Regisztráció Blogot indítok
Adatok
József Kázmér Cegléd

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Kedd. 2023.07.04 12:11:28
Tegnap nehéz napom volt. Ugye írtam korábban, hogy kaptam egy beutalót a helyi szemorvostól a Mária utcai klinikára szürkehályog műtétre való jelentkezésre. Na gondoltam nem halogatom, ez az állapot csak romlani fog a műtétre való várakozási idő meg hosszú, ezért nekivágtam. J, akinek korábban volt…..
József Kázmér Cegléd 2023.07.05 16:30:13
Kedves Kapitány!
Hosszú ideje figyelemmel kísérem bejegyzéseidet, olyannyira, hogy naponta felkeresendő listámon is szerepel. Mindig csodáltam leleményességedet, kitartásodat, kutyus-szeretetedet. Vonz a személyiséged, így bizonyos idő eltelte után afféle térképvázlat is kialakult bennem. Ezek jegyeivel hol azonosultam, hol bíráltam, utóbbit oly mélységig nem, hogy ellenkezzem Veled. Most viszont ez a szürkehályog dolog mégis levélírásra késztet.
Nem szeretnék igazságtalan lenni, de az a benyomásom alakult ki, hogy bizonyos dolgokban tékozló vagy, míg más, esetleg lényegesebb dolgokban kupori. (Bocs az utóbbi keménységért!) Ezekben, ha mérlegre teszem, egyik oldalt a gyomor ízlés szerinti kiszolgálása szerepel, míg másikon a tűzifával való értelmetlen kínlódás. (S ha a cserépkályhád beszélni tudna, biztos lenne hozzátenni valója az „etetéséhez”!)
Nos, manapság belekezdeni egy államilag támogatott szürkehályog eltávolításába: tiszta lutri. Túl a hozzá kapcsolódó kínlódásokon, amiket Te is mesélsz. Személyes tapasztalatom okán írom az alábbiakat:
„OPTIMUM” Szemészet Bp.-en, Budán, a gazdag negyedben. A NET-en megtalálható. Telefonos bejelentkezés, probléma közlése. Ők adnak egy dátumot és egy óra-percet. Ott az ember rendkívül kulturált környezetben, legfeljebb öt-tíz perces fémvázas műbőr fotelokban várakozik, aztán szemvizsgálat. Utána újabb időpont megadása az egyik szem műtétjére, nap, hónap, óra, perc. Ez kb. 1 óra. Aztán telefon, hogy „továbbra is Oké?”, majd a műtét, ami kb. körítéssel (érzéstelenítés, átöltözés, matatás, pici pihenő) 3 óra. Eltelik 1-2 hónap és jöhet a másik szem, ahol már csak a műtét 3 órája létezik.
A műtét lényege, hogy nem csupán a szürkehályogot távolítják el, de „beültetnek” egy lencsét is a szembe, így innentől a szemüveg eldobható. E beültetés kategóriájában három változatot is felajánlanak, amit értelmes módon végig beszélnek veled, aztán dönthetsz, hogy melyiket választod. Magam – tavaly – a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást választottam, lévén, hogy lassan én is „hetvenkedhetek”, így „kifutó szériaként erre a hátra lévő pár vasárnapra jó lesz!” felkiáltással. Ez azt jelentette, hogy csupán könyv olvasásakor kell okulárét használnom.
E hadművelet – vidékiségemet leszámítva az utazást – tokkal vonóval 120 magyar pénzbe került.
Amennyiben a karácsonyi „bájglire” az „Isten pénzét” sem sajnálod, akkor a magad által vázolt (feltételezett) anyagiak nem vethetnek ennek gátat.
Kedves Kapitány! Bízom józan eszedben, s ha a szöveg által valahol sértve érzed magad az csupán a félreértés következménye, mert távol áll tőlem!
Megbecsüléssel Cegléd József Kázmér
Hajónapló Péntek. 2021.12.31 12:00:15
Hát megint eltelt egy év. Terveztem egy hosszabb írást, de hiányzik hozzá az ihletett állapot. Így marad jövőre.  Viszont szép napos idő van odakint ( 15 °C lesz ma, azért ez nem normális dolog), úgyhogy megyek "reszelek" egy kis fát begyújtani. Apropos, tüzelő. Tűpontos volt a becslésem, azt…..
Hajónapló Szerda. 2021.11.10 17:55:26
Gyönyörű volt a reggel. Bár fagyott, de már kezdett sütni a nap, miközben a Dunát néhány méter vastagon köd borította. Visszaérve a reggeli sétából, mondom, lefotózom. Mire kiértem beborult az ég. Egyáltalán nem volt olyan szép idő mint tegnap, de folytattam a rendcsinálást a tornácon, amit tegnap…..
Hajónapló Péntek. 2021.06.18 17:27:22
Nagyon rosszul indult a napom. Nyitom a Fb-ot reggel, gyászjelentés, meghalt Baja Sanyi, egykori vízügyes klubtársam. Sokban hozzám hasonlító, vidám, aktív, izgő-mozgó jóbarát. Szinte napra pontosan egyidősek voltunk. Felhívtam a  sógorát, ugyancsak volt klubtársamat és barátomat, Argay Gyurit, hogy…..
Hajónapló Csütörtök. 2021.06.10 10:42:31
Korán ébredtem. Egész virgonc voltam és még vagyok. Kihasználtam az alkalmat, hogy J még mélyen alszik, így minden sápítozó asszisztencia nélkül gyorsan kifőztem egy műszerészcsipeszt meg J manikűrollóját és még a reggeli kutyasétáltatás előtt kiszedtem a nyakamból az intracutan varratot. …..
Hajónapló Péntek. 2021.05.28 22:36:10
Még most is változnak a dolgok. Nem akarok fárasztó lenni, hogy mi minden történt és mennyire kellett kormányozni a dolgokat, hogy (ráadásul a járványkellős közepén) eljussak odáig, hogy mi a szívpanaszaim oka, mi történjen ezután és hogy jutottam el addig, hogy végre műtéttel remélhetőleg…..
Hajónapló Szombat. 2019.02.02 11:39:45
Na úgy tűnik kezdünk megegészségesedni. Én szinte teljesen jól vagyok, némi utálatos fájdalmas köhögést, köpködést leszámítva( nehezen szakad fel a kemény szívós hurut a hörgőkből), J is láztalan, ő egy kicsit még gyenge és persze ő is randán köhög, de második napja már ő is kijár levegőzni, sőt ma…..
József Kázmér Cegléd 2019.02.02 20:31:43
Hajónapló Vasárnap. 2018.12.23 17:56:41
Olyan nagy sütésfőzést már nem csinálunk mint régen. Valahogy ebből is kiöregszik az ember. A bejglit a Lipótinál vettem és így J-nek se kellett agyondolgoznia magát vele. Mert nekem azért bejgli nélkül nem karácsony a Karácsony. Már eszem is, nem tudtam neki ellenállni. Nagyon finom, megadták a…..
Hajónapló Hétfő. 2018.11.19 22:57:49
Szombat délután Tökölön voltam.  Az apropó a  szervezte találkozó. Akik olvassák ezt a  blogot tudják, hogy két éve csaptam bele a harmonika tanulásba, mindig szerettem volna, de mindig volt valami fontosabb, pénzt keresni, gyerekeket felnevelni, házat, hajót építeni, aztán a 71.…..
Hajónapló Vasárnap. 2018.02.18 17:44:26
Megcsaltam Amapolát. Tegnap este elindultam, hogy szokás szerint begyújtsak a hajón a kályhába de meglepődve tapasztaltam, hogy szakad a hó, már az alatt az 5m-es úton is belepte a ruhámat amíg a szemetet kivittem a kapuhoz. Elgondolkodtam, hogy a sötétben végigbotorkálni a hóval  akkor már több cm…..
Hajónapló Szombat. 2018.01.06 23:55:16
 Tegnap átmentem a szembe Józsihoz kölcsönkérni a hosszú létráját, mert kihasználva a jó időt elszántam magam rá, hogy megalacsonyítom a hatalmas cseresznyefát, aminek a termését csak lehulló szemét formájában látom minden évben, mert olyan magasra nőtt, hogy csak a rigók férnek hozzá ( egyetlen ága…..