az eddigiek: első alkalommal szimpatizált a gyilkossal. Lenyűgözte elképesztő fantáziája. A kávéját kortyolva…..
  Rutinszerű, közös program volt a heti bevásárlás: kedd este, hattól fél hétig. Kevés kivétellel ugyanazon a helyen töltötték fel az otthoni készletet. A közepes méretű boltban ritkán rendezték át a polcokat, könnyedén átlátták a kínálatot. A férje unottan tologatta a kocsit, sürgette, ha…..
"Váratlanul lép oda hozzám: ugye ez az a sor, ahol azzal a bizonyos íróval válthatna pár szót. A fiának dedikáltatna: pár nap múlva tölti a tizennyolcat, szintén írogat. Nem nagy dolgokat, meg nem is publikál még, de ezt a szerzőt különösen kedveli. A nő arca festetlen, a szarkalábak…..
"A gitár évek óta a sarokban állt, az ajtó mögött, a rózsaszínű falnak támasztva várakozott egy khaki színű, kopott tokban. Apáé volt, és azért került a lányszobába, hogy Aliz idővel kedvet kapjon a zenéléshez. Nem kapott. A zeneórákat legalább annyira utálta, mint a rózsaszínű falat; hiába…..
Ha elkészül, megmutatom... Lecsó 2022.09.20 10:56:19
Itt a szezon, érik a paradicsom, nő a paprika, lecsót esznek lecsóval. Korán reggel leszedte a termést, a cseresznyefa alatt, a régi kőasztalon pucolja a hagymát, metéli a paprikát, a magokra különösen figyel. Egy se kerülhet az ételbe, különben a legkisebb gyerek hozzá sem fog nyúlni az ebédhez. A…..
Ha elkészül, megmutatom... Fánk 2022.02.13 10:54:00
Amióta Laci barátnője kávézót nyitott, az egész iroda a fánkjait teszteli. Reggelente hat ember lesi az érkezését. Egy kis zacskócsörgés, és tizenkét kéz ujjai merevednek meg a billentyűzet fölött. Még melegen, egyenesen a zacskóból kerül a péksütemény a mohó ajkak közé. Bezzeg nekem már a cukormáz…..
Ha elkészül, megmutatom... Bejgli 2022.02.12 10:53:49
  Korán keltem és buszra szálltam, hogy vigyek neki a bejgliből, amit anyám legendás receptje alapján készítettem. Úgy rémlett, a mákosat szereti jobban – reggelire, tejeskávéval –, de azért pakoltam egy adagot a diósból is Az ünnepek alatt a sütemény gyorsan fogyott, Gergő nyaggatott, hogy süssek…..
  – Anyának igaza van, nem bízhatsz mindent a véletlenre. Negyven felett kell, hogy legyenek terveid. Egyesével szedi ki a poharakat, a dohányzóasztalra rakja, alaposan áttörölgeti. Büszkén küldte át a nagytakarítás tervét, elképed, hogy még nem álltam neki. Otthon nem ezt láttuk, anyánk komolyan…..
  Miért nem akarod megérteni? Elveszett az a kép. Nem, nincs a komód fiókjában, az összeset átnéztem. Amúgy sem való nagyi koporsója mellé, nagyon fiatal rajta. Alig lehet harminc. A hátulján talán ott volt a dátum, minden fotót megjelölt Megértem, hogy az volt a kedvenc képed, de szerintem nem…..
    Kóla (részlet) Reggel hétkor nem veszem fel a telefont, anyám nyolckor újrahív. Beszélgetni akar: most ráér, és annyi mindenről kellene. Dolgozni indulok, már rajtam a kabát. Fontos, erősködik, majd gyorsan hozzáteszi: boldog szülinapot! Már attól zavarban van, hogy fel kell köszöntenie.…..